Hoe controleer ik de gezondheid van mijn pup?

Je wilt niet voor alles naar de dierenarts gaan. Daarom helpen we je graag een handje met hoe je zelf de gezondheid van jouw puppy kunt controleren. Gebruik daarvoor deze gezondheidscheck voor je puppy.

Als nieuwe puppy-eigenaar zie je natuurlijk overal gevaar in voor de gezondheid van je pup. Zo’n jong dier is klunzig en kan je niet vertellen wat er aan de hand is als er iets gebeurt. Aan de andere kant wil je niet steeds naar de dierenarts.

Hoe beter je je puppy leert kennen, hoe sneller je weet wanneer hij zich wel of niet goed voelt 

Voor de gezondheid van je pup en je eigen gemoedsrust zijn er genoeg manieren om thuis een gezondheidscontrole te doen.

Leer je puppy en zijn gewoontes kennen

Een open deur, maar we benoemen hem toch: hoe beter je je puppy leert kennen, hoe sneller je weet wanneer hij zich wel of niet goed voelt. Houd hierbij ook rekening met het karakter van je pup: een drukke pup die ineens sloom is, kan verdacht zijn. Slaapt je luie pup ineens tien uur in plaats van negen? Daar hoef je je minder druk om te maken.

Pijn herkennen 

Verder is het belangrijk om pijn bij honden te leren herkennen. Lees meer: pijn herkennen bij honden 

Gebruik je zintuigen om de gezondheid van je pup te controleren

De manier om de gezondheid van je pup dagelijks te controleren is door je zintuigen te gebruiken.

 • Zien: kijk naar de ogen, oren, tandjes en voetzooltjes van je puppy. Ook is het belangrijk om iedere dag de drol te bekijken. Een drol zegt veel over de gezondheid van je pup wat betreft eten en de vertering hiervan.
 • Voelen: voel of de temperatuur van de neus van je pup normaal is en of de vacht aaneengesloten is. Het is goed om te voelen aan de ribben, zo kan je inschatten of je puppy te dun of te dik is.
 • Horen: om de gezondheid van je puppy in de gaten te houden kan je de geluiden die je pup maakt leren kennen. Denk hierbij aan de geluiden die hij maakt als hij slaapt. Lees ook:
 • Ruiken: ruik aan je pup zijn oortjes om te wennen aan de geur van schone oren, zo kan je makkelijker herkennen wanneer de oren vies zijn. Minder prettig maar wel belangrijk is ook de geur van de drol van je pup. Een afwijkende geur kan duiden op een probleem in de maag of darmen.

Eet je pup makkelijk, speelt hij graag en groeit hij gezond door? Dan is hij goed op weg naar volwassenheid. Verandert er iets aan zijn lichamelijke conditie of karakter? Dat is het verstandig om naar je dierenarts te gaan. Twijfel je over de voeding?

Veranderingen van de gezondheid van een puppy

Door je zintuigen te gebruiken kan je de dagelijkse gezondheid van je puppy in de gaten houden. Hierbij heb je wel een uitdaging. Puppy’s veranderen vaak en veel in die eerste weken en maanden.

Een pup maakt meerdere groeispurten mee en nieuwe routines. Waar hij eerst zindelijk was, is hij opeens alles weer vergeten. Komen de tandjes van je pup door? Dan verandert hij in een humeurig monster.

Hier geldt dus weer: weet wat normaal is en begrijp dat er veranderingen zijn in de gezondheid van je pup. Raadpleeg een dierenarts als je twijfelt.

Gelukkig gaat dit allemaal voorbij en is de gezondheid van een volwassen hond makkelijker te controleren dan die van een puppy.

Checklist gezondheid pup

Het is een goed idee om je pup vanaf het begin te laten wennen aan aanrakingen zodat je de gezondheid goed in de gaten kan houden. De checklist kan je gebruiken om de gezondheid van je pup in de gaten te houden.

 • De ogen van je pup moeten helder zijn zonder viezigheid. Natuurlijk heeft hij af en toe een snotje, maar continu is niet goed. Neem als je puppy ineens met zijn ogen knijpt of zijn ogen niet meer kan open direct contact op met je dierenarts. Sommige rassen hebben verschillende oogproblemen zoals te veel huid, wimpers die naar binnen groeien of aanleg voor een ziekte.
 • De neus kan koud, nat, koud en nat of geen van beiden zijn: dit verschilt per hond. Sommige hondenrassen hebben smalle neusgaten waardoor ademhalen moeilijk is. Ademen en snuffelen moet altijd zonder problemen lukken, en je pup moet geen loopneus hebben. Heeft je puppy moeite met ademen? Laat je dierenarts hem nakijken.
 • Je pup kan hoesten door verschillende redenen. Vermijd een paar dagen contact met andere honden en laat je puppy rusten zolang hij hoest. Is het hoesten voorbij? Doe ook dan nog even rustig aan. Gebruik een tuig in plaats van een halsband om druk op de luchtpijp te voorkomen.
 • Een gezonde pup heeft een lichaamstemperatuur tussen 38 en 39 graden Celsius. Controleer de temperatuur eens in de zoveel tijd zodat je weet wat de temperatuur is van jouw gezonde pup.
 • Controleer de tandjes van je pup elke dag op breuken en viezigheid. Kleinere hondenrassen zijn gevoeliger voor tandplak en tandverlies dan grotere, maar elke hond kan tandproblemen ontwikkelen. Vergeet hierbij ook tandvlees en de tong niet. Als je pup– zelfs bij normale temperaturen - vaak hijgt, moeite heeft met ademhalen, veel snuift of knort, is het advies om contact op te nemen met een dierenarts.
 • Sommige puppy´s hebben oren die regelmatig schoongemaakt moeten worden (denk aan lang, groot, harig). Bind een stukje gaas om je vinger en maak heel voorzichtig het oor en gehoorkanaal schoon.
 • Verzorg de vacht van je pup maar houd rekening met de vachtsoort. Let erop dat er niets in de vacht hangt of plakt en besteed extra aandacht rondom de kont, tussen de tenen, in de oksels en oren. Verwijder klitten elke dag uit de vacht van je pup.
 • Vergeet geen bescherming tegen teken: bespreek met je dierenarts wat de opties zijn.
 • Regelmatig je puppy aaien zorgt niet alleen voor een band maar op deze manier zullen bobbels, sneetjes en wondjes je ook sneller opvallen.
 • Een hond zou heel zijn leven slank moeten zijn. Overgewicht zorgt voor problemen bij gewrichten, het hart en kan tot suikerziekte leiden. Je moet zonder druk uit te oefenen de ribben kunnen vinden.
 • De nagels van je pup moeten altijd kort zijn. Lange nagels kunnen jou en de hond verwonden, je pup kan ergens achter blijven haken of zijn bewegingsvrijheid wordt beïnvloed. Zorg ervoor dat je pup gewend raakt aan een pedicure en – net zoals met elke training – neem hier tijd voor zodat je pup het als positief ervaart.
 • Houd het lopen en de beweging van je puppy in de gaten. Mank lopen is niet het enige dat mis kan gaan: een ander ritme of tempo kan iets pijnlijks aangeven wat je pup probeert te ontwijken.
 • Let op het poepen en plassen van je pup: is het dezelfde hoeveelheid, samenstelling en even vaak. Heeft je pup diarree? Vraag om advies van je dierenarts.
 • Ontworm je puppy niet te vaak. Als je toch naar de poep van je hond kijkt, kun je gelijk bekijken of er wormpjes in zitten.

Veilig op pad met je puppy

Deze lijst hoef je niet elke dag af te werken: denk logisch na en zie wat je onderdeel kunt maken van een routine. Het is ook slim om een EHBO-doos voor honden bij de hand te hebben, en eentje in de auto.

Ga je op vakantie met de hond? Zoek eerst uit waar de (nood)dierenarts zit. Ongelukken zitten altijd in een klein hoekje, maar met deze lijst weet je wel de gezondheid van je pup vast te leggen voor wanneer een diagnose nodig is.

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Meer over puppy's?

Net een puppy in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Je puppy leren om netjes aan de lijn te wandelenis zo makkelijk! Of stiekem ook best wel moeilijk? Het is eenvoudig omdat je alleen maar consequent en duidelijk moet zijn over wat je wilt. En je hebt elke dag super veel momenten om dit te oefenen.

  Lees meer

 • Wat betekent aandacht krijgen van je pup, en waarom is het handig om je pup te trainen zodat het een vaste gewoonte wordt?

  Lees meer

 • Een puppy kopen is erg leuk. Een nieuw huisdier brengt namelijk heel veel plezier met zich mee. Een puppy vraagt ook zeker de nodige tijd en aandacht. Onze dierenartsen helpen u graag op weg met nuttige tips en praktische informatie.

  Lees meer

 • Het kan best spannend zijn om je puppy alleen thuis te laten. Maar begin op tijd met trainen om te voorkomen dat je hond nooit alleen kan zijn.

  Lees meer

 • Veel honden vinden het leuk om in de auto te rijden. De auto neemt ze mee naar plekken. Bijvoorbeeld naar het bos, de zee, of het huis van oma. Maar voor sommige honden is de auto eng. Het maakt veel lawaai en het ruikt raar. Bovendien kan de auto v…

  Lees meer

 • Wil je je puppy in een onbekende omgeving iets leren, maar weigert of negeert hij de snoepjes die jij als beloning aanbiedt? Dat kan gebeuren om verschillende redenen.

  Lees meer

 • Er zijn meerdere manieren om je pup gewenst gedrag en commando's aan te leren. Maar hoe doe je dat?

  Lees meer

 • Als nieuwe eigenaar is het soms best lastig: naar wie luister je nu? Naar wie ga je toe met je puppy-vragen? Wij zetten de beste bronnen voor je op een rij.

  Lees meer

 • Puppy's hebben heel veel energie, maar hoe zorg je voor genoeg beweging en ook genoeg rust?

  Lees meer

 • Denk aan dagelijkse beweging voor je hond. Maar hoe veel dan? En hoe vaak?

  Lees meer

 • Een pup die bijt: het kan verdraaid lastig zijn. Maar wat is nu eigenlijk normaal gedrag, wanneer ga je corrigeren en hoe doe corrigeer je verantwoord?

  Lees meer

 • Het is bijna zover: je mag eindelijk je puppy ophalen! Maar hoe zorg je ervoor dat je alles in huis hebt wat nodig is om goed van start te gaan? Wij helpen je opweg.

  Lees meer

 • Lees hier hoe je dit kan verhelpen!

  Lees meer

 • Je wilt niet voor alles naar de dierenarts gaan. Daarom helpen we je graag een handje met hoe je zelf de gezondheid van jouw puppy kunt controleren. Gebruik daarvoor deze gezondheidscheck voor je puppy.

  Lees meer

 • Wat zijn de 10 meest gezonde hondenrassen? Met andere woorden: welke honden worden het oudst en het minst ziek?

  Lees meer

 • Er zijn ontzettend veel soorten hondenvoer te koop. Verschillende merken en verschillende soorten voer.

  Lees meer

 • Laat je pup chippen, registreren en zorg voor een EU-dierenpaspoort. Dat is niet alleen verplicht, het is ook handig. Lees hier waarom.

  Lees meer

 • Hoe introduceer je een puppy aan je andere hond? In dit artikel staan verschillende opties om de introductie zo soepel mogelijk te laten verlopen.

  Lees meer

 • Het kan best lastig zijn: hoe kun je het beste en veiligste je pup introduceren aan je andere huisdieren, zoals katten? Wij helpen je een handje.

  Lees meer

 • Je wilt een nieuwe puppy? Dan is de keuze: voor welk hondenras ga je? Volg onze checklist of doe de test!

  Lees meer

 • De hond is het huisdier dat het meest in grootte varieert. Welke grootte kies jij, en waarom?

  Lees meer

 • Er zijn ongeveer 350 geregistreerde hondenrassen. Er valt dus genoeg te kiezen!

  Lees meer

 • Een hondenras kies je niet zomaar. Waarom wil je een hond, en dan dus: welke?

  Lees meer

 • Soms krijgt je pup te veel prikkels, daarom is het handig om de aandacht van je pup te kunnen krijgen met een geluid. Lees verder voor handige tips.

  Lees meer

 • Het klinkt als iets overbodigs, je pup weet toch wat spelen is? Sommige pups willen niet spelen, hier lees je wat je kan doen.

  Lees meer

 • Hoe leuk je puppy ook is, je wilt dat hij naar je luistert. En daarvoor is opvoeden nodig. Wat moet je doen als je pup niet luistert? Wat zijn de risico's van straffen? Lees hier tips en advies om je pup gehoorzaamheid aan te leren.

  Lees meer

 • De nagels en het gebit van je hond zijn voor veel startende hondeneigenaren onderwerpen die wat extra uitleg vergen.

  Lees meer

 • Voor het eerst een puppy? Laat je vooral ook persoonlijk informeren door de dierenarts, maar hier vind je ook online alvast wat adviezen over intentingen en ontwormen bij pups.

  Lees meer

 • Een rustige start, gecombineerd met een consequente en gerichte aanpak geeft je pup de beste start. Hier lees je waar je aan moet denken.

  Lees meer

 • De meest populaire hondenrassen op een rij.

  Lees meer

 • In huis schuilt een aantal gevaren. In de voorbereiding op de komst van je puppy kun je aantal dingen doen in huis. Hoe maak je je huis nu eigenlijk puppy-proof?

  Lees meer

 • De hond als kuddedier (of eigenlijk ‘roedeldier’): wat betekent dit voor jou als hondeneigenaar? Hoe speel je hier op in?

  Lees meer

 • Je pup is uit op avontuur en daar worden vaak de puppy-tanden bij gebruikt. Hierbij zijn niet alleen zijn eigen speeltjes, maar ook jouw mooie schoenen de klos. Hoe kan je dit voorkomen?

  Lees meer

 • Een jonge pup kan uren achter elkaar doorslapen. Maak je hier geen zorgen om. Wel is het belangrijk hier rekening mee te houden.

  Lees meer

 • Een jonge pup kan uren doorslapen, maak je hier geen zorgen om! Maar hoeveel rust heeft een pup nodig? En wanneer raakt hij oververmoeid?

  Lees meer

 • Je kunt je puppy zoveel nieuwe dingen leren! Bijvoorbeeld zitten, hierkomen, netjes aan de lijn te lopen, nieuwe mensen begroeten zonder te springen en nog veel meer. Maar het allerbelangrijkste is dat jij je puppy leert dat de wereld een fijne en l…

  Lees meer

 • Sommige geluiden en signalen van je pup zijn makkelijk te herkennen, anderen zijn een uitdaging. In dit artikel wordt de taal van je puppy besproken.

  Lees meer

 • De vacht is een belangrijk onderdeel van de verzorging van je hond. Je moet dus bereid zijn om tijd te besteden aan de verzorging van zijn vacht.

  Lees meer

 • Goed om over na te denken: het is nooit de schuld van de puppy als er een ongeluk gebeurt. Jij bent degene die de signalen niet heeft gezien of niet snel genoeg is geweest!

  Lees meer

 • Voedsel: het is meer dan alleen de dagelijkse voeding voor jouw puppy. Er is nogal wat over te vertellen, zoals de functies en mogelijke moeilijkheden waar je tegenaan loopt met jouw puppy. Wij zetten voor je op een rij wat voedsel nu eigenlijk is e…

  Lees meer

 • Je bent niet altijd in dezelfde ruimte om je puppy in de gaten te houden. Dan is het fijn als hij niet gelijk je bankstel sloopt. Leer je puppy daarom zelfbeheersing aan.

  Lees meer

 • Hoe bouw je een band op met je pup? En hoe creëer je zelfvertrouwen voor jouw puppy? De beste en meest speelse manier is samen leuke dingen doen. Hoe dan? We helpen je een handje.

  Lees meer

 • Een puppy zindelijk maken, gaat met vallen en opstaan. Of beter gezegd: optillen en neerzetten. Je moet je puppy leren dat hij niet binnen plast en poept, maar dat hij dat buiten doet. Dit vergt geduld, maar het is de tijd en energie van het investe…

  Lees meer

 • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

  Lees meer

 • Hier vind je alle artikelen die onderdeel zijn van de AniCura Puppy Wijzer.

  Lees meer

 • Op deze pagina vind je een lijst met alle teksten in het kader van de AniCura Puppy Wijzer en daarmee een bak aan informatie over puppy's.

  Lees meer

 • Schrijf je in voor onze Puppy Wijzer! Speciaal voor jou gemaakt door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw puppy.

  Lees meer

 • Van het puppy-proof maken van je huis tot aan de gezondheid, tot aan het trainen van je puppy. Het is niet niks, die nieuwe viervoeren in huis! Wij helpen je graag om samen met jouw harige vriend een goed leven tegemoet te gaan.

  Lees meer

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd