Lees ook: chocoladevergiftiging kat (bij katten is chocolade ook, maar minder giftig)

Je hond kan erg ziek worden van chocolade en in het ergste geval zelfs overlijden. Wat zijn de symptomen van een chocolade vergiftiging bij jouw hond?

Je hond kan symptomen vertonen zoals rusteloosheid of diarree en uiteindelijk zelfs epilepsie-aanvallen krijgen of erger. Als je er op tijd bij bent kan braken voldoende zijn om de chocolade vergiftiging te verhelpen.

Chocolade hond: waarom is het giftig?

Al vindt jouw hond chocolade misschien erg lekker, toch is het geen goed idee hem mee te laten snoepen.

Theobromine

Chocolade bevat namelijk de stof theobromine. Witte chocolade bevat deze stof niet, maar hier kan jouw hond wel alsnog van braken of diarree klachten krijgen. Een vuistregel om te onthouden is dat hoe donkerder de chocola is, des te gevaarlijker is deze voor een hond.

Hoe donkerder de chocola, hoe giftiger voor je hond.

Pure chocolade bevat namelijk meer theobromine per gram dan melk chocolade. Maar beide hoeveelheden zijn giftig voor de hond.

Theobromine wordt in een hondenlichaam langzamer afgebroken dan in een mensenlichaam. Hierdoor is het wel schadelijk voor de hond, maar niet voor de mens. Het gif kan zich opstapelen in het lichaam.  Elke dag een klein stukje chocolade aan je hond geven kan dus in een aantal dagen of weken toch nog tot een vergiftiging leiden.

Let op: cacaopoeder of cacaobonen bevatten nog meer van de giftige stof theobromine dan chocolade. Houd dit dus goed hoog opgeborgen in het keukenkastje.

Symptomen chocolade vergiftiging hond

Theobromine is als een soort cafeïne, genaamd methylxanthine. Wanneer uw hond hier te veel van binnenkrijgt dan merkt je dezelfde symptomen als bij mensen die te veel koffie of energiedrank op hebben. Doorgaans treden de eerste symptomen pas na twee tot vier uur na inname op, zoals:

 • rusteloosheid;
 • rillingen;
 • hijgen;
 • braken;
 • diarree;
 • veel plassen.

Maar deze symptomen kunnen soms ook pas na zes tot 12 uur optreden. Als de toestand van jouw hond verslechterd door de chocolade vergiftiging, dan kunnen er in de uren daarna zelfs epilepsie-aanvallen, hartritmestoornissen of coma optreden. Ook kan de giftige stof het spijsverteringskanaal gaan irriteren. Dit kan leiden tot interne bloedingen. Honden kunnen helaas overlijden aan het gevolg van de chocolade vergiftiging als er niet snel wordt ingegrepen. Zorg er daarom altijd voor dat chocolade opgeborgen in huis ligt, ergens waar je hond niet bij kan komen.

Hoeveel chocolade is giftig voor een hond?

Hoe giftig de chocolade is voor je hond ligt aan de hoeveelheid, het gewicht van jouw hond en het soort chocolade. Elk soort chocolade heeft namelijk een andere hoeveelheid theobromine.

 • Witte chocolade: 2 mg theobromine per gram chocolade
 • Melkchocolade: 3 mg theobromine per gram chocolade
 • Pure chocolade: 15 mg theobromine per gram chocolade
 • Cacaopoeder: 20 mg theobromine per gram chocolade
 • Cacaodoppen 14-30 mg theobromine per gram product

Een klein beetje chocolade kan je hond wel verwerken. Maar als je bedenkt dat een kleine hond na het eten van drie pure chocolade eitjes (8 gram per stuk) al milde klachten van vergiftiging kan krijgen, dan is "een klein beetje" relatief. 

Chocolade hond dodelijk?

Een chocolade vergiftiging bij een hond kan helaas dodelijk zijn als er niet op tijd gehandeld wordt. De stof theobromine komt snel in het bloed terecht en is zo schadelijk voor de hartspier.

Als de giftige stoffen in het lijf van de hond blijven kan dit uiteindelijk leiden tot een hartstilstand of ademhalingsstilstand.

Bij een hond van ongeveer tien kilo kan tussen de 50 en 100 gram pure chocolade inname al levensbedreigend zijn.

Als een hond al hartritmestoornissen vertoont kan het binnen 24 uur fataal zijn.

Behandeling chocolade vergiftiging hond

Afhankelijk van hoe snel na inname van de chocolade de hond behandeld wordt, kan in het gunstigste geval braken al voldoende zijn om de gifstoffen uit het lichaam te krijgen.

Dit kan tot 4-6 uur na inname. Gebruik hierbij nooit zout, dit is namelijk ook giftig voor honden. Jouw dierenarts kan je hond laten braken met behulp van een injectie. Als braken niet of onvoldoende lukt, dan kan de dierenarts de maag van je hond leegspoelen.

Een nabehandeling om de heropname van theobromine uit de darm te verminderen is dan nog nodig om je hond er weer helemaal bovenop te krijgen. Is de vergiftiging al vergevorderd met ernstige symptomen dan zal opname en intensieve zorg nodig zijn.

Hond chocolade gegeten? Bel direct de dierenarts!

Heeft jouw hond chocolade gegeten? Aarzel niet en neem direct contact op met jouw AniCura dierenarts om de situatie te overleggen. Hoe sneller, hoe beter.

Als je er op tijd bij bent kan de dierenarts je hond laten overgeven en heeft de vergiftiging geen kans meer.

Lees ook

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd