Leer je puppy wennen aan de auto: de handleiding

Veel honden vinden het leuk om in de auto te rijden. De auto neemt ze mee naar plekken. Bijvoorbeeld naar het bos, de zee, of het huis van oma. Maar voor sommige honden is de auto eng. Het maakt veel lawaai en het ruikt raar. Bovendien kan de auto voor sommige honden ziekte en stress veroorzaken.

Je puppy veilig in de auto: wat je nodig hebt

Voordat je gaat beginnen met trainen is het belangrijk dat je de juiste uitrusting hebt om veilig op pad te gaan. Afhankelijk van de auto en de grootte van je puppy zijn er verschillende opties om veilig te rijden. Een stevige bench is het veiligst, maar speciaal ontworpen hondentuigjes zijn ook een goede optie. Zorg ervoor dat je spullen koopt die crash getest zijn. Als je een tuigje gebruikt, dan kun je een speciale lijn gebruiken die je in de gordel klikt. Ga je naar het buitenland met je puppy? Bekijk dan de lokale wetten en regels in dat land. Er zijn ook speciale netten voor in de achterbak van de auto. 

We raden aan je puppy niet los in de auto te vervoeren. Dit is gevaarlijk. Je puppy kan dingen doen die niet mogen waardoor je afgeleid raakt van het autorijden. En als je een ongeluk krijgt dan wordt je puppy door de auto gelanceerd en kan zelfs door de voorruit gaan. Net als dat je een kind niet los in de auto hebt moet je ook je puppy goed beschermen.

Hoe maak je auto ritten comfortabel voor je puppy

Begint je puppy te hijgen, kwijlen of zelfs overgeeft in de auto? Neem dit serieus. Veel puppy's kunnen echt wagenziek worden, maar dit kan worden verholpen. Het moeilijkste om te veranderen is een negatief gevoel tegenover de auto. Een paar slechte ervaringen kunnen ervoor zorgen dat je hond al stress krijgt bij het instappen. Dit kan later moeilijk te veranderen zijn.

Je hond laten wennen aan de auto is fijn. Zo kun je altijd en overal zonder problemen ergens naar toe. Heb je geen auto? Zorg dan dat je hond went aan het andere vervoersmiddel dat je gaat gebruiken. Begin hier al op jonge leeftijd mee.

Wagenziekte bij honden: wat te doen

Als je puppy tekenen van stress en wagenziekte toont, moet je snel handelen. Je dierenarts kan je helpen met de juiste medicijnen. Zorg ervoor dat je het medicijn ruim van tevoren geeft, zodat het volledig werkt.

Zorg ervoor dat je pup geen honger heeft, maar ook niet net gegeten heeft. Het is fijn voor je pup als het niet warm is in de auto. En rij zo langzaam en rustig mogelijk. Sommige puppy's kunnen beter tegen het autorijden als het donker is. Je kan dan de bench met een deken donker maken.

Je puppy aan de auto laten wennen door spelletjes.

Met autotrainingspelletjes kun je je pup laten wennen aan de auto. Is je puppy bang voor de auto? Neem dan de tijd voor de training.

 1. Begin op de parkeerplaats en beloon je puppy met snoepjes en speeltjes voor alleen al het kijken naar de auto. Laat hem zijn eigen tempo bepalen. Probeer hem niet te lokken of te dwingen. Speel het spel "touch and leave": laat de puppy met zijn neus de auto aanraken en gooi dan een snoepje in de tegenovergestelde richting.
 2. Wanneer je puppy dit goed en zonder te twijfelen doet, kun je overgaan naar het in en uit de auto stappen. Is je pup te klein om dit zelf te doen? Gebruik dan een trapje of iets anders waardoor hij zelf in de auto kan stappen. Dat hij het zelf doet is belangrijk zodat hij zelfvertrouwen krijgt.
 3. Wanneer je hond vrolijk in en uit de auto stapt, laat hem dan in de auto gaan, geef hem een snoepje en laat hem dan weer uit de auto gaan door "eruit" te zeggen en een snoepje op de grond te gooien. Zorg ervoor dat je puppy net zo relaxed is met het eten van het snoepje in de auto als buiten de auto. 
 4. Herhaal dit een paar keer, geef twee of meer snoepjes wanneer hij in de auto is voordat je hem er weer uit laat gaan.
 5. Probeer met een kleiner handgebaar toe te voegen als je 'eruit' zegt om het woord en het gebaar aan elkaar te koppelen.Als je puppy leert dat dit het signaal is om uit de auto te gaan dan hoef je waarschijnlijk ook niet meer te zeggen dat hij moet blijven zitten of dat hij meteen weer uit de auto spingt als de deur open gaat. Als het druk is met auto's dan kan dat gevaarlijk zijn. 
 6. Doe dit weer, maar zorg voor wat langere pauzes tussendoor. Dat gaat dus zo: de hond gaat in de auto, snoepje. Wacht een paar seconden, snoepje. Wacht weer even en gebruik het handsignaal om je pup uit de auto te roepen. Bouw de duur langzaam op.
 7. Als dit goed gaat kun je beginnen met het sluiten van de deur. Als je pup in de auto gaat, geef hem dan een paar snoepjes met korte pauzes ertussen. En sluit daarna de deur. Gebruik je een bench? Dat is net iets lastiger. Misschien kun je een hulpje hebben die de hond snoepjes geeft terwijl de deur dicht gaat, of laat een raam open waardoor je je hond een snoepje kan geven.
  Ga daarna verder met het sluiten van de bench én de deur. Met dezelfde stappen voordat je zelf om de auto heen loopt en instapt. Loop zelf een rondje om de auto en laat je pup er weer uit.

Hoe begin je met autorijden met je puppy?

Nu je puppy gewend is dat hij in de auto is, met de deur dicht en jij op een andere plek in de auto bent is het tijd voor de volgende stappen.

 1. Ze de motor aan en herhaal de stappen. 
 2. Gaat dat goed? Rij dan een kort stukje, 20 meter is genoeg.
 3. Blijf dit steeds een stukje verder uitbreiden en zorg dat je puppy ontspannen blijft.

Dit is een lang proces en kan weken of zelfs langer duren als de puppy al negatieve gevoelens heeft tegenover de auto. Doe het rustig aan, hou de trainingssessies kort en zorg ervoor dat je puppy de hele tijd blij en ontspannen is. Als hij kwijlt, piept of jankt dan ben je te snel gegaan en moet je een stap terug.

Trainingsritten en noodzakelijke ritten met je puppy

Als je ergens heen moet met je puppy terwijl je nog aan het trainen bent, zorg er dan voor dat de procedure zo anders mogelijk is. Verplaats de auto eerst naar een plek dan de parkeerplaats waar je normaal traint, gebruik andere spullen. Een ander tuigje, een andere lijn en als het kan zelfs een andere auto. Geef vooral niet de indruk dat de puppy kan kiezen zoals in de trainingssessie. Als je je puppy nog kan tillen, til hem dan in de auto. Wees zo zacht mogelijk, maar er kan geen verwarring zijn tussen de twee situaties voor het succes van de training. Als je autoritten kunt vermijden tijdens de training, is dat het beste. Maar dat is misschien niet altijd een optie.

Meer over puppy's?

Net een puppy in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Je puppy leren om netjes aan de lijn te wandelenis zo makkelijk! Of stiekem ook best wel moeilijk? Het is eenvoudig omdat je alleen maar consequent en duidelijk moet zijn over wat je wilt. En je hebt elke dag super veel momenten om dit te oefenen.

  Lees meer

 • Wat betekent aandacht krijgen van je pup, en waarom is het handig om je pup te trainen zodat het een vaste gewoonte wordt?

  Lees meer

 • Een puppy kopen is erg leuk. Een nieuw huisdier brengt namelijk heel veel plezier met zich mee. Een puppy vraagt ook zeker de nodige tijd en aandacht. Onze dierenartsen helpen u graag op weg met nuttige tips en praktische informatie.

  Lees meer

 • Het kan best spannend zijn om je puppy alleen thuis te laten. Maar begin op tijd met trainen om te voorkomen dat je hond nooit alleen kan zijn.

  Lees meer

 • Veel honden vinden het leuk om in de auto te rijden. De auto neemt ze mee naar plekken. Bijvoorbeeld naar het bos, de zee, of het huis van oma. Maar voor sommige honden is de auto eng. Het maakt veel lawaai en het ruikt raar. Bovendien kan de auto v…

  Lees meer

 • Wil je je puppy in een onbekende omgeving iets leren, maar weigert of negeert hij de snoepjes die jij als beloning aanbiedt? Dat kan gebeuren om verschillende redenen.

  Lees meer

 • Er zijn meerdere manieren om je pup gewenst gedrag en commando's aan te leren. Maar hoe doe je dat?

  Lees meer

 • Als nieuwe eigenaar is het soms best lastig: naar wie luister je nu? Naar wie ga je toe met je puppy-vragen? Wij zetten de beste bronnen voor je op een rij.

  Lees meer

 • Puppy's hebben heel veel energie, maar hoe zorg je voor genoeg beweging en ook genoeg rust?

  Lees meer

 • Denk aan dagelijkse beweging voor je hond. Maar hoe veel dan? En hoe vaak?

  Lees meer

 • Een pup die bijt: het kan verdraaid lastig zijn. Maar wat is nu eigenlijk normaal gedrag, wanneer ga je corrigeren en hoe doe corrigeer je verantwoord?

  Lees meer

 • Het is bijna zover: je mag eindelijk je puppy ophalen! Maar hoe zorg je ervoor dat je alles in huis hebt wat nodig is om goed van start te gaan? Wij helpen je opweg.

  Lees meer

 • Lees hier hoe je dit kan verhelpen!

  Lees meer

 • Je wilt niet voor alles naar de dierenarts gaan. Daarom helpen we je graag een handje met hoe je zelf de gezondheid van jouw puppy kunt controleren. Gebruik daarvoor deze gezondheidscheck voor je puppy.

  Lees meer

 • Wat zijn de 10 meest gezonde hondenrassen? Met andere woorden: welke honden worden het oudst en het minst ziek?

  Lees meer

 • Er zijn ontzettend veel soorten hondenvoer te koop. Verschillende merken en verschillende soorten voer.

  Lees meer

 • Laat je pup chippen, registreren en zorg voor een EU-dierenpaspoort. Dat is niet alleen verplicht, het is ook handig. Lees hier waarom.

  Lees meer

 • Hoe introduceer je een puppy aan je andere hond? In dit artikel staan verschillende opties om de introductie zo soepel mogelijk te laten verlopen.

  Lees meer

 • Het kan best lastig zijn: hoe kun je het beste en veiligste je pup introduceren aan je andere huisdieren, zoals katten? Wij helpen je een handje.

  Lees meer

 • Je wilt een nieuwe puppy? Dan is de keuze: voor welk hondenras ga je? Volg onze checklist of doe de test!

  Lees meer

 • De hond is het huisdier dat het meest in grootte varieert. Welke grootte kies jij, en waarom?

  Lees meer

 • Er zijn ongeveer 350 geregistreerde hondenrassen. Er valt dus genoeg te kiezen!

  Lees meer

 • Een hondenras kies je niet zomaar. Waarom wil je een hond, en dan dus: welke?

  Lees meer

 • Soms krijgt je pup te veel prikkels, daarom is het handig om de aandacht van je pup te kunnen krijgen met een geluid. Lees verder voor handige tips.

  Lees meer

 • Het klinkt als iets overbodigs, je pup weet toch wat spelen is? Sommige pups willen niet spelen, hier lees je wat je kan doen.

  Lees meer

 • Hoe leuk je puppy ook is, je wilt dat hij naar je luistert. En daarvoor is opvoeden nodig. Wat moet je doen als je pup niet luistert? Wat zijn de risico's van straffen? Lees hier tips en advies om je pup gehoorzaamheid aan te leren.

  Lees meer

 • De nagels en het gebit van je hond zijn voor veel startende hondeneigenaren onderwerpen die wat extra uitleg vergen.

  Lees meer

 • Voor het eerst een puppy? Laat je vooral ook persoonlijk informeren door de dierenarts, maar hier vind je ook online alvast wat adviezen over intentingen en ontwormen bij pups.

  Lees meer

 • Een rustige start, gecombineerd met een consequente en gerichte aanpak geeft je pup de beste start. Hier lees je waar je aan moet denken.

  Lees meer

 • De meest populaire hondenrassen op een rij.

  Lees meer

 • In huis schuilt een aantal gevaren. In de voorbereiding op de komst van je puppy kun je aantal dingen doen in huis. Hoe maak je je huis nu eigenlijk puppy-proof?

  Lees meer

 • De hond als kuddedier (of eigenlijk ‘roedeldier’): wat betekent dit voor jou als hondeneigenaar? Hoe speel je hier op in?

  Lees meer

 • Je pup is uit op avontuur en daar worden vaak de puppy-tanden bij gebruikt. Hierbij zijn niet alleen zijn eigen speeltjes, maar ook jouw mooie schoenen de klos. Hoe kan je dit voorkomen?

  Lees meer

 • Een jonge pup kan uren achter elkaar doorslapen. Maak je hier geen zorgen om. Wel is het belangrijk hier rekening mee te houden.

  Lees meer

 • Een jonge pup kan uren doorslapen, maak je hier geen zorgen om! Maar hoeveel rust heeft een pup nodig? En wanneer raakt hij oververmoeid?

  Lees meer

 • Je kunt je puppy zoveel nieuwe dingen leren! Bijvoorbeeld zitten, hierkomen, netjes aan de lijn te lopen, nieuwe mensen begroeten zonder te springen en nog veel meer. Maar het allerbelangrijkste is dat jij je puppy leert dat de wereld een fijne en l…

  Lees meer

 • Sommige geluiden en signalen van je pup zijn makkelijk te herkennen, anderen zijn een uitdaging. In dit artikel wordt de taal van je puppy besproken.

  Lees meer

 • De vacht is een belangrijk onderdeel van de verzorging van je hond. Je moet dus bereid zijn om tijd te besteden aan de verzorging van zijn vacht.

  Lees meer

 • Goed om over na te denken: het is nooit de schuld van de puppy als er een ongeluk gebeurt. Jij bent degene die de signalen niet heeft gezien of niet snel genoeg is geweest!

  Lees meer

 • Voedsel: het is meer dan alleen de dagelijkse voeding voor jouw puppy. Er is nogal wat over te vertellen, zoals de functies en mogelijke moeilijkheden waar je tegenaan loopt met jouw puppy. Wij zetten voor je op een rij wat voedsel nu eigenlijk is e…

  Lees meer

 • Je bent niet altijd in dezelfde ruimte om je puppy in de gaten te houden. Dan is het fijn als hij niet gelijk je bankstel sloopt. Leer je puppy daarom zelfbeheersing aan.

  Lees meer

 • Hoe bouw je een band op met je pup? En hoe creëer je zelfvertrouwen voor jouw puppy? De beste en meest speelse manier is samen leuke dingen doen. Hoe dan? We helpen je een handje.

  Lees meer

 • Een puppy zindelijk maken, gaat met vallen en opstaan. Of beter gezegd: optillen en neerzetten. Je moet je puppy leren dat hij niet binnen plast en poept, maar dat hij dat buiten doet. Dit vergt geduld, maar het is de tijd en energie van het investe…

  Lees meer

 • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

  Lees meer

 • Hier vind je alle artikelen die onderdeel zijn van de AniCura Puppy Wijzer.

  Lees meer

 • Op deze pagina vind je een lijst met alle teksten in het kader van de AniCura Puppy Wijzer en daarmee een bak aan informatie over puppy's.

  Lees meer

 • Schrijf je in voor onze Puppy Wijzer! Speciaal voor jou gemaakt door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw puppy.

  Lees meer

 • Van het puppy-proof maken van je huis tot aan de gezondheid, tot aan het trainen van je puppy. Het is niet niks, die nieuwe viervoeren in huis! Wij helpen je graag om samen met jouw harige vriend een goed leven tegemoet te gaan.

  Lees meer

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd