Wat is EHBO bij honden?

EHBO staat voor Eerste Hulp Bij Ongelukken. Net als bij mensen is EHBO bij honden (en andere dieren) soms echt nodig, of u kunt zelf al iets doen om het leed te verzachten.

Natuurlijk zijn wij er als dierenartsen voor uw hond of juist basiszorg zoals vaccinaties voor honden, maar EHBO kunnen toepassen, of juist ingrijpen in benarde situaties van uw hond kan levensreddend zijn op het moment zelf.

Niets doen

Soms het juist beter om zelf niets te doen, om zo erger te voorkomen. Te vaak maken we mee dat een eigenaar onbedoeld iets erger gemaakt heeft met een bijzondere eigen invulling van EHBO, of oplossing die juist averechts werkt.

Om goed voorbereid te zijn op eventuele ongelukjes met uw dier, vindt u in dit artikel een aantal handige tips.

EHBO hond

EHBO bij honden: een eerste ingreep kan levensreddend zijn. In dit artikel leest u verschillende manieren om in te grijpen bij een ongeval met uw hond, of in nare situaties waarvoor u EHBO bij honden wilt inzetten.

Aangereden of slepende achterpoten

Is uw hond aangereden of vermoed u een aanrijding met uw hond door slepende achterpoten bij uw hond? Dit is altijd een spoedgeval. Neem contact op met uw dierenarts. 

EHBO bij botsplinters en satéprikkers

Het komt in de zomer geregeld voor dat een hond iets lekkers van de tafel of zelfs van de barbecue weet te pakken. Wanneer de hond op een kippenbotje kauwt zal het botje versplinteren. De kans is groot dat zo’n botsplinter blijft steken in de keel of slokdarm. 

Mocht het toch, zonder schade toe te brengen, aankomen in de maag dan is het alsnog mogelijk dat de splinter de maag-of darmwanden beschadigd. 

Dit kan ook gebeuren als uw dier een scherpe satéprikker opeet. Mocht dit gebeuren: laat uw dier dan nooit zelf braken maar bel direct uw dierenarts!

Extra aantrekkelijk voor puppy's

Bij pups heeft de nieuwe eigenaar ogen in zijn achterhoofd nodig, want sommige pups zijn echt ondeugend. Ze kauwen op van alles, proberen of sommige dingen eetbaar zijn en hebben geen idee van gevaar! Mierenlokdoosjes zijn populair en leiden bij kleine pups tot vergiftigingsgevaar.

Vermoed u een vergiftiging? Breng de verpakking mee naar de dierenarts.

Niet alleen eetbare vergissingen kunnen verkeerd aflopen. Ook voorwerpen die niet voor consumptie gemaakt zijn blijken lekker kauwmateriaal te zijn. Een voorbeeld hiervan is kunstaas waar toch nog regelmatig een (jonge) hond mee in aanraking komt. Heeft uw pup een haak in de lip? Zo’n haak moet voorzichtig verwijderd worden terwijl de hond een lichte narcose krijgt. Probeer deze dus niet zelf te verwijderen. 

EHBO bij hondenbeet

U bent gebeten

Bent u zelf gebeten? Ga na of u een tetanusprik heeft gehad en laat uw wond op zijn minst controleren bij de huisarts. Lees meer op: hondenbeten - wat moet u doen

Uw hond is gebeten

Is uw hond gebeten door een andere hond? Een hondenbeet komt helaas van tijd tot tijd voor. Hondenbeten kunnen, zeker als er duidelijk verschil is in lichaamsgrootte, ernstige en soms dodelijke gevolgen hebben. U als eigenaar heeft een belangrijke rol in opvoeding en toezicht om deze incidenten te voorkomen.

Aansprakelijkheid

Als u of uw hond gebeten is, neem dan niet alleen het telefoonnummer op (controleer dat ook), maar ook foto's en vraag om naam en adres. Vraag bij incidenten de andere eigenaar om verzekeringsgegevens. Vaak dekt een WA-verzekering de kosten.

Naar de dierenarts of niet?

Ook als u geen (grote) wonden ziet, is het verstandig om contact op te nemen met uw dierenarts. Inwendige beschadigingen (long, darmen) of inwendige bloedingen (milt) kunnen bij een te late ontdekking dramatische gevolgen hebben.

Breakstick

Het is verstandig om wanneer u gaat wandelen een breakstick mee te nemen. Daarmee kunt u de kaken van een hond openwrikken als een hond zich heeft vastgebeten en niet wil loslaten. De breakstick wordt in de mondhoeken van de hond gestoken, om er aan de andere kant weer uit te komen. 

Wat te doen bij een bijtwond aan het oor?

Bij vechtpartijen grijpen honden elkaar vaker bij de oren. De eerste reactie van omstanders is dan vaak om de honden uit elkaar te trekken. Als de ene hond de andere bij het oor vast heeft, is dat niet zo’n goed idee. 

Als de hond zelf loslaat, heeft het oor van de andere hond een gaatje. Als de hond wordt losgetrokken ontstaat meestal een scheur omdat de hond de bek niet opent en de hoektand door het oor scheurt. Aan de buitenrand van het oor loopt een groot bloedvat. Een scheurwond met doorbraak van dit bloedvat is altijd lelijk en moeilijk te hechten.

Behandeling bijtwonden

Bijtwonden in het oor moeten op tijd vakkundig behandeld worden om ontsteking van het oorkraakbeen te voorkomen. Als dit gaat ontsteken kan dit nare gevolgen hebben voor het oor. Geregeld is het nodig om het oor te verwijderen. 

EHBO bloedend oor van uw dier

Het is verstandig om een bloedend oor tegen de kop te fixeren en te verbinden. De dieren schudden met hun kop door de pijn en het bloed spat dan in het rond. Een schone theedoek of een kompres met een stuk maillot of panty erover als ‘buisverband’ scheelt een hoop. 

Eerste hulp bij tekenbeet

Teken bij honden lijken een steeds groter probleem te worden in Nederland, met name in streken als de Veluwe, Waddeneilanden en de duinen.

De teken laten zich helaas niet zo heel makkelijk preventief behandelen. Ziet u een teek bij uw dier? Draai deze dan voorzichtig eruit, NIET trekken(!), met een tekenpincet. Het is belangrijk dat de snuit van de teek niet afbreekt, want deze kan nare ontstekingen (en alsnog Lyme veroorzaken) veroorzaken. Vernietig de teek, ontsmet het wondje en was uw handen goed.

Voorkom Lyme bij uw huisdier

Teken kunnen een bacterie bij zich dragen en hiermee de ziekte van Lyme veroorzaken bij de mens. Wetenschappelijk verschillen de meningen over de gevaren van deze bacterie voor hond. Lees meer op: tekenziektes bij honden

Dieren krijgen niet de typische rode ring rond een tekenbeet bij een infectie zoals bij de mens. Ziet u een zwelling of een duidelijke rode plek na een tekenbeet? Neem dan contact met ons op. 

Op vakantie met uw hond

Als u uw hond meeneemt op vakantie dan is het belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Laat u ruim van te voren inlichten over de eisen die uw vakantieland en eventuele doorreislanden stellen aan het invoeren van dieren.

Vraag verder uw dierenarts hoe u uw hond het beste kan beschermen tegen parasieten en aandoeningen die in uw vakantieland voorkomen. 

Eerste hulp in buitenland voor uw dier

Mocht er tijdens uw vakantie in het buitenland onverhoopt sprake zijn van grote verwondingen of ziektes bij uw dier, dan is het verstandig om het adres en telefoonnummer van een dierenarts in de buurt al in uw telefoon te hebben staan. Dan hoeft u daar tijdens stressvolle momenten niet naar te zoeken.

Kleine verwondingen en uitwendige parasieten zijn vervelende zaken die door u zelf te behandelen zijn. We raden het dan ook aan om voor goede EHBO voor dieren een EHBO-setje mee te nemen. Denk daarbij aan:

  • tekentang
  • ontsmettingsmiddel
  • schaar
  • handschoenen
  • watten
  • verbandmateriaal
  • thermometer
  • wondzalf
  • pincet

Gebruikt uw dier medicijnen? Neem dan een ruime hoeveelheid mee zodat u niet zonder komt te zitten.

Maar wat u vooral niet mag vergeten, is om samen met uw dier van de vakantie te genieten!

Vergiftiging bij uw hond 

Uw huisdier krijgt elke dag voeding die speciaal voor hem of haar is gemaakt. Daarnaast krijgt hij of zij misschien wat lekkers als een brokje of een stukje kaas of worst. Allemaal vrij onschuldig.

Helaas pakken onze dierenvrienden ook weleens zelf iets wat ze lekker vinden maar wat erg schadelijk kan zijn.

Gevaarlijke etenswaren voor uw hond

Enkele voorbeelden van alledaagse etenswaren waar wij van kunnen smullen maar wat absoluut niet is bedoeld voor uw hond zijn: avocado’s, macadamia noten, ui-achtigen, druiven, rozijnen, zoetstof en chocolade.

Medicijnen voor mensen

Minder bekend is de schadelijkheid van aspirines, paracetemol en ibuprofen voor uw huisdier. Deze middelen zijn al bij hele kleine hoeveelheden zeer giftig voor uw hond. Het is daarom belangrijk dat dit nooit gegeven wordt als uw dier zich niet zo lekker voelt.

Watervergiftiging bij honden

Een hele gemene en zeer onbekende is watervergiftiging. In de zomer spelen honden vaak met water uit de tuinslang, zwemmen in het water en halen ballen uit het water. Ongemerkt kunnen zij tijdens de waterpret een gevaarlijke hoeveelheid water binnenkrijgen. Zo veel water verstoort de zoutbalans in het bloed. Dit kan ervoor zorgen dat de cellen gaan zwellen, dus ook de hersencellen, wat kan leiden tot een coma en het overlijden van de hond.

Heeft uw dier iets giftigs gegeten, probeer dan uw dier niet zelf te laten braken, maar neem direct contact op met uw dierenarts!

Tip

Geef aan uw dierenarts door wat uw huisdier heeft gegeten, hoe lang geleden dit is gebeurd en hoeveel hij/zij heeft binnengekregen.

Wespensteek

Is uw hond gestoken door een wespensteek? Een wespensteek is bij een pup, net als bij een mens, even pijnlijk maar daarna vrij onschuldig. Toch kan het hele vervelende en gevaarlijke gevolgen hebben wanneer de wesp (of bij) steekt in de buurt van de hals, neus en keelholte.

Een reactie van het lijf op een steek kan namelijk jeuk, roodheid maar ook opzwelling zijn. Omdat pups het ontzettend leuk vinden om achter alles wat vliegt aan te jagen komt het nogal eens voor dat zij naar een bij of wesp happen, en soms vangen. Ga naar: jeuk bij honden 

Wanneer de pup gestoken wordt in de keelholte en daar een zwelling ontstaat, kan dit vrij snel zorgen voor vernauwing van de luchtweg. In dit geval is het van belang dat u direct met uw pup naar de dierenarts gaat zodat zij een middel tegen de allergische reactie kunnen toedienen en eventueel uw pup kunnen beademen. Dit geldt natuurlijk ook voor alle andere dieren.

Heeft uw dier grasaren

Grasaren zijn ontzettend vervelende dingen die zich door de weerhaakjes vast nestelen in de huid van onze honden. Vaak gebeurt dit tussen de tenen, in de oren maar ook in de neusholtes of in de keel.

Elk stukje grasaar wat in het lijf achterblijft kan voor hele vervelende infecties zorgen. Het is daarom van belang dat de dierenarts de grasaar verwijdert (terwijl het dier een klein roesje krijgt) en goed controleert of er niks is blijven zitten.

Twijfels of vragen?

Neem gerust contact met ons op.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd