Preventief zorgplan voor dieren: AniPlan®

Wist u dat veel AniCura dierenklinieken een zorgplan voor dieren aanbieden? Met AniPlan® krijgt uw dier voor een vast laag maandbedrag vaste preventieve zorg om uw dier gezond te houden. Ontdek hier de voordelen van AniPlan®:

Het goede nieuws: als baasje kunt u uw hond goed helpen om van overgewicht af te komen. Of nog beter, dit te voorkomen. Dit is minder moeilijk dan u misschien denkt. We helpen u graag met goede begeleiding.

Wacht er zeker niet te lang mee en begin op tijd. Overgewicht veroorzaakt namelijk chronische ziekten en gewrichtspijn. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat uw hond minder lang leeft.

Hieronder leest u alvast een paar goede tips om mee aan de slag te gaan!  

Tips om overgewicht te voorkomen

1. Voeding

Stem de hoeveelheid voer af op het ras, de leeftijd en hoeveel uw hond beweegt. Is hij heel actief? Dan verbrandt hij ook veel calorieën en mag hij wel iets meer voer binnen krijgen. Twijfelt u of uw huisdier de juiste hoeveelheid voer binnenkrijgt? Voor deskundig advies kunt u altijd terecht bij een van onze dierenartsen en/of assistenten.

Let niet alleen op de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking van het voer, maar kijk goed naar uw hond. Wordt hij te dik? Voer hem dan wat minder. Net als bij mensen heeft de één meer energie nodig dan de ander.

2. De juiste beloning

Hoe vaak geeft u uw hond iets lekkers? Na een wandeling, als uw hond even buiten is geweest, als u weg bent geweest, als de hond heeft geapporteerd, een trucje heeft uitgevoerd of als u zelf eet?

Wanneer u alles bij elkaar optelt, dan kan het best aantikken. En uw hond weigert iets lekkers niet. Juist die tussendoortjes zorgen ervoor dat uw hond snel aankomt.

Geef uw hond daarom niet allemaal lekkere tussendoortjes, maar houdt u aan de geplande maaltijden. Wilt u toch iets lekkers geven? Geef dan wat minder voer. Het is daarom goed om het voer altijd af te wegen.

Wilt u toch vaker iets geven? Geef hem dan bijvoorbeeld af en toe een brok van zijn voer in plaats van een hondenkoekje.

3. Voldoende beweging

Honden hebben veel aan een goede wandeling of een speelpartij met u of een andere hond. Varieer wandelingen en activiteiten daarom af. Sommige honden vinden het fijn om naast de fiets te rennen terwijl anderen genoeg hebben aan een kleine wandeling.

Uw hond meer laten bewegen kan op de volgende manieren:

  • Begin met kleine en korte wandelingen en bouw deze op naar meer actieve wandelingen. Laat een hond apporteren of ga een stuk rennen;
  • Meerdere kleine en intensievere wandelingen zijn beter dan lange wandelingen;
  • Houdt uw hond van zwemmen? Dit is minder belastend voor zijn gewrichten
  • Laat uw hond werken voor eten, bijvoorbeeld door koekjes of brokken te verstoppen in de tuin, in huis of in speelgoed;
  • Hoe veelzijdiger het spelen en trainen, hoe blijer de hond.

‘Maar hij heeft zware botten’

De grootste veroorzaker van overgewicht is dat de hond teveel calorieën opneemt in verhouding met wat hij verbrandt. Dit moet in balans zijn.

‘Maar hij heeft zware botten’, is geen excuus. Vaak ligt het aan de onwetendheid van het baasje. Hoe lief uw hond ook is, beloon het niet teveel met koekjes, snoepjes of de laatste hapjes van uw bord. Ook al is uw hond nog zo lief: het is niet gezond voor de hond.

Overgewicht veroorzaakt chronische ziekten

Overgewicht veroorzaakt suikerziekte bij honden en er kunnen gewrichtsproblemen ontstaan. Een te dikke hond vindt het lastig om te bewegen en gaat dit dan ook minder doen. Met als gevolg dat hij nog zwaarder wordt.

Daarom is het belangrijk uw hond goed in vorm te houden. Daar zijn heel veel redenen voor, maar de belangrijkste is toch wel dat uw hond zo lang mogelijk bij u blijft.

Twijfel of een vraag?

Twijfelt u of uw hond overgewicht heeft, of lukt het niet om uw hond in vorm te houden?

Neem contact op met uw AniCura Dierenkliniek voor advies. Veel van onze klinieken bieden ook hulp aan bij het afvallen met een speciaal dieetprogramma voor honden.

Neem contact op met een dierenarts

Denkt u dat de symptomen bij uw dier passen? Neem dan contact op met een dierenarts voor een consult.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd