Ruilen met je pup

Je pup is uit op avontuur en daar worden vaak de puppy-tanden bij gebruikt. Hierbij zijn niet alleen zijn eigen speeltjes, maar ook jouw mooie schoenen de klos. Hoe kan je dit voorkomen?

Puppy’s zijn kleine en snelle dieven. Oké, misschien zijn ze gewoon nog te jong om te weten dat niet alles in hun wereld van hen is. Je pup is uit op avontuur en daar worden vaak de puppy-tanden bij gebruikt.  

Hoe leer je je pup aan waar hij wel en niet zijn tanden in mag zetten? Door iets interessants te hebben wat geruild kan worden.  

Risico wanneer je niet ruilt met je pup 

Wanneer je je dure schoenen in de bek van je puppy ziet, zal je waarschijnlijk schrikken en je schoenen zo snel mogelijk proberen te redden. Dit is niet zonder risico, je pup kan het als waarschuwing zien dat hij bij jou in de buurt niet mag kauwen. Hierdoor kan je pup voortaan zijn vondsten gaan verstoppen, voor hij zijn tanden erin zet.  

Niet alleen een duur grapje, maar ook een gezondheidsrisico: wat als je pup net iets pakt dat slecht of zelfs giftig voor hem is? 

Lees ook: voorkom een spoedbezoek aan de dierenarts 

Waarom ruilen? 

Het probleem als je hard ingrijpt bij ongewenst kauwgedrag is dat je pup niet snapt waarvoor hij wordt gestraft. Is het omdat hij iets naar je toe komt brengen om samen te spelen? Hierdoor jaag je je pup alleen maar weg, terwijl je duidelijk wilt maken dat hij met het verkeerde speelgoed speelt. 

Daarom is het beter om iets anders, iets beters aan te bieden. Dan kunnen jullie daarna spelen. 

Betekent dit dat je pup nooit meer je schoenen aan zal vallen? Onwaarschijnlijk, maar onthoud dat het meestal een fase is. Een volwassen hond zal minder snel terugvallen in dit gedrag zolang hij genoeg uitdaging heeft.   

Trainen om te ruilen 

Je gaat dus niet schreeuwen en aan het ongewenste speelgoed trekken, maar wat doe je dan wel? Je puppy gaan trainen om de gepikte voorwerpen te ruilen is een goede oplossing om je waardevolle spullen tegen de tanden van je pup te beschermen. 

Het belangrijkste van succesvol ruilen is dat je pup jou niet als dreiging zal zien. 

Door het ruilen van speelgoed red je niet alleen meerdere schoenen van puppy-tanden, maar leg je ook de basis voor commando's als ‘loslaten’ en ‘apport’. Maar het belangrijkste van succesvol ruilen is dat je pup jou niet als dreiging zal zien.  

Denk aan een situatie waarin je iets giftigs of gevaarlijks zo snel mogelijk uit zijn bek moet krijgen. Als je pup zonder angst naar je toe komt omdat hij weet dat er een ander aanbod zal zijn, voorkom je veel stress aan beide kanten. 

Ruilen voorkomt voernijd 

Zodra je pup weet dat hij zonder zorgen iets aan je kan geven omdat hij er iets voor terug krijgt, is de kans ook stukken kleiner dat hij voernijd zal ontwikkelen. Trek of wrik jij echter zijn speelgoed uit zijn bek, dan zal hij mogelijk territoriaal en agressiever worden om te voorkomen dat dit vaker gebeurt.   

Voernijd bij honden komt niet alleen bij voer voor, maar kan ook ontstaan bij voorwerpen of een mand. Als hij niet weet wanneer jij het van hem af komt pakken zal hij het verdedigen met grommen, grauwen of zelfs uitvallen.  

 • Met ruilen leert je pup dat jij een bron bent van beloningen, geen dief.  
 • Tijdens het eten gooi je nog een extra snoepje bovenop zijn voer. Zo ziet je pup dat jij de bron bent van het lekkers.  
 • Is je hond gefixeerd op zijn mand, loop je alleen langs om een snoepje of speeltje erop te gooien. Zo blijft zijn associatie met jou positief.  

Regels voor het ruilen met je puppy 

Bij het ruilspel moet je aan bepaalde basisregels denken. 

 • Neem je verlies en besluit wat de moeite waard is. Als je pup iedere vijf minuten iets nieuws vindt om op te kauwen dan wordt het op den duur een uitdaging. Lees ook: puppy laten stoppen met bijten 
 • Train niet te lang. Je puppy lijkt wel oneindig energie te hebben, maar dat is niet zo. Lees ook: de nodige rust voor je puppy 
 • Ruim op. Zorg ervoor dat de dure schoenen en andere waardevolle dingen buiten bereik van je pup liggen. 
 • Pak niet iets af wanneer je het pas net hebt gegeven, zelfs niet als oefening. 
 • Houd het positief. Wees je puppy’s beste vriend door altijd een mooi aanbod te doen. Dit kan levens redden, en je portemonnee.  

Hoe start je met ruilen met je pup? 

Nu je weet dat het ruilspel nut heeft, is het tijd om het op te starten. 

 1. Gebruik twee speeltjes die zoveel mogelijk op elkaar lijken en waaraan getrokken kan worden. Houd er in elke hand een speeltje, maar speel maar met één. De ander houd je achter je rug.  
 2. Laat het zichtbare speeltje niet los, en toon het tweede speeltje zodra je pup in speeltje nummer één geïnteresseerd is. Laat speeltje nummer twee de aandacht vragen en bevestig dat je pup ook hiermee mag spelen.  
 3. Als hij wisselt, en dat kan wel even duren, spelen jullie even met dit speeltje terwijl je nummer één weer achter je rug verbergt.  
 4. Bied speeltje nummer één weer aan en herhaal tot je ziet dat je pup het begrijpt.  
 5. Als je puppy elke keer overstapt naar het speeltje dat tevoorschijn komt (van achter je rug), kun je een commando toevoegen. Let op dat je pup alleen wisselt nadat hij het commando hoort. Wisselt hij te snel? Dan moet het speeltje terug achter je rug.  
 6. Als dat werkt, kun je afstand toevoegen. Komt je pup naar je toe met het speeltje? Blijf opletten dat hij komt ruilen wanneer hij het commando hoort.  

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Meer over puppy's?

Net een puppy in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Je puppy leren om netjes aan de lijn te wandelenis zo makkelijk! Of stiekem ook best wel moeilijk? Het is eenvoudig omdat je alleen maar consequent en duidelijk moet zijn over wat je wilt. En je hebt elke dag super veel momenten om dit te oefenen.

  Lees meer

 • Wat betekent aandacht krijgen van je pup, en waarom is het handig om je pup te trainen zodat het een vaste gewoonte wordt?

  Lees meer

 • Een puppy kopen is erg leuk. Een nieuw huisdier brengt namelijk heel veel plezier met zich mee. Een puppy vraagt ook zeker de nodige tijd en aandacht. Onze dierenartsen helpen u graag op weg met nuttige tips en praktische informatie.

  Lees meer

 • Het kan best spannend zijn om je puppy alleen thuis te laten. Maar begin op tijd met trainen om te voorkomen dat je hond nooit alleen kan zijn.

  Lees meer

 • Veel honden vinden het leuk om in de auto te rijden. De auto neemt ze mee naar plekken. Bijvoorbeeld naar het bos, de zee, of het huis van oma. Maar voor sommige honden is de auto eng. Het maakt veel lawaai en het ruikt raar. Bovendien kan de auto v…

  Lees meer

 • Wil je je puppy in een onbekende omgeving iets leren, maar weigert of negeert hij de snoepjes die jij als beloning aanbiedt? Dat kan gebeuren om verschillende redenen.

  Lees meer

 • Er zijn meerdere manieren om je pup gewenst gedrag en commando's aan te leren. Maar hoe doe je dat?

  Lees meer

 • Als nieuwe eigenaar is het soms best lastig: naar wie luister je nu? Naar wie ga je toe met je puppy-vragen? Wij zetten de beste bronnen voor je op een rij.

  Lees meer

 • Puppy's hebben heel veel energie, maar hoe zorg je voor genoeg beweging en ook genoeg rust?

  Lees meer

 • Denk aan dagelijkse beweging voor je hond. Maar hoe veel dan? En hoe vaak?

  Lees meer

 • Een pup die bijt: het kan verdraaid lastig zijn. Maar wat is nu eigenlijk normaal gedrag, wanneer ga je corrigeren en hoe doe corrigeer je verantwoord?

  Lees meer

 • Het is bijna zover: je mag eindelijk je puppy ophalen! Maar hoe zorg je ervoor dat je alles in huis hebt wat nodig is om goed van start te gaan? Wij helpen je opweg.

  Lees meer

 • Lees hier hoe je dit kan verhelpen!

  Lees meer

 • Je wilt niet voor alles naar de dierenarts gaan. Daarom helpen we je graag een handje met hoe je zelf de gezondheid van jouw puppy kunt controleren. Gebruik daarvoor deze gezondheidscheck voor je puppy.

  Lees meer

 • Wat zijn de 10 meest gezonde hondenrassen? Met andere woorden: welke honden worden het oudst en het minst ziek?

  Lees meer

 • Er zijn ontzettend veel soorten hondenvoer te koop. Verschillende merken en verschillende soorten voer.

  Lees meer

 • Laat je pup chippen, registreren en zorg voor een EU-dierenpaspoort. Dat is niet alleen verplicht, het is ook handig. Lees hier waarom.

  Lees meer

 • Hoe introduceer je een puppy aan je andere hond? In dit artikel staan verschillende opties om de introductie zo soepel mogelijk te laten verlopen.

  Lees meer

 • Het kan best lastig zijn: hoe kun je het beste en veiligste je pup introduceren aan je andere huisdieren, zoals katten? Wij helpen je een handje.

  Lees meer

 • Je wilt een nieuwe puppy? Dan is de keuze: voor welk hondenras ga je? Volg onze checklist of doe de test!

  Lees meer

 • De hond is het huisdier dat het meest in grootte varieert. Welke grootte kies jij, en waarom?

  Lees meer

 • Er zijn ongeveer 350 geregistreerde hondenrassen. Er valt dus genoeg te kiezen!

  Lees meer

 • Een hondenras kies je niet zomaar. Waarom wil je een hond, en dan dus: welke?

  Lees meer

 • Soms krijgt je pup te veel prikkels, daarom is het handig om de aandacht van je pup te kunnen krijgen met een geluid. Lees verder voor handige tips.

  Lees meer

 • Het klinkt als iets overbodigs, je pup weet toch wat spelen is? Sommige pups willen niet spelen, hier lees je wat je kan doen.

  Lees meer

 • Hoe leuk je puppy ook is, je wilt dat hij naar je luistert. En daarvoor is opvoeden nodig. Wat moet je doen als je pup niet luistert? Wat zijn de risico's van straffen? Lees hier tips en advies om je pup gehoorzaamheid aan te leren.

  Lees meer

 • De nagels en het gebit van je hond zijn voor veel startende hondeneigenaren onderwerpen die wat extra uitleg vergen.

  Lees meer

 • Voor het eerst een puppy? Laat je vooral ook persoonlijk informeren door de dierenarts, maar hier vind je ook online alvast wat adviezen over intentingen en ontwormen bij pups.

  Lees meer

 • Een rustige start, gecombineerd met een consequente en gerichte aanpak geeft je pup de beste start. Hier lees je waar je aan moet denken.

  Lees meer

 • De meest populaire hondenrassen op een rij.

  Lees meer

 • In huis schuilt een aantal gevaren. In de voorbereiding op de komst van je puppy kun je aantal dingen doen in huis. Hoe maak je je huis nu eigenlijk puppy-proof?

  Lees meer

 • De hond als kuddedier (of eigenlijk ‘roedeldier’): wat betekent dit voor jou als hondeneigenaar? Hoe speel je hier op in?

  Lees meer

 • Je pup is uit op avontuur en daar worden vaak de puppy-tanden bij gebruikt. Hierbij zijn niet alleen zijn eigen speeltjes, maar ook jouw mooie schoenen de klos. Hoe kan je dit voorkomen?

  Lees meer

 • Een jonge pup kan uren achter elkaar doorslapen. Maak je hier geen zorgen om. Wel is het belangrijk hier rekening mee te houden.

  Lees meer

 • Een jonge pup kan uren doorslapen, maak je hier geen zorgen om! Maar hoeveel rust heeft een pup nodig? En wanneer raakt hij oververmoeid?

  Lees meer

 • Je kunt je puppy zoveel nieuwe dingen leren! Bijvoorbeeld zitten, hierkomen, netjes aan de lijn te lopen, nieuwe mensen begroeten zonder te springen en nog veel meer. Maar het allerbelangrijkste is dat jij je puppy leert dat de wereld een fijne en l…

  Lees meer

 • Sommige geluiden en signalen van je pup zijn makkelijk te herkennen, anderen zijn een uitdaging. In dit artikel wordt de taal van je puppy besproken.

  Lees meer

 • De vacht is een belangrijk onderdeel van de verzorging van je hond. Je moet dus bereid zijn om tijd te besteden aan de verzorging van zijn vacht.

  Lees meer

 • Goed om over na te denken: het is nooit de schuld van de puppy als er een ongeluk gebeurt. Jij bent degene die de signalen niet heeft gezien of niet snel genoeg is geweest!

  Lees meer

 • Voedsel: het is meer dan alleen de dagelijkse voeding voor jouw puppy. Er is nogal wat over te vertellen, zoals de functies en mogelijke moeilijkheden waar je tegenaan loopt met jouw puppy. Wij zetten voor je op een rij wat voedsel nu eigenlijk is e…

  Lees meer

 • Je bent niet altijd in dezelfde ruimte om je puppy in de gaten te houden. Dan is het fijn als hij niet gelijk je bankstel sloopt. Leer je puppy daarom zelfbeheersing aan.

  Lees meer

 • Hoe bouw je een band op met je pup? En hoe creëer je zelfvertrouwen voor jouw puppy? De beste en meest speelse manier is samen leuke dingen doen. Hoe dan? We helpen je een handje.

  Lees meer

 • Een puppy zindelijk maken, gaat met vallen en opstaan. Of beter gezegd: optillen en neerzetten. Je moet je puppy leren dat hij niet binnen plast en poept, maar dat hij dat buiten doet. Dit vergt geduld, maar het is de tijd en energie van het investe…

  Lees meer

 • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

  Lees meer

 • Hier vind je alle artikelen die onderdeel zijn van de AniCura Puppy Wijzer.

  Lees meer

 • Op deze pagina vind je een lijst met alle teksten in het kader van de AniCura Puppy Wijzer en daarmee een bak aan informatie over puppy's.

  Lees meer

 • Schrijf je in voor onze Puppy Wijzer! Speciaal voor jou gemaakt door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw puppy.

  Lees meer

 • Van het puppy-proof maken van je huis tot aan de gezondheid, tot aan het trainen van je puppy. Het is niet niks, die nieuwe viervoeren in huis! Wij helpen je graag om samen met jouw harige vriend een goed leven tegemoet te gaan.

  Lees meer

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd