Tandheelkunde hond: Over tandenpoetsen & gebitsreiniging bij uw hond

Hondentandartsen horen nog wel eens de klacht dat een hond zo uit zijn bek stinkt. Dat is nooit zonder reden. De geur is een combinatie van tandplak, tandsteen, achtergebleven voedselresten en bacteriën. Honden krijgen, net als mensen, last van tandplak, tandsteen en uiteindelijk tandvleesontstekingen en tandproblemen.

Lees ook: Tandheelkunde kat

Gebitsproblemen hond

Om gebitsproblemen te voorkomen, zouden honden goed hun tanden moeten poetsen. Ook is het belangrijk om regelmatig het gebit van uw hond te laten controleren.

De hondentandarts kan namelijk tandplak en tandsteen verwijderen bij uw hond, waarna er verder geen tandproblemen komen.

Zelf kunt u ook iets doen: tandenpoetsen bij uw hond. Door de tanden op tijd te reinigen, kan worden voorkomen dat gebitsproblemen erger worden.

Oorzaak gebitsproblemen hond

Regelmatig de tanden van uw hond poetsen, voorkomt tandplak. Doet u dat niet, dan kan de tandplak verharden en veranderen in tandsteen.

Deze verharding ontstaat binnen één tot drie  dagen en is daarna niet meer weg te poetsen. In dit geval kan de hondentandarts het tandplak en tandsteen verwijderen bij uw hond.

Als uw hond uit zijn bek gaat stinken, rode randjes op zijn tandvlees krijgt of als het tandvlees gaat bloeden na aanraking of kluiven, is het de hoogste tijd voor een gebitsreiniging bij uw hond.

Tussen de tandsteen, tand en de rand van het tandvlees kunnen zich namelijk bacteriën nestelen. Door die bacteriën gaat uw hond niet alleen uit zijn bek stinken, maar kan ook het tandvlees gaan ontsteken. Dat kan twee kanten op:

  1. het tandvlees blijft rood en gezwollen;
  2. de ontsteking ontwikkelt zich verder tot parodontitis.

Parodontitis bij de hond

Bij parodontitis breidt de ontsteking zich uit naar het tandbot en de zachte weefsels rondom de tand. De tand kan daardoor gaan rotten en zal hiervoor verwijderd moeten worden.

Parodontitis bij de tand - afbeelding vergoten

De voortdurende, maar onzichtbare infectie is erg ongezond voor het lichaam. Door het gebit van uw hond goed te verzorgen, kunt u uw hond en uzelf dus veel ellende besparen.

Tandenpoetsen bij uw hond

Het poetsen van de tanden van uw hond kan met een zachte tandenborstel voor babies, een vingertandenborstel of met een hondentandenborstel.

Gebruik voor het poetsen altijd speciale hondentandpasta. In gewone tandpasta zit fluoride en dat is giftig voor uw hond.

Tandenpoetsen bij uw hond: stap voor stap.

Een aantal keer per week poetsen is een goed begin om tandplak te beperken. AniCura adviseert om het gebit van uw hond dagelijks te poetsen op een vast moment op de dag. Dat geeft structuur en maakt het makkelijker voor uw hond om te wennen aan het poetsritueel.

Daarnaast kunt u zo eerder ontdekken of u een afspraak moet maken bij de hondentandarts. U merkt namelijk sneller gebitsproblemen, zoals afgebroken tanden, stukjes hout of voedselresten tussen de tanden, tandsteen of geïrriteerd tandvlees.

Tandheelkunde bij honden

Tijdens de jaarlijkse controle bij de dierenarts zal het gebit van uw hond altijd worden bekeken. Zijn er toch vergevorderde gebitsproblemen bij uw hond ontstaan? Dan kunnen die alleen door een hondentandarts worden opgelost.

Tandheelkunde bij honden is bijna net zo vergevorderd als bij mensen.

U kunt dan ook bij uw hondentandarts terecht voor bijvoorbeeld het vullen van gaatjes, het verwijderen van tandplak en tandsteen en zelfs wortelkanaalbehandelingen of het plaatsen van een kroon bij uw hond.

Houd er wel rekening mee dat deze behandelingen onder narcose moeten plaatsvinden.

Honden tandarts kosten

Afhankelijk van de behandeling die uw hond nodig heeft, lopen de kosten voor de hondentandarts uiteen.

Tandsteen verwijderen bij uw hond is minder ingrijpend dan een wortelkanaalbehandeling. Uw hondentandarts rekent kosten voor de narcose en de behandeling van het gebit van uw hond.

Wij vertellen u graag meer over de kosten en het gebruik van verschillende producten voor de tandzorg van uw hond.

Neem hiervoor contact met ons op.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd