Waarom veilig groeien belangrijk is

Voor een pup is groeien erg belangrijk. Tijdens het groeien krijgt het lichaam van de pup zijn uiteindelijke vorm en samenstelling. Weefsels en organen groeien uit. Sommige weefsels zoals kraakbeen en zenuwweefsel kunnen maar één keer groeien. Als deze weefsels beschadigd raken, worden ze daarna niet opnieuw gevormd.

Dit betekent dat u als eigenaar tijdens de groei van uw pup voor de beste omstandigheden moet zorgen. Zo kan uw pup op een gezonde manier groeien. Natuurlijk heeft al een deel van de groei plaatsgevonden in de baarmoeder van de moederhond. Na de geboorte moeten wij ervoor zorgen dat de rest van de groei zo goed mogelijk verloopt.

Lees ook: groeiproblemen bij pup en groeistoornissen bij hond

1. Geef uw pup volledige en uitgebalanceerde voeding

Uw pup heeft voeding nodig die goede voedingsstoffen bevat om te kunnen groeien. Naast de noodzakelijke voedingsstoffen moeten de voedingsstoffen ook in de juiste verhoudingen in de voeding aanwezig zijn. Er is dan sprake van een volledige en uitgebalanceerde voeding. Voeg zelf geen extra ingrediënten aan de voeding toe. Dit kan namelijk de balans verstoren.

Verhoudingen van voedingsstoffen

Van sommige voedingsstoffen heeft een pup juist minder nodig en van andere juist meer. Op het moment dat voedingsstoffen niet in de juiste verhouding worden aangeboden, worden ze ook niet meer in de juiste verhouding opgenomen. Zo ontstaat er een tekort of overmaat van bepaalde voedingsstoffen in het lichaam. 

Let daarom op dat u ‘volledig voer’ geeft aan uw pup. ‘Volledig voer’ is een wettelijk beschermde term en betekent dat de voeding alles bevat wat een dier nodig heeft mits de voeding ook voor dat dier bedoeld is. 

Helaas wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van marketingtermen die voor doen komen alsof een voeding volledig zou zijn.

2. Kies een A-merk voeding voor uw pup

A-merken hebben een naam hoog te houden en gaan daarom zeer zorgvuldig te werk. Niet alleen beschikken zij over onderzoeksmogelijkheden, maar hebben zij ook goede eigen productieprocessen die streng gecontroleerd worden. A-merken passen de laatste wetenschappelijke kennis toe op hun producten en garanderen een goede kwaliteit. Het is dan ook niet voor niets dat de A-merken door dierenartsen geaccepteerd worden als dieetvoedingen.

Deze dieetvoedingen worden gegeven aan zieke dieren. Dierenartsen kunnen dan ook duidelijk effect zien op de gezondheid van het dier. Dit wordt zelfs aangetoond met onderzoek zoals bloedonderzoek. 

A-merken werken met vaste samenstellingen van de voeding. De voeding wordt gemaakt van veilige grondstoffen en is gebaseerd op een wetenschappelijke keuze en niet op de prijs van de grondstoffen.

De fabrikant van A-merk voeding stelt de voeding zo samen dat het de ontwikkeling van goede darmbacteriën bevordert of op een andere manier de weerstand van het jonge dier helpt verhogen. Ook worden er maatregelen genomen om de kans op het ontstaan van groeistoornissen zo klein mogelijk te maken.

3. Kies een voeding die het meest geschikt is voor uw pup 

Door het enorme aanbod van hondenrassen is er ook een grote verscheidenheid aan soorten pups. Door deze variatie zijn er ook allerlei gezondheidsrisico’s die een relatie hebben met voeding. Zo kunnen pups van zeer kleine rassen een bloedsuiker tekort oplopen bij een verkeerd voerschema en kunnen middelgrote en grote honden weer gevoelig zijn voor skeletproblemen.

Daarnaast zijn er rassen die gevoelig zijn voor bepaalde stoffen in de voeding. Bijvoorbeeld de labrador retriever is gevoelig voor koper. De Duitse herder en Duitse dog zijn gevoelig voor de ontwikkeling van dunne ontlasting.

Advies: kies een product dat het beste past bij uw type pup en eventueel ras. Gebruik de voedingstabel als richtlijn maar controleer de voedingstoestand van uw pup met het oog en de hand. Een gezonde pup hoort slank op te groeien. Geef geen product voor volwassen honden aan uw pup, dit zorgt namelijk voor een tekort aan vele belangrijke voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een goede vorming van de weefsels.

4. Geef geen baby-, peuter- of kindervoeding aan uw pup 

In de kliniek maken we regelmatig mee dat baby-, peuter- of kleutervoeding wordt gegeven aan puppy’s. Al deze producten zijn niet geschikt als voeding voor pups. Dit omdat deze producten zijn afgestemd op de behoefte van een mens en die komen niet overeen met de behoefte van een hond. Andere zaken zoals melk, yoghurt, kaas en brood kunnen ook gevaarlijk zijn bij de goei en kunnen groeistoornissen veroorzaken. 

Chocolade, krenten en rozijnen zijn zeer giftig voor honden.

5. Let op de samenstelling van de voeding 

De samenstelling van voeding is lastig te begrijpen als eigenaar. Wettelijke regels staan niet toe dat er uitingen op de verpakking staan die iets zeggen over de kwaliteit. Zo zult u geen energiewaarde, verteerbaarheid of nauwkeurige informatie over gebruikte grondstoffen terugvinden op de verpakking. 

Laat u adviseren door uw dierenarts of een echte voedingsdeskundige.

Een ander nadeel is dat sommige grondstoffen zoals ‘gevogeltemeel’ naar kunnen klinken, maar uitstekende grondstoffen zijn. Anderzijds zegt een term ‘kip’ helemaal niets over de kwaliteit van de gebruikte kip. Met de combinatie van deskundig advies en een A-merk bent u zeker van de juiste voeding.

De term ‘vers vlees’ zegt alleen dat het vlees niet verhit is. Vers vlees voedingen bevatten niet altijd alle voedingsstoffen in de juiste verhoudingen.

6. Let op de kwaliteit van de voeding 

Hoe zorgt u voor de juiste kwaliteit van voeding? Hiervoor geldt een aantal adviezen: 

  • koop nooit voeding uit een uitschepbak
  • koop alleen voeding in een originele verpakking met batchcode en houdbaarheidsdatum
  • koop alleen voeding die nog geruime tijd mee kan tot de houdbaarheidsdatum

Koop geen voeding die op een warme plaats ligt of bewaard wordt. Verpakkingen met weinig of geen zuurstof zijn het mooist omdat de eigenschappen van de voedingsstoffen dan het langst worden bewaard. Op de verpakking staat dit als ‘verpakt onder beschermende atmosfeer’ vermeld.

Een A-merk voeding in de originele verpakking met een ruime houdbaarheidsdatum is een goede keus. Droge voeding zoals brokjes stimuleert het kauwen voor de pup en is naar verhouding ook het voordeligst omdat u veel voeding en weinig water koopt.

A-merken voegen temperatuurgevoelige ingrediënten pas toe nadat het brokje is afgekoeld. Deze voedingen zijn vrij van bacteriën en dat moet ook om bederf te voorkomen. Pups nemen voldoende bacteriën op uit de leefomgeving om de natuurlijke darmflora op te bouwen.

7. Kies verantwoorde kauwmaterialen 

Kauwen is goed voor pups. Door te kauwen ontwikkelt uw pup de kauwspieren. Kauwmaterialen moeten wel aan een aantal eisen voldoen. 

Veel kauwmaterialen beïnvloeden de voedingsbalans of zijn nutteloze voedingsmaterialen. Buffelhuid is een verstandige keus. Kies een voorwerp uit dat past bij de grootte van de kaken van uw pup. Pas wel op dat honden uit competitie of vraatzucht niet het laatste, te grote stuk in één keer opeten. Dat kan voor problemen zorgen.

Kauwmaterialen en speeltjes die niet als voeding bedoeld zijn, mogen niet worden opgegeten. Er mogen dus geen stukjes vanaf komen. Te vaak moeten dierenartsen een stukje vastgelopen speelgoed, kauwmateriaal of een stuk flos verwijderen uit de darm.

Wordt een buffelhuid kluif of floss smerig? Doet u dan de buffelhuid of floss 24 uur in de vriezer. Geef het weer aan uw hond als het ontdooid is. Ribben, knieën, mergpijpjes en andere botten raden wij dringend af.

8. Voorkom overgewicht bij uw pup 

Tegenwoordig hebben veel volwassen dieren overgewicht. Simpel gezegd nemen ze meer energie op dan dat ze verbruiken. De oplossing is eenvoudig: minder eten en meer bewegen. 

Aan minder eten zitten grenzen. Als u de dagelijkse voeding hoeveelheid sterk verlaagd, worden alle voedingsstoffen verlaagd. Ook de goede. Jonge dieren met overgewicht hebben een grotere kans op groeistoornissen. In het algemeen is het beter om een jong dier slank te laten opgroeien. 

De groeiperiode van een hond verschilt per ras. Aan het einde van de groeiperiode moet u oppassen dat u uw hond niet te veel eten geeft. Doordat de energiebehoefte lager wordt kan het zijn dat u uw hond snel te veel eten geeft. Houd er rekening mee dat de tussendoortjes die u tijdens training als beloning geeft ook energie bevatten.

U kunt de brokjes van puppyvoeding als beloning gebruiken of speciale beloningsbrokjes die geschikt zijn voor pups. Trek deze brokjes dan wel af van de dagelijks toegestane hoeveelheid voeding.

Lees ook: hond laten afvallen

9. Geef alleen voedingssupplementen op aanraden van uw dierenarts

Als u een goede voeding aan uw hond geeft van een A-merk dan zijn supplementen niet nodig. Voor dieren in de groeifase, zoals bij pups, kan het gebruik van voedingssupplementen zelfs schadelijk zijn. Dit wordt vooral veroorzaakt door de samenstelling van het zogenaamde vulmiddel, dat is de niet werkzame stof van het supplement. Dit gedeelte kan oplopen tot wel 95% van het product.

Geef alleen supplementen op aanraden van uw dierenarts. Uw dierenarts kan de kwaliteit inschatten en beoordelen of het kan bijdragen aan de gezondheid van uw hond.

10. Andere voeding geven? Verander geleidelijk van voeding

Wilt u andere voeding geven zoals een ander merk of samenstelling? Pas de voeding in kleine stapjes aan. U kunt de volgende verhoudingen aanhouden:

  • Dag 1: meng 25 procent nieuwe voeding met 75 procent oude voeding.
  • Dag 2: meng 50 procent nieuwe voeding met 50 procent oude voeding.
  • Dag 3: meng 75 procent nieuwe voeding met 25 procent oude voeding.
  • Dag 4: Geef 100 procent nieuwe voeding.

Door deze stappen te volgen, kunnen de bacteriën in de darm (darmflora) het beste wennen aan de nieuwe voeding. Dit is vooral belangrijk bij pups en als de kwaliteit tussen de oude en de nieuwe voeding duidelijk verschilt. Een plotselinge overgang kan diarree veroorzaken.

Meer tips? Schrijf u in voor de digitale Puppy Wijzer

Er is niks schattiger dan een puppy verwelkomen in je leven. Maar je leven staat ineens op z’n kop. Want hoeveel beweging mag zo’n klein beestje eigenlijk hebben op een dag? En hoe gaat u om met puppy puberteit? 

Ontvang maandelijks een gepersonaliseerde nieuwsbrief basis van de leeftijd van uw puppy. Zo krijgt u op de juiste momenten advies, tips en herinneringen die zijn afgestemd op de levensfase van uw puppy. 

Lees ook: voor het eerst een pup: hierop moet u letten

Advies over voeding

Heeft u vragen over de voeding voor uw pup? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag verder. Of kom langs voor een puppyconsult bij u in de buurt.

Lees ook: voeden van teef en pasgeboren pups

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.