Hotspot hond

Hotspot bij honden: heeft uw hond opeens een vochtige rode jeukende plek die snel erger wordt? Lees over de oorzaak en behandeling van een hotspot.

Bekijk ook: hotspot kat

Hotspot bij hond: wat is het?

Een hotspot heeft vaak veel weg van een 'verse' schaafwond. Dit komt doordat uw hond heel veel op één plek likt of bijt door jeuk of irritatie van de huid. Deze huidirritatie kan verschillende oorzaken hebben. Hotspots komen meestal voor op het achterlijf of de kop, maar kunnen over het hele lichaam verspreid zijn. 

Een hotspot is meestal een oppervlakkige ontsteking van de huid, die rood wordt, kan gaan bloeden en warm en etterig is. Als een beginnende hotspot niet goed behandeld wordt, kan er een diepere en pijnlijke bacteriële infectie ontstaan.

Hotspot met oppervlakkige ontsteking van de huid

Hotspot met een diepere bacteriële infectie

Oorzaken van een hotspot bij hond

De hond gaat likken, krabben en/of bijten door een irritatie aan de huid. Deze huidirritatie of jeuk kan verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan: 

Als reactie op de huidirritatie of jeuk gaat de hond veel likken, krabben of bijten, waardoor er een wond ontstaat of een bestaand wondje erger wordt. 

Welke honden hebben een hoog risico?

In een aantal omstandigheden valt uw hond in de risicogroep om een hotspot te krijgen.

  • Vocht: uw hond zwemt veel
  • Vacht: bij honden met een lange, dichte vacht is het risico op een hotspot groter

Oorzaak achterhalen en wegnemen

Heeft uw hond een hotspot? Het is belangrijk dat de oorzaak van de hotspot weggenomen wordt, bijvoorbeeld door vlooien te bestrijden of klitten uit de vacht te halen. 

Weet u niet wat de oorzaak is van de hotspot, gaat deze niet weg of komen er steeds hotspots terug? Neem dan contact op met uw dierenarts. Wij kunnen de oorzaak van de hotspots opzoeken en behandelen. 

Hotspot hond behandelen

  • zorg dat uw hond niet meer aan de wond kan zitten, bijvoorbeeld door een shirt of kraag te gebruiken
  • verwijder de haren op of rondom de hotspot voorzichtig door de vacht te scheren
  • maak de hotspot schoon met lauw water en een milde hondenshampoo
  • behandel de hotspot bij de hond met een verzachtende zalf, bijvoorbeeld honingzalf
  • is er sprake van een heftige hotspot? Dan kan een corticosteroïd houdende zalf/lotion prettig zijn

Handel altijd op advies van uw dierenarts.

Is een hotspot besmettelijk?

Een hotspot bij honden is niet besmettelijk. 

Hotspot hond behandelen bij de dierenarts

Een hardnekkige of steeds terugkerende hotspot kunt u het beste laten behandelen door een dierenarts. Als eerste zal de dierenarts kijken wat de oorzaak is van de hotspot. De dierenarts bespreekt met u welke behandeling nodig is. 

Vervolgens zal de dierenarts de hotspot zelf behandelen. Hiervoor is het vaak nodig om de vacht rondom de hotspot weg te scheren. Na het grondig schoonmaken van de wond met ontsmettenden shampoo, zal de dierenarts deze behandelen met een verzachtende zalf. Bij een heftige hotspot kan een corticosteroïd houdende zalf of lotion prettig zijn. Eventueel kan uw hond een middel krijgen tegen de jeuk. 

Ook lasertherapie is ook een mogelijke behandeling. 

Lees ook:

Advies of een vraag?

Bij AniCura werken dierenartsen met veel expertise in de behandeling van hotspots. Neem contact op met een dierenkliniek bij u in de buurt, we helpen u graag.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd