Leer je puppy om alleen thuis te zijn

Het kan best spannend zijn om je puppy alleen thuis te laten. Maar begin op tijd met trainen om te voorkomen dat je hond nooit alleen kan zijn.

Het is zover: je gaat je puppy leren om alleen thuis te zijn. Dit is iets wat de meeste honden prima kunnen leren. Maar je moet wel voorzichtig en geduldig zijn. Sommige honden zijn niet graag alleen en krijgen zelfs verlatingsangst. Het kan lastig zijn om daar weer vanaf te komen. Je wil het dus gelijk goed aanpakken. 

Vanaf wanneer puppy alleen laten?

Na 2 weken voelt een pup zich veilig bij je thuis. Dan breekt ook eigenlijk gelijk het moment aan om hem te leren alleen thuis te zijn. Omdat honden roedeldieren zijn, kan het soms even duren voordat ze hieraan gewend zijn. Toch is het wel belangrijk dat je hem dit leert, anders levert dit een hoop gestress op in de rest van het leven van jouw puppy en van jezelf!

Je traint je pup hierin door nadat hij zijn behoeften heeft gedaan hem een beloning geeft waar hij even op kan kauwen. Leg de pup in zijn mand en zet een lampje aan. Ga een paar minuten weg en kijk of alles goed gaat. Als alles goed gaat, geef hem dan GEEN beloning, maar laat het lekker met rust. Zo went je pup snel aan het feit dat hij soms alleen is en kan hij zich echt thuis gaan voelen.

En onthoud goed: puppy's kunnen tot de leeftijd van 4 maanden nog niet lang alleen gelaten worden, een paar minuten is meer dan genoeg. 

Veel oefenen met puppy alleen laten

Oefen met korte momenten op een dag en doe het niet te snel te lang. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat er iemand thuis is als je puppy wakker wordt.

Veel dingen die we aanleren moet je na een tijdje weer opnieuw oefenen. Zeker als het een al even geleden is dat je het hebt geoefend.  Als je bijvoorbeeld op vakantie bent geweest of je een periode veel tijd met je puppy hebt doorgebracht, is het goed om het alleen thuis blijven opnieuw te trainen.  

Ook op nieuwe plekken, zoals een vakantiehuisje, of misschien wel na een verhuizing, je kantoor of een hotelkamer moet je weer oefenen met alleen blijven. Dat gaat na een tijdje makkelijker – je hond zal op een gegeven moment door hebben dat de routine op alle plaatsen hetzelfde is. 

Het is goed om een routine te hebben die de hond kent en begrijpt. Zeg bijvoorbeeld zoiets als "Ik ben zo terug!" voordat je weggaat. Maar een meer uitgebreide routine, zoals het geven van een gevuld voerspelletje of een snuffelmat op een bepaalde plek als je weggaat, maakt het nog duidelijker voor de hond. Pas wel dat je hond het speeltje niet kan opeten. Botjes kun je niet geven zonder dat je erbij bent. Als je hond erin stikt als je er niet bij bent dan kun je je hond niet helpen. 

Hoe kan je een puppy alleen leren zijn?

Het is een kwestie van niet over de grens gaan. Zodra de hond zich zorgen begint te maken, heb je een probleem. De kans dat het misgaat is dan groot. Als je dit gaat oefenen, zorg er dan voor dat je hond al genoeg activiteit heeft gehad. Helemaal fijn als hij misschien zelfs een beetje slaperig is en voorlopig niet uitgelaten hoeft te worden. Zorg ervoor dat je zo realistisch mogelijk traint; dit betekent dat je traint op de plek waar je puppy normaal gesproken is als hij alleen wordt gelaten. Als de hond vrij door het hele huis kan bewegen, oefen dan waar hij meestal slaapt. Het kan een goed idee zijn om wat camera's te installeren, zodat je je hond in de gaten kan houden als hij alleen is. Hier zijn apps voor, maar je kunt ook de camera van je computer gebruiken via bijvoorbeeld Teams / Zoom op je telefoon.  

Pup leren alleen te zijn

Hieronder is een stappenplan om een puppy te leren alleen te zijn. Het is belangrijk om dit niet te snel te willen doen, neem de tijd!  

Stap 1: zorg dat je hond comfortabel is als jij door de kamer beweegt  

Het is niet gek dat de hond van de bank opspringt zodra zijn baasje opstaat. Hij zal je overal willen volgen - zelfs als je alleen maar even naar het toilet gaat. Bij stap 1 gaan we actief belonen en heb je een mandje of kleedje nodig waar je hond op kan liggen. Lok de hond met een beloning naar zijn mand, plekje of de bank. Geef hem de beloning. Beloon extra, alleen al als je hond rustig blijft liggen terwijl je naast hem zit. Sta dan op en geef snel een beloning. Beweeg een beetje rond, niet te druk - je wilt dat hij blijft liggen. Beloon hem als hij netjes blijft liggen. Als hij opstaat, lok hem dan gewoon weer naar zijn plek en beweeg iets minder, net zolang tot hij het begrijpt. 

Wanneer je vrij door de kamer kunt bewegen zonder dat de hond van zijn plaats wil komen,  ga dan verder naar stap 2. 

Stap 2: verlaat de kamer 

Nu is het tijd voor jou om de kamer te verlaten. Zeg zoiets als: "Ik kom zo terug!". Als je deze of een andere zin al eerder hebt gebruikt, zorg er dan voor dat je iets nieuws zegt. Zodat de associatie en bij de oude aanwijzing niet wordt gekoppeld aan dit nieuwe routine. Doe één stap, of zelfs maar een halve stap uit de ruimte. Loop terug en beloon de hond. Ga net zo langzaam als in stap 1 en zorg ervoor dat de hond ontspannen op zijn plek blijft liggen terwijl jij steeds wat meer stappen in de andere ruimte zet. Onthoud: later, wanneer de hond alleen wordt gelaten, hoeft hij niet op één plek te blijven, dit is alleen bedoeld om rustig gedrag aan te stimuleren. 

Stap 3: introduceer de snuffelmat 

Een snuffelmat is een rubberen matje met stroken van fleece. Ze zijn zo gemaakt dat je er traktaties in kunt te verstoppen zodat je hond er een tijdje zoet mee is. Als je het opzoekt op internet, kom je vele variaties tegen. Er zijn ook genoeg video’s en tips over hoe je er zelf eentje maakt.  

Zeg nu het zinnetje dat je hebt bedacht, "Ik ben zo terug!" en geef de hond de gevulde snuffelmat. Sta op en zorg ervoor dat de hond lekker door blijft snuffelen. Verlaat de kamer. Kom na een korte tijd weer binnen en vul de snuffelmat opnieuw. Dit is erg belangrijk, vul de mat telkens als je weggaat én als je terugkomt. Het maakt niet uit of je maar een paar seconden, minuten of - wanneer de training is voltooid – zelfs uren weg bent geweest. Wanneer je traint en wilt oefenen, gebruik dan gewoon droogvoer en geef telkens maar een handjevol.   

Stap 4: langere tijd alleen thuis 

In deze stap verlaat je de kamer voor langere periodes. Het beste zou zijn als de hond blijft liggen op zijn plek en wacht tot je de mat opnieuw komt vullen. Maar als hij je volgt, is dat geen probleem. Dat is misschien een teken dat je stap 1 tot en met 3 nog wat vaker moet oefenen. 

Stap 5: sluit de deur 

Wanneer de hond bij bijna alle herhalingen in de kamer blijft en daar oké mee is, begin dan de deur open en dicht te doen, als je die hebt.  

Stap 6: maak je klaar 

Doe je schoenen en jas aan en volg je routine. Sommige honden zullen niet eten als ze merken dat hun baasje weggaat. Als dat het geval is, raak de jas dan gewoon even aan of pak je sleutels en vervolg de routine. Leg vervolgens de sleutels neer en vul de mat opnieuw. Pak de jas, volg de routine, vul de mat opnieuw. Doe je schoenen aan, volg de routine, vul de mat opnieuw. Voeg steeds meer onderdelen toe, zoals aanbrengen van je make-up, parfum, schoenen, sleutels, jas, tas, zet het alarm aan, etc. Wanneer de hond rustig op zijn plek ligt en vrolijk aan de snuffelmat begint als jij klaar bent om de deur uit te gaan, is hij klaar voor de volgende stap. Als je ziet dat je hond nerveus wordt wanneer je met de sleutels rinkelt of naar de kapstok loopt, moet je nog wat langer oefenen. 

Stap 7: open de voordeur 

Maak je klaar, volg de routine, open de voordeur. Ga niet naar buiten, open gewoon de deur. Herhaal dit totdat de hond net zo kalm is als aan het eind van stap 6. 

Stap 8: stap naar buiten 

Volg de routine, stap naar buiten. Sluit nog niet de deur achter je, maar zet één stap naar buiten - en dan weer naar binnen, vul de mat opnieuw. 

Stap 9: sluit de deur 

Volg de routine, stap naar buiten, sluit de deur. Het is een goed idee om je hond tijdens deze stap te filmen. Bij tekenen van stress: hijgen, piepen, rondlopen: ga je direct weer naar binnen en oefen je wat langer met de vorige stappen. 

Doe eerst gewoon de deur dicht en open hem meteen weer. Wacht dan vijf seconden, tien, een halve minuut, een minuut voordat je teruggaat. Misschien moet je een aantal sessies bij vijf seconden blijven voordat je verder gaat. Of misschien alleen de deur open en dicht doen. Wie weet kun je na een aantal dagen uitbreiden naar drie minuten. Je hond zal aangeven of hij er klaar voor is! Door hem te filmen, kun je precies zien wat er gebeurt. Zodra je weer naar binnen stapt - vul je de mat opnieuw. Het twee keer vullen van de mat maakt nu deel uit van de routine. De hond zal nu denken dat je even naar buiten gaat om wat voer te halen. 

Wanneer je vijf minuten buiten kunt staan zonder tekenen van stress, kun je doorgaan naar stap 10. 

Stap 10: vergroot de afstand 

Bij deze stap ga je daadwerkelijk ergens heen. Misschien even naar de brievenbus of de voortuin uit. Of je gaat even in de auto zitten, een rondje om het huis rijden of maakt een ommetje naar de buren.  Als je in een appartement woont, ga dan met de lift naar beneden en terug. Houd je hond in de gaten via de webcam. Vul de mat opnieuw wanneer je terug bent. 

Stap 11: stap in de auto 

Als het verlaten van de hond vaak inhoudt dat je in de auto stapt en wegrijdt, moet je dit apart oefenen. In de auto stappen, de auto starten, de deur dichtslaan en alle andere geluiden die erbij horen, moeten mogelijk in aparte stappen worden getraind. 

Stap 12: laat je hond alleen 

Het is van groot belang om niet te snel te gaan wanneer je je hond voor het eerst alleen laat. Als hij in paniek raakt of begint te blaffen, kunnen weken training voor niets zijn geweest en moet je meerdere stappen teruggaan. Begin met slechts één minuut weggaan, dan twee, drie, vijf. Blijf bij vijf minuten voor een paar sessies, aangezien dit het maximum is dat we hebben geoefend in stap 9. 

Daarna kun je langzaam aan wat langer wegblijven. Je hond bepaald hierin wat het tempo is, dat verschilt per dier. Zodra je een uur weg kan blijven, is het meestal geen probleem om die tijd te verdubbelen, maar er zijn geen garanties. 

Stap 13: maak er een gewoonte van 

Ga oefenen om je hond op verschillende plaatsen alleen te laten met dezelfde routine - de auto, het vakantiehuis, etc. 

Het lijkt misschien een hele opgave om het alleen thuis zijn op te bouwen, maar het is belangrijk dat je geen enkele stap overslaat en de hond kalm en ontspannen blijft. Als je hond op een gegeven moment gaat blaffen of piepen, kan dat zijn omdat hij iets buiten heeft gehoord of door een andere afleiding, neem het altijd serieus. Zo zal het alleen thuis blijven elke keer makkelijker worden. Het blijft goed om kleine stappen te oefenen, ook als je hond al wat langer alleen kan blijven.  

Schakel een hondenoppas of -uitlater in als je je hond langer dan vier uur alleen thuis moet blijven. Als dat regelmatig voorkomt, maak dan gebruik van een hondenopvang, uitlaatservice of andere oplossing waarbij je hond gezelschap heeft.   

Laat je je hond alleen? Zorg dan dat er niets binnen bereik is waarin je hond zou kunnen stikken. Let ook op dat er geen andere gevaren zijn. Sluit de ramen, want honden springen soms naar buiten als ze alleen zijn. En vergeet niet om ervoor te zorgen dat je hond altijd vers water heeft. 

Neem contact op met een dierenarts

Meer over puppy's?

Net een puppy in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Je puppy leren om netjes aan de lijn te wandelenis zo makkelijk! Of stiekem ook best wel moeilijk? Het is eenvoudig omdat je alleen maar consequent en duidelijk moet zijn over wat je wilt. En je hebt elke dag super veel momenten om dit te oefenen.

  Lees meer

 • Wat betekent aandacht krijgen van je pup, en waarom is het handig om je pup te trainen zodat het een vaste gewoonte wordt?

  Lees meer

 • Een puppy kopen is erg leuk. Een nieuw huisdier brengt namelijk heel veel plezier met zich mee. Een puppy vraagt ook zeker de nodige tijd en aandacht. Onze dierenartsen helpen u graag op weg met nuttige tips en praktische informatie.

  Lees meer

 • Het kan best spannend zijn om je puppy alleen thuis te laten. Maar begin op tijd met trainen om te voorkomen dat je hond nooit alleen kan zijn.

  Lees meer

 • Veel honden vinden het leuk om in de auto te rijden. De auto neemt ze mee naar plekken. Bijvoorbeeld naar het bos, de zee, of het huis van oma. Maar voor sommige honden is de auto eng. Het maakt veel lawaai en het ruikt raar. Bovendien kan de auto v…

  Lees meer

 • Wil je je puppy in een onbekende omgeving iets leren, maar weigert of negeert hij de snoepjes die jij als beloning aanbiedt? Dat kan gebeuren om verschillende redenen.

  Lees meer

 • Er zijn meerdere manieren om je pup gewenst gedrag en commando's aan te leren. Maar hoe doe je dat?

  Lees meer

 • Als nieuwe eigenaar is het soms best lastig: naar wie luister je nu? Naar wie ga je toe met je puppy-vragen? Wij zetten de beste bronnen voor je op een rij.

  Lees meer

 • Puppy's hebben heel veel energie, maar hoe zorg je voor genoeg beweging en ook genoeg rust?

  Lees meer

 • Denk aan dagelijkse beweging voor je hond. Maar hoe veel dan? En hoe vaak?

  Lees meer

 • Een pup die bijt: het kan verdraaid lastig zijn. Maar wat is nu eigenlijk normaal gedrag, wanneer ga je corrigeren en hoe doe corrigeer je verantwoord?

  Lees meer

 • Het is bijna zover: je mag eindelijk je puppy ophalen! Maar hoe zorg je ervoor dat je alles in huis hebt wat nodig is om goed van start te gaan? Wij helpen je opweg.

  Lees meer

 • Lees hier hoe je dit kan verhelpen!

  Lees meer

 • Je wilt niet voor alles naar de dierenarts gaan. Daarom helpen we je graag een handje met hoe je zelf de gezondheid van jouw puppy kunt controleren. Gebruik daarvoor deze gezondheidscheck voor je puppy.

  Lees meer

 • Wat zijn de 10 meest gezonde hondenrassen? Met andere woorden: welke honden worden het oudst en het minst ziek?

  Lees meer

 • Er zijn ontzettend veel soorten hondenvoer te koop. Verschillende merken en verschillende soorten voer.

  Lees meer

 • Laat je pup chippen, registreren en zorg voor een EU-dierenpaspoort. Dat is niet alleen verplicht, het is ook handig. Lees hier waarom.

  Lees meer

 • Hoe introduceer je een puppy aan je andere hond? In dit artikel staan verschillende opties om de introductie zo soepel mogelijk te laten verlopen.

  Lees meer

 • Het kan best lastig zijn: hoe kun je het beste en veiligste je pup introduceren aan je andere huisdieren, zoals katten? Wij helpen je een handje.

  Lees meer

 • Je wilt een nieuwe puppy? Dan is de keuze: voor welk hondenras ga je? Volg onze checklist of doe de test!

  Lees meer

 • De hond is het huisdier dat het meest in grootte varieert. Welke grootte kies jij, en waarom?

  Lees meer

 • Er zijn ongeveer 350 geregistreerde hondenrassen. Er valt dus genoeg te kiezen!

  Lees meer

 • Een hondenras kies je niet zomaar. Waarom wil je een hond, en dan dus: welke?

  Lees meer

 • Soms krijgt je pup te veel prikkels, daarom is het handig om de aandacht van je pup te kunnen krijgen met een geluid. Lees verder voor handige tips.

  Lees meer

 • Het klinkt als iets overbodigs, je pup weet toch wat spelen is? Sommige pups willen niet spelen, hier lees je wat je kan doen.

  Lees meer

 • Hoe leuk je puppy ook is, je wilt dat hij naar je luistert. En daarvoor is opvoeden nodig. Wat moet je doen als je pup niet luistert? Wat zijn de risico's van straffen? Lees hier tips en advies om je pup gehoorzaamheid aan te leren.

  Lees meer

 • De nagels en het gebit van je hond zijn voor veel startende hondeneigenaren onderwerpen die wat extra uitleg vergen.

  Lees meer

 • Voor het eerst een puppy? Laat je vooral ook persoonlijk informeren door de dierenarts, maar hier vind je ook online alvast wat adviezen over intentingen en ontwormen bij pups.

  Lees meer

 • Een rustige start, gecombineerd met een consequente en gerichte aanpak geeft je pup de beste start. Hier lees je waar je aan moet denken.

  Lees meer

 • De meest populaire hondenrassen op een rij.

  Lees meer

 • In huis schuilt een aantal gevaren. In de voorbereiding op de komst van je puppy kun je aantal dingen doen in huis. Hoe maak je je huis nu eigenlijk puppy-proof?

  Lees meer

 • De hond als kuddedier (of eigenlijk ‘roedeldier’): wat betekent dit voor jou als hondeneigenaar? Hoe speel je hier op in?

  Lees meer

 • Je pup is uit op avontuur en daar worden vaak de puppy-tanden bij gebruikt. Hierbij zijn niet alleen zijn eigen speeltjes, maar ook jouw mooie schoenen de klos. Hoe kan je dit voorkomen?

  Lees meer

 • Een jonge pup kan uren achter elkaar doorslapen. Maak je hier geen zorgen om. Wel is het belangrijk hier rekening mee te houden.

  Lees meer

 • Een jonge pup kan uren doorslapen, maak je hier geen zorgen om! Maar hoeveel rust heeft een pup nodig? En wanneer raakt hij oververmoeid?

  Lees meer

 • Je kunt je puppy zoveel nieuwe dingen leren! Bijvoorbeeld zitten, hierkomen, netjes aan de lijn te lopen, nieuwe mensen begroeten zonder te springen en nog veel meer. Maar het allerbelangrijkste is dat jij je puppy leert dat de wereld een fijne en l…

  Lees meer

 • Sommige geluiden en signalen van je pup zijn makkelijk te herkennen, anderen zijn een uitdaging. In dit artikel wordt de taal van je puppy besproken.

  Lees meer

 • De vacht is een belangrijk onderdeel van de verzorging van je hond. Je moet dus bereid zijn om tijd te besteden aan de verzorging van zijn vacht.

  Lees meer

 • Goed om over na te denken: het is nooit de schuld van de puppy als er een ongeluk gebeurt. Jij bent degene die de signalen niet heeft gezien of niet snel genoeg is geweest!

  Lees meer

 • Voedsel: het is meer dan alleen de dagelijkse voeding voor jouw puppy. Er is nogal wat over te vertellen, zoals de functies en mogelijke moeilijkheden waar je tegenaan loopt met jouw puppy. Wij zetten voor je op een rij wat voedsel nu eigenlijk is e…

  Lees meer

 • Je bent niet altijd in dezelfde ruimte om je puppy in de gaten te houden. Dan is het fijn als hij niet gelijk je bankstel sloopt. Leer je puppy daarom zelfbeheersing aan.

  Lees meer

 • Hoe bouw je een band op met je pup? En hoe creëer je zelfvertrouwen voor jouw puppy? De beste en meest speelse manier is samen leuke dingen doen. Hoe dan? We helpen je een handje.

  Lees meer

 • Een puppy zindelijk maken, gaat met vallen en opstaan. Of beter gezegd: optillen en neerzetten. Je moet je puppy leren dat hij niet binnen plast en poept, maar dat hij dat buiten doet. Dit vergt geduld, maar het is de tijd en energie van het investe…

  Lees meer

 • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

  Lees meer

 • Hier vind je alle artikelen die onderdeel zijn van de AniCura Puppy Wijzer.

  Lees meer

 • Op deze pagina vind je een lijst met alle teksten in het kader van de AniCura Puppy Wijzer en daarmee een bak aan informatie over puppy's.

  Lees meer

 • Schrijf je in voor onze Puppy Wijzer! Speciaal voor jou gemaakt door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw puppy.

  Lees meer

 • Van het puppy-proof maken van je huis tot aan de gezondheid, tot aan het trainen van je puppy. Het is niet niks, die nieuwe viervoeren in huis! Wij helpen je graag om samen met jouw harige vriend een goed leven tegemoet te gaan.

  Lees meer

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd