De ziekte komt vooral voor bij honden van middelbare of hogere leeftijd, en is gelukkig meestal redelijk te behandelen.

Ziekte van Cushing bij honden: wat is het?

De ziekte van Cushing, soms ook wel het syndroom van Cushing genoemd, wordt veroorzaakt door een tumor. In de meeste gevallen (85 procent) gaat het om een goedaardige tumor in het hoofd van de hond. Bij een klein deel van de gevallen (15 procent) ligt de oorzaak bij een kwaadaardige tumor in de buik.

De hypofyse bevindt zich in de hersenen en de bijnier van de buik bij de hond - afbeelding vergroten

De ziekte van Cushing wordt meestal veroorzaakt door een goedaardige tumor onder de hersenen (hyopfysie tumor, zie links) en soms (15% van de gevallen) door een kwaadaardige tumor in de bijnier in de buik (tumoreuze bijnier, zie rechts) - afbeelding vergoten

Door de tumor maken de bijnieren van uw hond te veel cortisol aan. Dit is een hormoon dat aangemaakt wordt in stress-situaties, maar tot verzwakking kan leiden wanneer het continu wordt aangemaakt.

Het zijn vooral honden van een middelbare of hogere leeftijd die de Ziekte van Cushing kunnen krijgen. Zowel reuen als teven kunnen het krijgen.

De ziekte lijkt iets vaker bij teckels en toy-poedels voor te komen, maar kan elk ras raken.

Symptomen van Ziekte van Cushing bij honden

Er zijn verschillende symptomen van de Ziekte van Cushing die u bij uw hond kunt herkennen. Veelvoorkomende symptomen zijn:

  • veel plassen
  • veel eten en drinken: dikke buik
  • huidproblemen, zoals dunne vacht, kale plekken of mee-eters
  • hijgen
  • loopsheid blijft uit
  • afname van energie en spieren, hond is futloos.

Mogelijke plekken waar de vacht dun kan worden of kaalheid kan ontstaan door de Ziekte van Cushing - afbeelding vergroten

Deze symptomen komen minder vaak voor:

  • verhoogde spierspanning (lopen met stijve poten, hond kan niet ontspannen)
  • longembolie
  • pigmentvlekken
  • blaasontsteking
  • suikerziekte

De diagnose

Wanneer u bij uw dierenarts komt met het vermoeden van Cushing bij uw hond, volgt er onderzoek om de ziekte vast te stellen.

Dit onderzoek kan bestaan uit een urinetest, echo en/of bloedonderzoek. Meestal beginnen wij met het urine-onderzoek. In de meeste gevallen (70 procent) kan met deze test aangetoond worden dat de oorzaak een goedaardige tumor in de hypofyse is (een hormoonklier in het hoofd van uw hond).

Als er na deze test nog twijfel is over de diagnose of oorzaak, maken we een echo van de buik en doen we bloedonderzoek.

Het bloedonderzoek werkt als volgt: wij geven uw hond het medicijn dat bij gezonde dieren ervoor zorgt dat de aanmaak van cortisol afneemt.

Gebeurt dit niet, dan kunnen wij de Ziekte van Cushing zeer waarschijnlijk vaststellen. Wordt aan de hand van het bloedonderzoek de ziekte vastgesteld? De oorzaak kan alsnog een goedaardige tumor in de hypofyse zijn.

In 15 procent van alle gevallen wordt de tumor veroorzaakt door een kwaadaardige tumor in de bijnieren. Voor een goede behandeling is het belangrijk dat het onderzoek en de diagnose nauwkeurig plaatsvinden.

In het onderzoek kunnen makkelijk fouten gemaakt worden, zodat de diagnose niet klopt. Bij AniCura werken deskundige dierenartsen met veel ervaring in de juiste diagnose van de ziekte.

De behandeling

De behandeling van de Ziekte van Cushing hangt af van de oorzaak van de ziekte: een tumor in de bijnieren of een tumor in de hypofyse.

Behandeling in het geval van een bijniertumor

Een kwaadaardige bijniertumor kan het beste geopereerd worden. Deze operatie kan lastig zijn omdat de tumor soms dichtbij grote bloedvaten groeit.

Als de tumor is uitgezaaid of niet verwijderd kan worden, is een behandeling met medicatie nodig. Uw dierenarts zal u hierover informeren.

Behandeling in het geval van een hypofysetumor

Een tumor in de de hypofyse is goedaardig en kunnen wij behandelen met medicatie. Uw hond moet dit medicijn de rest van zijn of haar leven krijgen.

De medicijn behoefte kan bij uw hond veranderen. Om die reden moet uw hond onder controle blijven bij uw dierenarts.

De juiste dosering wordt getest door een ACTH-stimulatietest. Mocht de tumor in de hypofyse erg groot zijn, dan verwijderen we deze liever operatief door een specialist dan medicijnen toe te schrijven.

Er is een CT-scan noodzakelijk om de grootte van de tumor te meten.

Levensverwachting Ziekte van Cushing bij hond

De meeste honden die de Ziekte van Cushing krijgen zijn gelukkig goed te behandelen. De levensverwachting verschilt per tumor: de prognose is bij een kleinere tumor beter dan bij een grotere tumor.

Zorgvuldige begeleiding van de dierenarts is hierbij belangrijk: van diagnose tot behandeling moeten de juiste keuzes gemaakt worden.

Laat u hierover goed informeren door een dierenarts met expertise in deze ziekte bij honden.

Cushing bij honden voorkomen

Omdat de Ziekte van Cushing hormonaal is, zijn het hormonen die beïnvloed moeten worden.

Er is geen vaccinatie of speciale voeding om de Ziekte van Cushing bij uw hond te voorkomen. Ook is er geen sprake van erfelijke aanleg.

Advies, of een vraag?

Heeft u een vraag over de behandeling van de Ziekte van Cushing? Of wilt u een second opinion van een specialist?

Neem contact met ons op, we helpen u graag vrijblijvend met advies.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.