Verzorgingsproducten voor uw hond: voeding, vitaminen en meer

Eerlijk is eerlijk: niet elke hond gaat graag in bad. En ook tanden poetsen is vaak niet de grootste hobby van een hond. Toch is het belangrijk om uw hond goed te verzorgen en daarvoor de juiste verzorgingsproducten in huis te halen. Want een gezonde hond met een glanzende vacht en een sterk gebit is een tevreden dier.

Verzorging hond

Met voedingssupplementen, voeding en verzorgingsproducten die zijn afgestemd op uw hond, kunt u gezondheidsproblemen voorkomen en bijdragen aan de groei en ontwikkeling. Zo blijft uw hond zo lang mogelijk in topconditie.

U kunt bij ons terecht voor advies over de juiste producten.

Wat voor producten bestaan er voor de verzorging van uw hond?

Welke producten bij uw hond passen, hangt af van het ras, het formaat, de gezondheid en de leeftijd van uw hond.

Zo is er voor honden met maag-darmklachten bijvoorbeeld hypoallergeen hondenvoer te koop, zonder granen en dus makkelijker te verteren. Bij uw dierenarts kunt u terecht voor de juiste voeding en verzorgingsproducten voor uw hond. Denk aan:

 • dieetvoeding;
 • voeding voor honden met een allergie;
 • voedingssupplementen en vitamines;
 • hondenshampoo;
 • producten voor vachtverzorging;
 • producten voor gebitsverzorging;
 • speciale riemen;
 • speciale voerbakken om schrokken te voorkomen;
 • medische rompers;
 • kragen;
 • speeltjes.

Speciaal hondenvoer

Hondenvoer: het ziet er op het eerste oog misschien allemaal hetzelfde uit, maar dat is het niet.

Elke voeding heeft een andere samenstelling van voedingsstoffen die bijvoorbeeld de gewrichten en nieren ondersteunen en bijdragen aan een goede darmbalans, een evenwichtige groei en een gezonde vacht.

Zo kunnen gezondheidsproblemen bij uw hond voorkomen worden.

Uiteraard is het belangrijk dat het voer ook lekker is; uw hond moet er graag van willen eten, want alleen dan komen de voedingsstoffen het lichaam ten goede.

De basis voor een gezonde hond is dus de keuze voor het juiste voer, afgestemd op de conditie en leeftijd van uw hond.

Een puppy heeft nu eenmaal andere voedingsstoffen nodig dan een wat oudere en minder actieve hond.

Kiest u voor nat-, droog- of vers  voer? Heeft uw hond extra eiwitten nodig omdat hij nog moet groeien?

Of juist minder koolhydraten omdat hij te zwaar is? En wat geeft u uw hond als hij een allergie, nierproblemen of een gevoelige maag heeft?

Juiste voer voor juiste energie

Een andere insteek voor wat betreft de samenstelling van hondenvoer is uit te gaan van de theoretische energiebehoefte van de hond die afhankelijk is van de basisstofwisseling (BS).

Dat is de hoeveelheid voedingsmiddelen en energie die nodig is om het lichaam op een basisniveau te laten functioneren. De benodigde energie is afhankelijk van het gewicht van de hond en het warmteverlies.

En deze laatste is weer afhankelijk van het lichaamsoppervlakte.

Zoals duidelijk mogen zijn hebben kleine honden een relatief groter lichaamsoppervlakte per kg lichaamsgewicht. Met andere woorden: kleine honden hebben meer energie nodig per kg lichaamsgewicht.

Men spreekt dan ook wel over het metabool gewicht als eenheid van verbruik die rekening houdt met beide factoren.

Een normale huishond verbruikt door zijn dagelijkse activiteit ongeveer een energiehoeveelheid van tweemaal de BS.

Honden in de groei, drachtige honden, of zogende teven, maar ook sport- of jachthonden, welke veel lichaamsbeweging hebben verbruiken veel meer. Dit kan oplopen tot wel achtmaal de BS!

Nat of droogvoer hond

Er vanuit gaande dat gehaltes bij beide types voer voldoen aan de eisen, is er een aantal belangrijke verschillen tussen beiden.

Allereerst natuurlijk het vochtgehalte; is dit bij droogvoer rond de 10 procent, bij natvoer (blik, diepvries) rond de 60 procent. Vergelijkingen moet men dus altijd maken per eenheid droge stof!

Bij natvoer heeft men het praktische nadeel van meer volume te moeten opslaan, al dan niet ingevroren.

Eenmaal ontdooid is de houdbaarheid kort. Voordeel is dat de smakelijkheid van natvoer in het algemeen prima is.

De smakelijkheid van de betere droogvoeders geeft overigens ook geen problemen.

De bewering dat de honden op natvoer ‘het beter doen’ dan op droogvoer is (helaas) nooit door middel van objectief onderzoek onderzocht, en wordt door de praktijk mijns inziens ook voldoende ontkracht. 

Ga voor het antwoord op deze en nog veel meer vragen langs bij uw dierenarts.

Voedingssupplementen en vitamines voor uw hond

Soms heeft uw hond iets extra’s nodig en kan de dierenarts voedingssupplementen voorschrijven, bijvoorbeeld wanneer uw hond artrose heeft. Hiervoor is ook speciaal hondenvoer te koop.

Daarnaast zijn er voedingssupplementen voor een betere conditie van de huid en vacht van uw hond en kunnen er supplementen worden ingezet bij verschillende aandoeningen, zoals een alvleesklierontsteking.

Hondenshampoo

Dof, stinkend haar vol klitten dat ook nog eens uitvalt: daar zou u zelf ook niet blij van worden.

Dat geldt net zo goed voor een hond; en dus is het belangrijk dat zijn vacht in optimale conditie is. Soms is het nodig om de vacht van uw hond met speciale shampoo te wassen, deze is verkrijgbaar bij uw dierenarts.

Vaak is een speciale shampoo een onderdeel van de behandeling bij vacht- en huidproblemen. Gebruik nooit uw eigen shampoo om de vacht van uw hond mee te wassen: daar kan de hondenhuid niet tegen.

Het gebruik van ‘normale’ shampoo kan zelfs kale plekken en haaruitval veroorzaken, terwijl hondenshampoo juist helpt dit soort problemen op te lossen.

In de kliniek kunnen we u ook meer vertellen over hoe en hoe vaak u uw hond het beste kunt wassen.

Kosten van verzorgingsproducten voor uw hond

Welke producten u nodig hebt voor de zorg voor uw hond is afhankelijk van de leeftijd, het ras en de gezondheid. De kosten variëren daarom.

Wij adviseren u graag over welke producten uw hond nodig heeft.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd