Hoe train ik mijn pup?

Er zijn meerdere manieren om je pup gewenst gedrag en commando's aan te leren. Maar hoe doe je dat?

Er zijn meerdere manieren om je pup gewenst gedrag en commando's aan te leren door middel van training. We geven je een aantal tips voor succesvolle trainingssessies met jouw pup.

Beloningsgericht trainen

Trainers en wetenschappers zijn het erover eens dat een training gebaseerd op beloning het meest resultaat geeft. Het is hierbij belangrijk dat je eerst bepaalt waarmee je je puppy gaat belonen voor je besluit wat je hem wilt leren.

Essentieel bij beloningsgericht trainen is de beloning. Maar waar kun je je pup het beste mee belonen tijdens de training? Altijd diezelfde heerlijke snacks, of hoeft dat niet?  

Welke beloning werkt voor jouw pup?

Er is een simpele manier om te testen welke beloning goed genoeg is voor het trainen. Geef je pup een proeverij. 

Om erachter te komen wat je pup het allerlekkerste vindt kun je steeds twee verschillende snoepjes dicht in je hand doen. Hou je handen voor je pup en hij zal zelf aangegeven welke hij het lekkerst vindt. Geef de beloning, pak het lekkerste snoepje en combineer het met een nieuwe. 

Hoe erger het snoepje stinkt, hoe interessanter het is voor je pup

Let op wat er gebeurt nadat je pup zijn snack doorslikt. Draait hij zich naar jou terug om meer te krijgen, of kijkt hij weg? Als hij zich naar jou toe draait, weet je dat het goed zit. Als hij wegkijkt, heb je iets nodig wat meer interesse wekt. Laat je pup beslissen!

Sommige pups hebben altijd een smakelijke beloning nodig, zelfs thuis. Anderen werken graag voor hun voer, wat de omstandigheden ook zijn.  

Het kan soms voorkomen dat je pup helemaal geen beloningen aan wilt nemen. Lees hier wat de oorzaken kunnen zijn: mijn puppy neemt geen beloning aan

Tips voor type beloningen  

 • Kleine snoepjes en veel (verbale) bevestigingen zijn beter dan één grote beloning. 
 • Zout, suiker, specerijen, chocolade, uien, rozijnen en te veel vet zijn slecht voor je hond. Lees ook: hond vergiftigd
 • Wanneer je je pup aan het trainen bent, beloon en bevestig je veel. Dit betekent dat de porties voor ontbijt en avondeten kleiner moeten.  
 • Maak er een gewoonte van om ’s ochtends de portie van de dag af te wegen en daaruit de beloningen te halen.  
 • Als je naast het normale voer ook nog andere snacks gebruikt, moeten de porties van de maaltijd kleiner worden gemaakt, afhankelijk van hoeveel beloning je geeft. Meer snacks is minder gewoon eten. Je wilt niet dat je pup te zwaar wordt door het trainen van zitten.
 • Varieer met beloningen! De meeste honden vinden het leuk om verrast te worden en zullen meer gemotiveerd zijn als ze niet weten waarvoor ze hun best doen. 

Trainingsmomenten 

Je kunt ook proberen om een tijdens etenstijd te trainen met je pup. Dan heeft je puppy misschien wat extra motivatie. Door spelenderwijs zijn maaltijd te geven heb je twee in één. 

Let wel op: honger je puppy nooit uit om zijn motivatie te verhogen. Honger is slecht voor het geheugen en leervermogen van je pup! Na de maaltijd trainen is misschien niet het beste moment, maar uitgehongerd is niet de bedoeling.   

Omgeving van de training

Voor de keuze van beloning is de omgeving waarin je traint belangrijk.  

De omgeving heeft namelijk invloed op je puppy. Want anders zijn die andere honden misschien wel veel interessanter dan die saaie brokken. Merk je dat hij makkelijk is afgeleid, overweeg dan een extra lekkere snack mee te nemen de volgende keer. 

Moeilijkheidsgraad van de training 

Wil je iets moeilijks trainen, zoals ‘een groep honden negeren in het park’, dan moet je pup het wel de moeite waard vinden om te luisteren. Dan is een lekkerdere snack misschien beter. 

Is het een vrij simpele opdracht, zoals thuis voor de deur gaan zitten, dan kan de beloning bestaan uit een brokje uit de voerbak, een aai of speeltjes. 

Start de training 

Begin thuis met trainen zodat je puppy minder snel afgeleid is. Zorg dat er geen andere mensen, honden of huisdieren aanwezig zijn en dat je puppy rustig is.  Je pup zal minder goed leren als hij zenuwachtig, angstig of afgeleid is.

Maak de stappen van de training niet te groot

Je puppy doet dit allemaal voor de eerste keer. Houd de stappen van de training dus klein.

Goed gedrag van je pup bevestigen

Bij beloningsgericht trainen gaat het erom dat je gewenst gedrag beloont in plaats van het ongewenste gedrag te straffen. Je pup kan een straf niet aan een actie in het verleden koppelen.

Daarom is het belangrijk om direct te belonen wanneer je pup goed gedrag vertoont. Gaat hij vanzelf zitten voor de deur? Complimenteer hem dan uitbundig. Begroet hij iemand zonder te springen? Geef hem een uitgebreide knuffel of speelsessie.

Jouw pup doet elke dag tientallen gewenste dingen en hoe vaker hij merkt dat hierop beloning volgt, hoe sneller hij er een gewoonte van maakt. Het enige dat je hierbij moet doen is zorgen voor een lading beloningen, en natuurlijk ogen op steeltjes om het allemaal te zien.

Leid je puppy in de juiste richting

Als je pup weigert bepaalde dingen te doen of moeite heeft met begrijpen, kun je hem verleiden met een traktatie.

Met een snoepje geef je aan wat je puppy moet doen en/of in welke richting hij moet bewegen. Vergeet je pup steeds hoe hij moet zitten? Houd het snoepje voor zijn neus en til het langzaam op. Niet te hoog, dan gaat hij staan.

Als je pup zit, krijgt hij het snoepje. Laat hem weer opstaan zodat je de opdracht kunt herhalen. Op deze manier gebruik je een beweging als commando. Dat is ook heel handig is als je stem gebruiken niet genoeg is, geen optie is, of als je het gewoon leuk vindt om je hond met gebaren te trainen.

Meerdere commando's trainen 

Zorg ervoor dat je genoeg commando's hebt om je pup te trainen. Alleen “zit” trainen zal saai worden, variatie is dus belangrijk. Er zijn verschillende commando’s die je je hond kunt leren. 

 • Zit 
 • Liggen of af 
 • Hier 
 • Blijf of blijven
 • Poot 
 • Voet 
 • Los 
 • Ruilen
 • Plaats of mand
 • Wacht of wachten 

Bedenk er zelf ook één! Een goed commando is redelijk kort en makkelijk te onderscheiden van andere commando's.

Let op dat je elke trainingssessie duidelijk afbakent. Dat jij van “leren zitten” naar “leren aan de riem te lopen” bent gewisseld, betekent niet dat je pup op dezelfde golflengte zit. Geduld en duidelijkheid zijn net zo belangrijk bij beloningsgericht trainen als de beloningen. 

Tips: waar moet je op letten bij commando's? 

Wil je dat je pup alleen op gesproken commando’s reageert? Bouw dan de handbeweging langzaam af totdat je pup alleen nog op het woord reageert. Ga je te snel? Blijf je hand gebruiken tot je puppy het volledig snapt.

Word niet dwingend en houd je stem op hetzelfde volume. Dit is geen moment van je puppy straffen maar van hem iets leren. 

Vergeet ook niet dat de veilige thuisomgeving het makkelijkst is. Het kan zijn dat je buiten opnieuw moet beginnen met de training van je pup. Gelukkig zijn de meeste pups leergierig en zal hij steeds sneller verbanden zien.  

 

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Meer over puppy's?

Net een puppy in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Je puppy leren om netjes aan de lijn te wandelenis zo makkelijk! Of stiekem ook best wel moeilijk? Het is eenvoudig omdat je alleen maar consequent en duidelijk moet zijn over wat je wilt. En je hebt elke dag super veel momenten om dit te oefenen.

  Lees meer

 • Wat betekent aandacht krijgen van je pup, en waarom is het handig om je pup te trainen zodat het een vaste gewoonte wordt?

  Lees meer

 • Een puppy kopen is erg leuk. Een nieuw huisdier brengt namelijk heel veel plezier met zich mee. Een puppy vraagt ook zeker de nodige tijd en aandacht. Onze dierenartsen helpen u graag op weg met nuttige tips en praktische informatie.

  Lees meer

 • Het kan best spannend zijn om je puppy alleen thuis te laten. Maar begin op tijd met trainen om te voorkomen dat je hond nooit alleen kan zijn.

  Lees meer

 • Veel honden vinden het leuk om in de auto te rijden. De auto neemt ze mee naar plekken. Bijvoorbeeld naar het bos, de zee, of het huis van oma. Maar voor sommige honden is de auto eng. Het maakt veel lawaai en het ruikt raar. Bovendien kan de auto v…

  Lees meer

 • Wil je je puppy in een onbekende omgeving iets leren, maar weigert of negeert hij de snoepjes die jij als beloning aanbiedt? Dat kan gebeuren om verschillende redenen.

  Lees meer

 • Er zijn meerdere manieren om je pup gewenst gedrag en commando's aan te leren. Maar hoe doe je dat?

  Lees meer

 • Als nieuwe eigenaar is het soms best lastig: naar wie luister je nu? Naar wie ga je toe met je puppy-vragen? Wij zetten de beste bronnen voor je op een rij.

  Lees meer

 • Puppy's hebben heel veel energie, maar hoe zorg je voor genoeg beweging en ook genoeg rust?

  Lees meer

 • Denk aan dagelijkse beweging voor je hond. Maar hoe veel dan? En hoe vaak?

  Lees meer

 • Een pup die bijt: het kan verdraaid lastig zijn. Maar wat is nu eigenlijk normaal gedrag, wanneer ga je corrigeren en hoe doe corrigeer je verantwoord?

  Lees meer

 • Het is bijna zover: je mag eindelijk je puppy ophalen! Maar hoe zorg je ervoor dat je alles in huis hebt wat nodig is om goed van start te gaan? Wij helpen je opweg.

  Lees meer

 • Lees hier hoe je dit kan verhelpen!

  Lees meer

 • Je wilt niet voor alles naar de dierenarts gaan. Daarom helpen we je graag een handje met hoe je zelf de gezondheid van jouw puppy kunt controleren. Gebruik daarvoor deze gezondheidscheck voor je puppy.

  Lees meer

 • Wat zijn de 10 meest gezonde hondenrassen? Met andere woorden: welke honden worden het oudst en het minst ziek?

  Lees meer

 • Er zijn ontzettend veel soorten hondenvoer te koop. Verschillende merken en verschillende soorten voer.

  Lees meer

 • Laat je pup chippen, registreren en zorg voor een EU-dierenpaspoort. Dat is niet alleen verplicht, het is ook handig. Lees hier waarom.

  Lees meer

 • Hoe introduceer je een puppy aan je andere hond? In dit artikel staan verschillende opties om de introductie zo soepel mogelijk te laten verlopen.

  Lees meer

 • Het kan best lastig zijn: hoe kun je het beste en veiligste je pup introduceren aan je andere huisdieren, zoals katten? Wij helpen je een handje.

  Lees meer

 • Je wilt een nieuwe puppy? Dan is de keuze: voor welk hondenras ga je? Volg onze checklist of doe de test!

  Lees meer

 • De hond is het huisdier dat het meest in grootte varieert. Welke grootte kies jij, en waarom?

  Lees meer

 • Er zijn ongeveer 350 geregistreerde hondenrassen. Er valt dus genoeg te kiezen!

  Lees meer

 • Een hondenras kies je niet zomaar. Waarom wil je een hond, en dan dus: welke?

  Lees meer

 • Soms krijgt je pup te veel prikkels, daarom is het handig om de aandacht van je pup te kunnen krijgen met een geluid. Lees verder voor handige tips.

  Lees meer

 • Het klinkt als iets overbodigs, je pup weet toch wat spelen is? Sommige pups willen niet spelen, hier lees je wat je kan doen.

  Lees meer

 • Hoe leuk je puppy ook is, je wilt dat hij naar je luistert. En daarvoor is opvoeden nodig. Wat moet je doen als je pup niet luistert? Wat zijn de risico's van straffen? Lees hier tips en advies om je pup gehoorzaamheid aan te leren.

  Lees meer

 • De nagels en het gebit van je hond zijn voor veel startende hondeneigenaren onderwerpen die wat extra uitleg vergen.

  Lees meer

 • Voor het eerst een puppy? Laat je vooral ook persoonlijk informeren door de dierenarts, maar hier vind je ook online alvast wat adviezen over intentingen en ontwormen bij pups.

  Lees meer

 • Een rustige start, gecombineerd met een consequente en gerichte aanpak geeft je pup de beste start. Hier lees je waar je aan moet denken.

  Lees meer

 • De meest populaire hondenrassen op een rij.

  Lees meer

 • In huis schuilt een aantal gevaren. In de voorbereiding op de komst van je puppy kun je aantal dingen doen in huis. Hoe maak je je huis nu eigenlijk puppy-proof?

  Lees meer

 • De hond als kuddedier (of eigenlijk ‘roedeldier’): wat betekent dit voor jou als hondeneigenaar? Hoe speel je hier op in?

  Lees meer

 • Je pup is uit op avontuur en daar worden vaak de puppy-tanden bij gebruikt. Hierbij zijn niet alleen zijn eigen speeltjes, maar ook jouw mooie schoenen de klos. Hoe kan je dit voorkomen?

  Lees meer

 • Een jonge pup kan uren achter elkaar doorslapen. Maak je hier geen zorgen om. Wel is het belangrijk hier rekening mee te houden.

  Lees meer

 • Een jonge pup kan uren doorslapen, maak je hier geen zorgen om! Maar hoeveel rust heeft een pup nodig? En wanneer raakt hij oververmoeid?

  Lees meer

 • Je kunt je puppy zoveel nieuwe dingen leren! Bijvoorbeeld zitten, hierkomen, netjes aan de lijn te lopen, nieuwe mensen begroeten zonder te springen en nog veel meer. Maar het allerbelangrijkste is dat jij je puppy leert dat de wereld een fijne en l…

  Lees meer

 • Sommige geluiden en signalen van je pup zijn makkelijk te herkennen, anderen zijn een uitdaging. In dit artikel wordt de taal van je puppy besproken.

  Lees meer

 • De vacht is een belangrijk onderdeel van de verzorging van je hond. Je moet dus bereid zijn om tijd te besteden aan de verzorging van zijn vacht.

  Lees meer

 • Goed om over na te denken: het is nooit de schuld van de puppy als er een ongeluk gebeurt. Jij bent degene die de signalen niet heeft gezien of niet snel genoeg is geweest!

  Lees meer

 • Voedsel: het is meer dan alleen de dagelijkse voeding voor jouw puppy. Er is nogal wat over te vertellen, zoals de functies en mogelijke moeilijkheden waar je tegenaan loopt met jouw puppy. Wij zetten voor je op een rij wat voedsel nu eigenlijk is e…

  Lees meer

 • Je bent niet altijd in dezelfde ruimte om je puppy in de gaten te houden. Dan is het fijn als hij niet gelijk je bankstel sloopt. Leer je puppy daarom zelfbeheersing aan.

  Lees meer

 • Hoe bouw je een band op met je pup? En hoe creëer je zelfvertrouwen voor jouw puppy? De beste en meest speelse manier is samen leuke dingen doen. Hoe dan? We helpen je een handje.

  Lees meer

 • Een puppy zindelijk maken, gaat met vallen en opstaan. Of beter gezegd: optillen en neerzetten. Je moet je puppy leren dat hij niet binnen plast en poept, maar dat hij dat buiten doet. Dit vergt geduld, maar het is de tijd en energie van het investe…

  Lees meer

 • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

  Lees meer

 • Hier vind je alle artikelen die onderdeel zijn van de AniCura Puppy Wijzer.

  Lees meer

 • Op deze pagina vind je een lijst met alle teksten in het kader van de AniCura Puppy Wijzer en daarmee een bak aan informatie over puppy's.

  Lees meer

 • Schrijf je in voor onze Puppy Wijzer! Speciaal voor jou gemaakt door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw puppy.

  Lees meer

 • Van het puppy-proof maken van je huis tot aan de gezondheid, tot aan het trainen van je puppy. Het is niet niks, die nieuwe viervoeren in huis! Wij helpen je graag om samen met jouw harige vriend een goed leven tegemoet te gaan.

  Lees meer

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd