Heeft mijn hond overgewicht?

Je kunt op verschillende manieren controleren of je hond overgewicht heeft. Zo is er de Body Condition Score, die veel gebruikt wordt door dierenartsen.

We zetten de dingen om naar te kijken voor je op een rij, zodat jij zelf ook goed kunt herkennen of je hond te dik is..

Overgewicht bij huisdieren herkennen

Net zoals bij mensen, is overgewicht ongezond voor uw huisdier. Uw hond of kat heeft écht een fijner leven wanneer hij niet al dat extra gewicht mee hoeft te slepen. 

Snel moe

Is uw huisdier snel moe? Sjokt uw hond bijvoorbeeld achter u aan bij een langere wandeling? Of is uw kat niet meer zo actief? Een huisdier met overgewicht is snel moe en houdt spelen minder lang vol.

Oververhit huisdier

Als het warm wordt in de zomer is het voor onze huisdieren lastig om koel te blijven. Huisdieren met overgewicht hebben het nog zwaarder en raken sneller verhit dan huisdieren die een gezond gewicht hebben.

Goed in de gaten houden dus als uw huisdier wel erg snel last krijgt van de warmte. Uw hond hijgt dan bijvoorbeeld veel meer dan dat u gewend bent.

Ribben-check

Een makkelijke manier om te kijken of uw huisdier overgewicht heeft is door de ribben-check te doen. Wrijf (lichtjes) met uw hand/vingers over de ribbenkast van uw dier.

Als de ribben niet meer te voelen zijn dan heeft uw dier waarschijnlijk overgewicht. 

Hond of kat zin in eten

Heeft uw huisdier de hele dag trek en/of vraagt hij de hele dag om eten? Dan is er een goede kans dat uw huisdier te zwaar is.

Let op, er zijn aandoeningen waarbij dieren meer of vaker gaan eten, maar juist afvallen. Bij katten kan dit bijvoorbeeld komen door schildklier- of nierproblemen.

Hints

Maken mensen weleens opmerkingen over het formaat van uw huisdier, of over zijn 'welvarende' uiterlijk?

Vreemde ogen kijken vaak met een objectievere blik naar uw huisdier dan uzelf en zien het daardoor vaak eerder als uw huisdier iets te zwaar is. Neem dit soort opmerkingen dus serieus.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd