Chihuahua

De chihuahua is het kleinste hondje ter wereld. Maar voor een klein hondje heeft de chihuahua een groot hart. Hij is alert, slim en altijd trouw aan zijn eigenaar. Hij doet er alles aan om degene van wie hij houdt te beschermen.

Een paar weetjes

Elke hond is uniek en ook binnen het ras verschillen honden van elkaar.
 • Kindvriendelijk

  Sommige honden zijn speelser en socialer bij kinderen en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere honden.
 • Beweging

  Hoeveel beweging dit ras dagelijks nodig heeft.
 • Ervaring

  Hoeveel ervaring als hondenbezitter u nodig heeft om dit ras te nemen.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Grootte

  Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
 • Blaffen

  Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Wilt u meer weten over de kenmerken van de chihuahua? Of overweegt u om naar een fokker of dierenasiel te gaan om een chihuahua te kopen of te adopteren? U leest hier meer over de eigenschappen van dit hondenras en wat u moet weten voordat u deze hond aanschaft. Wist u bijvoorbeeld al dat de chihuahua 15 jaar oud kan worden, maar niet altijd goed samengaat met kinderen?

Achtergrond van de chihuahua

Waar het hondje precies vandaan komt, is nog onduidelijk. Sommige deskundigen zeggen dat de chihuahua door de Azteken of Inca’s is gefokt. Anderen beweren dat het ras afgeleid is van de Spaanse honden uit de 15e eeuw.

De naam 'Chihuahua'

De naam van het hondenras komt uit de gelijknamige Mexicaanse staat: Chihuahua. In deze staat zijn de eerste chihuahua’s in de 19e eeuw ontdekt. Ze werden verkocht aan Amerikaanse toeristen. Door het kleine formaat werd het hondje snel populair in Amerika en Europa. Zijn populariteit heeft hij ook te danken aan de beroemdheden met de draagtassen waarin de chihuahua gedragen wordt.

Chihuahua karakter: speels en beschermend

Chihuahua's zijn speelse honden die veel van hun baasjes houden. Ze zijn trouw en beschermen hen, zelfs als ze zelf daardoor in gevaar komen. Door het hoge beschermingsinstinct ziet u vaak dat chihuahua’s blaffen naar vreemden en andere honden.

Als ze zien dat er geen gevaar is voor het baasje, kan u met gemak de chihuahua knuffelen. Omdat de chihuahua zo klein is, denken veel mensen dat dit ras kwetsbaarder is dan grotere honden.

Activiteit: actieve hond

De chihuahua is veel sterker dan mensen denken. De hond hoeft niet gedragen te worden. Hij is actief en houdt van beweging. Denk aan lange wandelingen bij mooi weer en het trainen van zijn behendigheid. Omdat de chihuahua zo klein is, kan hij genoeg beweging krijgen in kleine ruimtes, in tegenstelling tot grotere hondenrassen. Maar op een regenachtige dag vindt de chihuahua het echt niet erg om lekker op de bank met zijn baasje te knuffelen.

Vachtverzorging

Er zijn twee verschillende soorten chihuahua's: 

 • Chihuahua langhaar: de langharige chihuahua heeft een zachte en lange vacht die zowel glad als licht golvend kan zijn. Deze vacht verzorgt u door regelmatige te borstelen om klitten te voorkomen.
 • Chihuahua korthaar: de kortharige chihuahua heeft een dikke en korte vacht die glad en glanzend is rond het hoofd en lichaam. 

Of u nu een langharige of kortharige chihuahua heeft, de vacht heeft niet zo veel verzorging nodig. Doe uw hond een paar keer per jaar in bad en wanneer de vacht vies is.

Training chihuahua

De chihuahua wordt gefokt als gezelschapshond. Het is een actieve hond die zich goed voelt als hij zijn energie kwijt kan. Door regelmatig met uw chihuahua te wandelen en te spelen, blijft hij goed op gewicht en behoudt hij een goede conditie. 

Socialisatie chihuahua

Zoals alle honden, moeten ook chihuahua's vanaf het begin worden gesocialiseerd en consequent worden grootgebracht. Zorg ervoor dat uw chihuahua zo vroeg mogelijk aan andere honden, dieren en kinderen leert wennen. Zo voorkomt u dat hij zich ontwikkelt tot een gefrustreerde hond die blaft van angst.

Blaffen

Chihuahua’s hebben training en oefening nodig om niet te blaffen. Als de chihuahua liefdevol wordt opgevoed met duidelijke richtlijnen, wordt hij een goedaardige en vriendelijke hond. 

Grootte en gewicht chihuahua

De chihuahua is het kleinste hondenras ter wereld. Een reu en teef van dit hondenras zijn tussen de 15 en 25 cm hoog. Ze wegen tussen de 500 gram en 3 kg, maar de kleinste en lichtste honden zijn meestal ongezond.

Kleur: merle verboden

De kleuren wisselen net zo veel af als het karakter van de chihuahua. Alle kleuren, tinten en combinaties hiervan zijn toegestaan bij het fokken. Alleen de kleur merle, waarbij de vacht een verschillend kleurpatroon heeft, is verboden. De chihuahua kenmerkt zich niet alleen door zijn kleine formaat, maar ook door de grote vleermuisoren en de ongelijke grote ogen. Het hondenras is ook te herkennen aan de appelvormige kop en de korte en spitse neus.

Speciaal voor het ras

Net als elk ander hondenras, heeft de chichuahua een aantal kenmerkende eigenschappen. Zo kan de chihuahua niet goed tegen kou, kan hij niet altijd goed met kinderen en moet er voorzichtig worden omgegaan met een zachte plek op zijn kop. 

Gevoelig voor kou

Chihuahua's zijn gevoelig voor kou en rillen snel als ze het koud hebben. Geef uw chihuahua een warme jas of trui als u buiten bent bij koud of nat weer.

Chihuahua's en kinderen

Chihuahua's gaan niet altijd goed met peuters. De combinatie van een kleine, temperamentvolle hond en een jong kind kan slecht aflopen. Als de hond niet goed wordt vastgehouden, kan hij uit de handen van een kind springen en zichzelf verwonden. Bovendien aarzelt een chihuahua niet om zichzelf te verdedigen als hij niet goed wordt behandeld.

Zelfs als u geen kinderen in uw gezin heeft, moet u er altijd voor zorgen dat uw hond er op jonge leeftijd aan went, zodat ze later niet bang zullen zijn.

Zachte plek op kop

Chihuahua's worden geboren met een zwakke plek boven op hun hoofd. In sommige gevallen sluit de geopende fontanel, een opening tussen de delen van de schedel, niet volledig en daarom is het erg belangrijk om dit ras zorgvuldig te behandelen. Druk nooit op de zachte plek, een kleine tik op zijn hoofd kan een zwaar ongeluk betekenen.

Erfelijke ziekten bij de chihuahua

Dit hondenras kan erg oud worden. Het is gebruikelijk dat chihuahua’s een leeftijd van 15 jaar of ouder halen, wat bijzonder is voor een kleine hond. U moet wel weten dat chihuahua's vatbaar kunnen zijn voor bepaalde erfelijke ziekten. Sommige ervan zijn:

 • parodontitis: een ontsteking of infectie van het tandvlees die zorgt voor verzwakking of verlies van ondersteunende structuren van de tanden. Het treedt op wanneer tandplak en tandsteen zich op de tanden ophopen.
 • patella luxatie: het treedt op wanneer de knieschijf van de chihuahua uit zijn plaats springt. Dit wordt veroorzaakt door verzwakking van de structuur rond de knieschijf of door de gewrichtsbanden (ligamenten) die de knieschijf op zijn plaats houden en deze naar de zijkant trekken.
 • blaasstenen: een aandoening waarbij afvalstoffen in de urine samenklonteren en hierdoor blaasstenen vormen. 
 • hartaandoeningen: er komen verschillende hartproblemen bij dit hondenras voor.
 • Chiari malformatie en syringomyelie: dit wordt veroorzaakt door een te kleine schedel waardoor de hersenen niet in de schedel passen. Doordat er een deel van de hersenen tegen het ruggenmergkanaal zitten, ontstaat er een soort vacuüm rond het ruggenmerg waardoor er holtes ontstaan. Symptomen zijn: jeuk, pijnaanvallen, gevoelige plekken op de huid en een slechte coördinatie.

Maak er een gewoonte van om uw hond twee keer per jaar te laten onderzoeken tijdens de gezondheidscontrole om problemen vroegtijdig op te sporen.

Voeding

Naast de zorg voor uw chihuahua, is de beste start van een gezond leven een gezond en voedzaam dieet. Het kiezen van de juiste voeding hangt af van veel verschillende factoren, zoals leeftijd, gewicht, activiteiten behoeften.

Uitgebalanceerde puppyvoeding

De puppyvoeding van een chihuahua moet bestaan ​​uit uitgebalanceerde hoeveelheden energie, mineralen, sporenelementen en vitamines. Dit is belangrijk omdat bij kleine rassen het risico op overgewicht een stuk groter is dan bij grote rassen.

Voeding voor volwassen hond

Als de chihuahua de leeftijd van acht maanden heeft bereikt, heeft hij volwassen voer nodig. Een goede vuistregel is om voedsel te geven dat voor 40 procent uit vlees en voor 40 procent uit groenten bestaat. De overige 20 procent moet bestaan ​​uit zetmeel zoals pasta's.

Heeft u vragen over de voeding voor uw chihuahua? Neem contact op met een AniCura dierenkliniek bij u in de buurt. 

Type

Gezelschapshond

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Puppy of volwassen chihuahua kopen? Kies niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is. Zo voorkomt u dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Online worden veel honden aangeboden. Helaas zien we dat een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd is. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat u goed informeren voordat u een chihuahua pup of volwassen chihuahua koopt.

Wilt u tips en meer informatie over het aanschaffen van een puppy of oudere hond? Ga dan naar puppy of volwassen hond kopen.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd