Overgewicht bij honden

Obesitas bij honden is een groeiend probleem wat serieus genomen moet worden. In Nederland is ruim de helft van de honden te dik. Dit komt meestal door het geven van te veel voeding of verkeerde voeding in combinatie met te weinig beweging.

Lees ook: handleiding diervoeding

Meer kans op gezondheidsproblemen

Een hond met overgewicht heeft meer kans op het krijgen van verschillende gezondheidsproblemen, zoals orthopedische aandoeningen, diabetes mellitus, hartziekten, urinewegaandoeningen, voortplantingsproblemen, huidproblemen en een aantal vormen van kanker. Daarnaast vormen operaties en narcose risico’s voor een hond met overgewicht.

Langer leven

Door je hond op een goed gewicht te houden, verbeter je niet alleen de gezondheid van je hond, maar ook de kwaliteit van zijn leven. Onderzoeken hebben aangetoond dat honden met een ideaal gewicht bijna twee jaar langer leven dan honden met overgewicht.

Een handig hulpmiddel om het ideale gewicht van je hond te bepalen is de Body Condition Score.

Wat is de Body Condition Score hond?

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van de Body Mass Index (BMI), de meetmethode voor mensen die ons helpt om het ideale gewicht bij bepaalde lichaamslengtes te bepalen. Voor dieren is er ook zo’n meetmethode: de Body Condition Score (BCS). De BCS bestaat uit meerdere schalen, van zeer mager tot zwaarlijvig.

Hoe bepaal ik de conditie van mijn hond?

Heb je je hond een keer gewogen? Alleen naar het getal op de weegschaal kijken is meestal niet genoeg om de conditie van je hond te bepalen. Elke hond is namelijk anders; een andere leeftijd, ander ras en andere bouw. Daarom is het belangrijk om te kijken naar het figuur van je hond. Bekijk het figuur van je hond van bovenaf en vanaf de zijkant. Kijk naar de ribben, wervelkolom, heupbeenderen, taille, buik, spiermassa en de totale vetbedekking.

Gedrag

Is je hond snel moe of niet meer actief? Overgewicht kun je ook herkennen aan het gedrag van je hond. Ga voor meer informatie naar: overgewicht hond herkennen

Figuur van hond

Bij een hond met het ideale gewicht ziet je van bovenaf de taille als een zandloperfiguur. Als je jouw hond vanaf de zijkant bekijkt, lijkt zijn of haar buik achter de ribbenkast weggestopt.

Je kunt de afbeelding hieronder gebruiken om te vergelijken. Heeft je hond het figuur van de ‘groene’ hond, dan is het figuur van jouw dier goed. Lijkt het figuur op die van de ‘gele’ hond, dan is je hond te dun. Als je hond hetzelfde figuur als de ‘rode’ hond heeft, dan is je hond te dik.

Schema body score hond - afbeelding vergroten

Voelen

Alleen kijken is niet genoeg. Het is ook belangrijk dat je jouw hond aanraakt om zijn of haar conditie te bepalen. Als je je duimen op de ruggengraat van je hond legt en je vingers over de ribbenkast spreidt, moet je elke rib onder een dun laagje huid en vet kunnen voelen.

Body Condition Score: drie stappen

Een korte samenvatting. De drie stappen die je moet uitvoeren om de Body Condition Score van je hond te bepalen zijn:

  1. controleer de ribben door ze aan te raken
  2. kijk naar het figuur van je hond
  3. kijk naar je hond van bovenaf

Oefen deze stappen en controleer regelmatig de conditie van je hond.

Hond te dik?

Is je hond te dik? Dan is het nodig om hem of haar af te laten vallen. Je kunt samen met je dierenarts een dieetprogramma voor jouw hond maken. Meer weten? Ga naar: afvallen hond

Lees ook: overgewicht hond voorkomen

Vragen of advies?

Vindt je het lastig om de conditie van je hond te bepalen? Heb je begeleiding nodig? Neem contact op met onze dierenarts voor advies. Is je hond te zwaar? Onze dierenarts kan je helpen met het maken van een afslankplan voor jouw hond.

Neem contact op met een dierenarts

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd