Laat je puppy netjes aan de lijn lopen

Je puppy leren om netjes aan de lijn te wandelenis zo makkelijk! Of stiekem ook best wel moeilijk? Het is eenvoudig omdat je alleen maar consequent en duidelijk moet zijn over wat je wilt. En je hebt elke dag super veel momenten om dit te oefenen.

En ja - dat is ook waarom het zo lastig is. Honden worden goed in wat ze vaak doen - en dat kan mooi aan de lijn lopen zijn - of juist niet. Aangezien de meeste honden meerdere keren per dag aan de lijn worden uitgelaten, zijn de kansen op beide scenario's bijna eindeloos.

Daarom moet je een beetje slim zijn.

Zondagavond denk je misschien: "OK! Dit is de week waarin Pluto gaat leren aan de lijn te lopen."

En dan komt maandagochtend, en het regent, je bent te laat voor werk en te moe om je er druk over te maken. "De volgende wandeling dan!"

Klinkt bekend?

Leer je puppy netjes aan de riem te lopen

Hier begint het... Je kunt nog steeds je hond uitlaten en hem aan de lijn laten trekken - zonder dat hij een "verkeerd" gedrag oefent.

Zo doe je dat: begin de wandeling met een tuigje aan een lange lijn, het liefst ongeveer vijf meter, maar drie of vier kan ook. Maak de lijn vast aan een hondenriem of bind de lijn om je middel als je een kleine hond hebt. Laat de hond lekker rondsnuffelen. Laat hem snuffelen en trekken en plassen en springen naar hartenlust (natuurlijk wel binnen veiligheidsgrenzen). Na een tijdje is hij misschien een beetje moe of in ieder geval een beetje minder gek, en dit is het moment waarop je gaat trainen. Wissel van tuigje naar een comfortabele platte halsband en een kortere lijn. Dit is om de hond te laten weten dat er nu een beetje getraind gaat worden.

Nu moet je consequent zijn en criteria hanteren die jij prettig vindt.

  1. Begin de sessie door een paar snoepjes bij je linkervoet te leggen. Terwijl je puppy eet, zet je een of twee stappen naar voren - afhankelijk van hoe snel je hond is en de lengte van de lijn - en leg je opnieuw snoepjes bij je linkerschoen als hij naar je toe komt.
  2. Na een tijdje kun je een snoepje uit je hand geven terwijl je loopt, zodat de hond een of twee stappen naast je loopt voordat je weer een klein stapeltje snoepjes bij je voet legt.
  3. Geef dan twee snoepjes aan je zij, in beweging, samen lopend, en dan een nieuw stapeltje bij je voet.
  4. Verhoog het aantal snoepjes dat je aan je zij geeft tot je 20 snoepjes hebt gegeven. Je neemt dus 20 stappen - één snoepje per stap - en legt dan het stapeltje bij je voet.
  5. Nu is het tijd om het aantal stappen dat je aan je zijde neemt tussen de snoepjes te vergroten. Geef een snoepje, zet twee stappen, snoepje. Dan drie stappen, en dan één. Dan zet je vier stappen voor je een snoepje geeft en dan twee stappen. Je snapt het idee.
  6. Oefen in verschillende situaties. Begin waar het makkelijk is: geen prikkels en geen spannende dingen om je heen. En ga dan naar uitdagendere situaties.
    Oefen een paar minuten elke wandeling, en doe dan weer het tuigje, de lange lijn en de riem om. De hierboven beschreven stappen kunnen een paar maanden duren.Rustig aan de lijn lopen leer je niet in een paar sessies. Het kan zelfs langer duren om dit met een jonge hond onder de knie te krijgen, dus heb geduld - en als je geen geduld hebt: tuigje, lange lijn en een hond die geen fouten maakt omdat hij alles mag doen.

Puppy trekt aan de lijn 

Als het voelt alsof er constant strijd is, kun je verschillende dingen proberen.

  1. Laat de hond iets interessants doen voordat je gaat wandelen. Wat snuffelwerk, trucjes leren of andere soorten hersenspelletjes zijn vaak een uitstekende manier om de hond een beetje moe te maken. Dat maakt het trainen daarna vaak makkelijker.
  2. Zorg voor betere beloningen! Dit is de sleutel tot zo veel trainingsproblemen. Onthoud: hoe uitdagender de situatie, hoe beter de beloningen moeten zijn.
  3. Sommige honden kunnen fysiek niet zo langzaam lopen als een mens. Een iets langere lijn, zelfs tijdens de training, kan veel problemen met losjes aan de lijn lopen oplossen.
  4. Maak wandelingen interessant. Doe verstop de snoepjes en laat je hond ze zoeken, strooi voer, stop en doe wat balansoefeningen op een boomstam of iets anders en ga van het gebaande pad af. Dit maakt het leuker om dichter bij jou te zijn dan wanneer je gewoon rechtdoor op de stoep loopt.

Onthoud dat het belangrijk is dat honden mogen snuffelen, stoppen om te plassen en te poepen, de boel verkennen, rollen in het zand een interessante hoop aarde te onderzoeken. Honden moeten honden kunnen zijn - zelfs als ze aan de lijn zitten. Dus zelfs als je hond netjes aan de lijn loopt, is er ruimte voor avontuur en ontdekkingen nodig. Honden zijn niet geprogrammeerd om alleen maar netjes naast je op de stoep te lopen!

Weet je hond hoe hij aan de lijn moet lopen? Dan kun je hem nu leren om ook met het tuigje en de lange lijn netjes aan de lijn te lopen. Een paar trainingssessies met die uitrusting is meestal genoeg voor je hond om te begrijpen dat dezelfde regels gelden. Een langere lijn en een tuigje geven de hond meer vrijheid en zijn comfortabeler dan een halsband en kortere lijn.

Algemene tips voor het trainen van je puppy aan de lijn

Beloon positief gedrag: Dit versterkt het gewenste gedrag. Als je hond goed loopt aan de lijn, beloon hem dan met je stem, een aai, of een traktatie. Vergeet niet om dit ook zo nu en dan te doen als je hond het al kan.

Geduld is belangrijk: Het kost tijd om deze vaardigheden te leren. Blijf rustig en geef niet op.

Maak het leuk: Training moet leuk zijn voor zowel jou als je hond. Als jullie beiden genieten van de trainingssessies, zullen ze veel beter werken.

Meer over puppy's?

Net een puppy in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

  • Je puppy leren om netjes aan de lijn te wandelenis zo makkelijk! Of stiekem ook best wel moeilijk? Het is eenvoudig omdat je alleen maar consequent en duidelijk moet zijn over wat je wilt. En je hebt elke dag super veel momenten om dit te oefenen.

    Lees meer

  • Wat betekent aandacht krijgen van je pup, en waarom is het handig om je pup te trainen zodat het een vaste gewoonte wordt?

    Lees meer

  • Een puppy kopen is erg leuk. Een nieuw huisdier brengt namelijk heel veel plezier met zich mee. Een puppy vraagt ook zeker de nodige tijd en aandacht. Onze dierenartsen helpen u graag op weg met nuttige tips en praktische informatie.

    Lees meer

  • Het kan best spannend zijn om je puppy alleen thuis te laten. Maar begin op tijd met trainen om te voorkomen dat je hond nooit alleen kan zijn.

    Lees meer

  • Veel honden vinden het leuk om in de auto te rijden. De auto neemt ze mee naar plekken. Bijvoorbeeld naar het bos, de zee, of het huis van oma. Maar voor sommige honden is de auto eng. Het maakt veel lawaai en het ruikt raar. Bovendien kan de auto v…

    Lees meer

  • Wil je je puppy in een onbekende omgeving iets leren, maar weigert of negeert hij de snoepjes die jij als beloning aanbiedt? Dat kan gebeuren om verschillende redenen.

    Lees meer

  • Er zijn meerdere manieren om je pup gewenst gedrag en commando's aan te leren. Maar hoe doe je dat?

    Lees meer

  • Als nieuwe eigenaar is het soms best lastig: naar wie luister je nu? Naar wie ga je toe met je puppy-vragen? Wij zetten de beste bronnen voor je op een rij.

    Lees meer

  • Puppy's hebben heel veel energie, maar hoe zorg je voor genoeg beweging en ook genoeg rust?

    Lees meer

  • Denk aan dagelijkse beweging voor je hond. Maar hoe veel dan? En hoe vaak?

    Lees meer

  • Een pup die bijt: het kan verdraaid lastig zijn. Maar wat is nu eigenlijk normaal gedrag, wanneer ga je corrigeren en hoe doe corrigeer je verantwoord?

    Lees meer

  • Het is bijna zover: je mag eindelijk je puppy ophalen! Maar hoe zorg je ervoor dat je alles in huis hebt wat nodig is om goed van start te gaan? Wij helpen je opweg.

    Lees meer

  • Lees hier hoe je dit kan verhelpen!

    Lees meer

  • Je wilt niet voor alles naar de dierenarts gaan. Daarom helpen we je graag een handje met hoe je zelf de gezondheid van jouw puppy kunt controleren. Gebruik daarvoor deze gezondheidscheck voor je puppy.

    Lees meer

  • Wat zijn de 10 meest gezonde hondenrassen? Met andere woorden: welke honden worden het oudst en het minst ziek?

    Lees meer

  • Er zijn ontzettend veel soorten hondenvoer te koop. Verschillende merken en verschillende soorten voer.

    Lees meer

  • Laat je pup chippen, registreren en zorg voor een EU-dierenpaspoort. Dat is niet alleen verplicht, het is ook handig. Lees hier waarom.

    Lees meer

  • Hoe introduceer je een puppy aan je andere hond? In dit artikel staan verschillende opties om de introductie zo soepel mogelijk te laten verlopen.

    Lees meer

  • Het kan best lastig zijn: hoe kun je het beste en veiligste je pup introduceren aan je andere huisdieren, zoals katten? Wij helpen je een handje.

    Lees meer

  • Je wilt een nieuwe puppy? Dan is de keuze: voor welk hondenras ga je? Volg onze checklist of doe de test!

    Lees meer

  • De hond is het huisdier dat het meest in grootte varieert. Welke grootte kies jij, en waarom?

    Lees meer

  • Er zijn ongeveer 350 geregistreerde hondenrassen. Er valt dus genoeg te kiezen!

    Lees meer

  • Een hondenras kies je niet zomaar. Waarom wil je een hond, en dan dus: welke?

    Lees meer

  • Soms krijgt je pup te veel prikkels, daarom is het handig om de aandacht van je pup te kunnen krijgen met een geluid. Lees verder voor handige tips.

    Lees meer

  • Het klinkt als iets overbodigs, je pup weet toch wat spelen is? Sommige pups willen niet spelen, hier lees je wat je kan doen.

    Lees meer

  • Hoe leuk je puppy ook is, je wilt dat hij naar je luistert. En daarvoor is opvoeden nodig. Wat moet je doen als je pup niet luistert? Wat zijn de risico's van straffen? Lees hier tips en advies om je pup gehoorzaamheid aan te leren.

    Lees meer

  • De nagels en het gebit van je hond zijn voor veel startende hondeneigenaren onderwerpen die wat extra uitleg vergen.

    Lees meer

  • Voor het eerst een puppy? Laat je vooral ook persoonlijk informeren door de dierenarts, maar hier vind je ook online alvast wat adviezen over intentingen en ontwormen bij pups.

    Lees meer

  • Een rustige start, gecombineerd met een consequente en gerichte aanpak geeft je pup de beste start. Hier lees je waar je aan moet denken.

    Lees meer

  • De meest populaire hondenrassen op een rij.

    Lees meer

  • In huis schuilt een aantal gevaren. In de voorbereiding op de komst van je puppy kun je aantal dingen doen in huis. Hoe maak je je huis nu eigenlijk puppy-proof?

    Lees meer

  • De hond als kuddedier (of eigenlijk ‘roedeldier’): wat betekent dit voor jou als hondeneigenaar? Hoe speel je hier op in?

    Lees meer

  • Je pup is uit op avontuur en daar worden vaak de puppy-tanden bij gebruikt. Hierbij zijn niet alleen zijn eigen speeltjes, maar ook jouw mooie schoenen de klos. Hoe kan je dit voorkomen?

    Lees meer

  • Een jonge pup kan uren achter elkaar doorslapen. Maak je hier geen zorgen om. Wel is het belangrijk hier rekening mee te houden.

    Lees meer

  • Een jonge pup kan uren doorslapen, maak je hier geen zorgen om! Maar hoeveel rust heeft een pup nodig? En wanneer raakt hij oververmoeid?

    Lees meer

  • Je kunt je puppy zoveel nieuwe dingen leren! Bijvoorbeeld zitten, hierkomen, netjes aan de lijn te lopen, nieuwe mensen begroeten zonder te springen en nog veel meer. Maar het allerbelangrijkste is dat jij je puppy leert dat de wereld een fijne en l…

    Lees meer

  • Sommige geluiden en signalen van je pup zijn makkelijk te herkennen, anderen zijn een uitdaging. In dit artikel wordt de taal van je puppy besproken.

    Lees meer

  • De vacht is een belangrijk onderdeel van de verzorging van je hond. Je moet dus bereid zijn om tijd te besteden aan de verzorging van zijn vacht.

    Lees meer

  • Goed om over na te denken: het is nooit de schuld van de puppy als er een ongeluk gebeurt. Jij bent degene die de signalen niet heeft gezien of niet snel genoeg is geweest!

    Lees meer

  • Voedsel: het is meer dan alleen de dagelijkse voeding voor jouw puppy. Er is nogal wat over te vertellen, zoals de functies en mogelijke moeilijkheden waar je tegenaan loopt met jouw puppy. Wij zetten voor je op een rij wat voedsel nu eigenlijk is e…

    Lees meer

  • Je bent niet altijd in dezelfde ruimte om je puppy in de gaten te houden. Dan is het fijn als hij niet gelijk je bankstel sloopt. Leer je puppy daarom zelfbeheersing aan.

    Lees meer

  • Hoe bouw je een band op met je pup? En hoe creëer je zelfvertrouwen voor jouw puppy? De beste en meest speelse manier is samen leuke dingen doen. Hoe dan? We helpen je een handje.

    Lees meer

  • Een puppy zindelijk maken, gaat met vallen en opstaan. Of beter gezegd: optillen en neerzetten. Je moet je puppy leren dat hij niet binnen plast en poept, maar dat hij dat buiten doet. Dit vergt geduld, maar het is de tijd en energie van het investe…

    Lees meer

  • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

    Lees meer

  • Hier vind je alle artikelen die onderdeel zijn van de AniCura Puppy Wijzer.

    Lees meer

  • Op deze pagina vind je een lijst met alle teksten in het kader van de AniCura Puppy Wijzer en daarmee een bak aan informatie over puppy's.

    Lees meer

  • Schrijf je in voor onze Puppy Wijzer! Speciaal voor jou gemaakt door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw puppy.

    Lees meer

  • Van het puppy-proof maken van je huis tot aan de gezondheid, tot aan het trainen van je puppy. Het is niet niks, die nieuwe viervoeren in huis! Wij helpen je graag om samen met jouw harige vriend een goed leven tegemoet te gaan.

    Lees meer

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.