Help! Mijn puppy eet alles van straat

Net zoals kinderen steken puppy’s graag van alles in hun mond, ook als het van de straat komt. Maar hoe voorkom je dat je pup alles eet wat hij tegenkomt tijdens wandelen? Lees hier tips om dit te voorkomen of af te leren.

Net zoals kinderen steken puppy’s graag van alles in hun mond, ook als het van de straat komt. Peuken, steentjes, zwerfafval of poep worden allemaal onderzocht tijdens het wandelen door het te eten.  

De meeste puppy’s leren het af om alles van straat te pakken of stoppen er vanzelf mee, maar het kan ook een obsessie worden. Een obsessie die kan leiden tot een bezoekje aan de dierenarts.  

Nieuwsgierig hoe je je pup andere dingen kan leren? Lees ook: hoe train ik mijn pup? 

Puppy afleren alles te eten 

Een hond het eten van allerlei dingen afleren kan lastig zijn, maar het kan. Een hyperfocus op eten is niet fijn. Maar die focus op eten is wel te trainen. 

De situatie 

Je puppy heeft iets te pakken gekregen op straat waarvan jij echt niet wilt dat hij het eet. Het is dan verleidelijk om achter je puppy aan te rennen en hem te dwingen het los te laten, maar doe dat niet! Op deze manier kan je puppy het gaan zien als uitdaging of spelletje.  

Je kunt je pup beter leren om zijn gevonden lekkernij los te laten of beter nog, om het niet op te pakken.  

Stappenplan 

Hoe leer je je puppy om voorwerpen op straat niet op te eten? We helpen je met een stappenplan. 

 1. Voorbereiding 
 2. Bekende omgeving 
 3. Wachten 
 4. Check-in bevestigen 
 5. Herhaling 
 6. Zonder riem 
 7. Commando toevoegen 
 8. Onbekende omgeving 

Hieronder gaan we verder in op deze stappen. 

1. Eet-training voorbereiden 

Maak een bord met kleine, hondvriendelijke snacks. Denk aan hondenkoekjes of stukjes groente of fruit. Maak ook een zak met serieuze, luxe snacks zoals bijvoorbeeld een kluif. Dit wordt de beloningszak. Belangrijk hierbij is dat jouw puppy weet en beslist wat ‘klein’ en ‘luxe’ is. Lees ook: honden en voeding

2. Bekende omgeving 

Lijn je puppy aan en begin in een bekende omgeving zoals de woonkamer of achtertuin. Het is handig om iemand te vragen om te helpen. Laat je helper het bord met de kleine snacks ongeveer drie tot vier meter van je puppy op de grond zetten. Je pup moet het bord zien, maar niet vechten om erbij te komen. Als dat wel gebeurt, maak jij de afstand groter tussen je pup en het bord. 

3. Wacht bij het eten 

Laat je puppy het eten en het bord opmerken en wacht. Als je pup zich vervolgens op jou richt in plaats van direct op het eten, bevestig je positief en geef je hem een luxe snack. Is je pup alleen maar op het eten op het bord gericht? Houd vol. Ook zou je kunnen nadenken over een ander type training. Lees ook: klikkertraining pup 

4. Contact van je pup bevestigen 

Heb je het contact van je pup bevestigd? Gooi een kleine snack en vertel je pup dat hij het mag pakken. Als je pup eerst naar jou kijkt, kun je een stap richting het bord zetten. Bevestig elke blik van je pup, het gaat erom dat je pup niets doet zonder jouw bevestiging. De lijn hangt heel de tijd losjes, een strakke lijn vraagt om te veel aandacht van je pup. 

5. Herhaling 

Kan je puppy langs het eten lopen zonder aan te vallen? Dan is het tijd voor de luxere snacks op de grond. Herhaal de voorgaande stappen. 

6. Zonder riem 

Gaat ook dit goed? Dan kun je het proberen zonder riem. Gebruik in plaats van een bord een transparante bak met deksel: maak er gaten in zodat je puppy kan ruiken wat er voor lekkers in zit. Is je puppy geïnteresseerd? Wacht dan tot hij bevestiging zoekt bij jou. 

7. Commando toevoegen 

Alleen maar successen? Dan kan je het gesproken commando toevoegen.  

Commando ‘Nee

Eerst beloon je de focus op jou – in plaats van de focus op het eten. Je hond zal het commando ‘Nee’ gaan koppelen aan het laten liggen van eten of voorwerpen. Handig! 

Beginnen 

Train met het eten in zicht, waar je hond niet naartoe mag. Gebruik voorgaande tips in dit stappenplan voor deze stap. Wees heel scherp en zeg ‘laat liggen’ op het moment dat je pup zijn kop in jouw richting beweegt. Bevestig en beloon elke keer dat hij dit doet. 

Vervroeg het commando 

Vervolgens zeg je het commando elke keer iets eerder tot je het kunt zeggen zodra je ziet dat de puppy naar de bak kijkt. Als je jezelf moet herhalen voor je hond naar jou opkijkt, zijn de stappen nog te groot geweest. Doe een stap terug en/of herhaal de eerste vier stappen met de gesproken aanwijzingen.  

Juiste beloning 

Zorg er wel voor dat de beloning de moeite om te luisteren waard is. Lees ook: beloningsgericht trainen van je pup

Onbekende omgeving 

Dan kun je nu de training in een onbekende omgeving uitproberen. Zorg ervoor dat je op verschillende plekken oefent voordat je de training in een echte situatie op straat moet toepassen. 

Straatvondst van je puppy ruilen voor hij het opeet 

Heeft je puppy al iets te pakken? Je weet nu dat erachteraan gaan geen goed idee is. Gebruik het ruilspel. Lees ook: ruilen met je pup

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Meer over puppy's?

Net een puppy in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Je puppy leren om netjes aan de lijn te wandelenis zo makkelijk! Of stiekem ook best wel moeilijk? Het is eenvoudig omdat je alleen maar consequent en duidelijk moet zijn over wat je wilt. En je hebt elke dag super veel momenten om dit te oefenen.

  Lees meer

 • Wat betekent aandacht krijgen van je pup, en waarom is het handig om je pup te trainen zodat het een vaste gewoonte wordt?

  Lees meer

 • Een puppy kopen is erg leuk. Een nieuw huisdier brengt namelijk heel veel plezier met zich mee. Een puppy vraagt ook zeker de nodige tijd en aandacht. Onze dierenartsen helpen u graag op weg met nuttige tips en praktische informatie.

  Lees meer

 • Het kan best spannend zijn om je puppy alleen thuis te laten. Maar begin op tijd met trainen om te voorkomen dat je hond nooit alleen kan zijn.

  Lees meer

 • Veel honden vinden het leuk om in de auto te rijden. De auto neemt ze mee naar plekken. Bijvoorbeeld naar het bos, de zee, of het huis van oma. Maar voor sommige honden is de auto eng. Het maakt veel lawaai en het ruikt raar. Bovendien kan de auto v…

  Lees meer

 • Wil je je puppy in een onbekende omgeving iets leren, maar weigert of negeert hij de snoepjes die jij als beloning aanbiedt? Dat kan gebeuren om verschillende redenen.

  Lees meer

 • Er zijn meerdere manieren om je pup gewenst gedrag en commando's aan te leren. Maar hoe doe je dat?

  Lees meer

 • Als nieuwe eigenaar is het soms best lastig: naar wie luister je nu? Naar wie ga je toe met je puppy-vragen? Wij zetten de beste bronnen voor je op een rij.

  Lees meer

 • Puppy's hebben heel veel energie, maar hoe zorg je voor genoeg beweging en ook genoeg rust?

  Lees meer

 • Denk aan dagelijkse beweging voor je hond. Maar hoe veel dan? En hoe vaak?

  Lees meer

 • Een pup die bijt: het kan verdraaid lastig zijn. Maar wat is nu eigenlijk normaal gedrag, wanneer ga je corrigeren en hoe doe corrigeer je verantwoord?

  Lees meer

 • Het is bijna zover: je mag eindelijk je puppy ophalen! Maar hoe zorg je ervoor dat je alles in huis hebt wat nodig is om goed van start te gaan? Wij helpen je opweg.

  Lees meer

 • Lees hier hoe je dit kan verhelpen!

  Lees meer

 • Je wilt niet voor alles naar de dierenarts gaan. Daarom helpen we je graag een handje met hoe je zelf de gezondheid van jouw puppy kunt controleren. Gebruik daarvoor deze gezondheidscheck voor je puppy.

  Lees meer

 • Wat zijn de 10 meest gezonde hondenrassen? Met andere woorden: welke honden worden het oudst en het minst ziek?

  Lees meer

 • Er zijn ontzettend veel soorten hondenvoer te koop. Verschillende merken en verschillende soorten voer.

  Lees meer

 • Laat je pup chippen, registreren en zorg voor een EU-dierenpaspoort. Dat is niet alleen verplicht, het is ook handig. Lees hier waarom.

  Lees meer

 • Hoe introduceer je een puppy aan je andere hond? In dit artikel staan verschillende opties om de introductie zo soepel mogelijk te laten verlopen.

  Lees meer

 • Het kan best lastig zijn: hoe kun je het beste en veiligste je pup introduceren aan je andere huisdieren, zoals katten? Wij helpen je een handje.

  Lees meer

 • Je wilt een nieuwe puppy? Dan is de keuze: voor welk hondenras ga je? Volg onze checklist of doe de test!

  Lees meer

 • De hond is het huisdier dat het meest in grootte varieert. Welke grootte kies jij, en waarom?

  Lees meer

 • Er zijn ongeveer 350 geregistreerde hondenrassen. Er valt dus genoeg te kiezen!

  Lees meer

 • Een hondenras kies je niet zomaar. Waarom wil je een hond, en dan dus: welke?

  Lees meer

 • Soms krijgt je pup te veel prikkels, daarom is het handig om de aandacht van je pup te kunnen krijgen met een geluid. Lees verder voor handige tips.

  Lees meer

 • Het klinkt als iets overbodigs, je pup weet toch wat spelen is? Sommige pups willen niet spelen, hier lees je wat je kan doen.

  Lees meer

 • Hoe leuk je puppy ook is, je wilt dat hij naar je luistert. En daarvoor is opvoeden nodig. Wat moet je doen als je pup niet luistert? Wat zijn de risico's van straffen? Lees hier tips en advies om je pup gehoorzaamheid aan te leren.

  Lees meer

 • De nagels en het gebit van je hond zijn voor veel startende hondeneigenaren onderwerpen die wat extra uitleg vergen.

  Lees meer

 • Voor het eerst een puppy? Laat je vooral ook persoonlijk informeren door de dierenarts, maar hier vind je ook online alvast wat adviezen over intentingen en ontwormen bij pups.

  Lees meer

 • Een rustige start, gecombineerd met een consequente en gerichte aanpak geeft je pup de beste start. Hier lees je waar je aan moet denken.

  Lees meer

 • De meest populaire hondenrassen op een rij.

  Lees meer

 • In huis schuilt een aantal gevaren. In de voorbereiding op de komst van je puppy kun je aantal dingen doen in huis. Hoe maak je je huis nu eigenlijk puppy-proof?

  Lees meer

 • De hond als kuddedier (of eigenlijk ‘roedeldier’): wat betekent dit voor jou als hondeneigenaar? Hoe speel je hier op in?

  Lees meer

 • Je pup is uit op avontuur en daar worden vaak de puppy-tanden bij gebruikt. Hierbij zijn niet alleen zijn eigen speeltjes, maar ook jouw mooie schoenen de klos. Hoe kan je dit voorkomen?

  Lees meer

 • Een jonge pup kan uren achter elkaar doorslapen. Maak je hier geen zorgen om. Wel is het belangrijk hier rekening mee te houden.

  Lees meer

 • Een jonge pup kan uren doorslapen, maak je hier geen zorgen om! Maar hoeveel rust heeft een pup nodig? En wanneer raakt hij oververmoeid?

  Lees meer

 • Je kunt je puppy zoveel nieuwe dingen leren! Bijvoorbeeld zitten, hierkomen, netjes aan de lijn te lopen, nieuwe mensen begroeten zonder te springen en nog veel meer. Maar het allerbelangrijkste is dat jij je puppy leert dat de wereld een fijne en l…

  Lees meer

 • Sommige geluiden en signalen van je pup zijn makkelijk te herkennen, anderen zijn een uitdaging. In dit artikel wordt de taal van je puppy besproken.

  Lees meer

 • De vacht is een belangrijk onderdeel van de verzorging van je hond. Je moet dus bereid zijn om tijd te besteden aan de verzorging van zijn vacht.

  Lees meer

 • Goed om over na te denken: het is nooit de schuld van de puppy als er een ongeluk gebeurt. Jij bent degene die de signalen niet heeft gezien of niet snel genoeg is geweest!

  Lees meer

 • Voedsel: het is meer dan alleen de dagelijkse voeding voor jouw puppy. Er is nogal wat over te vertellen, zoals de functies en mogelijke moeilijkheden waar je tegenaan loopt met jouw puppy. Wij zetten voor je op een rij wat voedsel nu eigenlijk is e…

  Lees meer

 • Je bent niet altijd in dezelfde ruimte om je puppy in de gaten te houden. Dan is het fijn als hij niet gelijk je bankstel sloopt. Leer je puppy daarom zelfbeheersing aan.

  Lees meer

 • Hoe bouw je een band op met je pup? En hoe creëer je zelfvertrouwen voor jouw puppy? De beste en meest speelse manier is samen leuke dingen doen. Hoe dan? We helpen je een handje.

  Lees meer

 • Een puppy zindelijk maken, gaat met vallen en opstaan. Of beter gezegd: optillen en neerzetten. Je moet je puppy leren dat hij niet binnen plast en poept, maar dat hij dat buiten doet. Dit vergt geduld, maar het is de tijd en energie van het investe…

  Lees meer

 • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

  Lees meer

 • Hier vind je alle artikelen die onderdeel zijn van de AniCura Puppy Wijzer.

  Lees meer

 • Op deze pagina vind je een lijst met alle teksten in het kader van de AniCura Puppy Wijzer en daarmee een bak aan informatie over puppy's.

  Lees meer

 • Schrijf je in voor onze Puppy Wijzer! Speciaal voor jou gemaakt door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw puppy.

  Lees meer

 • Van het puppy-proof maken van je huis tot aan de gezondheid, tot aan het trainen van je puppy. Het is niet niks, die nieuwe viervoeren in huis! Wij helpen je graag om samen met jouw harige vriend een goed leven tegemoet te gaan.

  Lees meer

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd