Waarom je puppy socialiseren zo belangrijk is

Je kunt je puppy zoveel nieuwe dingen leren! Bijvoorbeeld zitten, hierkomen, netjes aan de lijn te lopen, nieuwe mensen begroeten zonder te springen en nog veel meer. Maar het allerbelangrijkste is dat jij je puppy leert dat de wereld een fijne en leuke plek is.  

Bij het socialiseren van je puppy introduceer je nieuwe dingen stap voor stap. Begin rustig en laat je puppy op afstand naar één nieuwe hond kijken. Het is geen goed idee om gelijk meerdere honden tegelijk te begroeten in een park. Jij moet je puppy beschermen en hem helpen wanneer het teveel voor hem wordt. Dit betekent ook dat je je puppy soms uit de situatie moet halen. Dit doe je bijvoorbeeld door een hondensnoepje de andere kant op te gooien of hem voorzichtig weg te leiden met behulp van de riem. Beloon hem wanneer hij je volgt. Door je puppy uit een situatie te halen wanneer het een beetje te veel wordt, voorkom je dat hij van slag raakt.  

Maak gebruik van de afstand 

De beste manier om te socialiseren is om dingen op afstand te benaderen en het tempo van je puppy aan te houden. Zoek een mooie rustige plek in het park. Laat je puppy kijken naar mensen, honden, eenden, skaters, fietsers, kinderen etc. Je puppy hoeft niet per se contact te maken - kijken is genoeg. Gooi af en toe een wat lekkers om aan te snuffelen. En laat hem het gras, een stok en de stoep onderzoeken. Als je puppy te opgewonden raakt van de nieuwe dingen, loop dan een beetje weg. Het is prima om nieuwsgierig te zijn. Maar als hij te opgewonden raakt en gaat blaffen, piepen of aan de riem trekt om ergens bij te komen, lok hem dan gewoon weg met een hondensnoepje. Word niet boos – het is een kleintje dat nog niet weet hoe hij zichzelf moet beheersen. Het is jouw taak om hem dat te leren. 

Ga niet naar het park op het drukste moment van de dag. Kies liever een regenachtige dinsdagmiddag in plaats van een zonnige zaterdagochtend. Je wilt je puppy niet overweldigen. Als hij super opgewonden is, te veel prikkels heeft gehad - of zo moe is dat hij urenlang slaapt - dan is het misschien te veel geweest. Als het hem stress oplevert, kan het een averechts effect hebben. Dan denkt je puppy misschien dat de wereld een enge en drukke wereld is in plaats van een veilige en leuke plek. Maak het de volgende keer wat makkelijker. 

Een lange lijst om te ontdekken 

Maak een lijst van dingen waarmee je je puppy kennis wil laten maken. Waaruit deze lijst bestaat, hangt af van waar je woont en waar je puppy in zijn leven mee te maken zal krijgen. Als je in de stad woont, zal je misschien een keer op pad moeten om koeien op het platteland te vinden. Als je hond juist op een boerderij woont, moet je ook een keertje naar de stad gaan. Zorg ervoor dat je oefent met autorijden, met de bus en met de trein gaan. Laat je puppy mensen met petten en paraplu's zien. Het moet een mix zijn van mannen, vrouwen en kinderen, mensen in rolstoelen en van verschillende achtergronden. Mensen met fietshelmen, baarden en brillen. Kinderen die rennen en kinderen die stil staan. Hardlopers en fietsers. Grote honden, kleine honden, zwarte honden en harige honden. Auto's en bussen die langsrijden, standbeelden en vlaggen die in de wind waaien. Een vuurtje, de zee en alles wat binnen gebeurt: stofzuiger, föhn, wasmachine, tv, broodrooster, magnetron. Een kat, cavia, kip. Regenachtig weer. Als je van plan bent om naar hondentraining te gaan of mee te doen aan wedstrijden: zalen, behendigheidsuitrusting, mensen die met hun honden spelen, etc. 

Zorg ervoor dat je na een tijdje alle nog eens een rondje maakt langs alle nieuwe dingen. Hoewel de belangrijkste socialisatieperiode vóór 12 weken leeftijd is, ben je daarna niet klaar. Integendeel, je hond kan na die periode heel anders reageren dan toen hij een puppy was. 

Leer je puppy dat alles goed is 

Hoe laat je je puppy zien dat de wereld leuk is? Zorg ervoor dat je hem niet te dicht bij het object, de persoon of het dier lokt. In plaats daarvan beloon je met een "goed" (of een clicker als je die gebruikt) als je in de buurt bent en gooi je een beloning in de tegenovergestelde richting. Eén stap vooruit, twee stappen terug - letterlijk. Dit zorgt ervoor dat het niet te snel gaat voor je puppy. Als je een puppy hebt die alles doet voor een beloning, zal hij misschien over zijn grenzen gaan als je het lekkere hapje gebruikt om hem dichter bij het nieuwe ding te lokken. Laat hem liever eerst kijken, of neem een ​​stap vooruit en gooi de traktatie de andere kant op. Wacht vervolgens tot hij weer een stap dichterbij zet en gooi de beloning. 

Interactie met bepaalde dingen 

Sommige dingen, zoals treinen, koeien of katten, kun je het beste van een afstand bekijken. Je wilt dat de puppy rustig blijft, maar niet te dichtbij komt. Andere dingen zoals mensen en andere honden kun je gewoon rustig passeren. Zo went je puppy eraan dat er niets gebeurt als hij rustig voorbijloopt. Familieleden of vrienden, een paar vriendelijke speelkameraadjes, de dierenarts, een grappig standbeeld, je auto of het trainingsmateriaal, zijn dingen waarmee je wilt dat hij interactie heeft. Maar je kunt op dezelfde manier te werk gaan, laat je puppy op zijn eigen tempo kennismaken en interactie maken. Zorg ervoor dat je hem niet lokt. Het is beter als de beloning van jou komt in plaats van de persoon die je puppy begroet. Op die manier leert hij dat de beloningen van jou komen en zal hij niet iedere vreemde op straat benaderen in de hoop een traktatie te krijgen.  

Als je puppy ergens bang voor is, is het heel belangrijk om voldoende afstand te houden. Je puppy er gewoon naar kijken van grote afstand en dan weggaan is een goede manier om te leren dat er niets aan de hand is. Je hoeft hem niet te dwingen om dichterbij te komen. Zorg dat je puppy nooit over zijn grenzen hoeft te gaan, dan blijft hij blij en zelfverzekerd. Als je hond angstig is voor mensen, honden of objecten, zoek dan op tijd hulp bij iemand die gespecialiseerd is in hondengedrag. Kies wel iemand die daarvoor opgeleid is. Een partij die methoden gebruikt die gebaseerd zijn op wetenschap en een positieve manier van trainen gebruiken. 

Het belangrijkste doel van het socialiseren is dat je een zelfverzekerde en gelukkige puppy krijgt die zich veilig voelt in de wereld. Dit vergt wat inspanning voor sommige honden – bij anderen gaat het zonder al te veel moeite. Blijf geduldig en ga niet over de grenzen van je puppy. Dan komt het vast goed! 

Meer over puppy's?

Net een puppy in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Je puppy leren om netjes aan de lijn te wandelenis zo makkelijk! Of stiekem ook best wel moeilijk? Het is eenvoudig omdat je alleen maar consequent en duidelijk moet zijn over wat je wilt. En je hebt elke dag super veel momenten om dit te oefenen.

  Lees meer

 • Wat betekent aandacht krijgen van je pup, en waarom is het handig om je pup te trainen zodat het een vaste gewoonte wordt?

  Lees meer

 • Een puppy kopen is erg leuk. Een nieuw huisdier brengt namelijk heel veel plezier met zich mee. Een puppy vraagt ook zeker de nodige tijd en aandacht. Onze dierenartsen helpen u graag op weg met nuttige tips en praktische informatie.

  Lees meer

 • Het kan best spannend zijn om je puppy alleen thuis te laten. Maar begin op tijd met trainen om te voorkomen dat je hond nooit alleen kan zijn.

  Lees meer

 • Veel honden vinden het leuk om in de auto te rijden. De auto neemt ze mee naar plekken. Bijvoorbeeld naar het bos, de zee, of het huis van oma. Maar voor sommige honden is de auto eng. Het maakt veel lawaai en het ruikt raar. Bovendien kan de auto v…

  Lees meer

 • Wil je je puppy in een onbekende omgeving iets leren, maar weigert of negeert hij de snoepjes die jij als beloning aanbiedt? Dat kan gebeuren om verschillende redenen.

  Lees meer

 • Er zijn meerdere manieren om je pup gewenst gedrag en commando's aan te leren. Maar hoe doe je dat?

  Lees meer

 • Als nieuwe eigenaar is het soms best lastig: naar wie luister je nu? Naar wie ga je toe met je puppy-vragen? Wij zetten de beste bronnen voor je op een rij.

  Lees meer

 • Puppy's hebben heel veel energie, maar hoe zorg je voor genoeg beweging en ook genoeg rust?

  Lees meer

 • Denk aan dagelijkse beweging voor je hond. Maar hoe veel dan? En hoe vaak?

  Lees meer

 • Een pup die bijt: het kan verdraaid lastig zijn. Maar wat is nu eigenlijk normaal gedrag, wanneer ga je corrigeren en hoe doe corrigeer je verantwoord?

  Lees meer

 • Het is bijna zover: je mag eindelijk je puppy ophalen! Maar hoe zorg je ervoor dat je alles in huis hebt wat nodig is om goed van start te gaan? Wij helpen je opweg.

  Lees meer

 • Lees hier hoe je dit kan verhelpen!

  Lees meer

 • Je wilt niet voor alles naar de dierenarts gaan. Daarom helpen we je graag een handje met hoe je zelf de gezondheid van jouw puppy kunt controleren. Gebruik daarvoor deze gezondheidscheck voor je puppy.

  Lees meer

 • Wat zijn de 10 meest gezonde hondenrassen? Met andere woorden: welke honden worden het oudst en het minst ziek?

  Lees meer

 • Er zijn ontzettend veel soorten hondenvoer te koop. Verschillende merken en verschillende soorten voer.

  Lees meer

 • Laat je pup chippen, registreren en zorg voor een EU-dierenpaspoort. Dat is niet alleen verplicht, het is ook handig. Lees hier waarom.

  Lees meer

 • Hoe introduceer je een puppy aan je andere hond? In dit artikel staan verschillende opties om de introductie zo soepel mogelijk te laten verlopen.

  Lees meer

 • Het kan best lastig zijn: hoe kun je het beste en veiligste je pup introduceren aan je andere huisdieren, zoals katten? Wij helpen je een handje.

  Lees meer

 • Je wilt een nieuwe puppy? Dan is de keuze: voor welk hondenras ga je? Volg onze checklist of doe de test!

  Lees meer

 • De hond is het huisdier dat het meest in grootte varieert. Welke grootte kies jij, en waarom?

  Lees meer

 • Er zijn ongeveer 350 geregistreerde hondenrassen. Er valt dus genoeg te kiezen!

  Lees meer

 • Een hondenras kies je niet zomaar. Waarom wil je een hond, en dan dus: welke?

  Lees meer

 • Soms krijgt je pup te veel prikkels, daarom is het handig om de aandacht van je pup te kunnen krijgen met een geluid. Lees verder voor handige tips.

  Lees meer

 • Het klinkt als iets overbodigs, je pup weet toch wat spelen is? Sommige pups willen niet spelen, hier lees je wat je kan doen.

  Lees meer

 • Hoe leuk je puppy ook is, je wilt dat hij naar je luistert. En daarvoor is opvoeden nodig. Wat moet je doen als je pup niet luistert? Wat zijn de risico's van straffen? Lees hier tips en advies om je pup gehoorzaamheid aan te leren.

  Lees meer

 • De nagels en het gebit van je hond zijn voor veel startende hondeneigenaren onderwerpen die wat extra uitleg vergen.

  Lees meer

 • Voor het eerst een puppy? Laat je vooral ook persoonlijk informeren door de dierenarts, maar hier vind je ook online alvast wat adviezen over intentingen en ontwormen bij pups.

  Lees meer

 • Een rustige start, gecombineerd met een consequente en gerichte aanpak geeft je pup de beste start. Hier lees je waar je aan moet denken.

  Lees meer

 • De meest populaire hondenrassen op een rij.

  Lees meer

 • In huis schuilt een aantal gevaren. In de voorbereiding op de komst van je puppy kun je aantal dingen doen in huis. Hoe maak je je huis nu eigenlijk puppy-proof?

  Lees meer

 • De hond als kuddedier (of eigenlijk ‘roedeldier’): wat betekent dit voor jou als hondeneigenaar? Hoe speel je hier op in?

  Lees meer

 • Je pup is uit op avontuur en daar worden vaak de puppy-tanden bij gebruikt. Hierbij zijn niet alleen zijn eigen speeltjes, maar ook jouw mooie schoenen de klos. Hoe kan je dit voorkomen?

  Lees meer

 • Een jonge pup kan uren achter elkaar doorslapen. Maak je hier geen zorgen om. Wel is het belangrijk hier rekening mee te houden.

  Lees meer

 • Een jonge pup kan uren doorslapen, maak je hier geen zorgen om! Maar hoeveel rust heeft een pup nodig? En wanneer raakt hij oververmoeid?

  Lees meer

 • Je kunt je puppy zoveel nieuwe dingen leren! Bijvoorbeeld zitten, hierkomen, netjes aan de lijn te lopen, nieuwe mensen begroeten zonder te springen en nog veel meer. Maar het allerbelangrijkste is dat jij je puppy leert dat de wereld een fijne en l…

  Lees meer

 • Sommige geluiden en signalen van je pup zijn makkelijk te herkennen, anderen zijn een uitdaging. In dit artikel wordt de taal van je puppy besproken.

  Lees meer

 • De vacht is een belangrijk onderdeel van de verzorging van je hond. Je moet dus bereid zijn om tijd te besteden aan de verzorging van zijn vacht.

  Lees meer

 • Goed om over na te denken: het is nooit de schuld van de puppy als er een ongeluk gebeurt. Jij bent degene die de signalen niet heeft gezien of niet snel genoeg is geweest!

  Lees meer

 • Voedsel: het is meer dan alleen de dagelijkse voeding voor jouw puppy. Er is nogal wat over te vertellen, zoals de functies en mogelijke moeilijkheden waar je tegenaan loopt met jouw puppy. Wij zetten voor je op een rij wat voedsel nu eigenlijk is e…

  Lees meer

 • Je bent niet altijd in dezelfde ruimte om je puppy in de gaten te houden. Dan is het fijn als hij niet gelijk je bankstel sloopt. Leer je puppy daarom zelfbeheersing aan.

  Lees meer

 • Hoe bouw je een band op met je pup? En hoe creëer je zelfvertrouwen voor jouw puppy? De beste en meest speelse manier is samen leuke dingen doen. Hoe dan? We helpen je een handje.

  Lees meer

 • Een puppy zindelijk maken, gaat met vallen en opstaan. Of beter gezegd: optillen en neerzetten. Je moet je puppy leren dat hij niet binnen plast en poept, maar dat hij dat buiten doet. Dit vergt geduld, maar het is de tijd en energie van het investe…

  Lees meer

 • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

  Lees meer

 • Hier vind je alle artikelen die onderdeel zijn van de AniCura Puppy Wijzer.

  Lees meer

 • Op deze pagina vind je een lijst met alle teksten in het kader van de AniCura Puppy Wijzer en daarmee een bak aan informatie over puppy's.

  Lees meer

 • Schrijf je in voor onze Puppy Wijzer! Speciaal voor jou gemaakt door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw puppy.

  Lees meer

 • Van het puppy-proof maken van je huis tot aan de gezondheid, tot aan het trainen van je puppy. Het is niet niks, die nieuwe viervoeren in huis! Wij helpen je graag om samen met jouw harige vriend een goed leven tegemoet te gaan.

  Lees meer

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd