Puppy of krokodil? Hoe leer ik mijn puppy bijten af?

Een pup die bijt: het kan verdraaid lastig zijn. Maar wat is nu eigenlijk normaal gedrag, wanneer ga je corrigeren en hoe doe corrigeer je verantwoord?

Puppy’s zijn schattig, aaibaar en heel leuk. Meestal. Sommige pups lijken eerder een kruising van een hond en een krokodil te zijn met al dat bijten. En dat kan verdraaid lastig zijn.  

Hoe laat ik mijn puppy stoppen met bijten? 

Als je puppy alles stukbijt resulteert dat soms in frustratie. Een pup kan in de je gordijnen bijten, de goede schoenen kapotbijten en in je handen bijten. En dan blijken die puppy-tandjes behoorlijk scherp. Lees ook: alles over het gebit van uw puppy

Dat bijten is grappig als je van leedvermaak houdt, maar flink frustrerend als je je pup wilt opvoeden tot een vriendelijke, fatsoenlijke hond. Dus hoe laat je je puppy stoppen met in alles bijten? 

Start 

Elk gedrag heeft een reden, bijten ook. Probeer als eerst te ontdekken waarom je puppy bijt. Zodra je weet wat de oorzaak is, is het veel makkelijker om een oplossing te vinden. 

Waarom bijt mijn pup? 

Dit zijn de meest voorkomende redenen waarom jouw puppy in jou, je schoenen of je kinderen bijt: 

 • Je pup maakt allemaal nieuwe dingen mee, onderzoek gebeurt nu eenmaal (onder andere) met de bek. 
 • Het is hilarisch! Sommige puppy’s bijten omdat ze denken dat het een spelletje is. Er wordt namelijk geroepen of je wordt zelfs achterna gerend. Spannend! 
 • Andere pups bijten juist omdat ze bang zijn. Als je puppy gromt of op andere manieren laat zien dat hij zich niet fijn voelt en je herkent die boodschap niet, dan is de volgende stap bijten. 
 • De tandjes jeuken. Wanneer je pup tanden wisselt, kan dat best ongemakkelijk zijn. Afleiding komt dan uit bijten en kauwen. 
 • Stress verminderen. Voor sommige puppy’s is bijten en op van alles kauwen een teken van stress, bijvoorbeeld omdat ze alleen gelaten worden. 
 • Het smaakt lekker. Hopelijk speelt dit alleen bij pups die niet op mensen maar op iets anders kauwen. 
 • Gebeurt het bijten alleen ’s avonds? Misschien is het dan onderdeel van de ‘zoomies’. Het moment van de dag waarin je pup alles vergeet, als een stuiterbal alle kanten op schiet en alles doet wat niet mag. 

Nu weet je waarop het bijten gebaseerd kan zijn. Natuurlijk kunnen puppy’s verschillende redenen hebben op verschillende momenten van de dag. De reden kan veranderen terwijl ze opgroeien. 

Hoe dan ook: nu je de mogelijke reden weet, kan je op zoek naar oplossingen.  

Je puppy laten stoppen met bijten 

Sommige van de oplossingen om je pup te stoppen met bijten horen bij één oorzaak, bij andere zijn meerdere oplossingen mogelijk. Misschien werkt mixen wel, jij kent je pup het beste. Gebruik onderstaande kopjes om je puppy het bijten af te leren. 

Kauwen is een ‘must’ 

Onthoud altijd dat honden gewoon een sterke drang hebben om op dingen te bijten. Voor puppy’s is die drang nog veel sterker. Hij is de wereld namelijk nog aan het ontdekken en dat doet hij door in van alles te bijten.  

Hoe zorg je er voor dat je pup niet meer in alles bijt? 

Omdat kauwen een ‘must’ is, is het verstandig om te zorgen voor iets om te snacken of om op te bijten. Dit ruil je met het verboden voorwerp als hij ergens in bijt waar hij niet in mag bijten. 

Afleiden 

De wereld onderzoeken is essentieel maar kan ook op andere manieren dan bijten. Leid je puppy af door een paar brokjes te gooien. Hij mag terug naar wat hij aan het onderzoeken was en het ook besnuffelen, maar leid hem vervolgens weer af. Zo wordt de snuffel-hap-connectie doorbroken.  

Wat mag wel?  

Vergeet niet om je pup iets te geven waar hij wel in mag bijten. 

Spelen met kinderen 

Als volwassene weet je dat je je reactie onder controle moet houden, maar met kinderen is dit een uitdaging. Kinderen zijn voor jouw puppy één groot stuk speelgoed.  

 • Is je kind nog te jong om aan te leren dat hij niet moet reageren op puppy-tandjes, dan kun je er beter voor zorgen dat ze even niet met elkaar te spelen. 
 • Rustig en kalm spelen en vooral op een rustige manier het spel eindigen is de beste oplossing. 

Grommen is communicatie 

Geef je pup aandacht en tijd: honden grommen niet zonder reden. Als je pup gromt wanneer je bij zijn eten of speelgoed in de buurt komt, respecteer dat en houd afstand.  

Gooi een brokje in zijn richting als je er langs moet. Als je pup gromt of bijt wanneer jij of een onbekende hem wilt aanhalen kan een gedragsdeskundige of hondentrainer je eventueel helpen.  

Handel op tijd! 

Professionals raden sowieso een puppytraining sterk aan, maar zeker als je puppy op ‘onlogische’ momenten gromt. Dit is geen gedrag waaraan je tijd wilt geven om verder te ontwikkelen. 

Snacks bij de hand houden! 

Houd verschillende soorten snacks bij de hand, waaronder een kauw-stick of iets anders om op te bijten. Zodra de pup op iets ongewenst begint te bijten, ruil je het iets dat wel door die puppytandjes verslonden mag worden. Deze situatie gaat voorbij! 

Achteraf straffen werkt niet 

Begin niet te vloeken en tieren wanneer je thuiskomt en ziet dat de bank kapot is. De reden?  

 • Het kan zijn dat het uren geleden was dat je puppy de boel stukgebeten heeft. Dat betekent dat hij nu niet weet waarom je nu boos op hem bent. Corrigeren werkt alleen in het moment. 
 • Onthoud: het bijten in jouw spullen is niet zijn fout. Het was afleiding voor je puppy. Hij moet nog opgevoed worden totdat hij het niet erg vindt om even alleen te zijn.  

Zoomies 

“Zoomies” bij honden is een bepaalde drukte die heel typisch is. Het kan bij honden van elke leeftijd gebeuren, maar de meeste honden groeien hier overheen. Het komt dus meer voor in de puppy-tijd. “Zoomies” houdt in wanneer een hond uitbarstingen heeft van hyperactiviteit. Ze komen voor wanneer er iets spannends aan de hand is, of juist als je pup overdag niet genoeg of juist te veel geprikkeld is. 

Zoomies verhelpen? 

Het gedrag zorgt vaak voor een glimlach op je gezicht. Maar soms komt het niet goed uit.  

Wil je dit gedrag weg hebben? Afhankelijk van de reden zijn er verschillende opties. 

 • Verander je activiteiten en probeer de energie van je pup te sturen voordat hij zoomies krijgt. 
 • Is er al veel gedaan of lang gewandeld? Denk dan aan een rustige wandeling.  
 • Doe juist een rondje training als je vermoedt dat de pup meer stimulatie nodig heeft.  

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Meer over puppy's?

Net een puppy in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Je puppy leren om netjes aan de lijn te wandelenis zo makkelijk! Of stiekem ook best wel moeilijk? Het is eenvoudig omdat je alleen maar consequent en duidelijk moet zijn over wat je wilt. En je hebt elke dag super veel momenten om dit te oefenen.

  Lees meer

 • Wat betekent aandacht krijgen van je pup, en waarom is het handig om je pup te trainen zodat het een vaste gewoonte wordt?

  Lees meer

 • Een puppy kopen is erg leuk. Een nieuw huisdier brengt namelijk heel veel plezier met zich mee. Een puppy vraagt ook zeker de nodige tijd en aandacht. Onze dierenartsen helpen u graag op weg met nuttige tips en praktische informatie.

  Lees meer

 • Het kan best spannend zijn om je puppy alleen thuis te laten. Maar begin op tijd met trainen om te voorkomen dat je hond nooit alleen kan zijn.

  Lees meer

 • Veel honden vinden het leuk om in de auto te rijden. De auto neemt ze mee naar plekken. Bijvoorbeeld naar het bos, de zee, of het huis van oma. Maar voor sommige honden is de auto eng. Het maakt veel lawaai en het ruikt raar. Bovendien kan de auto v…

  Lees meer

 • Wil je je puppy in een onbekende omgeving iets leren, maar weigert of negeert hij de snoepjes die jij als beloning aanbiedt? Dat kan gebeuren om verschillende redenen.

  Lees meer

 • Er zijn meerdere manieren om je pup gewenst gedrag en commando's aan te leren. Maar hoe doe je dat?

  Lees meer

 • Als nieuwe eigenaar is het soms best lastig: naar wie luister je nu? Naar wie ga je toe met je puppy-vragen? Wij zetten de beste bronnen voor je op een rij.

  Lees meer

 • Puppy's hebben heel veel energie, maar hoe zorg je voor genoeg beweging en ook genoeg rust?

  Lees meer

 • Denk aan dagelijkse beweging voor je hond. Maar hoe veel dan? En hoe vaak?

  Lees meer

 • Een pup die bijt: het kan verdraaid lastig zijn. Maar wat is nu eigenlijk normaal gedrag, wanneer ga je corrigeren en hoe doe corrigeer je verantwoord?

  Lees meer

 • Het is bijna zover: je mag eindelijk je puppy ophalen! Maar hoe zorg je ervoor dat je alles in huis hebt wat nodig is om goed van start te gaan? Wij helpen je opweg.

  Lees meer

 • Lees hier hoe je dit kan verhelpen!

  Lees meer

 • Je wilt niet voor alles naar de dierenarts gaan. Daarom helpen we je graag een handje met hoe je zelf de gezondheid van jouw puppy kunt controleren. Gebruik daarvoor deze gezondheidscheck voor je puppy.

  Lees meer

 • Wat zijn de 10 meest gezonde hondenrassen? Met andere woorden: welke honden worden het oudst en het minst ziek?

  Lees meer

 • Er zijn ontzettend veel soorten hondenvoer te koop. Verschillende merken en verschillende soorten voer.

  Lees meer

 • Laat je pup chippen, registreren en zorg voor een EU-dierenpaspoort. Dat is niet alleen verplicht, het is ook handig. Lees hier waarom.

  Lees meer

 • Hoe introduceer je een puppy aan je andere hond? In dit artikel staan verschillende opties om de introductie zo soepel mogelijk te laten verlopen.

  Lees meer

 • Het kan best lastig zijn: hoe kun je het beste en veiligste je pup introduceren aan je andere huisdieren, zoals katten? Wij helpen je een handje.

  Lees meer

 • Je wilt een nieuwe puppy? Dan is de keuze: voor welk hondenras ga je? Volg onze checklist of doe de test!

  Lees meer

 • De hond is het huisdier dat het meest in grootte varieert. Welke grootte kies jij, en waarom?

  Lees meer

 • Er zijn ongeveer 350 geregistreerde hondenrassen. Er valt dus genoeg te kiezen!

  Lees meer

 • Een hondenras kies je niet zomaar. Waarom wil je een hond, en dan dus: welke?

  Lees meer

 • Soms krijgt je pup te veel prikkels, daarom is het handig om de aandacht van je pup te kunnen krijgen met een geluid. Lees verder voor handige tips.

  Lees meer

 • Het klinkt als iets overbodigs, je pup weet toch wat spelen is? Sommige pups willen niet spelen, hier lees je wat je kan doen.

  Lees meer

 • Hoe leuk je puppy ook is, je wilt dat hij naar je luistert. En daarvoor is opvoeden nodig. Wat moet je doen als je pup niet luistert? Wat zijn de risico's van straffen? Lees hier tips en advies om je pup gehoorzaamheid aan te leren.

  Lees meer

 • De nagels en het gebit van je hond zijn voor veel startende hondeneigenaren onderwerpen die wat extra uitleg vergen.

  Lees meer

 • Voor het eerst een puppy? Laat je vooral ook persoonlijk informeren door de dierenarts, maar hier vind je ook online alvast wat adviezen over intentingen en ontwormen bij pups.

  Lees meer

 • Een rustige start, gecombineerd met een consequente en gerichte aanpak geeft je pup de beste start. Hier lees je waar je aan moet denken.

  Lees meer

 • De meest populaire hondenrassen op een rij.

  Lees meer

 • In huis schuilt een aantal gevaren. In de voorbereiding op de komst van je puppy kun je aantal dingen doen in huis. Hoe maak je je huis nu eigenlijk puppy-proof?

  Lees meer

 • De hond als kuddedier (of eigenlijk ‘roedeldier’): wat betekent dit voor jou als hondeneigenaar? Hoe speel je hier op in?

  Lees meer

 • Je pup is uit op avontuur en daar worden vaak de puppy-tanden bij gebruikt. Hierbij zijn niet alleen zijn eigen speeltjes, maar ook jouw mooie schoenen de klos. Hoe kan je dit voorkomen?

  Lees meer

 • Een jonge pup kan uren achter elkaar doorslapen. Maak je hier geen zorgen om. Wel is het belangrijk hier rekening mee te houden.

  Lees meer

 • Een jonge pup kan uren doorslapen, maak je hier geen zorgen om! Maar hoeveel rust heeft een pup nodig? En wanneer raakt hij oververmoeid?

  Lees meer

 • Je kunt je puppy zoveel nieuwe dingen leren! Bijvoorbeeld zitten, hierkomen, netjes aan de lijn te lopen, nieuwe mensen begroeten zonder te springen en nog veel meer. Maar het allerbelangrijkste is dat jij je puppy leert dat de wereld een fijne en l…

  Lees meer

 • Sommige geluiden en signalen van je pup zijn makkelijk te herkennen, anderen zijn een uitdaging. In dit artikel wordt de taal van je puppy besproken.

  Lees meer

 • De vacht is een belangrijk onderdeel van de verzorging van je hond. Je moet dus bereid zijn om tijd te besteden aan de verzorging van zijn vacht.

  Lees meer

 • Goed om over na te denken: het is nooit de schuld van de puppy als er een ongeluk gebeurt. Jij bent degene die de signalen niet heeft gezien of niet snel genoeg is geweest!

  Lees meer

 • Voedsel: het is meer dan alleen de dagelijkse voeding voor jouw puppy. Er is nogal wat over te vertellen, zoals de functies en mogelijke moeilijkheden waar je tegenaan loopt met jouw puppy. Wij zetten voor je op een rij wat voedsel nu eigenlijk is e…

  Lees meer

 • Je bent niet altijd in dezelfde ruimte om je puppy in de gaten te houden. Dan is het fijn als hij niet gelijk je bankstel sloopt. Leer je puppy daarom zelfbeheersing aan.

  Lees meer

 • Hoe bouw je een band op met je pup? En hoe creëer je zelfvertrouwen voor jouw puppy? De beste en meest speelse manier is samen leuke dingen doen. Hoe dan? We helpen je een handje.

  Lees meer

 • Een puppy zindelijk maken, gaat met vallen en opstaan. Of beter gezegd: optillen en neerzetten. Je moet je puppy leren dat hij niet binnen plast en poept, maar dat hij dat buiten doet. Dit vergt geduld, maar het is de tijd en energie van het investe…

  Lees meer

 • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

  Lees meer

 • Hier vind je alle artikelen die onderdeel zijn van de AniCura Puppy Wijzer.

  Lees meer

 • Op deze pagina vind je een lijst met alle teksten in het kader van de AniCura Puppy Wijzer en daarmee een bak aan informatie over puppy's.

  Lees meer

 • Schrijf je in voor onze Puppy Wijzer! Speciaal voor jou gemaakt door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw puppy.

  Lees meer

 • Van het puppy-proof maken van je huis tot aan de gezondheid, tot aan het trainen van je puppy. Het is niet niks, die nieuwe viervoeren in huis! Wij helpen je graag om samen met jouw harige vriend een goed leven tegemoet te gaan.

  Lees meer

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd