Gebitsproblemen bij de hond of kat

Wanneer heeft een hond of kat gebitsproblemen? Het ligt aan het specifieke probleem of u deze kan opmerken.

Symptomen

Van tandplak of tandsteen zal uw huisdier niet direct snel minder gaan eten of zichtbaar lijden tonen. Maar wat weinig mensen weten, is dat deze gebitsproblemen wel kunnen leiden tot ernstiger problemen, zoals aantasting van vitale organen. Daarom is het herkennen van gebitsproblemen belangrijk. We zetten enkele symptomen op een rij:

  • stinken uit de bek (9 van de 10 keer komt dit door gebitsproblemen!)
  • chagrijnig gedrag
  • minder speelse kat of hond
  • rood, bloedend of gezwollen tandvlees - lees ook: ontstoken tandvlees herkennen
  • aan één kant van de bek kauwen
  • veel tandplak (witte stinkende pasta)
  • schrikken van eten
  • tandsteen (gele/bruine harde aanslag)

In dit artikel benoemen we de meest voorkomende gebitsproblemen bij honden en katten en wat u en de dierenarts eraan kunnen doen. 

Gebitsproblemen herkennen bij huisdier

In het filmpje legt Lisa uit hoe u gebitsproblemen herkent bij uw huisdier.

Tandplak en tandsteen 

Het is belangrijk om tandplak en tandsteen op tijd aan te pakken. Op termijn kunnen er namelijk grotere problemen door ontstaan. Voor een uitgebreidere omschrijving en behandeling van tandsteen bij de hond leest u hier verder, en voor de kat hier.

Tandplak is de ‘voorganger’ van tandsteen en kan voor een groot deel voorkomen worden door dagelijks tanden poetsen. Als tandplak en tandsteen niet (effectief) worden aangepakt, kunnen zich ontstekingen en infecties ontwikkelen in de bek van uw huisdier.

Deze ontstekingen kunnen zich ook verspreiden naar andere delen van het lichaam. 

Tandplak en tandsteen zijn te herkennen aan een witte pasta of bruingele aanslag op de tanden. Til de lip van uw hond of kat voorzichtig op om ze te bekijken. 

Heeft uw hond of kat veel tandplak of tandsteen? Uw dierenarts kan het gebit reinigen met een gebitsreiniging

Tandvleesontsteking

Onbehandeld tandplak kan zich ontwikkelen tot een tandvleesontsteking. Zowel honden als katten kunnen ontstoken tandvlees krijgen ofwel gingivitis.

Gingivitis bij de tand - afbeelding vergroten

Nadat zich pockets (opening tussen tandvlees en de tand) gevormd hebben aan de rand van het tandvlees, kan de ontsteking van het tandvlees de diepte ingaan en het steunweefsel van de tanden en kiezen aantasten.

Ontstoken steunweefsel wordt parodontitis genoemd. Dat dit gepaard gaat met pijn is een feit, maar dit is voor de eigenaar vaak niet altijd even duidelijk merkbaar.

Parodontitis bij de tand - afbeelding vergroten

Als dit niet wordt behandeld, kan het doorslaan naar stomatitis.

Gezond tandvlees is (licht)roze. Ziet u rood, bloedend of gezwollen tandvlees, dan wijst dat op een tandvleesontsteking of erger. In dat geval kunt u het beste direct de dierenarts raadplegen.

Slijtage aan de tanden bij honden

Enig afslijten van tanden is natuurlijk, maar als het ineens snel gaat, kan het pijnlijk zijn voor uw hond.

Waardoor slijten tanden?

De beruchte boosdoeners zijn tennisballen, stokken, stenen en speelgoed waar zand aan zit. Dit materiaal werkt als schuurpapier op de tand. Het tandweefsel (glazuur en dentine) slijt daardoor steeds verder weg.

Wat zorgt voor gebitsproblemen bij mijn hond of kat?

Binnenin de tand zit levend weefsel; de pulpaholte. Deze pulpaholte kan geïnfecteerd raken, zodra de laag beschermend tandweefsel te snel te dun wordt. Slijtage wordt duidelijk wanneer de tanden zichtbaar korter zijn.

Anatomie van de tand - afbeelding vergroten

Het risico van slijtage

Het risico bestaat dat de tand (deels) kan afbreken. Wanneer een tand zwakker wordt, ligt de oorzaak vaak bij de gezondheid van tand en/of tandvlees en kan het een symptoom zijn van een serieuzer aandoening. In het geval van flinke slijtage of breuken is een kroon een optie. Een kroon kan de afgebroken tand beschermen.

Afgebroken tand bij een hond

Als er een afgebroken tand is, moet er iets gedaan worden om de pijn te behandelen en ontstekingen van wortelpunt en kaakbot te voorkomen.

Er kan een klein stukje of schil van het glazuur afgebroken zijn (ongecompliceerde fractuur). Hierbij is het wortelkanaal nog gesloten, zoals op de afbeelding hierboven.

Bij een gecompliceerde fractuur is het wortelkanaal open en raakt geïnfecteerd. Zonder behandeling kan er uiteindelijk een abces ontstaan in de kaak.

Links de ongecompliceerde fractuur en rechts de gecompliceerde fractuur - afbeelding vergroten

Kroon plaatsen bij een hond

Een kroon plaatsen we meestal op de tand of kies die afgebroken is geweest en waar een goede wortelkanaalbehandeling op is uitgevoerd om de tand te 'redden'. De voorwaarde is wel, dat er nog voldoende wortel en tand aanwezig is om de kroon op te plaatsen (cementeren).

Als de zenuwen en tand nog (deels) intact zijn, en de ingreep snel gedaan kan worden, is bij jonge honden een vitale pulpa-overkapping een optie.

Hiermee probeert de dierenarts de nog aanwezige levende én gezonde wortelkanaalinhoud te behouden.

Gebitsverzorging huisdier

Omdat gebitsproblemen bij een huisdier lastig te herkennen zijn, is het advies om het gebit van uw dier jaarlijks te laten controleren bij uw dierenarts.

Lees ook: gebitscontrole hond of kat. 

De belangrijkste preventieve zorg voor verschillende gebitsaandoeningen bij hond en kat is simpelweg tandenpoetsen. 

Helpen bij tandenpoetsen

Dit artikel biedt hulp met uw huisdier aan het tandenpoetsen te laten wennen. Wanneer uw hond of kat uit de mond stinkt, heeft dat negen van de tien keer te maken met slechte mondhygiëne en kan wijzen op tandsteen, tandplak of een ontsteking.

Niet bij iedere kat of hond lukt het om de tanden te poetsen. Vraag uw dierenarts om advies voor de gebitsverzorging bij uw dier.

Let op het speelgoed

Let naast tandenpoetsen op het speelgoed van uw hond: stokken, stenen, tennisballen en speelgoed met veel zand is niet erg geschikt voor honden. Gladde ballen, zacht speelgoed en flostouwen juist wel.

Jaarlijkse gebitscontrole

Heeft uw huisdier alsnog één (of meerdere) van de bovenstaande symptomen? Of denkt uw dat uw dier last heeft van het gebit?

Raadpleeg dan een dierenarts of er een behandeling nodig is, zoals het verwijderen van tandsteen. 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd