Je pup zelfvertrouwen geven

Hoe bouw je een band op met je pup? En hoe creëer je zelfvertrouwen voor jouw puppy? De beste en meest speelse manier is samen leuke dingen doen. Hoe dan? We helpen je een handje.

Met deze stimulerende spelletjes geef je je pup zelfvertrouwen en bouw je aan de puppy-baasje relatie op een speelse manier. 

Jij bent zijn zelfvertrouwen 

De beste - maar zeker ook meest speelse - manier om het zelfvertrouwen op te bouwen van je puppy is om samen leuke dingen doen. Wanneer je puppy eenmaal begrijpt dat jij de bron bent van alle pret en avonturen is de kans groot dat hij jou opzoekt bij nieuwe ervaringen. Jij ben de steady factor. 

Band opbouwen 

Dit stimuleert niet alleen het zelfvertrouwen van je pup, maar zorgt ook voor de ontwikkeling van een goede band met jou.  

De band opbouwen met je puppy draagt bij aan de ontwikkelingen van zijn zelfvertrouwen 

Lees ook: waarom je puppy socialiseren zo belangrijk is 

Zelfvertrouwen van je pup: de wandeling 

De wandelingen met je hond zijn erg belangrijk voor het zelfvertrouwen. 

Het belang van de wandeling 

Soms passeer je een hond en een baas die wel aan het wandelen zijn, maar niet samen. Het enige verband tussen de twee is hun riem, verder zitten ze allebei in hun eigen wereld (op de telefoon of vast aan de riem). Dit is niet alleen ongezellig, maar ook een reden waardoor je een deel van de training en ontwikkeling (van het zelfvertrouwen) misloopt. 

Wandelen is voor heel veel aspecten van het leven van een hond belangrijk, waaronder sociale, fysieke en mentale gezondheid van je hond. Ook zijn de wandelingen niet alleen nodig voor een plasje en beweging, ze zijn een spannend moment voor jouw pup en dus: een kans tot leren en het opbouwen van meer zelfvertrouwen en dus rust.

Wandel in het begin vooral kort en vaak met je pup. Lees ook: hoeveel mag een puppy bewegen en hardlopen met je hond 

Een band opbouwen 

Misschien nog wel belangrijker, het is ook het moment om jullie puppy-baasje band op te bouwen. De band opbouwen met je puppy draagt bij aan de ontwikkeling van zijn zelfvertrouwen. 

De omgeving gebruiken voor zelfvertrouwen 

Mensen, zeker volwassenen, bewegen zich vaak zo snel mogelijk door de omgeving heen. Maar dat kan alleen omdat mensen vertrouwen op hun omgeving. Voor een puppy is alles nog nieuw en spannend.  

Kijk eens met een open blik om je heen

Zie je kreupelhout, heuvels, water, fietspaden of bermen? Wat het ook is: het kan een speelomgeving zijn voor je pup, maar ook pijnlijk, ziekmakend, of op een andere manier gevaarlijk. Dit onderzoeken is dus essentieel voor je hond. Samen met je puppy de omgeving verkennen draagt bij aan de ontwikkeling en het zelfvertrouwen van je hond. 

Gebruik die omgeving met in je achterhoofd natuurlijk ook de veiligheid van je puppy. Je wilt niet dat hij een negatieve ervaring heeft omdat jij te enthousiast bent. Wandel met puppy’s dan ook nooit te lang. Lees ook: rust en vermoeidheid van je pup

Parcours voor de ontwikkeling van je pup 

Je kan je omgeving gebruiken om zowel de fysieke als lichamelijke ontwikkeling van je pup te bevorderen. Hierbij kun je denken aan een spelvorm met honden die parcours worden genoemd. Wat kun je doen en gebruiken als parcours?  

 • Evenwicht oefenen op dingen zoals platte rotsen, omgevallen bomen, een lage stenen muur, een bankje of een boom.
 • Een muur van een huis of een prullenbak gebruiken om je pup die op zijn achterpoten staat te ondersteunen.
 • Kruipen onder een laaghangende boomtak, een hek of een fietsenrek om ‘tijgeren’ te oefenen.  

Laat je pup springen, klimmen en slalommen met behulp van alles wat al in je omgeving aanwezig is. 

Lok en beloon je pup met wat lekkers en je hebt al snel een pup die leniger is, meer lef heeft en jou ziet als bron van vermaak en avontuur. Kortom een zelfverzekerde pup.  

Veiligheid van het parcours 

Andere dingen waar je aan moet denken om parcours veilig en leuk te houden: 

 • Zorg ervoor dat je pup is opgewarmd. Eerst dus wandelen voor de spieren aan de slag gaan.
 • Wees extra alert bij natte en gladde oppervlaktes.
 • Laat een pup niet van hoogtes springen die hoger zijn dan hem. Til je puppy op en als je hem wel laat springen, check eerst of de landing van zacht materiaal is.
 • Regel een tuigje voor je pup zodat je hem veilig uit situaties kan begeleiden. 

Zorg er altijd voor dat obstakels aansluiten bij wat je pup kan. Er zit nogal een verschil tussen wat je puppy of een atletische volwassen hond aankan. Ook per hondenras kan dit erg verschillen. Houd daar rekening mee bij het kiezen van je puppy.  

Rust 

Het is al een aantal keer genoemd in dit artikel, maar rust is essentieel voor puppy’s. Ze slapen bijvoorbeeld heel veel – zorg je hier niet voor, kan dit gevaarlijk en vervelend zijn voor je puppy én zijn omgeving. Lees ook: ru

Zelfvertrouwen opbouwen in een nieuwe omgeving 

Parken en paden zullen snel een veilige omgeving worden met niet al te veel prikkels. Als je wandelingen spannender wilt maken, is het vertrouwde park verlaten een idee. Lees ook: start met opvoeden in een nieuwe omgeving

Op ongelijke ondergrond lopen is een nieuwe fysieke uitdaging en je stelt je pup bloot aan nieuwe prikkels, een woest bos ruikt en klinkt anders dan het hondenveldje.  

Is je pup inmiddels toe aan een nieuwe uitdaging? Neem brokjes of speelgoed mee zodat je puppy kan gaan zoeken. Zo wordt hij mentaal en fysiek gestimuleerd, wat weer bijdraagt aan de ontwikkeling van het zelfvertrouwen van je pup.  

Deze zoektochten zijn een betere manier van bewegen dan een bal gooien: dit kan op een oneven ondergrond de gewrichten te veel belasten.  

Kortere wandeling, maar meer avontuur 

Met deze spelletjes en avonturen is je wandeling misschien korter, maar je stimuleert je pup wel op andere manieren. Je pup ontwikkelt zijn zelfvertrouwen en een goede band met jou als zijn baasje. 

Als je puppy ouder wordt, kun je afstand en avontuur combineren om te zorgen dat je pup genoeg beweging krijgt. Zo weet jouw pup dat hij op jullie band kan vertrouwen voor avontuur, veiligheid en het kwijtraken van zijn energie. 

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Meer over puppy's?

Net een puppy in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Je puppy leren om netjes aan de lijn te wandelenis zo makkelijk! Of stiekem ook best wel moeilijk? Het is eenvoudig omdat je alleen maar consequent en duidelijk moet zijn over wat je wilt. En je hebt elke dag super veel momenten om dit te oefenen.

  Lees meer

 • Wat betekent aandacht krijgen van je pup, en waarom is het handig om je pup te trainen zodat het een vaste gewoonte wordt?

  Lees meer

 • Een puppy kopen is erg leuk. Een nieuw huisdier brengt namelijk heel veel plezier met zich mee. Een puppy vraagt ook zeker de nodige tijd en aandacht. Onze dierenartsen helpen u graag op weg met nuttige tips en praktische informatie.

  Lees meer

 • Het kan best spannend zijn om je puppy alleen thuis te laten. Maar begin op tijd met trainen om te voorkomen dat je hond nooit alleen kan zijn.

  Lees meer

 • Veel honden vinden het leuk om in de auto te rijden. De auto neemt ze mee naar plekken. Bijvoorbeeld naar het bos, de zee, of het huis van oma. Maar voor sommige honden is de auto eng. Het maakt veel lawaai en het ruikt raar. Bovendien kan de auto v…

  Lees meer

 • Wil je je puppy in een onbekende omgeving iets leren, maar weigert of negeert hij de snoepjes die jij als beloning aanbiedt? Dat kan gebeuren om verschillende redenen.

  Lees meer

 • Er zijn meerdere manieren om je pup gewenst gedrag en commando's aan te leren. Maar hoe doe je dat?

  Lees meer

 • Als nieuwe eigenaar is het soms best lastig: naar wie luister je nu? Naar wie ga je toe met je puppy-vragen? Wij zetten de beste bronnen voor je op een rij.

  Lees meer

 • Puppy's hebben heel veel energie, maar hoe zorg je voor genoeg beweging en ook genoeg rust?

  Lees meer

 • Denk aan dagelijkse beweging voor je hond. Maar hoe veel dan? En hoe vaak?

  Lees meer

 • Een pup die bijt: het kan verdraaid lastig zijn. Maar wat is nu eigenlijk normaal gedrag, wanneer ga je corrigeren en hoe doe corrigeer je verantwoord?

  Lees meer

 • Het is bijna zover: je mag eindelijk je puppy ophalen! Maar hoe zorg je ervoor dat je alles in huis hebt wat nodig is om goed van start te gaan? Wij helpen je opweg.

  Lees meer

 • Lees hier hoe je dit kan verhelpen!

  Lees meer

 • Je wilt niet voor alles naar de dierenarts gaan. Daarom helpen we je graag een handje met hoe je zelf de gezondheid van jouw puppy kunt controleren. Gebruik daarvoor deze gezondheidscheck voor je puppy.

  Lees meer

 • Wat zijn de 10 meest gezonde hondenrassen? Met andere woorden: welke honden worden het oudst en het minst ziek?

  Lees meer

 • Er zijn ontzettend veel soorten hondenvoer te koop. Verschillende merken en verschillende soorten voer.

  Lees meer

 • Laat je pup chippen, registreren en zorg voor een EU-dierenpaspoort. Dat is niet alleen verplicht, het is ook handig. Lees hier waarom.

  Lees meer

 • Hoe introduceer je een puppy aan je andere hond? In dit artikel staan verschillende opties om de introductie zo soepel mogelijk te laten verlopen.

  Lees meer

 • Het kan best lastig zijn: hoe kun je het beste en veiligste je pup introduceren aan je andere huisdieren, zoals katten? Wij helpen je een handje.

  Lees meer

 • Je wilt een nieuwe puppy? Dan is de keuze: voor welk hondenras ga je? Volg onze checklist of doe de test!

  Lees meer

 • De hond is het huisdier dat het meest in grootte varieert. Welke grootte kies jij, en waarom?

  Lees meer

 • Er zijn ongeveer 350 geregistreerde hondenrassen. Er valt dus genoeg te kiezen!

  Lees meer

 • Een hondenras kies je niet zomaar. Waarom wil je een hond, en dan dus: welke?

  Lees meer

 • Soms krijgt je pup te veel prikkels, daarom is het handig om de aandacht van je pup te kunnen krijgen met een geluid. Lees verder voor handige tips.

  Lees meer

 • Het klinkt als iets overbodigs, je pup weet toch wat spelen is? Sommige pups willen niet spelen, hier lees je wat je kan doen.

  Lees meer

 • Hoe leuk je puppy ook is, je wilt dat hij naar je luistert. En daarvoor is opvoeden nodig. Wat moet je doen als je pup niet luistert? Wat zijn de risico's van straffen? Lees hier tips en advies om je pup gehoorzaamheid aan te leren.

  Lees meer

 • De nagels en het gebit van je hond zijn voor veel startende hondeneigenaren onderwerpen die wat extra uitleg vergen.

  Lees meer

 • Voor het eerst een puppy? Laat je vooral ook persoonlijk informeren door de dierenarts, maar hier vind je ook online alvast wat adviezen over intentingen en ontwormen bij pups.

  Lees meer

 • Een rustige start, gecombineerd met een consequente en gerichte aanpak geeft je pup de beste start. Hier lees je waar je aan moet denken.

  Lees meer

 • De meest populaire hondenrassen op een rij.

  Lees meer

 • In huis schuilt een aantal gevaren. In de voorbereiding op de komst van je puppy kun je aantal dingen doen in huis. Hoe maak je je huis nu eigenlijk puppy-proof?

  Lees meer

 • De hond als kuddedier (of eigenlijk ‘roedeldier’): wat betekent dit voor jou als hondeneigenaar? Hoe speel je hier op in?

  Lees meer

 • Je pup is uit op avontuur en daar worden vaak de puppy-tanden bij gebruikt. Hierbij zijn niet alleen zijn eigen speeltjes, maar ook jouw mooie schoenen de klos. Hoe kan je dit voorkomen?

  Lees meer

 • Een jonge pup kan uren achter elkaar doorslapen. Maak je hier geen zorgen om. Wel is het belangrijk hier rekening mee te houden.

  Lees meer

 • Een jonge pup kan uren doorslapen, maak je hier geen zorgen om! Maar hoeveel rust heeft een pup nodig? En wanneer raakt hij oververmoeid?

  Lees meer

 • Je kunt je puppy zoveel nieuwe dingen leren! Bijvoorbeeld zitten, hierkomen, netjes aan de lijn te lopen, nieuwe mensen begroeten zonder te springen en nog veel meer. Maar het allerbelangrijkste is dat jij je puppy leert dat de wereld een fijne en l…

  Lees meer

 • Sommige geluiden en signalen van je pup zijn makkelijk te herkennen, anderen zijn een uitdaging. In dit artikel wordt de taal van je puppy besproken.

  Lees meer

 • De vacht is een belangrijk onderdeel van de verzorging van je hond. Je moet dus bereid zijn om tijd te besteden aan de verzorging van zijn vacht.

  Lees meer

 • Goed om over na te denken: het is nooit de schuld van de puppy als er een ongeluk gebeurt. Jij bent degene die de signalen niet heeft gezien of niet snel genoeg is geweest!

  Lees meer

 • Voedsel: het is meer dan alleen de dagelijkse voeding voor jouw puppy. Er is nogal wat over te vertellen, zoals de functies en mogelijke moeilijkheden waar je tegenaan loopt met jouw puppy. Wij zetten voor je op een rij wat voedsel nu eigenlijk is e…

  Lees meer

 • Je bent niet altijd in dezelfde ruimte om je puppy in de gaten te houden. Dan is het fijn als hij niet gelijk je bankstel sloopt. Leer je puppy daarom zelfbeheersing aan.

  Lees meer

 • Hoe bouw je een band op met je pup? En hoe creëer je zelfvertrouwen voor jouw puppy? De beste en meest speelse manier is samen leuke dingen doen. Hoe dan? We helpen je een handje.

  Lees meer

 • Een puppy zindelijk maken, gaat met vallen en opstaan. Of beter gezegd: optillen en neerzetten. Je moet je puppy leren dat hij niet binnen plast en poept, maar dat hij dat buiten doet. Dit vergt geduld, maar het is de tijd en energie van het investe…

  Lees meer

 • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

  Lees meer

 • Hier vind je alle artikelen die onderdeel zijn van de AniCura Puppy Wijzer.

  Lees meer

 • Op deze pagina vind je een lijst met alle teksten in het kader van de AniCura Puppy Wijzer en daarmee een bak aan informatie over puppy's.

  Lees meer

 • Schrijf je in voor onze Puppy Wijzer! Speciaal voor jou gemaakt door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw puppy.

  Lees meer

 • Van het puppy-proof maken van je huis tot aan de gezondheid, tot aan het trainen van je puppy. Het is niet niks, die nieuwe viervoeren in huis! Wij helpen je graag om samen met jouw harige vriend een goed leven tegemoet te gaan.

  Lees meer

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd