Hoe introduceer je je pup aan je andere hond?

Hoe introduceer je een puppy aan je andere hond? In dit artikel staan verschillende opties om de introductie zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Met meer dan één hond heb je uren plezier aan honden die hondendingen doen. Blaffen naar onzichtbare wezens, achter elkaars of hun eigen staart aanrennen en dingen die we niet eens kunnen bedenken. We helpen je een handje bij het introduceren van jouw pup bij een andere hond.

Het kan best wat tijd en energie kosten voordat je pup en de andere hond(en) bevriend zijn. Blijf geduldig en hou vol: na de introductie volgt het vriendjes worden.

Lees ook: hoe introduceer je je puppy aan je kat?

Waar moet je rekening mee houden voor de introductie?

Je hebt besloten dat jij en je hond toe zijn aan een puppy in huis. Denk van tevoren goed na over hoe je hond met puppy’s omgaat. Zelfs een hond die altijd enthousiast wordt van jong grut zal moeten wennen aan een stuiterbal in zijn eigen leefomgeving. Lees ook: welke hond past bij jou?

Behoeftes en karakter 

Houd rekening met de behoeftes van je hond wanneer je de keuze maakt voor een puppy van een bepaald hondenras. Een Duitse Dog pup met een senior Chihuahua is misschien te veel voor de oudste van de twee. En een hond met een rustig karakter kan het moeilijk vinden om zijn bedje te delen met een pup van een ras met heel veel energie.

Als je een oppas hebt, kan hij op twee honden passen in plaats van één? En als je hond echt oud is, is zo’n jong en druk ding dan wel een goed idee? Zo niet, misschien moet je er dan maar even mee wachten.

Voor je gaat kijken naar een pup moet je eerst aan je huidige hond denken.

Introduceren van je puppy aan je andere hond 

Heb je goed nagedacht over welke puppy je aan je andere hond wilt introduceren en is het nu tijd voor de introductie? Begin als het mogelijk is buiten. Op deze manier hebben beide honden de ruimte en kunnen ze afstand houden als ze dat prettig vinden.

Idealiter is de eerste ontmoeting kort, fijn en rustig. 

Introductiestappen 

Zorg ervoor dat jullie met z’n tweeën zijn zodat je pup en je hond allebei iemand hebben om ze te begeleiden en te belonen. Vergeet de beloningen niet, en natuurlijk dat beide honden aan de riem zitten. 

Laat je honden het tempo aangeven. 

De stappen wanneer honden elkaar leren kennen gaan als volgt:  

 1. Kijken op afstand 
 2. Afstand verkleinen 
 3. Blijf in beweging 
 4. Stress signaleren 

Kijken op afstand 

Laat de honden elkaar zien met afstand ertussen. Wil je puppy de oudere hond begroeten maar heeft je oudere hond nog geen zin in een introductie? Volg je honden hierin. 

Andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Doe letterlijk en figuurlijk geen stap vooruit tot beide honden enthousiast en/of nieuwsgierig zijn. Om de focus een beetje te verplaatsen kun je wat snoepjes op twee verschillende plekken leggen waar puppy en hond elkaar nog wel in de gaten kunnen houden maar niet bij elkaar kunnen komen.  

Begint één van de twee sterk zijn eten te verdedigen (stijf lichaam, bek likken, grommen), sla deze stap dan over en kalmeer je hond of pup met stem en aanrakingen. 

Afstand verkleinen 

Zijn je puppy en andere hond allebei op hun gemak? Maak dan de afstand tussen je honden kleiner. Geef ze allebei tegelijkertijd snoepjes. Doe dit niet op de grond zodat er niet gevochten kan worden. Beloon kalm gedrag. Lees ook: hoe train ik mijn pup? 

Blijf in beweging 

Al is het maar parallel aan twee kanten van de weg. Meestal zullen honden rustig naast elkaar komen lopen tot ze schouder aan schouder met jullie meewandelen en samen rondsnuffelen.  

Stress signaleren 

Als je stress signaleert bij je hond haal je je pup uit zijn buurt. Houd beiden aan de riem voor veiligheid, maar laat de riem losjes hangen zodat je honden zich niet begrenst voelen. 

Idealiter is de eerste ontmoeting kort, fijn en rustig. Maar puppy’s blijven puppy’s dus let op dat hun gestuiter en gespring niet als vervelend wordt ervaren door je andere hond.  

Voor sommige honden is dit een proces van enkele minuten, voor anderen kan dit langer duren. Laat je honden het tempo aangeven. 

Grenzen tijdens de introductie 

Zorg ervoor dat wanneer je twee honden elkaar laat leren kennen, elk spel voor beide honden veilig is. Er is mogelijk een verschil in formaat van de honden, energie en natuurlijk de puppytandjes. Pups hebben nog niet door wat voor schade ze daarmee kunnen aanrichten. Lees ook: gebit van puppy’s 

Puppy’s weten vaak niet wanneer ze moeten stoppen, zorg ervoor dat je hem hierin begrenst. Misschien helpt de oudere hond wel met een snauw om te laten weten dat het pauze is. Vul die pauze met snoepjes, kauwbotjes of een siësta.  

Allebei eigen spullen 

Dat je nieuwe pup en hond elkaar hebben gevonden, betekent niet dat ze geloven in ‘eerlijk zullen we alles delen’. Voorkom situaties waarin je oudere hond je puppy continu aan het waarschuwen is omdat hij aan zijn favoriete speeltjes zit, zijn bed opeet of in zijn kluifje heeft gestolen. 

Ruim de spullen op waar puppytandjes niet bij kunnen of scherm een ruimte af voor je oudere hond. Lees ook: leer je puppy zelfbeheersing aan

De introductie verloopt niet goed? 

Misschien denk je dat de introductie niet goed verloopt, omdat je hond je pup corrigeert. Onthoud wel: dat is allemaal onderdeel van communicatie.  

Je hond mag de pup best corrigeren en de pup mag ook zijn zegje doen, zolang het maar veilig is en ze elkaar niet verwonden. Correctie is ook communicatie, maar geef het slachtoffer tijd en ruimte om bij te komen. Als ze elkaar achterna blijven zitten, neem dan steeds weer even een stap terug in de introductieladder. 

Zorg voor veiligheid van zowel je pup als je volwassen hond 

Als bekvechten echt vaak gebeurt, is het beter om ze allebei meer tijd alleen te gunnen. Dit is sowieso voor je puppy een goed idee zodat hij kan socialiseren en de wereld kan ontdekken zonder de steun van een ander.  

Investeer tijd en aandacht in de introductie en houd in de gaten wat je hond en puppy nodig hebben. Wanneer je hierdoor heen bent, is het hebben van meerdere honden het helemaal waard.  

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Meer over puppy's?

Net een puppy in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Je puppy leren om netjes aan de lijn te wandelenis zo makkelijk! Of stiekem ook best wel moeilijk? Het is eenvoudig omdat je alleen maar consequent en duidelijk moet zijn over wat je wilt. En je hebt elke dag super veel momenten om dit te oefenen.

  Lees meer

 • Wat betekent aandacht krijgen van je pup, en waarom is het handig om je pup te trainen zodat het een vaste gewoonte wordt?

  Lees meer

 • Een puppy kopen is erg leuk. Een nieuw huisdier brengt namelijk heel veel plezier met zich mee. Een puppy vraagt ook zeker de nodige tijd en aandacht. Onze dierenartsen helpen u graag op weg met nuttige tips en praktische informatie.

  Lees meer

 • Het kan best spannend zijn om je puppy alleen thuis te laten. Maar begin op tijd met trainen om te voorkomen dat je hond nooit alleen kan zijn.

  Lees meer

 • Veel honden vinden het leuk om in de auto te rijden. De auto neemt ze mee naar plekken. Bijvoorbeeld naar het bos, de zee, of het huis van oma. Maar voor sommige honden is de auto eng. Het maakt veel lawaai en het ruikt raar. Bovendien kan de auto v…

  Lees meer

 • Wil je je puppy in een onbekende omgeving iets leren, maar weigert of negeert hij de snoepjes die jij als beloning aanbiedt? Dat kan gebeuren om verschillende redenen.

  Lees meer

 • Er zijn meerdere manieren om je pup gewenst gedrag en commando's aan te leren. Maar hoe doe je dat?

  Lees meer

 • Als nieuwe eigenaar is het soms best lastig: naar wie luister je nu? Naar wie ga je toe met je puppy-vragen? Wij zetten de beste bronnen voor je op een rij.

  Lees meer

 • Puppy's hebben heel veel energie, maar hoe zorg je voor genoeg beweging en ook genoeg rust?

  Lees meer

 • Denk aan dagelijkse beweging voor je hond. Maar hoe veel dan? En hoe vaak?

  Lees meer

 • Een pup die bijt: het kan verdraaid lastig zijn. Maar wat is nu eigenlijk normaal gedrag, wanneer ga je corrigeren en hoe doe corrigeer je verantwoord?

  Lees meer

 • Het is bijna zover: je mag eindelijk je puppy ophalen! Maar hoe zorg je ervoor dat je alles in huis hebt wat nodig is om goed van start te gaan? Wij helpen je opweg.

  Lees meer

 • Lees hier hoe je dit kan verhelpen!

  Lees meer

 • Je wilt niet voor alles naar de dierenarts gaan. Daarom helpen we je graag een handje met hoe je zelf de gezondheid van jouw puppy kunt controleren. Gebruik daarvoor deze gezondheidscheck voor je puppy.

  Lees meer

 • Wat zijn de 10 meest gezonde hondenrassen? Met andere woorden: welke honden worden het oudst en het minst ziek?

  Lees meer

 • Er zijn ontzettend veel soorten hondenvoer te koop. Verschillende merken en verschillende soorten voer.

  Lees meer

 • Laat je pup chippen, registreren en zorg voor een EU-dierenpaspoort. Dat is niet alleen verplicht, het is ook handig. Lees hier waarom.

  Lees meer

 • Hoe introduceer je een puppy aan je andere hond? In dit artikel staan verschillende opties om de introductie zo soepel mogelijk te laten verlopen.

  Lees meer

 • Het kan best lastig zijn: hoe kun je het beste en veiligste je pup introduceren aan je andere huisdieren, zoals katten? Wij helpen je een handje.

  Lees meer

 • Je wilt een nieuwe puppy? Dan is de keuze: voor welk hondenras ga je? Volg onze checklist of doe de test!

  Lees meer

 • De hond is het huisdier dat het meest in grootte varieert. Welke grootte kies jij, en waarom?

  Lees meer

 • Er zijn ongeveer 350 geregistreerde hondenrassen. Er valt dus genoeg te kiezen!

  Lees meer

 • Een hondenras kies je niet zomaar. Waarom wil je een hond, en dan dus: welke?

  Lees meer

 • Soms krijgt je pup te veel prikkels, daarom is het handig om de aandacht van je pup te kunnen krijgen met een geluid. Lees verder voor handige tips.

  Lees meer

 • Het klinkt als iets overbodigs, je pup weet toch wat spelen is? Sommige pups willen niet spelen, hier lees je wat je kan doen.

  Lees meer

 • Hoe leuk je puppy ook is, je wilt dat hij naar je luistert. En daarvoor is opvoeden nodig. Wat moet je doen als je pup niet luistert? Wat zijn de risico's van straffen? Lees hier tips en advies om je pup gehoorzaamheid aan te leren.

  Lees meer

 • De nagels en het gebit van je hond zijn voor veel startende hondeneigenaren onderwerpen die wat extra uitleg vergen.

  Lees meer

 • Voor het eerst een puppy? Laat je vooral ook persoonlijk informeren door de dierenarts, maar hier vind je ook online alvast wat adviezen over intentingen en ontwormen bij pups.

  Lees meer

 • Een rustige start, gecombineerd met een consequente en gerichte aanpak geeft je pup de beste start. Hier lees je waar je aan moet denken.

  Lees meer

 • De meest populaire hondenrassen op een rij.

  Lees meer

 • In huis schuilt een aantal gevaren. In de voorbereiding op de komst van je puppy kun je aantal dingen doen in huis. Hoe maak je je huis nu eigenlijk puppy-proof?

  Lees meer

 • De hond als kuddedier (of eigenlijk ‘roedeldier’): wat betekent dit voor jou als hondeneigenaar? Hoe speel je hier op in?

  Lees meer

 • Je pup is uit op avontuur en daar worden vaak de puppy-tanden bij gebruikt. Hierbij zijn niet alleen zijn eigen speeltjes, maar ook jouw mooie schoenen de klos. Hoe kan je dit voorkomen?

  Lees meer

 • Een jonge pup kan uren achter elkaar doorslapen. Maak je hier geen zorgen om. Wel is het belangrijk hier rekening mee te houden.

  Lees meer

 • Een jonge pup kan uren doorslapen, maak je hier geen zorgen om! Maar hoeveel rust heeft een pup nodig? En wanneer raakt hij oververmoeid?

  Lees meer

 • Je kunt je puppy zoveel nieuwe dingen leren! Bijvoorbeeld zitten, hierkomen, netjes aan de lijn te lopen, nieuwe mensen begroeten zonder te springen en nog veel meer. Maar het allerbelangrijkste is dat jij je puppy leert dat de wereld een fijne en l…

  Lees meer

 • Sommige geluiden en signalen van je pup zijn makkelijk te herkennen, anderen zijn een uitdaging. In dit artikel wordt de taal van je puppy besproken.

  Lees meer

 • De vacht is een belangrijk onderdeel van de verzorging van je hond. Je moet dus bereid zijn om tijd te besteden aan de verzorging van zijn vacht.

  Lees meer

 • Goed om over na te denken: het is nooit de schuld van de puppy als er een ongeluk gebeurt. Jij bent degene die de signalen niet heeft gezien of niet snel genoeg is geweest!

  Lees meer

 • Voedsel: het is meer dan alleen de dagelijkse voeding voor jouw puppy. Er is nogal wat over te vertellen, zoals de functies en mogelijke moeilijkheden waar je tegenaan loopt met jouw puppy. Wij zetten voor je op een rij wat voedsel nu eigenlijk is e…

  Lees meer

 • Je bent niet altijd in dezelfde ruimte om je puppy in de gaten te houden. Dan is het fijn als hij niet gelijk je bankstel sloopt. Leer je puppy daarom zelfbeheersing aan.

  Lees meer

 • Hoe bouw je een band op met je pup? En hoe creëer je zelfvertrouwen voor jouw puppy? De beste en meest speelse manier is samen leuke dingen doen. Hoe dan? We helpen je een handje.

  Lees meer

 • Een puppy zindelijk maken, gaat met vallen en opstaan. Of beter gezegd: optillen en neerzetten. Je moet je puppy leren dat hij niet binnen plast en poept, maar dat hij dat buiten doet. Dit vergt geduld, maar het is de tijd en energie van het investe…

  Lees meer

 • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

  Lees meer

 • Hier vind je alle artikelen die onderdeel zijn van de AniCura Puppy Wijzer.

  Lees meer

 • Op deze pagina vind je een lijst met alle teksten in het kader van de AniCura Puppy Wijzer en daarmee een bak aan informatie over puppy's.

  Lees meer

 • Schrijf je in voor onze Puppy Wijzer! Speciaal voor jou gemaakt door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw puppy.

  Lees meer

 • Van het puppy-proof maken van je huis tot aan de gezondheid, tot aan het trainen van je puppy. Het is niet niks, die nieuwe viervoeren in huis! Wij helpen je graag om samen met jouw harige vriend een goed leven tegemoet te gaan.

  Lees meer

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd