Hoe maak je je huis puppy-proof?

In huis schuilt een aantal gevaren. In de voorbereiding op de komst van je puppy kun je aantal dingen doen in huis. Hoe maak je je huis nu eigenlijk puppy-proof?

Puppy’s vinden het heerlijk om te kauwen op spullen. Het zijn alleen niet altijd de spullen die bedoelt zijn om op te kauwen, die ze interessant vinden. 

Thuis is leuk!

Eigenlijk vindt je puppy alles gewoon heel leuk. Specifieke spullen waaraan je moet denken in huis zijn:

 • schoenen
 • afstandsbediening
 • meubels
 • muren
 • oordopjes
 • koptelefoons
 • ondergoed (liefst gedragen, maar ook ongedragen)
 • sokken
 • alles wat naar hun baasjes ruikt, zoals lakens en kussenslopen

Puppy proof maken van je huis

Maak je huis puppy-proof. In je huis schuilt een aantal gevaren.

Net een pup? Zorg voor een puppy-proof huis!

Bekijk ook: voor het eerst een pup

Ongevaarlijk

Bepaalde dingen waar puppy's graag op kauwen zijn veilig, zoals speelgoed en de kluifjes die je speciaal voor je pup gekocht hebt. Puppy's verkennen en onderzoeken alles wat mogelijk eetbaar is door het in hun bek te nemen: etensresten die op de vloer zijn gevallen, maar ook andere rondslingerende voorwerpen binnen hun bereik, of het nou voedsel is of niet.

In de bek nemen is ervaren

In feite is dit gedrag heel normaal en zelfs gezond. Het is een manier om de wereld te verkennen. Maar je puppy kan ook de gevaarlijkere dingen in de wereld proberen te verkennen.

Gevaarlijke objecten

Dit kan soms gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld als het een doosje pijnstillers voor mensen of chocolade.

Ook dingen als zelfs druiven, ui en avocado kunnen gevaarlijk zijn. Of wat dacht je van een (afgekloven) maïskolf die na de barbecue is achtergebleven. Smullen voor je hond, maar ook behoorlijk gevaarlijk omdat de kolf vast kan komen te zitten in de darmen. Dan kunnen de darmen verstopt raken en is er misschien een operatie nodig om je hond te redden.

Lees ook: wat is giftig voor honden en giftige planten voor honden

Sommige honden snuffelen aan plastic zakken waar nog een lekker geurtje aan zit en eten het plastig op. Het plastic is niet gezond, maar bepaalde soorten plastic kunnen ook voor verstopping zorgen. Ook sokken halen dierenartsen vaak uit de maag van puppy’s en volwassen honden. Die kunnen in hun darmen vast komen te zitten. 

Sommige puppy’s zijn dol op kaarsen als kauwspeeltje of eten sigarettenpeuken van straat. Suikervrije kauwgom of tandpasta waar xylitol in zit kan dodelijk zijn voor je pup. (lees ook: wat is giftig voor honden)

Zelfs kamerplanten kunnen giftig zijn. Lees ook: giftige planten voor honden

Andere dingen die mogelijk een gevaar kunnen vormen zijn kleine plastic stukjes die op de vloer liggen, elektrische snoeren die door het hele huis te vinden zijn, open ramen, trappen, open vuur, kaarsen en warme dranken die omgestoten kunnen worden.

Vreemd voorwerp ingeslikt?

Een ingeslikt voorwerp noemen we in de diergeneeskunde een vreemd voorwerp. Wat moet je doen als je hond een vreemd voorwerp heeft ingeslikt? Ga naar: hond heeft voorwerp ingeslikt

Wat berg je op?

Het hebben van een puppy en ervoor zorgen dat hij veilig is, kan soms voelen als een fulltime baan. Om ervoor te zorgen dat je puppy veilig is voor mogelijke gevaren, kun je het beste een aantal spullen goed opbergen voordat je de puppy in huis haalt.

Ga liggen.

Ga op de vloer liggen om je in een puppy te verplaatsen. Welke spullen kunnen zijn interesse wekken en zijn mogelijk gevaarlijk?

Berg kleine spullen zoveel mogelijk op buiten het bereik van je puppy.

De kristallen vaas van oma op een laag tafeltje (op kwispelhoogte) en andere waardevolle spullen moet je misschien voor langere tijd een ander plekje geven.

Puberteit

Want na de puppyfase komt de puberteit. In die fase stoppen ze misschien minder willekeurige spullen in hun bek, maar hebben ze soms wel de neiging om de boel af te breken.

Gebruik hekjes

Rol vloerkleden op, want je puppy zal er graag op kauwen en er mogelijk wat ‘ongelukjes’ op hebben, toch zonde.

Plak elektrische kabels met tape vast aan de vloer en plaats hekjes voor ruimtes waarvan je wilt dat de puppy er alleen komt als je erbij bent.

Door met een hekje te werken kun je je puppy bij jou in dezelfde ruimte houden, zodat je een oogje in het zeil hebt. Hiermee wordt een soort 'kooi' bedoeld, van boven gewoon open. Dat is handig voor als hij ergens op begint te kauwen of misschien moet plassen of poepen.

In plaats van je puppy te beperken en daarmee op te sluiten, kun je een hekje van gaas plaatsen in de ruimte. Bijvoorbeeld om de open haard, oven, strijkplank, grote giftige kamerplanten, tv (als deze niet aan de muur is bevestigd) en andere gevaren. Natuurlijk hangt dit af van de grootte van je puppy en wat voor hem binnen bereik is. Maar, voorkomen is beter dan genezen!

Kinderspeelgoed

Als je kinderen hebt, kan het voor je puppy lastig zijn om te weten welk speelgoed voor hem bedoelt is en welk speelgoed van de kinderen is. Probeer het speelgoed daarom zo goed mogelijk gescheiden te houden.

Word niet boos als je puppy aan de haal gaat met het favoriete speelgoed van je kind. Puppy’s willen graag dingen pakken die ruiken naar degene waaraan ze gehecht zijn. Je puppy doet dit dus omdat het speeltje naar je kind ruikt en je puppy een band heeft met jouw kind. Alleen maar goed nieuws! Word dus niet boos, maar zie het als een kans om het ruilspel te oefenen. Lees ook:  

Oja, in het geval dat je puppy dingen wil eten die naar de baby ruiken: vergeet niet om de vieze luiers buiten bereik van de puppy te houden. Hetzelfde geldt voor sanitair afval.   

Ruilen voor goedgekeurde kauwspeeltjes

Je wilt natuurlijk het liefste dat je puppy alleen op dingen kauwt die je daarvoor speciaal hebt aangeschaft. De beste manier om dit voor elkaar te krijgen is door kluifjes en speeltjes in grote aantallen te verspreiden in je puppy’s omgeving. Kies de degelijke - oftewel goede - producten en zorg ervoor dat je veel variatie hebt, aangezien je puppy er anders snel op uitgekeken is. Runderhuid en een flos/ geknoopt touw zijn goede opties. Zorg er met speeltjes voor dat er geen kleine plastic van af kunnen breken. Eetbare kauwstukjes moeten niet te hard zijn. Gewei is bijvoorbeeld niet goed. De tanden van je puppy kunnen breken. 

Zorg ervoor dat de kluiven groot zijn. Dit is beter, omdat je puppy het dan niet in één keer zal willen opeten. Doet hij dat wel, dan kan dit gevaarlijk zijn omdat kleine stukken na het inslikken mogelijk klem gaan zitten. Koop niet van die kluifjes met een knoop aan het einde. De knoop kan loskomen en je pup kan erin stikken. Zorg ook voor voerspelletjes waar je iets in kan stoppen. Vul ze met natvoer of laat de brokken weken in water om ze zacht te maken en doe ze daarna in de vriezer. De kou zal het jeukende tandvlees kalmeren als de tandjes doorkomen. De behoefte om te kauwen is dan nog groter. 

Als je ziet dat je puppy op iets kauwt wat niet de bedoeling is, ruil het dan gewoon in voor iets dat wel mag. Word nooit boos op je puppy omdat hij kauwt, dit is iets wat hij moet doen. In het ergste geval blijft je puppy niet alleen op dingen kauwen, maar gaat hij de spullen ook voor je verstoppen. Om dit te voorkomen moet je het juist belonen als je puppy weer eens trots aankomt met één van jouw schatten. Ruil het voor iets nóg veel leukers. Op die manier leert je puppy dat jij een waardevolle bron bent en wordt jullie band alleen maar sterker.  

Het ruilspel kan je nog eens uit de brand helpen wanneer je puppy iets heeft gevonden wat mogelijk gevaarlijk voor hem is. Hij zal het maar al te graag aan je teruggeven  omdat hij weet dat hij er iets beters voor terugkrijgt. Maak je geen zorgen, hierdoor zal je puppy niet nog meer spullen gaan pikken. Het doel is om te verkennen, onderzoeken en pijnlijk tandvlees te verzachten. 

Meer over puppy's?

Net een puppy in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Je puppy leren om netjes aan de lijn te wandelenis zo makkelijk! Of stiekem ook best wel moeilijk? Het is eenvoudig omdat je alleen maar consequent en duidelijk moet zijn over wat je wilt. En je hebt elke dag super veel momenten om dit te oefenen.

  Lees meer

 • Wat betekent aandacht krijgen van je pup, en waarom is het handig om je pup te trainen zodat het een vaste gewoonte wordt?

  Lees meer

 • Een puppy kopen is erg leuk. Een nieuw huisdier brengt namelijk heel veel plezier met zich mee. Een puppy vraagt ook zeker de nodige tijd en aandacht. Onze dierenartsen helpen u graag op weg met nuttige tips en praktische informatie.

  Lees meer

 • Het kan best spannend zijn om je puppy alleen thuis te laten. Maar begin op tijd met trainen om te voorkomen dat je hond nooit alleen kan zijn.

  Lees meer

 • Veel honden vinden het leuk om in de auto te rijden. De auto neemt ze mee naar plekken. Bijvoorbeeld naar het bos, de zee, of het huis van oma. Maar voor sommige honden is de auto eng. Het maakt veel lawaai en het ruikt raar. Bovendien kan de auto v…

  Lees meer

 • Wil je je puppy in een onbekende omgeving iets leren, maar weigert of negeert hij de snoepjes die jij als beloning aanbiedt? Dat kan gebeuren om verschillende redenen.

  Lees meer

 • Er zijn meerdere manieren om je pup gewenst gedrag en commando's aan te leren. Maar hoe doe je dat?

  Lees meer

 • Als nieuwe eigenaar is het soms best lastig: naar wie luister je nu? Naar wie ga je toe met je puppy-vragen? Wij zetten de beste bronnen voor je op een rij.

  Lees meer

 • Puppy's hebben heel veel energie, maar hoe zorg je voor genoeg beweging en ook genoeg rust?

  Lees meer

 • Denk aan dagelijkse beweging voor je hond. Maar hoe veel dan? En hoe vaak?

  Lees meer

 • Een pup die bijt: het kan verdraaid lastig zijn. Maar wat is nu eigenlijk normaal gedrag, wanneer ga je corrigeren en hoe doe corrigeer je verantwoord?

  Lees meer

 • Het is bijna zover: je mag eindelijk je puppy ophalen! Maar hoe zorg je ervoor dat je alles in huis hebt wat nodig is om goed van start te gaan? Wij helpen je opweg.

  Lees meer

 • Lees hier hoe je dit kan verhelpen!

  Lees meer

 • Je wilt niet voor alles naar de dierenarts gaan. Daarom helpen we je graag een handje met hoe je zelf de gezondheid van jouw puppy kunt controleren. Gebruik daarvoor deze gezondheidscheck voor je puppy.

  Lees meer

 • Wat zijn de 10 meest gezonde hondenrassen? Met andere woorden: welke honden worden het oudst en het minst ziek?

  Lees meer

 • Er zijn ontzettend veel soorten hondenvoer te koop. Verschillende merken en verschillende soorten voer.

  Lees meer

 • Laat je pup chippen, registreren en zorg voor een EU-dierenpaspoort. Dat is niet alleen verplicht, het is ook handig. Lees hier waarom.

  Lees meer

 • Hoe introduceer je een puppy aan je andere hond? In dit artikel staan verschillende opties om de introductie zo soepel mogelijk te laten verlopen.

  Lees meer

 • Het kan best lastig zijn: hoe kun je het beste en veiligste je pup introduceren aan je andere huisdieren, zoals katten? Wij helpen je een handje.

  Lees meer

 • Je wilt een nieuwe puppy? Dan is de keuze: voor welk hondenras ga je? Volg onze checklist of doe de test!

  Lees meer

 • De hond is het huisdier dat het meest in grootte varieert. Welke grootte kies jij, en waarom?

  Lees meer

 • Er zijn ongeveer 350 geregistreerde hondenrassen. Er valt dus genoeg te kiezen!

  Lees meer

 • Een hondenras kies je niet zomaar. Waarom wil je een hond, en dan dus: welke?

  Lees meer

 • Soms krijgt je pup te veel prikkels, daarom is het handig om de aandacht van je pup te kunnen krijgen met een geluid. Lees verder voor handige tips.

  Lees meer

 • Het klinkt als iets overbodigs, je pup weet toch wat spelen is? Sommige pups willen niet spelen, hier lees je wat je kan doen.

  Lees meer

 • Hoe leuk je puppy ook is, je wilt dat hij naar je luistert. En daarvoor is opvoeden nodig. Wat moet je doen als je pup niet luistert? Wat zijn de risico's van straffen? Lees hier tips en advies om je pup gehoorzaamheid aan te leren.

  Lees meer

 • De nagels en het gebit van je hond zijn voor veel startende hondeneigenaren onderwerpen die wat extra uitleg vergen.

  Lees meer

 • Voor het eerst een puppy? Laat je vooral ook persoonlijk informeren door de dierenarts, maar hier vind je ook online alvast wat adviezen over intentingen en ontwormen bij pups.

  Lees meer

 • Een rustige start, gecombineerd met een consequente en gerichte aanpak geeft je pup de beste start. Hier lees je waar je aan moet denken.

  Lees meer

 • De meest populaire hondenrassen op een rij.

  Lees meer

 • In huis schuilt een aantal gevaren. In de voorbereiding op de komst van je puppy kun je aantal dingen doen in huis. Hoe maak je je huis nu eigenlijk puppy-proof?

  Lees meer

 • De hond als kuddedier (of eigenlijk ‘roedeldier’): wat betekent dit voor jou als hondeneigenaar? Hoe speel je hier op in?

  Lees meer

 • Je pup is uit op avontuur en daar worden vaak de puppy-tanden bij gebruikt. Hierbij zijn niet alleen zijn eigen speeltjes, maar ook jouw mooie schoenen de klos. Hoe kan je dit voorkomen?

  Lees meer

 • Een jonge pup kan uren achter elkaar doorslapen. Maak je hier geen zorgen om. Wel is het belangrijk hier rekening mee te houden.

  Lees meer

 • Een jonge pup kan uren doorslapen, maak je hier geen zorgen om! Maar hoeveel rust heeft een pup nodig? En wanneer raakt hij oververmoeid?

  Lees meer

 • Je kunt je puppy zoveel nieuwe dingen leren! Bijvoorbeeld zitten, hierkomen, netjes aan de lijn te lopen, nieuwe mensen begroeten zonder te springen en nog veel meer. Maar het allerbelangrijkste is dat jij je puppy leert dat de wereld een fijne en l…

  Lees meer

 • Sommige geluiden en signalen van je pup zijn makkelijk te herkennen, anderen zijn een uitdaging. In dit artikel wordt de taal van je puppy besproken.

  Lees meer

 • De vacht is een belangrijk onderdeel van de verzorging van je hond. Je moet dus bereid zijn om tijd te besteden aan de verzorging van zijn vacht.

  Lees meer

 • Goed om over na te denken: het is nooit de schuld van de puppy als er een ongeluk gebeurt. Jij bent degene die de signalen niet heeft gezien of niet snel genoeg is geweest!

  Lees meer

 • Voedsel: het is meer dan alleen de dagelijkse voeding voor jouw puppy. Er is nogal wat over te vertellen, zoals de functies en mogelijke moeilijkheden waar je tegenaan loopt met jouw puppy. Wij zetten voor je op een rij wat voedsel nu eigenlijk is e…

  Lees meer

 • Je bent niet altijd in dezelfde ruimte om je puppy in de gaten te houden. Dan is het fijn als hij niet gelijk je bankstel sloopt. Leer je puppy daarom zelfbeheersing aan.

  Lees meer

 • Hoe bouw je een band op met je pup? En hoe creëer je zelfvertrouwen voor jouw puppy? De beste en meest speelse manier is samen leuke dingen doen. Hoe dan? We helpen je een handje.

  Lees meer

 • Een puppy zindelijk maken, gaat met vallen en opstaan. Of beter gezegd: optillen en neerzetten. Je moet je puppy leren dat hij niet binnen plast en poept, maar dat hij dat buiten doet. Dit vergt geduld, maar het is de tijd en energie van het investe…

  Lees meer

 • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

  Lees meer

 • Hier vind je alle artikelen die onderdeel zijn van de AniCura Puppy Wijzer.

  Lees meer

 • Op deze pagina vind je een lijst met alle teksten in het kader van de AniCura Puppy Wijzer en daarmee een bak aan informatie over puppy's.

  Lees meer

 • Schrijf je in voor onze Puppy Wijzer! Speciaal voor jou gemaakt door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw puppy.

  Lees meer

 • Van het puppy-proof maken van je huis tot aan de gezondheid, tot aan het trainen van je puppy. Het is niet niks, die nieuwe viervoeren in huis! Wij helpen je graag om samen met jouw harige vriend een goed leven tegemoet te gaan.

  Lees meer

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd