Nagels knippen hond

Nagels knippen is een onderdeel van de verzorging van je hond. Niet alleen vanwege het loopcomfort, maar ook om problemen en pijn in de toekomst te voorkomen. Hoe je de nagels het beste kunt (laten) knippen, dat lees je hier.

Je kunt ook de nagels van jouw katten zelf knippen.

Hoeveel nagels heeft een hond?

Een veelgestelde vraag. Honden hebben aan elke voorpoot meestal vijf tenen met nagels en vier aan elke achterpoot.

Sommige rassen hebben een extra teen aan de achterpoot: een nagel aan de binnenkant van de poot, een zogenaamde wolfsklauw of hubertusklauw.

Wanneer moeten de nagels van een hond geknipt worden?

Als de nagels van je hond te lang zijn, moeten ze geknipt worden. Wacht je te lang, dan kan het zo pijnlijk worden dat je hond aan zijn poot begint te likken en mank gaat lopen.

Normaal gesproken slijten de nagels door over straat en andere ruwe ondergronden te lopen. Alleen de duimnagels raken de grond niet: deze nagels zullen het vaakst geknipt moeten worden.

Hoe weet je of de nagels geknipt moeten worden?

Voel je de nagels als je hond tegen je opspringt? Hoor je de nagels tikken tegen de grond? Groeien ze krom of zelfs al naar binnen? Of is je viervoeter een nagelbijter geworden?

Controleer of ze te lang zijn door je hond in rechte stand op de grond te laten staan:

  • raken de nagels net of net niet de grond? Dan hoeven ze niet geknipt te worden;
  • raken de nagels de grond? Dan moeten ze geknipt worden;
  • staan de tenen scheef? Ook dan zijn de nagels te lang.

Hoe knip je de nagels van je hond?

Veel honden vinden het prima dat er iemand aan hun nagels zit. Anderen zijn wat banger en vinden dit minder fijn.

Tip: laat je hond er al jong aan wennen dat u aan de pootjes en de nagels zit. Zo voorkom je dat je hond op latere leeftijd angstig is en het knippen van de nagels een gevecht wordt.

Kan ik zelf de nagels knippen of is een bezoek aan de dierenarts nodig?

Je kunt als baasje prima de nagels van uw hond met een speciale nagelschaar voor honden knippen, te koop bij je dierenarts.

Bij lichte nagels is het ‘leven’ makkelijk te zien. Dit is het bloedlijntje dat je in de nagel ziet lopen. Zo kun je bepalen tot waar de nagel geknipt kan worden: tot enkele millimeters voor het leven begint.

Zo knip je de nagels van je hond:

  • kijk wat je hond prettig vindt: staan, zitten of liggen;
  • stel hem gerust;
  • pak met één hand de ondervoet vast en houdt de teen waar de nagel van geknipt moet worden vast;
  • reageert je hond niet? Knip dan de nagel af.

Heb je de nagel per ongeluk toch te kort geknipt? Oefen met een gaasje druk uit om het bloeden te stoppen.

Als het bloeden niet snel stopt, neem dan contact op met je dierenarts.

Hondennagels vijlen

Je kunt er ook voor kiezen om de nagels te vijlen. Gebruik een vijl die geschikt is voor hondennagels. En let ook hier goed op dat je niet tot in het leven vijlt.

Zwarte hondennagels ook knippen?

Wanneer de nagels donker of zwart zijn, is het leven niet te zien. Het knippen is daardoor voor je als baasje dan erg lastig of zelfs niet te doen zijn.

Bij twijfel is het altijd goed om ons om advies te vragen; wij helpen je graag. Het voordeel van het knippen bij de dierenarts is dat ze daar direct het bloeden kunnen laten stoppen.

Tip: Oefen eerst druk uit met de nagelkniptang om te kijken of en hoe je hond hierop reageert: dit kan erop wijzen dat je in het leven gaat knippen, dus let goed op.

Naar de dierenarts

Sommige baasjes vinden het lastig in te schatten wanneer en tot hoever de nagels bijgeknipt moeten worden. Of het knippen lukt niet omdat je hond het bijvoorbeeld niet toelaat.

We helpen je graag bij het regelmatig knippen of geven advies aan baasjes die willen leren hoe het moet.

Nagelproblemen

Je hond kan ook andere nagelprobleem hebben. Denk hierbij aan de volgende dingen:

  • de nagel zit los;
  • de nagel is gescheurd, gebroken of afgebroken;
  • de nagel is er helemaal af;
  • je vermoedt een ontstoken nagelriem of nagelbedontsteking;

Ingroeide nagel hond

Het is belangrijk om de extra nagel aan de binnenkant van de voorpoot in de gaten te houden. Deze nagel raakt namelijk niet de grond en zal dus niet slijten. Om deze reden moet er goed opgelet worden dat deze nagel niet te lang wordt en in de poot gaat groeien. Zo krijgt je hond namelijk een ingegroeide nagel, wat erg pijnlijk kan zijn.

Wacht vooral niet te lang: neem contact op met je dierenarts en leg het probleem voor. Zij kunnen je verder helpen en het nagelprobleem zelfs direct oplossen.

Hoe vaak moet je de nagels knippen?

Voor de meeste honden is het prima om iedere acht weken de lengte van de nagels na te kijken en als het nodig is te laten knippen.

De groei en slijtage kunnen verschillen: de ene hond heeft dus vaker een knipbeurt nodig dan de andere. Hou het goed in de gaten of vraag je dierenarts om advies.

Voetverzorging

Verzorg niet alleen de nagels van je hond. Naast lopen hebben de voeten meer belangrijke taken. Zo dienen ze bijvoorbeeld als schokdempers en kan je hond er onder barre weersomstandigheden mee op pad.

Bovendien beschermen de voeten het diepere weefsel van de poten tegen beschadigingen. Vraag je dierenarts om de nodige tips over voetverzorging.

Wat kost het om de nagels van je hond laten knippen?

De exacte kosten voor het laten knippen van de hondennagels kunnen verschillen. Sommige dierenklinieken gebruiken strippenkaarten. Het ligt er ook aan of de nagel bijvoorbeeld al ingegroeid is.

Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd