Uw hond of kat hoest

Hoesten of kuchen bij uw hond of kat kan verschillende onderliggende oorzaken hebben. Het soort hoest geeft vaak al een indicatie waar het probleem zich bevindt. Een droge, luide hoest horen we vaker bij problemen met de bovenste luchtwegen en kan duiden op een keelontsteking bij uw hond. Een productieve, zachte hoest horen we vaker bij problemen met de diepere luchtwegen, zoals een longontsteking.

Hond hoest: heeft hij een keelonsteking?

Een hoestende hond kan er erg naar uit ziek. Mogelijk vermoedt u direct een keelonsteking. Maar er zijn meer redenen mogelijk dat uw hond veel hoest. Het kan zijn dat uw hond astma heeft, kennelhoest, of een

Een droge, luide hoest bij uw hond of kat

 • Keelontsteking

  Kan bij uw hond of kat erg vervelend zijn en wordt (vaak) veroorzaakt door irritatie. Met de juiste medicijnen is een keelontsteking goed te behandelen.
 • Samenklappen van de luchtpijp (tracheacollaps)

  Dit duidt op een erfelijke aandoening die vooral voorkomt bij kleine hondenrassen (o.a. Chihuahua, Maltezer, Yorkshire Terriër, Mopshond). Diagnose gebeurt aan de hand van röntgenfoto’s. Uw dierenarts bepaalt op basis van deze röntgenfoto's de juiste behandeling.
 • Kennelhoest/besmettelijke hondenhoest

  Een besmettelijke infectie van de luchtpijp die wordt veroorzaakt door een combinatie van virussen en bacteriën. De diagnose wordt gesteld door de combinatie van typische symptomen en lichamelijk onderzoek. Wanneer kennelhoest door de dierenarts is vastgesteld kan deze met behulp van medicijnen worden behandeld. Tip: Preventie door tijdige vaccinatie bij uw hond.

Een zachte hoest bij uw hond of kat

 • Longontsteking

  Dit kan veroorzaakt worden door verschillende soorten bacteriën, parasieten, virussen en schimmels. Ook het verslikken in eten kan een longontsteking veroorzaken. De diagnose wordt gesteld door een röntgenfoto. Op basis hiervan volgt er eventueel nog verder onderzoek en wordt de behandeling volledig afgestemd op het soort longontsteking.
 • Hartfalen

  Bij linker hartfalen kan er vocht achterblijven in de longen. Dit veroorzaakt hoesten. Ook kan een vergroot hart op de luchtpijp duwen, wat ook voor hoestklachten kan zorgen. De diagnose gebeurt door het maken van een röntgenfoto van de borstkas of een echo van het hart. Lees ook: hartproblemen bij hond en kat
 • Chronische bronchitis

  Er zijn verschillende onderliggende oorzaken mogelijk (infectieus, allergisch et cetera.). De diagnose wordt gesteld aan de hand van een röntgenfoto en/of een longspoeling. Behandeling naargelang onderliggende oorzaak.
 • Bronchiaal astma

  Is een vorm van chronische bronchitis die voornamelijk bij katten voorkomt (ongeacht de leeftijd). De diagnose wordt gesteld door het maken van een röntgenfoto. Door middel van medicijnen vindt de behandeling plaats. Lees ook: astma kat.
 • Longwormen

  Infectie door contact met slakken of kikkers. Longworm diagnose is mogelijk op verschillende manieren: ontlastingsonderzoek, bloedonderzoek, röntgenfoto of longspoeling. Behandeling en preventie middels ontworming. Lees ook: wormen kat en wormen hond
 • Tumoren

  Ook tumoren of uitzaaiingen kunnen hoestklachten geven. We zien dit vaker bij oudere dieren. Diagnose geschiedt meestal aan de hand van een röntgenfoto. De behandeling is vaak lastig en afhankelijk van het soort tumor. Lees ook: tumor hond en tumor kat

Advies bij hoest

In het kort: : let op en neem contact op. Als uw hond of kat hoest is het verstandig om een afspraak te maken bij de dierenarts. En probeer voor uw afspraak bij de dierenarts goed te letten op hoe vaak en op welke manier uw dier hoest. Een filmpje maken kan helpen. Heeft u vragen over de hoest bij uw kat of hond? Stel ze vrijblijvend, neem contact met ons op.

Neem contact op met een dierenarts

Denkt u dat de symptomen bij uw dier passen? Neem dan contact op met een dierenarts voor een consult.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd