Wormen bij honden 

Wormen leven in de darmen van honden. Hier leggen ze eitjes die via de ontlasting in de omgeving terechtkomen.

Een aantal wormsoorten zijn niet alleen gevaarlijk voor uw hond, maar ook voor uzelf. Het is daarom belangrijk om uw hond vier keer per jaar te ontwormen. Puppy's moeten vaker worden ontwormd. Ga bij uw dierenarts langs voor advies. 

Lees ook: wormen bij katten

Soorten wormen bij de hond

De meest voorkomende wormen in Nederland bij de hond zijn spoelwormen.

Andere soorten wormen die bij honden voorkomen zijn:

  • hartwormen
  • longwormen
  • zweepworm
  • haakwormen
  • lintwormen

Spoelwormen

De spoelworm is de meest voorkomende worm bij huisdieren. Volwassen honden worden door een spoelworm besmet door het opnemen van eitjes uit de omgeving, of door contact met dieren die besmet zijn, zoals een muis of vogel. Dit noemen we een tussengastheer. Ook mensen kunnen besmet worden door deze worm.

Waarom honden steeds opnieuw spoelwormen krijgen
Als een hond zwaar besmet is met spoelwormen leggen volwassen wormen eitjes in de darmen. Deze eitjes komen vervolgens via de ontlasting weer in de omgeving of worden opgenomen door tussengastheren. Deze besmette tussengastheren geven de worm weer door aan de kat en hond. Zie ook de afbeelding met de levenscyclus van de spoelworm.

Deze cyclus is de belangrijkste reden waarom honden steeds opnieuw spoelwormen krijgen. Het is dus belangrijk om uw hond te ontwormen, zelfs als uw hond niet buiten komt.

Pups met spoelwormbesmetting geboren
Bijna elke pup wordt met een spoelwormbesmetting geboren of kan tijdens de zoogperiode besmet raken door de moeder.

Het gevaar van spoelwormen voor dieren en mensen
De larfjes van de spoelworm die uit de eitjes komen maken een trektocht door het lichaam. Daarbij kunnen ze bij onze honden, maar ook bij mensen, schade veroorzaken aan organen zoals de longen. Bereiken ze bijvoorbeeld bij kinderen de ogen, dan kan dit problemen met het zicht veroorzaken.

Het is dus heel belangrijk om te voorkomen dat honden spoelwormeitjes uitscheiden.

Hartworm

Honden kunnen door de beet van een besmette mug besmet worden met de hartworm.
De aandoening komt voornamelijk voor in Zuid- en Oost-Europa.

De wormen nestelen zich in het hart en de longslagaderen, wat grote problemen voor de bloedsomloop en hartklachten veroorzaakt. Als een groot aantal wormen tegelijk dood gaat, kan dat plotseling de bloedvaten van de longen afsluiten. Deze parasiet is dus levensgevaarlijk voor uw dier.

Een besmetting met hartworm is moeilijk te behandelen en niet zonder gevaar. Voorkomen is dus altijd beter dan genezen.

Voorkom besmetting en vraag ons advies
Mocht u op reis gaan naar Oost- en/of Zuid-Europa, vraag uw dierenarts dan vooraf welke maatregelen u kunt nemen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden.

Franse hartworm

De Franse hartworm is een gevaarlijke en zelfs levensbedreigende parasiet die door naakt­- en huisjesslakken overgedragen wordt. De symptomen van deze worm zijn heel verschillend, van flauwtes, bloedingen tot epilepsie. De besmettingen bij honden nemen toe in Nederland. Houdt uw hond dus liever uit de buurt van slakken en/of zorg met regelmatige ontworming voor de juiste bescherming.

Longworm

Deze worm komt vooral voor bij dwergpoedels, maar andere hondenrassen kunnen ook besmet raken. De longworm tast de longblaasjes aan en veroorzaakt vaak hoesten. De longworm kan opgespoord worden via onderzoek van de ontlasting of kijkonderzoek in de longen bij de hond.

Zweepworm

Besmetting met deze worm vindt plaats door opname van eitjes uit de omgeving. Zweepwormen kunnen bij de hond ontsteking aan de wand van de dikke darm veroorzaken. Het ziektebeeld is vaak langdurig en het vaststellen van een besmetting kan lastig zijn.

Haakworm

Haakwormen komen vooral in Zuid-Europa voor, maar worden ook in Nederland aangetroffen.

Larven dringen via de huid of slijmvliezen de hond binnen waardoor uw hond besmet wordt met de haakworm. Ze veroorzaken kleine wondjes in de dunne darm die voor verdere gezondheidsproblemen kunnen zorgen.

Lintworm en vossenlintworm

Uw hond kan een lintworm oplopen door het oplikken van vlooien of luizen en door het opeten van prooidieren, zoals bijvoorbeeld muizen. Lintwormen leven in de darmen van de hond. Ze kunnen enkele millimeters tot enkele meters lang worden. Lintwormen bestaan uit een kop, een hals en een groot aantal schakels die gevuld zijn met tientallen wormeitjes. De schakels zijn soms zichtbaar als “rijstkorrels” onder de staart.

Vossenlintworm: gevaarlijk voor mensen
Naast deze soort lintworm is er een zeer gevaarlijke vossenlintworm. Deze vossenlintworm kan larvale cysten veroorzaken in het menselijk lichaam. Dit kan ernstige complicaties met zich meebrengen. Behandelen tegen de vossenlintworm is dus heel belangrijk.

Hond ontwormen

Om een wormbesmetting bij uw hond te voorkomen, is het belangrijk dat u uw hond regelmatig een wormenkuur geeft. Niet elk anti wormenmiddel werkt tegen alle wormen. Neem contact op met uw AniCura dierenarts en laat u adviseren over de geschikte wormenkuur.

Lees ook: hond ontwormen

Wormenkuur voor pups of drachtige honden

Niet elk anti wormmiddel is geschikt voor puppy’s of zwangere honden. Uw dierenarts kiest het anti wormmiddel dat geschikt is voor uw hond.

Vragen en advies

Heeft u vragen over de ontworming van uw hond? Of denkt u dat uw hond wormen heeft? Neem contact met een AniCura Dierenkliniek bij u in de buurt. 

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.