Voedsel - meer dan alleen brandstof

Voedsel: het is meer dan alleen de dagelijkse voeding voor jouw puppy. Er is nogal wat over te vertellen, zoals de functies en mogelijke moeilijkheden waar je tegenaan loopt met jouw puppy. Wij zetten voor je op een rij wat voedsel nu eigenlijk is en leggen de functies voor je uit.

Bij bijna alle activiteiten die we met onze honden doen, is op de een of andere manier voedsel betrokken. Uit voeding haalt je pup uiteraard zijn energie om te spelen en te groeien. Maar voedsel kan ook meer zijn dan enkel een energiebron.

Voedsel ‘gebruiken’ bij jouw puppy 

Je kunt snacks en voeding inzetten voor allerlei dingen. 

 • motivatie voor een training 
 • een kalmerende werking 
 • het voorkomen van verveling 
 • weglokken van een situatie 

We belonen puppy’s en volwassen honden voor goed gedrag. Hierdoor wordt de motivatie om het juiste gedrag steeds te herhalen groter. Uiteindelijk koppel je dit aan handgebaren en (stem)commando's en zo train je jouw puppy. 

We kunnen voedsel en traktaties gebruiken om een verveelde pup bezig te houden of hem weg te lokken van iets dat hij met rust moet laten. Soms kan voedsel ook helpen om angsten te overwinnen. 

Tot slot kun je voedsel gebruiken om allerlei dingen te leren. Het is het beste hulpmiddel dat je kunt inzetten, het is dus niet alleen brandstof. 

Verschillende soorten voedsel 

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten voedsel verkrijgbaar.  

 • brokken, geperst of krokant 
 • natvoer  
 • rauw voer - zowel kant-en-klaar als rauwe producten die je zelf samenstelt en bereidt 
 • en andere zelfgemaakte opties 

Hou er rekening mee dat alleen natvoer geven kan leiden tot gebitsproblemen doordat resten makkelijker tussen de tanden en kiezen blijven plakken. Controleer daarom regelmatig het gebit (en ook de nagels) van je pup

Let er bij rauw voer op dat het vaak niet de juiste verhouding aan voedingstoffen bevat voor de ontwikkeling van de botten van je pup. Daarom is uitsluitend rauw voer geven aan een pup niet aan te raden. Daarnaast kan rauw voer gevaarlijke bacteriën bevatten wat een risico kan vormen voor je pup en mogelijk ook voor je gezin.  

Welk voer kun je het beste aan je pup geven? 

Het is belangrijk voor een pup om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit draagt bij aan zijn lichamelijk en geestelijk ontwikkeling.  

Om er zeker van te zijn dat je puppy het juiste voer krijgt kun je voer kiezen dat geschikt is voor puppy's van een bepaalde grootte of ras. Lees ook: 10 feiten en tips voor voeding van jouw puppy 

Porties afstemmen aan je pup 

Voor de meeste pups werkt het beter om kleinere porties over de dag te verdelen, in plaats van minder en grotere porties. Alle pups zijn anders en kunnen hun eigen voorkeur hebben.   

Zeker jonge puppy’s kunnen vaak nog niet te veel in één keer eten. Begin met meer porties en bouw dit eventueel af.  

 • Twee tot drie maanden oud: ongeveer vier porties per dag 
 • Drie tot zes maanden oud: drie porties per dag 
 • Vanaf zes maanden: twee porties per dag 

Houd altijd rekening met de behoefte van jouw pup, iedere pup is anders en sommige pups hebben behoefte aan meer maaltijden.  

Kieskeurige eters 

Vroeger werd vaak gezegd dat een gezonde hond zichzelf niet uithongert, maar kieskeurige eters kunnen wel gezondheidsproblemen krijgen.  


Kieskeurige eters zijn soms ongezond 

Als je pup niet eet kan dit betekenen dat hij ziek is of last heeft van gebitsproblemen. Ook kan het betekenen dat je pup het voer of de snack die je geeft gewoon echt niet lekker vindt. Dit kan te maken hebben met de smaak of de textuur van het voer of de snack. 

Wissel niet te vaak van voer, dat is niet nodig voor je pup. Als je wel wisselt dan is het goed om steeds een beetje van het nieuwe voer door het oude te mengen zodat de maag en darmen kunnen wennen.   

Let altijd op de vacht, adem, tanden, poten en het gewicht van je pup. Mogelijke afwijkingen kunnen het resultaat zijn van verkeerde voeding. Lees ook: gezondheid controleren bij je pup 

Verschillende manieren om voer aan te bieden 

Er zijn verschillende manieren om je pup zijn voer te geven naast zijn bak voer aanbieden en tijdens de training belonen. Veel honden schrokken in één keer hun eten naar binnen.  

Je pup langer laten genieten van zijn eten is belangrijk omdat het beter is voor zijn maag. En een beetje uitdaging stimuleert je pup ook fysiek.  

Een simpele manier van je pup uitdagen met voer is door de brokken in het gras te strooien en je pup te laten snuffelen om het te vinden, dit kun je met de hele maaltijd doen.  

Er zijn genoeg soorten voermogelijkheden die je kunt uitproberen met je pup.  

 • snuffelmatten 
 • rubberen speeltjes waarin je iets kunt verstoppen  
 • likmatten 
 • een bordspel met schuifjes 
 • voerballen 
 • antischrokbakken 

Verzin zelf ook eens wat, met een beetje creativiteit kun je je pup al laten puzzelen!  

Voorbeelden om zelf te maken 

Honden zijn gek op snuffelen en graven. Door deze kwaliteiten de benutten kun je je pup mentaal stimuleren. Lege kartonnen verpakkingen kunnen ook interessant zijn. Verstop het voedsel erin en laat je pup graven, bijten en scheuren.  

Ook het mengen van versnipperd krantenpapier met brokjes in een grote doos kan een leuke uitdaging zijn. Let wel op dat hij niet stiekem het krantenpapier op eet, het blijft natuurlijk een pup. 

Voedsel als motivatie

Soms zullen de gewone brokjes niet genoeg motivatie zijn voor je pup. Bijvoorbeeld als er veel afleiding is in de omgeving doordat er andere honden zijn. Dan moet je misschien een snack uit de kast trekken die lekkerder is.  

Bij het trainen van eenvoudige dingen in een minder afleidende omgeving, zoals je oefeningen doen voor puppycursus in huis, kunnen de gewone brokjes voldoende zijn.   

Hoeveel snacks mag je je puppy geven?  

Als je beloningen en snacks geeft aan je pup moet je de hoeveelheid van de andere maaltijden verminderen. Anders heb je risico dat je pup te zwaar wordt.

Een goede manier om bij te houden hoeveel je puppy binnenkrijgt, is door 's ochtends al het voedsel voor die dag af te wegen. Als je nog iets anders dan standaard brokken gebruikt als beloning, haal dan dezelfde hoeveelheid af van het voer dat je voor die dag had afgemeten.

Gebruik altijd kleine stukjes om te belonen. Of je nu iets groots geeft of iets kleins, het gaat je pup om de smaak. 

Meer over puppy's?

Net een puppy in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Je puppy leren om netjes aan de lijn te wandelenis zo makkelijk! Of stiekem ook best wel moeilijk? Het is eenvoudig omdat je alleen maar consequent en duidelijk moet zijn over wat je wilt. En je hebt elke dag super veel momenten om dit te oefenen.

  Lees meer

 • Wat betekent aandacht krijgen van je pup, en waarom is het handig om je pup te trainen zodat het een vaste gewoonte wordt?

  Lees meer

 • Een puppy kopen is erg leuk. Een nieuw huisdier brengt namelijk heel veel plezier met zich mee. Een puppy vraagt ook zeker de nodige tijd en aandacht. Onze dierenartsen helpen u graag op weg met nuttige tips en praktische informatie.

  Lees meer

 • Het kan best spannend zijn om je puppy alleen thuis te laten. Maar begin op tijd met trainen om te voorkomen dat je hond nooit alleen kan zijn.

  Lees meer

 • Veel honden vinden het leuk om in de auto te rijden. De auto neemt ze mee naar plekken. Bijvoorbeeld naar het bos, de zee, of het huis van oma. Maar voor sommige honden is de auto eng. Het maakt veel lawaai en het ruikt raar. Bovendien kan de auto v…

  Lees meer

 • Wil je je puppy in een onbekende omgeving iets leren, maar weigert of negeert hij de snoepjes die jij als beloning aanbiedt? Dat kan gebeuren om verschillende redenen.

  Lees meer

 • Er zijn meerdere manieren om je pup gewenst gedrag en commando's aan te leren. Maar hoe doe je dat?

  Lees meer

 • Als nieuwe eigenaar is het soms best lastig: naar wie luister je nu? Naar wie ga je toe met je puppy-vragen? Wij zetten de beste bronnen voor je op een rij.

  Lees meer

 • Puppy's hebben heel veel energie, maar hoe zorg je voor genoeg beweging en ook genoeg rust?

  Lees meer

 • Denk aan dagelijkse beweging voor je hond. Maar hoe veel dan? En hoe vaak?

  Lees meer

 • Een pup die bijt: het kan verdraaid lastig zijn. Maar wat is nu eigenlijk normaal gedrag, wanneer ga je corrigeren en hoe doe corrigeer je verantwoord?

  Lees meer

 • Het is bijna zover: je mag eindelijk je puppy ophalen! Maar hoe zorg je ervoor dat je alles in huis hebt wat nodig is om goed van start te gaan? Wij helpen je opweg.

  Lees meer

 • Lees hier hoe je dit kan verhelpen!

  Lees meer

 • Je wilt niet voor alles naar de dierenarts gaan. Daarom helpen we je graag een handje met hoe je zelf de gezondheid van jouw puppy kunt controleren. Gebruik daarvoor deze gezondheidscheck voor je puppy.

  Lees meer

 • Wat zijn de 10 meest gezonde hondenrassen? Met andere woorden: welke honden worden het oudst en het minst ziek?

  Lees meer

 • Er zijn ontzettend veel soorten hondenvoer te koop. Verschillende merken en verschillende soorten voer.

  Lees meer

 • Laat je pup chippen, registreren en zorg voor een EU-dierenpaspoort. Dat is niet alleen verplicht, het is ook handig. Lees hier waarom.

  Lees meer

 • Hoe introduceer je een puppy aan je andere hond? In dit artikel staan verschillende opties om de introductie zo soepel mogelijk te laten verlopen.

  Lees meer

 • Het kan best lastig zijn: hoe kun je het beste en veiligste je pup introduceren aan je andere huisdieren, zoals katten? Wij helpen je een handje.

  Lees meer

 • Je wilt een nieuwe puppy? Dan is de keuze: voor welk hondenras ga je? Volg onze checklist of doe de test!

  Lees meer

 • De hond is het huisdier dat het meest in grootte varieert. Welke grootte kies jij, en waarom?

  Lees meer

 • Er zijn ongeveer 350 geregistreerde hondenrassen. Er valt dus genoeg te kiezen!

  Lees meer

 • Een hondenras kies je niet zomaar. Waarom wil je een hond, en dan dus: welke?

  Lees meer

 • Soms krijgt je pup te veel prikkels, daarom is het handig om de aandacht van je pup te kunnen krijgen met een geluid. Lees verder voor handige tips.

  Lees meer

 • Het klinkt als iets overbodigs, je pup weet toch wat spelen is? Sommige pups willen niet spelen, hier lees je wat je kan doen.

  Lees meer

 • Hoe leuk je puppy ook is, je wilt dat hij naar je luistert. En daarvoor is opvoeden nodig. Wat moet je doen als je pup niet luistert? Wat zijn de risico's van straffen? Lees hier tips en advies om je pup gehoorzaamheid aan te leren.

  Lees meer

 • De nagels en het gebit van je hond zijn voor veel startende hondeneigenaren onderwerpen die wat extra uitleg vergen.

  Lees meer

 • Voor het eerst een puppy? Laat je vooral ook persoonlijk informeren door de dierenarts, maar hier vind je ook online alvast wat adviezen over intentingen en ontwormen bij pups.

  Lees meer

 • Een rustige start, gecombineerd met een consequente en gerichte aanpak geeft je pup de beste start. Hier lees je waar je aan moet denken.

  Lees meer

 • De meest populaire hondenrassen op een rij.

  Lees meer

 • In huis schuilt een aantal gevaren. In de voorbereiding op de komst van je puppy kun je aantal dingen doen in huis. Hoe maak je je huis nu eigenlijk puppy-proof?

  Lees meer

 • De hond als kuddedier (of eigenlijk ‘roedeldier’): wat betekent dit voor jou als hondeneigenaar? Hoe speel je hier op in?

  Lees meer

 • Je pup is uit op avontuur en daar worden vaak de puppy-tanden bij gebruikt. Hierbij zijn niet alleen zijn eigen speeltjes, maar ook jouw mooie schoenen de klos. Hoe kan je dit voorkomen?

  Lees meer

 • Een jonge pup kan uren achter elkaar doorslapen. Maak je hier geen zorgen om. Wel is het belangrijk hier rekening mee te houden.

  Lees meer

 • Een jonge pup kan uren doorslapen, maak je hier geen zorgen om! Maar hoeveel rust heeft een pup nodig? En wanneer raakt hij oververmoeid?

  Lees meer

 • Je kunt je puppy zoveel nieuwe dingen leren! Bijvoorbeeld zitten, hierkomen, netjes aan de lijn te lopen, nieuwe mensen begroeten zonder te springen en nog veel meer. Maar het allerbelangrijkste is dat jij je puppy leert dat de wereld een fijne en l…

  Lees meer

 • Sommige geluiden en signalen van je pup zijn makkelijk te herkennen, anderen zijn een uitdaging. In dit artikel wordt de taal van je puppy besproken.

  Lees meer

 • De vacht is een belangrijk onderdeel van de verzorging van je hond. Je moet dus bereid zijn om tijd te besteden aan de verzorging van zijn vacht.

  Lees meer

 • Goed om over na te denken: het is nooit de schuld van de puppy als er een ongeluk gebeurt. Jij bent degene die de signalen niet heeft gezien of niet snel genoeg is geweest!

  Lees meer

 • Voedsel: het is meer dan alleen de dagelijkse voeding voor jouw puppy. Er is nogal wat over te vertellen, zoals de functies en mogelijke moeilijkheden waar je tegenaan loopt met jouw puppy. Wij zetten voor je op een rij wat voedsel nu eigenlijk is e…

  Lees meer

 • Je bent niet altijd in dezelfde ruimte om je puppy in de gaten te houden. Dan is het fijn als hij niet gelijk je bankstel sloopt. Leer je puppy daarom zelfbeheersing aan.

  Lees meer

 • Hoe bouw je een band op met je pup? En hoe creëer je zelfvertrouwen voor jouw puppy? De beste en meest speelse manier is samen leuke dingen doen. Hoe dan? We helpen je een handje.

  Lees meer

 • Een puppy zindelijk maken, gaat met vallen en opstaan. Of beter gezegd: optillen en neerzetten. Je moet je puppy leren dat hij niet binnen plast en poept, maar dat hij dat buiten doet. Dit vergt geduld, maar het is de tijd en energie van het investe…

  Lees meer

 • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

  Lees meer

 • Hier vind je alle artikelen die onderdeel zijn van de AniCura Puppy Wijzer.

  Lees meer

 • Op deze pagina vind je een lijst met alle teksten in het kader van de AniCura Puppy Wijzer en daarmee een bak aan informatie over puppy's.

  Lees meer

 • Schrijf je in voor onze Puppy Wijzer! Speciaal voor jou gemaakt door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw puppy.

  Lees meer

 • Van het puppy-proof maken van je huis tot aan de gezondheid, tot aan het trainen van je puppy. Het is niet niks, die nieuwe viervoeren in huis! Wij helpen je graag om samen met jouw harige vriend een goed leven tegemoet te gaan.

  Lees meer

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd