De tanden van uw hond laten trekken

Het kan gebeuren dat een of meerdere tanden van uw hond getrokken moeten worden. Het is belangrijk dat u daar niet te lang mee wacht.

Lees ook: Tanden trekken kat

Tanden laten trekken bij de hond

Het kan gebeuren dat een of meerdere tanden van uw hond getrokken moeten worden. Het is belangrijk dat u daar niet te lang mee wacht voor de gezondheid van de hond.

Het trekken van de tand(en) moet zorgvuldig gebeuren, zodat er geen wortelresten achterblijven die later voor problemen zouden kunnen zorgen. 

Wanneer is het nodig om de tanden van uw hond te laten trekken?

Parodontitis

De meest voorkomende reden om tanden te trekken bij de hond, is parodontitis. Paradontitis is tandvleesontsteking door tandplak. Wanneer er te lang wordt gewacht met het behandelen van de tandvleesontsteking, moet de aangetaste tand helaas vaak getrokken worden.

Doorsnede van tand met parodontitis - afbeelding vergroten

Afgebroken tand

Ook wanneer een hond zijn tand afbreekt, moet deze behandeld worden. Belangrijke tanden, zoals de hoektanden en kiezen, willen we natuurlijk graag behouden. Echter, ook hoektanden en kiezen kunnen afbreken en op deze manier meer gevaar opleveren dan het trekken er van. 

Een afgebroken hoektand - afbeelding vergroten

Dit is meestal mogelijk met een wortelkanaalbehandeling of een vulling (pulpa-overkapping). Kleine tanden worden in de meeste gevallen getrokken.

Let op: een afgebroken tand bij honden jonger dan twee jaar is een spoedgeval

Er zijn nog meer redenen te noemen waarom we tanden bij honden moet trekken: 

 • Tanden bij puppies die verkeerd staan en daardoor pijn doen (doordat ze bijvoorbeeld in het tandvlees prikken);
 • gaatjes;
 • wortelproblemen;
 • als er tanden niet doorkomen; 
 • rare afwijkende tanden;
 • te veel tanden.

Het beste kunt u het gebit van uw hond als pup op acht weken, 12 weken en zes maanden laten controleren door een dierenarts.

Bij volwassen honden is het goed om de tanden ieder half jaar te laten controleren.

Honden geven kiespijn niet aan

Let op: honden verbergen hun pijn zo lang mogelijk. Heeft uw hond tandproblemen? Wacht dan niet te lang.

Wanneer een aangetast gebit niet op tijd behandeld wordt, kan dit op den duur voor meer problemen zorgen, zoals ontstekingen en infecties.

Bij twijfel is het altijd goed om contact op te nemen met uw dierenarts.

Kunt u zelf de tanden van uw hond trekken?

Nee. Zelf de tanden van uw hond trekken is geen optie. En niet alleen omdat het gevaarlijk is als er restanten achterblijven. De wortels van hondentanden zijn veel langer en sterker dan deze van mensentanden.

Het is een pijnlijke behandeling die in de kliniek onder verdoving wordt uitgevoerd.

De tanden van uw hond moeten getrokken worden: hoe verloopt de behandeling?

Wanneer u met uw hond voor een behandeling naar de dierenarts gaat, zullen er een aantal dingen gebeuren:

 1. Vooronderzoek
  Natuurlijk kijken we goed in de bek van uw hond, maar dat is niet genoeg. Het klinkt misschien raar, maar bij een wakker dier kunnen we maar zo’n 25 procent van de gebitsproblemen zien. Met behulp van narcose en foto’s kunnen we het gebit van uw hond pas echt in kaart brengen. Het grootste deel van de tand bevindt zich namelijk in de kaak en dus ook de problemen. Voordat we uw hond narcose geven, onderzoeken we het bloed om te kijken of de narcose wel veilig is;
 2. Narcose
  De hond wordt onder narcose gebracht. Er wordt een infuus aangelegd, waarmee we uw hond pijnstilling en narcose kunnen geven. Via een speciale slang in de keel zorgen we ervoor dat uw hond geen viezigheid kan inademen tijdens de behandeling. Via deze slang krijgt uw hond zuurstof, narcosemiddel en wordt de narcose bewaakt;
 3. Onderzoek onder narcose
  Voor de chirurgische behandeling begint wordt het gebit volledig gereinigd. Eventueel tandsteen wordt verwijderd en de tanden worden gepolijst. Alle tanden worden na de behandeling nog een keer goed gecontroleerd. En waar nodig worden röntgenfoto's genomen. Op basis van het onderzoek kan er bepaald worden hoe we behandeling het beste kunnen doen;

 4. De behandeling van de tanden
  Het trekken van de tanden en andere behandelingen kunnen nu worden uitgevoerd. Het beste is om voor en na het trekken röntgenfoto's van de tand te maken. De tanden worden al dan niet chirurgisch verwijderd. In de meeste gevallen wordt daarna de kaak gehecht. Het trekken van een kies kan snel gaan, maar bij grote kiezen kan het ook een langdurige operatie zijn. Doordat uw hond narcose en pijnstilling krijgt, voelt hij niets van de behandeling.

In sommige gevallen wordt het trekken van de tanden gecombineerd met andere tandheelkundige behandelingen. Vraag ernaar bij uw dierenarts.

Nadat de tanden van uw hond zijn getrokken

Uw hond mag dezelfde dag alweer mee naar huis. Wanneer het nodig is, krijgt u pijnstillers voor uw hond mee naar huis. Verder zal u de eerste dagen de mond van uw hond moeten spoelen en uw hond zacht voedsel geven. Uw dierenarts zal u hierover adviseren.

Ongeveer tien dagen na de behandelingen komt uw hond op controle. De hechtingen die uw hond heeft gekregen zijn oplosbaar, dus deze hoeven er niet meer uitgehaald te worden.

Het duurt één tot twee maanden voordat ze volledig zijn opgelost. Uw hond heeft geen last van de hechtingen.

Verder leven zonder tanden of kiezen

Honden hebben geen vingers maar tanden. Met hun tanden voelen ze, pakken ze dingen vast en ze eten hiermee. Daarom we willen het liefst een volledig gebit behouden.

Pijnlijke tanden die niet behandeld kunnen worden is een dier natuurlijk liever kwijt dan rijk en moeten verwijderd worden.

Uw hond kan op zich prima zonder tanden en kiezen verder leven. De meeste honden blijven ook gewoon brokken eten. Het is wel zo dat hoe groter de tanden die we moeten trekken zijn, hoe groter de kans op problemen is.

Vooral het verwijderen van de hoektanden kan ervoor zorgen dat uw hond minder goed dingen kan pakken of dat de tong naar buiten valt. Het verwijderen van de grote scheurkiezen zorgt ervoor dat uw hond minder makkelijk kan kauwen.

Wat zijn de kosten voor het laten trekken van de tanden van uw hond?

De prijs voor het behandelen van het gebit hangt van een aantal factoren af:

 • het gewicht van de hond;
 • de duur van de narcose;
 • het aantal foto's wat we nodig hebben;
 • het aantal tanden dat getrokken moet worden en de tijd die daarvoor nodig is.

Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd