Puppy of hond kopen: tips van de dierenarts

Een puppy kopen is erg leuk. Een nieuw huisdier brengt namelijk heel veel plezier met zich mee. Een puppy vraagt ook zeker de nodige tijd en aandacht. Onze dierenartsen helpen u graag op weg met nuttige tips en praktische informatie.

Heb ik tijd en ruimte voor een hond?

Het eerste om over na te denken: past een hond in uw dagelijks leven? Alle honden hebben training, socialisatie en veel aandacht nodig. Meer dan de helft van de mensen vindt dat de opvoeding van een pup in de eerste maanden zelfs net zo zwaar als het opvoeden van een baby. Een hond is meerdere jaren bij u.

Heeft u de tijd, ruimte, energie en geld voor een hond? Om een goede indruk te krijgen kunt u bijvoorbeeld ook vrienden of kenissen vragen hoe zij het ervaren om een hond als huisdier te hebben. 

Rashond of kruising?

Wilt u een puppy kopen? Misschien heeft u al een ras in gedachten. U kunt natuurlijk ook kiezen voor een kruising. 

Wij horen vaak dat mensen een rashond kopen, omdat ze ervan uitgaan dat zorgvuldig gefokte dieren beter of gezonder zijn. Dat is helaas niet waar. De hogere prijzen werken in die zin soms zelf misleidend. 

Het voordeel van een rashond is dat u ongeveer weet hoe die gaat worden qua karakter en fysiek. Laat u hierover informeren en kijk wat bij u past. Dit betekent natuurlijk niet dat u precies krijgt wat in de omschrijving van het ras staat. Elk dier heeft weer een eigen karakter. 

Sommige rassen hebben een verhoogde aanleg voor bepaalde erfelijke afwijkingen, zie de rasdierenwijzer of op de rashondenwijzer. Bekijk hier de meest gezonde hondenrassen

Besluit u tot de aanschaf van een rashond? Dan raden we aan om na te gaan of een fokker zijn best heeft gedaan om deze afwijkingen te voorkomen. Als u vragen hierover hebt, neem dan vooral contact met ons op.

Welk ras past bij u of bij uw gezin? 

Wilt u een sportieve hond die veel beweging vraagt, of eerder een rustig ras? Zoekt u een hond die u uitdaagt en die u goed moet trainen? Of heeft u een gezin met kinderen en heeft u liever een bedaarder type?

Sommige rassen zijn meer ‘werk’, zeker voor iemand die voor het eerst hondeneigenaar wordt. Denk bij uw keuze ook aan:

  • Ruimte: sommige honden worden ongelukkig in een appartement of huis vol huisdieren en/of kinderen.
  • Alleen zijn: sommige rassen zijn eenkennig, of moeten streng opgevoed worden om voor meerdere uren alleen in huis te blijven.
  • Instinct: er zijn rassen waarin het waken sterker is dan bij andere, rassen die graag jagen of apporteren. Dit is een extra uitdaging in de opvoeding.

We helpen u graag bij het kiezen van het beste ras bij uw situatie: vind uw hondenras. Doe ook onze hondenrassentest en wij geven u advies.

Kijk bij kruisingen naar de ouders, of vraag naar het gedrag dat de hond (nu al) laat zien met bijvoorbeeld andere honden, andere dieren en speeltjes.

Waar koop ik een puppy?

Het is zo verleidelijk om op marktplaats te gaan zoeken en enkele uren later al een pup te hebben. Dit is echter zelden een goed idee. 

Ruim de helft(!) van de pups in Nederland zijn op dit moment geïmporteerd uit het oosten van Europa. Er worden daar honden geproduceerd in grote fokkerijen.

De pups hebben hier vaak bepaald geen fijne jeugd gehad, over de situatie van hun ouders maar te zwijgen. Naar de socialisatie, hygïene, vaccinatie en ontwormingstatus van de puppy’s kunnen we enkel raden.

Kijk daarom uit naar een goede fokker of een hobbyist, die zijn pups met veel zorg grootbrengt. 

Hoe herken ik een goede fokker?

Elke fokker is anders, hoe herkent u een goede? Een goede fokker zal u ook toestaan om al ruim voor de aanschaf, als de pups nog maar een paar weken oud zijn, de teef, de pups en de omgeving te komen bekijken.

Als de fokker moeilijk bereikbaar is, u niet bij het nestje (thuis) wilt ontvangen of de omstandigheden zeer onhygiënisch zijn, moeten er alarmbellen af gaan. Verder kunt u letten op:

  • voor de socialisatie van een pup is het belangrijk dat zij binnenshuis opgroeien in een gezin, dus niet in een stal of hok. Veel contact met mensen en andere honden is goed
  • de fokker heeft maar één of twee nestjes tegelijkertijd
  • de moederhond is aanwezig en niet ‘even uit’
  • de puppy’s zijn schoon, ruiken fris, ze zijn vrolijk, levendig en onderzoekend, niet mager en u ziet geen parasieten of andere kruipers

Vragen stellen is heel belangrijk: zo kunt u zowel de pup als fokker beter leren kennen. Een goede fokker heeft informatie over de ouders, de bevalling, gezondheid en karakter van het nestje waar hij of zij verantwoordelijk voor is.

Een puppy mag zijn/haar moeder niet verlaten tot ze twaalf weken is, u mag daarvoor de pup dus niet meenemen. Als de fokker twijfelt over leeftijd of aanbiedt de pup al eerder mee te geven, is dat ook een alarmbel. 

Ophalen van de puppy bij fokker

Wanneer u de pup ophaalt, moet de fokker u verschillende informatie meegeven, zoals een registratie, bewijs van aankoop en een certificaat van een dierenarts dat de pup is nagekeken. Als de fokker de pup al heeft laten vaccineren, moet u hier ook bewijs van krijgen en een rooster voor toekomstige vaccinaties en ontwormen.

Kom langs voor check bij dierenarts

Heeft u uw puppy in huis? Gefeliciteerd met uw nieuwe huisgenoot! Vergeet u niet langs te komen bij de dierenarts voor de eerste check en de vaccinaties? 

We controleren de gezondheid van de pup op drie, zes en negen maanden leeftijd. De dierenarts let met name op de groei, het tanden wisselen en parasieten. 

Heeft u vragen over verzorging van uw pup? Komt langs voor een puppyconsult.

Lees ook: hond voorbereiden op bezoek dierenarts

Inenten van uw puppy

Door middel van inentingen wordt uw huisdier beschermd tegen verschillende gevaarlijke ziektes. Puppy’s krijgen hun inentingen op zes, negen en twaalf weken.

Vanaf één jaar hebben honden een jaarlijkse herhalingsvaccinatie nodig. U krijgt hiervan automatisch een brief thuis, wanneer de dieren hun twaalf weken prikje hebben gehad bij ons.

Vanzelfsprekend vaccineren wij op maat; uw dier krijgt enkel de vaccinaties die echt nodig zijn. Deze zijn niet elk jaar hetzelfde. Lees ook: inenten bij honden.

Puppy chippen

Het is verplicht dat uw puppy vanaf zeven weken na geboorte gechipt en geregistreerd is en dat hij een EU-dierenpaspoort heeft. Deze regels zijn er vooral om illegale handel tegen te gaan, maar het is ook erg handig. Wanneer een hond wegloopt, aangereden wordt of zoek raakt, kan door middel van de gegevens op de chip de eigenaar snel worden opgespoord. Voor honden is dit verplicht.

Lees hier alles over het chippen van uw hond.

Puppy verzekeren

Als uw huisdier ziek wordt of een ongeluk krijgt, kunnen de kosten redelijk oplopen. Net als bij mensen, kost ook medische hulp bij dieren soms veel geld. Wij adviseren dieren te laten verzekeren bij een goede huisdierenverzekeraar, als u onverwachte kosten lastig kunt dragen. Lees hier meer over de verzekering voor huisdieren

Puppy ontwormen

Alle pups krijgen spoelwormen mee van hun moeder. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, ziet u de wormen of wormeitjes meestal niet in de ontlasting. De wormeitjes zijn namelijk microscopisch klein.

De wormen zelf komen pas terecht in de ontlasting als zij dood zijn. Ze zien eruit als spaghettislierten.

Spoelwormen zijn besmettelijk voor mensen. Met name jonge kinderen kunnen er ziek van worden en blijvend letsel aan overhouden.

Ontworm alle honden en katten tegelijk. Heeft u een pup in huis, dan zullen andere dieren binnen het gezin dus ook vaker ontwormd moeten worden.

Ontworminggschema hond  
2 weken V  
4 weken V  
6 weken V  
8 weken V  
3 maanden V  
4 maanden V  
5 maanden V  
6 maanden V  

daarna: elke 3 maanden.

Contact a veterinarian

Meer over puppy's?

Net een puppy in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

  • Je puppy leren om netjes aan de lijn te wandelenis zo makkelijk! Of stiekem ook best wel moeilijk? Het is eenvoudig omdat je alleen maar consequent en duidelijk moet zijn over wat je wilt. En je hebt elke dag super veel momenten om dit te oefenen.

    Lees meer

  • Wat betekent aandacht krijgen van je pup, en waarom is het handig om je pup te trainen zodat het een vaste gewoonte wordt?

    Lees meer

  • Een puppy kopen is erg leuk. Een nieuw huisdier brengt namelijk heel veel plezier met zich mee. Een puppy vraagt ook zeker de nodige tijd en aandacht. Onze dierenartsen helpen u graag op weg met nuttige tips en praktische informatie.

    Lees meer

  • Het kan best spannend zijn om je puppy alleen thuis te laten. Maar begin op tijd met trainen om te voorkomen dat je hond nooit alleen kan zijn.

    Lees meer

  • Veel honden vinden het leuk om in de auto te rijden. De auto neemt ze mee naar plekken. Bijvoorbeeld naar het bos, de zee, of het huis van oma. Maar voor sommige honden is de auto eng. Het maakt veel lawaai en het ruikt raar. Bovendien kan de auto v…

    Lees meer

  • Wil je je puppy in een onbekende omgeving iets leren, maar weigert of negeert hij de snoepjes die jij als beloning aanbiedt? Dat kan gebeuren om verschillende redenen.

    Lees meer

  • Er zijn meerdere manieren om je pup gewenst gedrag en commando's aan te leren. Maar hoe doe je dat?

    Lees meer

  • Als nieuwe eigenaar is het soms best lastig: naar wie luister je nu? Naar wie ga je toe met je puppy-vragen? Wij zetten de beste bronnen voor je op een rij.

    Lees meer

  • Puppy's hebben heel veel energie, maar hoe zorg je voor genoeg beweging en ook genoeg rust?

    Lees meer

  • Denk aan dagelijkse beweging voor je hond. Maar hoe veel dan? En hoe vaak?

    Lees meer

  • Een pup die bijt: het kan verdraaid lastig zijn. Maar wat is nu eigenlijk normaal gedrag, wanneer ga je corrigeren en hoe doe corrigeer je verantwoord?

    Lees meer

  • Het is bijna zover: je mag eindelijk je puppy ophalen! Maar hoe zorg je ervoor dat je alles in huis hebt wat nodig is om goed van start te gaan? Wij helpen je opweg.

    Lees meer

  • Lees hier hoe je dit kan verhelpen!

    Lees meer

  • Je wilt niet voor alles naar de dierenarts gaan. Daarom helpen we je graag een handje met hoe je zelf de gezondheid van jouw puppy kunt controleren. Gebruik daarvoor deze gezondheidscheck voor je puppy.

    Lees meer

  • Wat zijn de 10 meest gezonde hondenrassen? Met andere woorden: welke honden worden het oudst en het minst ziek?

    Lees meer

  • Er zijn ontzettend veel soorten hondenvoer te koop. Verschillende merken en verschillende soorten voer.

    Lees meer

  • Laat je pup chippen, registreren en zorg voor een EU-dierenpaspoort. Dat is niet alleen verplicht, het is ook handig. Lees hier waarom.

    Lees meer

  • Hoe introduceer je een puppy aan je andere hond? In dit artikel staan verschillende opties om de introductie zo soepel mogelijk te laten verlopen.

    Lees meer

  • Het kan best lastig zijn: hoe kun je het beste en veiligste je pup introduceren aan je andere huisdieren, zoals katten? Wij helpen je een handje.

    Lees meer

  • Je wilt een nieuwe puppy? Dan is de keuze: voor welk hondenras ga je? Volg onze checklist of doe de test!

    Lees meer

  • De hond is het huisdier dat het meest in grootte varieert. Welke grootte kies jij, en waarom?

    Lees meer

  • Er zijn ongeveer 350 geregistreerde hondenrassen. Er valt dus genoeg te kiezen!

    Lees meer

  • Een hondenras kies je niet zomaar. Waarom wil je een hond, en dan dus: welke?

    Lees meer

  • Soms krijgt je pup te veel prikkels, daarom is het handig om de aandacht van je pup te kunnen krijgen met een geluid. Lees verder voor handige tips.

    Lees meer

  • Het klinkt als iets overbodigs, je pup weet toch wat spelen is? Sommige pups willen niet spelen, hier lees je wat je kan doen.

    Lees meer

  • Hoe leuk je puppy ook is, je wilt dat hij naar je luistert. En daarvoor is opvoeden nodig. Wat moet je doen als je pup niet luistert? Wat zijn de risico's van straffen? Lees hier tips en advies om je pup gehoorzaamheid aan te leren.

    Lees meer

  • De nagels en het gebit van je hond zijn voor veel startende hondeneigenaren onderwerpen die wat extra uitleg vergen.

    Lees meer

  • Voor het eerst een puppy? Laat je vooral ook persoonlijk informeren door de dierenarts, maar hier vind je ook online alvast wat adviezen over intentingen en ontwormen bij pups.

    Lees meer

  • Een rustige start, gecombineerd met een consequente en gerichte aanpak geeft je pup de beste start. Hier lees je waar je aan moet denken.

    Lees meer

  • De meest populaire hondenrassen op een rij.

    Lees meer

  • In huis schuilt een aantal gevaren. In de voorbereiding op de komst van je puppy kun je aantal dingen doen in huis. Hoe maak je je huis nu eigenlijk puppy-proof?

    Lees meer

  • De hond als kuddedier (of eigenlijk ‘roedeldier’): wat betekent dit voor jou als hondeneigenaar? Hoe speel je hier op in?

    Lees meer

  • Je pup is uit op avontuur en daar worden vaak de puppy-tanden bij gebruikt. Hierbij zijn niet alleen zijn eigen speeltjes, maar ook jouw mooie schoenen de klos. Hoe kan je dit voorkomen?

    Lees meer

  • Een jonge pup kan uren achter elkaar doorslapen. Maak je hier geen zorgen om. Wel is het belangrijk hier rekening mee te houden.

    Lees meer

  • Een jonge pup kan uren doorslapen, maak je hier geen zorgen om! Maar hoeveel rust heeft een pup nodig? En wanneer raakt hij oververmoeid?

    Lees meer

  • Je kunt je puppy zoveel nieuwe dingen leren! Bijvoorbeeld zitten, hierkomen, netjes aan de lijn te lopen, nieuwe mensen begroeten zonder te springen en nog veel meer. Maar het allerbelangrijkste is dat jij je puppy leert dat de wereld een fijne en l…

    Lees meer

  • Sommige geluiden en signalen van je pup zijn makkelijk te herkennen, anderen zijn een uitdaging. In dit artikel wordt de taal van je puppy besproken.

    Lees meer

  • De vacht is een belangrijk onderdeel van de verzorging van je hond. Je moet dus bereid zijn om tijd te besteden aan de verzorging van zijn vacht.

    Lees meer

  • Goed om over na te denken: het is nooit de schuld van de puppy als er een ongeluk gebeurt. Jij bent degene die de signalen niet heeft gezien of niet snel genoeg is geweest!

    Lees meer

  • Voedsel: het is meer dan alleen de dagelijkse voeding voor jouw puppy. Er is nogal wat over te vertellen, zoals de functies en mogelijke moeilijkheden waar je tegenaan loopt met jouw puppy. Wij zetten voor je op een rij wat voedsel nu eigenlijk is e…

    Lees meer

  • Je bent niet altijd in dezelfde ruimte om je puppy in de gaten te houden. Dan is het fijn als hij niet gelijk je bankstel sloopt. Leer je puppy daarom zelfbeheersing aan.

    Lees meer

  • Hoe bouw je een band op met je pup? En hoe creëer je zelfvertrouwen voor jouw puppy? De beste en meest speelse manier is samen leuke dingen doen. Hoe dan? We helpen je een handje.

    Lees meer

  • Een puppy zindelijk maken, gaat met vallen en opstaan. Of beter gezegd: optillen en neerzetten. Je moet je puppy leren dat hij niet binnen plast en poept, maar dat hij dat buiten doet. Dit vergt geduld, maar het is de tijd en energie van het investe…

    Lees meer

  • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

    Lees meer

  • Hier vind je alle artikelen die onderdeel zijn van de AniCura Puppy Wijzer.

    Lees meer

  • Op deze pagina vind je een lijst met alle teksten in het kader van de AniCura Puppy Wijzer en daarmee een bak aan informatie over puppy's.

    Lees meer

  • Schrijf je in voor onze Puppy Wijzer! Speciaal voor jou gemaakt door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw puppy.

    Lees meer

  • Van het puppy-proof maken van je huis tot aan de gezondheid, tot aan het trainen van je puppy. Het is niet niks, die nieuwe viervoeren in huis! Wij helpen je graag om samen met jouw harige vriend een goed leven tegemoet te gaan.

    Lees meer

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.