Wat is goed voer voor mijn hond of puppy?

Er zijn ontzettend veel soorten hondenvoer te koop. Verschillende merken en verschillende soorten voer.

Je kunt kiezen om een kant-en-klaar type voer te geven, of je kunt zelf hondenvoer koken. Er zijn brokken - droog voer in kleine stukjes, verkocht in een zak - er is nat voer uit een blik of zakje, diepgevroren verse kant-en-klare voeding en het soort rauw voedsel dat je zelf combineert, dit noemen ze ook wel BARF.

Als je naar de prijzen kijkt, kunnen deze variëren van heel goedkoop tot heel duur, en het kijken naar ingrediënten zal je waarschijnlijk niet wijzer maken: er zijn graanvrije, vleesrijke hondenvoer, veganistisch hondenvoer, op insecten gebaseerd hondenvoer en alles daartussenin.

Maar, wat is het beste voor jouw hond? Meestal is het goedkoopste voer niet zo goed. Probeer voer te vermijden dat veel vulmiddelen heeft, zoals maïsmeel of vlees dat duidelijk restjes zijn (vlees en dierlijke bijproducten). Hoe eerder het genoemd staat op de ingredientenlijst, hoe meer er van in zit. Vermijd ook voer dat kleurstoffen heeft of veel smaakversterkers.

Het voordeel van brokken van een premium merk is dat je zeker weet dat alles wat je pup of nodig heeft erin zit. Merken zoals Hills en Royal Canin doen veel onderzoek en zorgen ervoor dat alle ingrediënten veilig en op een goede manier verwerkt worden. Er zijn veel controles door het hele proces heen. Daarnaast is het makkelijk om te krijgen, geven en kun je het ook makkelijk meenemen als je ergens heen gaat.

Honden zijn geen wolven

Maar, honden zijn geen carnivoren - het zijn omnivoren. Dit betekent dat ze een gevarieerd dieet van zowel vlees als groenten eten. In de duizenden jaren dat ze bij mensen hebben geleefd, zijn de voedingsvoorkeuren en behoeften van honden veranderd. Van die van een wolf naar die van een hond. Het is belangrijk dat de aminozuren, vitaminen en mineralen die je hond nodig heeft in het voer zitten.
Hou er rekening mee dat alleen natvoer geven tot gebitsproblemen kan leiden. Rauw vlees kunnen honden snel te dik van worden (ze vinden het heel lekker). Daarnaast heeft niet de juiste verhouding van voedingstoffen voor de ontwikkeling van de botten en het skelet van je pup. Tot slot kan het rauw voer gevaarlijke bacteriën kan bevatten. Dit is gevaarlijk voor je hond en mogelijk ook voor je gezin. Als de bacteriën via het aanrecht jouw mond in gaan dan kun je er zelf ook ziek van worden. We raden rauw vlees daarom niet aan. Zowel voor puppy’s als volwassen honden.

Van voer wisselen

Kreeg je puppy in zijn nestje voer dat van lage kwaliteit was of misschien zelfs rauw vlees? Zorg er dan voor dat je rustig aan wisselt naar het voer wisselt. Doe gedurende een week of twee weken steeds een beetje meer van het oude voer bij het nieuwe voer. Je hoeft niet te wisselen van voer voor de lol. Als je hond het premium voer goed eet en de vacht, adem en ontlasting van je hond er goed uit ziet – laat het dan zo.

Vijf manieren om etenstijd leuker te maken!

 1. Geef een deel van het voer als beloning en versterking voor goed en gewenst gedrag. Je hoeft het voedsel niet in een bak te geven. Je kan een deel van het voer gebruiken om mee te trainen. Elke keer dat je hond naar luistert, ervoor kiest om naar jou te komen in plaats van de kat op te jagen, niet naar de buurman blaft of iets anders goed doet: beloon je hond met zijn brokken!
 2. Strooi het voer op de grond. Geef je hond een 'snuffeloefening' – dit is goede mentale stimulatie. Je hond zal het voer moeten opspeuren met zijn neus. Dit kan je binnen doen, of buiten. Als je het buiten doet begin dan met kort gras, dan langer gras, tussen de struiken als je hond het spel goed door heeft. Je hond zal het een leuke oefening vinden! Heb je geen tuin? Je kan de brokken ook in huis verstoppen. Laat je hond netjes zitten, zeg blijf, verstop de snoepjes achter dingen, onder iets en zeg ‘zoek’ als het tijd is om aan de slag te gaan.
 3. Gebruik een voerspel. Er zijn veel variaties - speeltjes die de hond zelf kan gebruiken en speeltjes die bedoeld zijn om met jou te spelen. Koop een paar verschillende en kijk welke hij het leukst vindt. Waarschijnlijk een combinatie! Je kan ook een antischrokbak gebruiken. Of de brokjes in een handdoek oprollen.
 4. Maak ijslolly's! Sommige puzzelspeeltjes werken goed met nat voer of elk zacht voedsel. Je kunt de brokjes nemen en er wat heet water overheen gieten. Wacht tot het een beetje zacht is en schep het in een van de speeltjes of verspreid het op een likmat. Zet het speeltje in de vriezer en laat de hond er later van genieten.

Zorg ervoor dat je elke dag een deel van het voedsel "gratis" in een bak geeft. Je wilt niet dat de hond het gevoel heeft dat hij voor elke hap moet vechten. De voedselpuzzels en trainingssessies zijn bedoeld om de dag leuker te maken, niet als overlevingsmiddel.

Wil je meer tips of advies over het beste voer voor jouw hond? Vraag je dan aan je dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Meer over puppy's?

Net een puppy in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Je puppy leren om netjes aan de lijn te wandelenis zo makkelijk! Of stiekem ook best wel moeilijk? Het is eenvoudig omdat je alleen maar consequent en duidelijk moet zijn over wat je wilt. En je hebt elke dag super veel momenten om dit te oefenen.

  Lees meer

 • Wat betekent aandacht krijgen van je pup, en waarom is het handig om je pup te trainen zodat het een vaste gewoonte wordt?

  Lees meer

 • Een puppy kopen is erg leuk. Een nieuw huisdier brengt namelijk heel veel plezier met zich mee. Een puppy vraagt ook zeker de nodige tijd en aandacht. Onze dierenartsen helpen u graag op weg met nuttige tips en praktische informatie.

  Lees meer

 • Het kan best spannend zijn om je puppy alleen thuis te laten. Maar begin op tijd met trainen om te voorkomen dat je hond nooit alleen kan zijn.

  Lees meer

 • Veel honden vinden het leuk om in de auto te rijden. De auto neemt ze mee naar plekken. Bijvoorbeeld naar het bos, de zee, of het huis van oma. Maar voor sommige honden is de auto eng. Het maakt veel lawaai en het ruikt raar. Bovendien kan de auto v…

  Lees meer

 • Wil je je puppy in een onbekende omgeving iets leren, maar weigert of negeert hij de snoepjes die jij als beloning aanbiedt? Dat kan gebeuren om verschillende redenen.

  Lees meer

 • Er zijn meerdere manieren om je pup gewenst gedrag en commando's aan te leren. Maar hoe doe je dat?

  Lees meer

 • Als nieuwe eigenaar is het soms best lastig: naar wie luister je nu? Naar wie ga je toe met je puppy-vragen? Wij zetten de beste bronnen voor je op een rij.

  Lees meer

 • Puppy's hebben heel veel energie, maar hoe zorg je voor genoeg beweging en ook genoeg rust?

  Lees meer

 • Denk aan dagelijkse beweging voor je hond. Maar hoe veel dan? En hoe vaak?

  Lees meer

 • Een pup die bijt: het kan verdraaid lastig zijn. Maar wat is nu eigenlijk normaal gedrag, wanneer ga je corrigeren en hoe doe corrigeer je verantwoord?

  Lees meer

 • Het is bijna zover: je mag eindelijk je puppy ophalen! Maar hoe zorg je ervoor dat je alles in huis hebt wat nodig is om goed van start te gaan? Wij helpen je opweg.

  Lees meer

 • Lees hier hoe je dit kan verhelpen!

  Lees meer

 • Je wilt niet voor alles naar de dierenarts gaan. Daarom helpen we je graag een handje met hoe je zelf de gezondheid van jouw puppy kunt controleren. Gebruik daarvoor deze gezondheidscheck voor je puppy.

  Lees meer

 • Wat zijn de 10 meest gezonde hondenrassen? Met andere woorden: welke honden worden het oudst en het minst ziek?

  Lees meer

 • Er zijn ontzettend veel soorten hondenvoer te koop. Verschillende merken en verschillende soorten voer.

  Lees meer

 • Laat je pup chippen, registreren en zorg voor een EU-dierenpaspoort. Dat is niet alleen verplicht, het is ook handig. Lees hier waarom.

  Lees meer

 • Hoe introduceer je een puppy aan je andere hond? In dit artikel staan verschillende opties om de introductie zo soepel mogelijk te laten verlopen.

  Lees meer

 • Het kan best lastig zijn: hoe kun je het beste en veiligste je pup introduceren aan je andere huisdieren, zoals katten? Wij helpen je een handje.

  Lees meer

 • Je wilt een nieuwe puppy? Dan is de keuze: voor welk hondenras ga je? Volg onze checklist of doe de test!

  Lees meer

 • De hond is het huisdier dat het meest in grootte varieert. Welke grootte kies jij, en waarom?

  Lees meer

 • Er zijn ongeveer 350 geregistreerde hondenrassen. Er valt dus genoeg te kiezen!

  Lees meer

 • Een hondenras kies je niet zomaar. Waarom wil je een hond, en dan dus: welke?

  Lees meer

 • Soms krijgt je pup te veel prikkels, daarom is het handig om de aandacht van je pup te kunnen krijgen met een geluid. Lees verder voor handige tips.

  Lees meer

 • Het klinkt als iets overbodigs, je pup weet toch wat spelen is? Sommige pups willen niet spelen, hier lees je wat je kan doen.

  Lees meer

 • Hoe leuk je puppy ook is, je wilt dat hij naar je luistert. En daarvoor is opvoeden nodig. Wat moet je doen als je pup niet luistert? Wat zijn de risico's van straffen? Lees hier tips en advies om je pup gehoorzaamheid aan te leren.

  Lees meer

 • De nagels en het gebit van je hond zijn voor veel startende hondeneigenaren onderwerpen die wat extra uitleg vergen.

  Lees meer

 • Voor het eerst een puppy? Laat je vooral ook persoonlijk informeren door de dierenarts, maar hier vind je ook online alvast wat adviezen over intentingen en ontwormen bij pups.

  Lees meer

 • Een rustige start, gecombineerd met een consequente en gerichte aanpak geeft je pup de beste start. Hier lees je waar je aan moet denken.

  Lees meer

 • De meest populaire hondenrassen op een rij.

  Lees meer

 • In huis schuilt een aantal gevaren. In de voorbereiding op de komst van je puppy kun je aantal dingen doen in huis. Hoe maak je je huis nu eigenlijk puppy-proof?

  Lees meer

 • De hond als kuddedier (of eigenlijk ‘roedeldier’): wat betekent dit voor jou als hondeneigenaar? Hoe speel je hier op in?

  Lees meer

 • Je pup is uit op avontuur en daar worden vaak de puppy-tanden bij gebruikt. Hierbij zijn niet alleen zijn eigen speeltjes, maar ook jouw mooie schoenen de klos. Hoe kan je dit voorkomen?

  Lees meer

 • Een jonge pup kan uren achter elkaar doorslapen. Maak je hier geen zorgen om. Wel is het belangrijk hier rekening mee te houden.

  Lees meer

 • Een jonge pup kan uren doorslapen, maak je hier geen zorgen om! Maar hoeveel rust heeft een pup nodig? En wanneer raakt hij oververmoeid?

  Lees meer

 • Je kunt je puppy zoveel nieuwe dingen leren! Bijvoorbeeld zitten, hierkomen, netjes aan de lijn te lopen, nieuwe mensen begroeten zonder te springen en nog veel meer. Maar het allerbelangrijkste is dat jij je puppy leert dat de wereld een fijne en l…

  Lees meer

 • Sommige geluiden en signalen van je pup zijn makkelijk te herkennen, anderen zijn een uitdaging. In dit artikel wordt de taal van je puppy besproken.

  Lees meer

 • De vacht is een belangrijk onderdeel van de verzorging van je hond. Je moet dus bereid zijn om tijd te besteden aan de verzorging van zijn vacht.

  Lees meer

 • Goed om over na te denken: het is nooit de schuld van de puppy als er een ongeluk gebeurt. Jij bent degene die de signalen niet heeft gezien of niet snel genoeg is geweest!

  Lees meer

 • Voedsel: het is meer dan alleen de dagelijkse voeding voor jouw puppy. Er is nogal wat over te vertellen, zoals de functies en mogelijke moeilijkheden waar je tegenaan loopt met jouw puppy. Wij zetten voor je op een rij wat voedsel nu eigenlijk is e…

  Lees meer

 • Je bent niet altijd in dezelfde ruimte om je puppy in de gaten te houden. Dan is het fijn als hij niet gelijk je bankstel sloopt. Leer je puppy daarom zelfbeheersing aan.

  Lees meer

 • Hoe bouw je een band op met je pup? En hoe creëer je zelfvertrouwen voor jouw puppy? De beste en meest speelse manier is samen leuke dingen doen. Hoe dan? We helpen je een handje.

  Lees meer

 • Een puppy zindelijk maken, gaat met vallen en opstaan. Of beter gezegd: optillen en neerzetten. Je moet je puppy leren dat hij niet binnen plast en poept, maar dat hij dat buiten doet. Dit vergt geduld, maar het is de tijd en energie van het investe…

  Lees meer

 • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

  Lees meer

 • Hier vind je alle artikelen die onderdeel zijn van de AniCura Puppy Wijzer.

  Lees meer

 • Op deze pagina vind je een lijst met alle teksten in het kader van de AniCura Puppy Wijzer en daarmee een bak aan informatie over puppy's.

  Lees meer

 • Schrijf je in voor onze Puppy Wijzer! Speciaal voor jou gemaakt door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw puppy.

  Lees meer

 • Van het puppy-proof maken van je huis tot aan de gezondheid, tot aan het trainen van je puppy. Het is niet niks, die nieuwe viervoeren in huis! Wij helpen je graag om samen met jouw harige vriend een goed leven tegemoet te gaan.

  Lees meer

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd