Inenten van je hond

Het inenten, ofwel vaccineren van je hond is heel belangrijk, hoe oud jouw hond ook is. Pups krijgen afweerstoffen tegen ziekten via de moedermelk. Als deze afweerstoffen verdwijnen, moet de pup zelf weerstand opbouwen. Een inenting zorgt voor het aanmaken van afweerstoffen tegen de ziekte waarvoor gevaccineerd wordt.

Lees ook: Inenten kat

Stel de vaccinaties in deze tijd niet uit

Inenten hond

Het is verstandig om jaarlijks met je hond een bezoek te brengen aan de dierenarts, voor een vaccinatie en een gezondheidscontrole

Inenting (vaccinatie) helpt bij het opbouwen van weerstand, zonder dat de pup echt ziek hoeft te worden. Om de opgebouwde weerstand vervolgens in stand te houden, wordt de inenting herhaald. Zo zorg je ervoor dat de gezondheid van je hond op peil blijft.

Waarom hond laten inenten? 

Een gezonde hond is een blije hond. Omdat er verschillende ziektes op de loer liggen, kun je je hond laten inenten tegen de meest voorkomende en de meest gevaarlijke infecties.

Dankzij vaccinaties komen levensbedreigende ziektes zoals hondenziekte, besmettelijke leverziekte en parvo bij honden in Nederland gelukkig weinig voor.

Door je hond te laten inenten, verklein je de kans dat je huisdier ziek wordt. En ook dat je huisdier andere honden besmet. 

Wanneer en hoe vaak hond inenten?

Pups krijgen hun eerste vaccinatie als ze zes weken oud zijn. Daarna moet je pup ingeënt worden als zij:

 • acht á negen weken;
 • 12 á 13 weken;
 • en één jaar oud is.

Bij sommige pups zal je dierenarts adviseren een extra inenting te geven op 16 weken leeftijd.

Volwassen honden worden ieder jaar gevaccineerd tegen Leptospirose / de ziekte van Weil en elke drie jaar tegen parvovirus, hondenziekte en besmettelijke leverziekte.

Hond inenten tegen kennelhoest

Onder bepaalde omstandigheden is het verplicht om je hond te laten inenten tegen besmettelijke hondenhoest, ook wel kennelhoest genoemd.

Bijvoorbeeld als je je hond naar een pension brengt. Ook in andere gevallen kan het verstandig zijn om je hond tegen besmettelijke hondenhoest te laten inenten. Bijvoorbeeld als je hond regelmatig contact heeft met andere honden.

Vraag je dierenarts wat het beste is voor jouw persoonlijke situatie.

Hond inenten tegen hondsdolheid

Tot slot moet je je hond laten inenten tegen hondsdolheid (rabiës), wanneer je met je hond naar het buitenland gaat.

Voor de meeste landen moet deze inenting minimaal drie weken voor vertrek gegeven worden. Deze inenting kan gegeven worden vanaf drie maanden leeftijd en is meestal drie jaar geldig.

Soorten vaccinaties

Hieronder vind je een greep uit de meest gegeven inentingen voor honden.

 • Leptospirose (dit wordt soms de kleine cocktail genoemd)

Dit is een inenting tegen de vier meest voorkomende varianten van de leptospira bacteriën.

Deze bacteriën kunnen verschillende vormen van leptospirose veroorzaken, waaronder de ziekte van Weil.

Leptospirose is ook gevaarlijk voor mensen. Met deze enting bescherm je dus niet alleen je hond, maar ook jezelf/je gezin.

 • Grote cocktail

Met deze inenting wordt je hond beschermd tegen de ziekte van Weil (leptospirose), hondenziekte (canine distemper virus), besmettelijke leverziekte (hepatitus of canine adenovirus) en het canine parvovirus.

 • Kennelhoest vaccinatie

Kennelhoest staat ook wel bekend als hondenhoest. Deze inenting wordt meestal gegeven via een druppel in de neus, maar kan ook via een prik worden gegeven. 

Hiermee wordt je hond beschermd tegen de bacterie Bordetella bronchiseptica en het paraïnfluenza virus.

 • Rabiës vaccinatie (hondsdolheid vaccinatie)

Deze vaccinatie is een inenting tegen hondsdolheid, ofwel rabiës. Deze ziekte is ook gevaarlijk voor mensen en andere zoogdieren.

Hondsdolheid is een dodelijke aandoening. De inenting tegen rabiës is verplicht als je hond naar een land gaat waar rabiës voorkomt.

Voorbeeld van een vaccinatieschema 

Zoals je hierboven leest zijn er verschillende soorten vaccinaties welke op verschillende leeftijden worden aangeraden. Hieronder zie je een voorbeeld van een mogelijk vaccinatieschema. Vraag altijd jouw dierenarts voor een advies op maat voor je hond. 

Leeftijden vaccinaties

 • 6 weken
  Basis vaccinaties: hondenziekte en parvovirus
 • 8 à 9 weken
  Basis vaccinaties: parvovirus en Leptospirose
  Aanvullende vaccinatie: kennelhoest
 • 12 à 13 weken
  Basis vaccinatie: grote cocktail
  Aanvullende vaccinaties: kennelhoest en rabiës
 • 16 à 20 weken (optioneel)
  Aanvullende vaccinatie: parvovirus
 • 1 jaar
  Basisvaccinatie: grote cocktail en Leptospirose
  Aanvullende vaccinatie: kennelhoest
 • 2 jaar en ouder
  Basisvaccinatie: grote cocktail en Leptospirose
  Aanvullende vaccinatie: kennelhoest

De grote cocktail bestaat uit vaccinatie tegen: 

 • hondenziekte
 • besmettelijke leverziekte
 • parvovirus

Bij volwassen honden wordt de grote cocktail elke drie jaar herhaald en de enting tegen Leptospirose jaarlijks herhaald.  Het rabiës vaccin hoeft maar eens elke drie jaar te worden herhaald. 

Wat zijn bijwerkingen van vaccinatie bij jouw hond?

Het kan zijn dat je verhalen hebt gelezen over de bijwerkingen van vaccinaties bij honden. Hoewel de kans op bijwerkingen inderdaad aanwezig is, is de kans erg klein dat je hond klachten krijgt na een inenting.

Gebeurt dat toch, dan is de meest voorkomende klacht een bult op de plek van de vaccinatie. In zeer zeldzame gevallen kan een allergische reactie optreden.

Kleinere honden een iets grotere kans op bijwerkingen. De dosis halveren bij een kleine hond is echter niet nuttig. Het is niet bekend of het vaccin dan genoeg bescherming geeft.

Bijwerkingen van een inenting kunnen zijn:

 • lichte verschijnselen van de ziekte waartegen geënt wordt
 • lichte koorts
 • een bult op de plaats van vaccinatie
 • misselijkheid en diarree kort na vaccinatie
 • allergische reactie (zeer zeldzaam)

Wel of niet hond vaccineren?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar vaccinatie bij huisdieren en de huidige vaccins zijn daardoor beter en leiden tot minder bijwerkingen dan de vaccins die vroeger werden gebruikt.

Het is belangrijk om te realiseren dat de voordelen van inentingen vele malen groter zijn dan de nadelen.

Algemeen advies over vaccineren kan nooit gegeven worden; dit is maatwerk en is bijvoorbeeld afhankelijk van of er wordt gereisd met een dier en of het dier naar een pension of cursus gaat.

Doordat er voortdurend nieuwe onderzoeken worden gedaan naar vaccineren, ook naar de lengte van bescherming van het vaccin, wordt het advies ook steeds bijgesteld. In sommige gevallen is het mogelijk om via titerbepaling de antistoffen te meten in het bloed van de hond.

Titerbepaling hond

Titeren wordt tegenwoordig veel gedaan. Dit houdt in dat een inenting alleen wordt gegeven als op grond van bloedonderzoek blijkt dat de bescherming nodig is.

Dus als de hond zelf niet voldoende antistoffen tegen de ziekte in zijn lichaam heeft. Zo voorkom je onnodig vaccineren. Wees je er wel van bewust dat de uitslag van een titerbepaling niet 100 procent betrouwbaar is.

Bovendien kan met deze methode alleen gekeken worden of het nodig is om te vaccineren tegen hondenziekte, besmettelijke leverziekte en parvo. De inenting tegen de ziekte van Weil moet nog steeds ieder jaar gegeven worden.

Daarnaast is het zo dat een pup niet alleen zelf antistoffen aan gaat maken om een ziekte tegen te houden, maar het lichaam gaat ook cellen voorbereiden om een mogelijke infectie te lijf te gaan. Dit noemen wij cellulaire afweer en is niet te meten.

Inenting uitstellen

Er zijn enkele redenen om het laten inenten van je hond te willen uitstellen. Redenen kunnen zijn: 

 • je hond is ziek 
 • je hond heeft een langdurige aandoening
 • je hond is drachtig.

Wanneer je hond onder een van deze punten valt, kunt je het best afspraken maken met je dierenarts over het moment van vaccineren. 

Kosten inenting voor honden

De kosten van een inenting bestaan vaak uit de kosten van een consult en de kosten van de vaccinatie. Vraag aan je dierenarts tegen welke ziektes en hoe vaak je hond ingeënt moet worden.

Bij het gebruik van een titerbepaling zijn de kosten hoger dan bij inenten volgens een vast vaccinatieschema.

Meer weten over de kosten van inentingen voor honden en eventuele vergoedingen van je dierenverzekering? Vraag het ons!

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd