Huidproblemen hond

Jeuk is een veelvoorkomend probleem bij honden. Jeuk is voor een dier heel vervelend. Bijna altijd kunnen wij uw dier van de jeuk af helpen. Het kan veel oorzaken hebben. Hierdoor is het soms lastig om snel een oorzaak te vinden.

Lees ook: Huidproblemen kat

Huidproblemen hond

De huid is het grootste orgaan van het lichaam en neemt samen met de vacht ongeveer 12 procent van het lichaamsgewicht in beslag. De huid vormt een barrière tussen het lichaam en de buitenwereld en beschermt het lichaam tegen ziekteverwekkers, uitdroging en letsel.

Symptomen huidproblemen hond

Huidaandoeningen komen bij honden van alle rassen, op alle leeftijden en in heel veel vormen voor. Bij sommige rassen, zoals de Bordeauxdog komen huidproblemen vaker voor.

Symptomen van huidproblemen bij de hond (kunnen) zijn:

Zelfs een onaangename geur kan een gevolg zijn van huidproblemen bij de hond. Sommige aandoeningen kunnen besmettelijk zijn, ook voor mensen.

U kunt de huidproblemen van uw hond bij uw dierenarts laten behandelen of - indien nodig - doorverwezen worden naar gespecialiseerde dermatoloog.

De ontstekingsreactie in de huid - afbeelding vergroten

Oorzaken huidproblemen hond

Deze verschijnselen kunnen verschillende oorzaken hebben onder andere:

 • vlooien, teken of andere parasieten
  Vlooien, teken of mijten kunnen de oorzaak zijn van de aanhoudende jeuk en irritatie bij uw hond. Ook kan uw hond een vlooienallergie hebben. Deze allergie veroorzaakt ook heftige jeuk, vaak op de achterste helft van het lichaam. Met een speciale huidtest kan deze allergie eenvoudig aangetoond worden. Vlooien of mijten kunnen bestreden worden met een middel tegen deze parasieten. Uw AniCura dierenarts helpt u graag met advies over de bestrijding. Een zeer bekend gevolg hiervan is hotspot bij honden
 • bacteriële infecties of schimmelinfecties
  De huid en/of de oren van uw hond kunnen geïnfecteerd zijn met bacteriën of schimmels. Als er kale ronde plekken met wat schilfering op de huid aanwezig is dan moet er aan een schimmelinfectie worden gedacht. Schimmels zoals Microsporum canis of Trichophyton zie je vaak bij jonge dieren en dieren met een verminderde weerstand en immuunsuppressie. 
 • atopische dermatitis: allergie voor stof uit omgeving
  Dit is een veelvoorkomende huidziekte waarbij de hond overgevoelig of allergisch is voor bepaalde stoffen uit zijn of haar omgeving, zoals stuifmeel, schimmels of huisstofmijt.
  De belangrijkste symptomen zijn heftige jeuk met huidinfecties (roodheid en schilfering), en dan met name bij de snuit, oren, oksels, liezen en poten. Maar ook bijvoorbeeld een terugkerende oorontsteking kan komen door atopische dermatitis.
 • voedselallergie
  Uw hond kan allergisch zijn voor één of meerdere bestanddelen van zijn of haar voeding. Deze allergie ontwikkelt zich in de loop van het leven en is vaak al op jonge leeftijd zichtbaar.
  De klachten lijken op die van een vlooienallergie. Met een speciaal dieet (eliminatiedieet) kan uw dierenarts met u onderzoeken voor welke stof in de voeding uw dier allergisch is. Heeft uw hond een voedselallergie? Dan blijft uw dier hier levenslang last van houden en heeft hij of zij een aangepast dieet nodig.
 • gisten (Malassezia)
  Gisten kunnen een rol spelen bij huidproblemen. Een Malassezia infectie is altijd een secundaire infectie. Dat betekent dat er altijd een andere oorzaak aan ten grondslag ligt.
  Voedselovergevoeligheid of atopie kunnen bijvoorbeeld een oorzaak zijn. De onderliggende oorzaak moet worden behandeld en hiernaast moet de hond met een speciale shampoo tegen Malassezia gewassen worden. 

 • hormonale storingen

  De belangrijkste hormonale huidaandoeningen worden veroorzaakt door een slecht werkende schildklier of door de ziekte van Cushing. Door middel van bloed- en urine onderzoek is te achterhalen wat de oorzaak is van de kaalheid. Hypothyreoidie is de meest voorkomende hormonale aandoening bij de hond. De oorzaak is een slecht werkende schildklier. Het beeld is een wat slomere, dik geworden hond met symmetrische kale flanken.

 • ziekte van Cushing
  Bij oudere honden zien we dat de honden dunner behaard raken, wat dikker en slomer worden en ook veel drinken en plassen.
 • auto-immuun problemen
 • aangeboren ziekten of aandoeningen
 • aandoeningen aan andere organen, waardoor de huid verandert

Wanneer naar de dermatoloog voor de hond?

Veel huidaandoeningen bij honden kunnen tijdens hun hele leven en op de meest onverwachte momenten de kop opsteken.

De manier waarop een huidprobleem tot uiting komt, kan sterk verschillen. Net als de heftigheid van de allergische reactie.
 
Om te voorkomen dat uw hond chronische huidproblemen krijgt die steeds moeilijker te behandelen zijn, is grondig onderzoek zeer belangrijk.

Met name bij terugkerende oorproblemen, zweren, jeuk, abcessen of zweren op of rond de poten van uw hond.
 
Ziet u korsten, huidschilfers, kale plekken of denkt u dat uw hond last heeft van eczeem?

Ook dan is het raadzaam een afspraak te maken met een dierenarts en uw hond tijdig te laten behandelen.

Een dermatoloog voor honden kan deze klachten verminderen of helemaal beter maken.

Huidproblemen door voeding

Vermoedt u dat de huidproblemen veroorzaakt worden door de voeding? Uw hond kan overgevoelig zijn voor ingrediënten in het voer en kan daardoor huidklachten in de vorm van jeuk krijgen.

De hoeveelheid jeuk varieert van matig tot heftig. En door krabben, bijten en likken kunnen de huidklachten verergeren.
 
Wacht daarom niet te lang met een bezoekje aan de dierenarts. De meeste huidproblemen zijn heel goed te behandelen door de dermatoloog voor honden.

Onderzoek en behandeling huidproblemen hond

Huidproblemen zijn vaak complex. In veel gevallen zal de dierenarts eerst grondig onderzoek doen om de oorzaak vast te stellen.

Zo kijkt de arts naar de medische geschiedenis van uw huisdier en zal hij vragen stellen over de duur en het verloop van de huidaandoening.

Ook kijkt hij naar mogelijke verbanden: hebben andere dieren in uw familie bijvoorbeeld dezelfde problemen en welke voeding krijgt uw hond.

Daarnaast worden de huid, de oren en de nagels grondig nagekeken.

Monsters afnemen

Vervolgstap is het uitsluiten van diverse boosdoeners. Denk bijvoorbeeld aan schimmelinfecties, bacteriën, parasieten of een voedselallergie.

Meestal wordt bij uw hond een monster afgenomen met behulp van een huidafkrabsel, plakbandmonster en/of een monster uit de oren.

Soms is er een bloedmonster of een weefselmonster nodig.

Eliminatiedieet

Wanneer de dierenarts een voedselallergie vermoedt, krijgt uw huisdier een strikt dieet mee naar huis, genaamd eliminatiedieet.

In enkele gevallen is vervolgonderzoek nodig, om overgevoeligheid voor allergenen in de lucht te achterhalen. Of wordt er een prik-test gedaan.

Dermatologie voor honden

Welke behandeling uw hond nodig heeft, hangt af van de oorzaak van de huidaandoening. Na het onderzoek zal de dierenarts een lijst van mogelijke diagnoses opstellen.

Op basis daarvan maakt hij een plan en vertelt hij u of er meer onderzoek, verdere behandeling of een herhaalbezoek nodig is.

Verder onderzoek kan bestaan uit:

 • microscopisch onderzoek van huidafkrabsels om onder andere huidmijten op te sporen zoals vachtmijt, schurftmijt en demodex.
 • schimmelkweek om huidschimmels aan te tonen
 • bacteriologisch onderzoek om de gevoeligheid van diverse antibiotica te testen
 • huidbiopten bij verdenking van bijvoorbeeld een huidtumor
 • allergietest door middel van bloedonderzoek waarbij vele oorzakelijke factoren getest worden

Wanneer volledige genezing niet mogelijk is, kunt u er met de juiste behandeling vaak voor zorgen dat de symptomen verdwijnen. En wordt de kans dat de huidproblemen in de rest van zijn leven terugkomen verkleind.

Bovendien vermindert u meteen het risico op nieuwe of andere infecties. Of erger: chronische problemen, die steeds moeilijker te behandelen zijn.

Houd er wel rekening mee dat het regelmatig bezoeken van de dierenarts een belangrijk onderdeel van de behandeling zal worden.

Operatie nodig bij oorproblemen?

De gehoorgang en de oren zijn onderdeel van de huid en een plek bij honden waar vaak ziektes voorkomen. Een oorprobleem kan bestaan uit een eenvoudige infectie. Deze is prima te behandelen met een passende oorzalf.
 
In sommige gevallen is er meer aan de hand. Als de oorontsteking niet over gaat of blijft terugkomen, is er een onderliggende oorzaak.

Bijvoorbeeld een allergie of poliepen. Als dit niet behandeld wordt, kan de gehoorgang dusdanig ontstoken raken dat er een operatie nodig is.
 
Als uw hond bij de dierenarts komt met oorproblemen, zal deze de oren nakijken. En als het nodig is een monster afnemen om bacteriële infecties te onderzoeken.

Mogelijk voert de arts een allergie-check uit.

Huidallergie hond

Wanneer het onderzoek wijst op een allergie, dan kan uw hond, net zoals bij mensen, geholpen worden met immuuntherapie.
 
Blijkt de immuuntherapie effectief, dan zal uw hond de rest van zijn leven behandeld worden.

De kosten voor dermatologie bij honden

De kosten zijn afhankelijk van de oorzaken en de verwachte behandeling. Uw AniCura-dierenarts vertelt u graag meer.
 
Heeft u nog vragen, twijfels of wilt u direct een afspraak maken? Neem contact met ons op.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd