Voorkom een spoedbezoek aan de dierenarts met je hond

Natuurlijk wilt u ziekte en onnodige pijn bij uw hond voorkomen. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Toch kunt u meer doen om een spoedbezoek aan de dierenarts te voorkomen dan u misschien denkt. Een groot aantal veelvoorkomende ongelukjes bij huisdieren zijn namelijk goed te voorkomen. En met preventieve zorg en tijdig bezoek aan de dierenarts zorgt u dat ziektes op tijd ontdekt en behandeld kunnen worden, en voorkomt u duurdere acute zorg (spoedzorg).

In dit artikel leest u een aantal tips om uw dier gezond te houden, en zo het bezoek aan de dierenarts zo beperkt mogelijk te houden. Want hoe graag we ook bij ziekte klaar staan voor uw dier, het liefst zien we uw dier zonder pijn en ziekte oud worden!  

Pas op met stokken of speeltjes die opgegeten kunnen worden 

Uit onderzoek blijkt dat 13 procent van de huisdierbezitters wel eens meegemaakt heeft dat zijn dier iets vreemds at*. Kauwbotten, satéprikkers, speelgoed en sokken behoren tot de items die dierenartsen regelmatig in de maag of darm terugvinden waar ze operatief verwijderd moeten worden. Soms zelfs hele stukken stok, die flinke beschadigingen in het lichaam veroorzaken. Katten zijn iets kieskeuriger dan honden, maar ook in de kattenmaag vinden de dierenartsen regelmatig vreemde voorwerpen. 
 
Als u zeker weet dat uw dier iets ingeslikt heeft, is bezoek aan de dierenarts eigenlijk altijd nodig. Laat uw dier nooit zelf braken, dit kan nog meer schade geven.  
 
Natuurlijk wilt u deze ongelukjes het liefst voorkomen. Zorg er daarom voor dat u kleine voorwerpen niet laat slingeren. Hieronder per dier een top 5 van voorwerpen die het vaakst gevonden worden in de buik of darmen van honden en katten.  
 
Hond: 

  • kauwbot
  • saté- of cocktailprikker
  • vishaken met lijn
  • speelgoed (van hond of kind)
  • sokken, ondergoed, textiel

Kat: 

  • draad met of zonder naald
  • cadeaulint
  • elastiekjes
  • haarballen
  • plastic zakje 

 Lees ook: hond heeft vreemd voorwerp opgegeten

Zorg ervoor dat uw dier niet bij giftige stoffen komt 

Helaas komt het regelmatig voor dat een hond of kat iets eet dat giftige stoffen bevat. Bij een vermoeden van vergiftiging is het altijd belangrijk om snel contact met dierenarts op te nemen. 
 
Voorkom een vergiftiging door uw dier uit de buurt te houden van middelen of planten waarvan bekend is dat deze giftig zijn. Zet deze middelen hoog weg en laat ze niet slingeren. Honden en katten zijn nieuwsgierig en kunnen hier toch aan likken. Niet alleen chocola, maar ook bijvoorbeeld druiven, uien, fruitpitten lelies, eikels, zout en sigaretten zijn giftig voor honden. Bij katten is het bijvoorbeeld goed om op te letten dat bij paracetamol, anti-vriesmiddel en rat- muisvergif niet toegankelijk is. 

Neem bij twijfel altijd contact op met dierenarts, en laat uw dier niet braken, dit kan alleen maar meer schade geven. Geef ook nooit zout, dit is voor honden giftig. 
 
Bekijk voor een uitgebreid overzicht van middelen en planten waar u uw dier zeker uit de buurt moet houden ook op:

EHBO bij huisdieren: wat kunt u zelf doen? 

Een ongeluk zit in een klein hoekje, uw dier krijgt ruzie met een ander dier, stapt in glas of eet iets op dat giftig kan zijn. Bij sommige ongelukjes kunt u zelf eerste hulp verlenen. Denk aan het verwijderen van een teek of het verzorgen van een kleine wond. Zo kan u bijvoorbeeld voorkomen dat u in de avond of weekend naar de dierenarts moet, wanneer een consult vaak duurder is.  
Neem bij twijfel wel altijd even contact op met de dierenarts, zodat hij kan beoordelen of het toch nodig is om langs te komen. Bij een wond adviseren we altijd om deze te laten controleren door een dierenarts. Maar schoonspoelen met water en ontsmetten (niet met alcohol) bij een oppervlakkige wond is vaak de eerste stap.  

Bekijk ook: EHBO bij honden
 

Steriliseren van teef of poes: minder kans op vervelende ziektes 
 

Melkkliertumoren 

Onderzoek heeft uitgewezen dat één op de vier niet-gesteriliseerde teefjes melkkliertumoren krijgt. Ook bij niet gesteriliseerde poezen komt deze aandoening meer voor.   
 
Weet u al dat u uw teef wilt steriliseren? Om het risico van melkkliertumoren sterk te verminderen is het van belang dat de operatie op een jonge leeftijd plaatsvindt. Bij operatie Navoor de eerste loopsheid is de kans minder dan drie procent, bij sterilisatie na de vierde loopsheid maakt het geen verschil meer met niet gesteriliseerde teven van latere leeftijd. Een tijdige sterilisatie is dus van belang om de kans op melkkliertumoren te verkleinen. 
 
Melkkliertumoren spelen meestal een rol bij teven en poezen van middelbare leeftijd. Als de teef of poes melkkliertumoren ontwikkeld heeft, en deze moeten worden verwijderd, dan is dit een behoorlijke ingreep.  

Baarmoederontsteking 

Een baarmoederontsteking is een zeer ernstige aandoening en niet zelden dreigt er levensgevaar. Ongeveer een kwart van de niet-gesteriliseerde teven krijgt deze aandoening. Ook bij poezen komt deze levensbedreigende ontsteking voor. Vaak is er dan een levensreddende spoedoperatie nodig. 
 
Ondanks dat het teefje en de poes bij een sterilisatie gewoon haar complete baarmoeder behoudt, is er door het wegnemen van de hormonale invloed van de eierstokken na de operatie geen kans meer op de ontwikkeling van een baarmoederontsteking. 
 
Dus wilt u geen nestje met uw hond of kat en wilt u bovendien voorkomen dat uw dier problemen krijgt met haar baarmoeder of tumortjes van de mekklieren ontwikkelt, laat uw hond of kat dan op tijd steriliseren. 

Jaarlijkse gezondheidscheck: ontdek ziektes op tijd 

Huisdieren zijn helaas meesters in het verbergen van pijn en ongemak. Als baasje is het daarom vaak moeilijk te zien of uw dier ergens last van heeft. Met de jaarlijkse controle ontdekken we op tijd ontwikkelende aandoeningen of ziekte bij uw dier, en is er meestal meer aan behandeling mogelijk. Door er vroeg bij te zijn, zijn de behandelkosten vaak ook een stuk lager. Een spoedbezoek aan de dierenarts is bijvoorbeeld al duurder dan een gewoon consult.  

Voorkom ziektes: vaccineer je dier op tijd 

Met op tijd vaccineren beschermt u uw dier tegen ernstige ziektes. Ziektes waar uw dier zelfs aan kan overlijden. Sommige van deze ziektes kunnen ook overgedragen worden op mensen, zoals de ziekte van Weil.  
 
Dankzij vaccinaties komen levensbedreigende ziektes zoals hondenziekte, besmettelijke leverziekte, kattenziekte en parvo bij honden in Nederland gelukkig weinig voor. Als te veel baasjes de basisvaccinatie bij hun huisdier uitstellen, kunnen deze en andere ziektes weer meer gaan voorkomen. Op tijd vaccineren voorkomt deze verspreiding van ziekten. 
 
Uw dierenarts kan u het beste adviseren over welke vaccinaties uw dier nodig heeft om het beste beschermd te zijn.  
Lees ook:  

Overgewicht: ook voor dieren ongezond 

Overgewicht is ook bij dieren een groot probleem: uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de honden en katten overgewicht heeft.  
 
Al een dier te lang zwaar is, kan dit leiden tot chronische ziekten als suikerziekte en gewrichtsproblemen. De gewrichten van te zware dieren slijten sneller, ze zijn sneller buiten adem en hun weerstand is lager. Hierdoor herstellen ze bijvoorbeeld minder snel van wonden of een ziekte. Daarnaast kunnen ze last krijgen van vetgezwellen en huidproblemen. 
 
Het is belangrijk om dieren met overgewicht  te helpen afvallen. Een te dikke hond of kat vindt het lastig om te bewegen en gaat dit dan ook minder doen. Met als gevolg dat hij nog zwaarder wordt.  
 
Neem contact op met uw AniCura dierenkliniek voor advies. Veel van onze klinieken bieden ook hulp aan bij het afvallen met een speciaal dieetprogramma voor honden. 
Lees ook deze uitgebreide artikelen:

Veel gebitsproblemen zijn goed te voorkomen 

Meer dan 80% van de honden en 70% van de katten op de leeftijd van twee jaar heeft al last van ontstoken tandvlees. In de meeste gevallen zonder dat de eigenaar dit niet weet. 
 
Als dit niet op tijd ontdekt wordt bij een controle, kan deze ontsteking dieper het steunweefsel van de tanden in gaan, en zo leiden tot parodontitis; een erg pijnlijke infectie die dieren helaas toch goed weten te verbergen. Naast verlies van tanden, kan deze verregaande tandvleesontsteking ook leiden tot infecties op andere plekken in het lichaam. Zoals de nieren, gewrichten, lever, hartkleppen of longen van uw hond.  

Tandenpoetsen bij honden en katten 

Gelukkig zijn de meeste gebitsproblemen goed te voorkomen met goede gebitsverzorging. De meest voorkomende gebitsproblemen bij huisdieren worden veroorzaakt door de bacteriën in tandplak, dat dagelijks ontstaat door voedselresten. Deze tandplak is goed te verwijderen met regelmatig tandenpoetsen. Dit is makkelijker dan u denkt. Lees er alles over in: Tandenpoetsen in 4 stappen. Soms is er al sprake van een beginnende ontsteking, dan kan een gebitsreiginiging bij de dierentandarts nodig zijn.  
Ook regelmatige controle van het gebit is belangrijk, net als bij mensen. Een controle van het gebit is altijd onderdeel van de gezondheidscontrole. Voor sommige dieren is het advies om vaker langs te komen voor een gebitscontrole.  

Ontvlooi en ontworm uw dier regelmatig 

Het ontwormen en ontvlooien van het huisdier worden vaak vergeten. Toch is dit heel belangrijk om ziekte en ongemak en ziekte te voorkomen, óók bij binnenkatten. Wist u bijvoorbeeld dat: 
uw dier door een worminfectie ernstig ziek kan worden, of zelfs kan overlijden 
uw dier ziek kan worden van besmette teken, net zoals bij mensen 
spoelworminfecties ook bij mensen voorkomen, dus ontwormen van uw huisdier ook voor úw gezondheid belangrijk is 
 
De dierenarts geeft u graag advies hoe vaak het nodig is om uw dier te ontwormen. Lees ook: 

*Bron: Onderzoek naar ongelukjes en EHBO bij huisdieren (2019). Het onderzoek is ingevuld door 1838 mensen. Hieruit blijkt dat: 
In meeste gevallen (20 procent) werd het dier gebeten of aangevallen door een ander dier. Bij 18 procent van de huisdiereigenaren heeft het dier wel eens verwondingen aan de poten opgelopen door bijvoorbeeld glas, 13 procent heeft meegemaakt dat zijn dier iets vreemds at en 7 procent dat zijn dier zelfs iets giftigs at. 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd