Symmetrische kaalheid bij honden

Een hond die wat meer haren verliest dan normaal heeft niet meteen haaruitval. Wordt het verharen extreem of leidt het zelfs tot kaalheid? Dan is er iets anders aan de hand.

Haaruitval hond kale plekken

Er zijn verschillende soorten vacht, maar hoe deze er ook uit ziet; de vacht is een maatstaf voor de gezondheid van de hond.

Als uw hond haaruitval heeft en kale plekken krijgt is dat dus geen goed teken. Het is dan belangrijk om de onderliggende oorzaak te achterhalen.

Hond wordt kaal: wat nu?

Een hond die wat meer haren verliest dan normaal door verandering van het weer bijvoorbeeld heeft niet meteen haaruitval. Verharen is een normaal proces.

Als het verharen verandert in extreme haaruitval van uw hond of zelfs tot kaalheid leidt is er iets anders aan de hand en is het belangrijk de oorzaak te laten onderzoeken door een dierenarts.

Geen jeuk?

De meest voorkomende vorm van kaalheid die niet veroorzaakt wordt door jeuk is symmetrische kaalheid.

Kaal en jeuk?

Mocht uw hond veel krabben, duidelijk jeuk hebben en daarvan kaal lijken worden, dan kan het zijn dat uw hond last heeft van andere huidproblemen. Ontvlooien zou uw hond kunnen helpen; kaalheid door vlooien komt voor bij honden. Om zeker te zijn, bezoek uw dierenarts.

Lees ook: Vachtverzorging voor honden

Wat is symmetrische kaalheid bij honden?

Symmetrische kaalheid is een kaalheid bij honden zonder jeuk en wordt bijna altijd veroorzaakt door een stoornis in de hormonale huishouding van de hond.

Cyclisch patroon

Vaak is er een cyclisch patroon te ontdekken (per seizoen anders) in de idiopathische symmetrische kaalheid.

In het voorjaar en de herfst is er duidelijk een toename van de kaalheid en later in het seizoen neemt de haargroei weer toe.

Haarstructuur en plaats van kaalheid

Vaak is de kleur van de haren afwijkend en soms zijn de haren anders van structuur. Bij symmetrische kaalheid ontstaat de kaalheid op specifieke plekken, zoals in de flanken (de zijkant van de buik), terwijl de rest van de vacht een gezonde indruk maakt.

De kaalheid kan beperkt blijven tot het wat extra doorschemeren van de huid door de vacht op plaatsen ter grootte van een twee euro munt, tot kale plekken van wel 20 bij 20 centimeter.

Symmetrische kaalheid wordt meestal veroorzaakt door een stoornis in de hormonale huishouding van de hond.

Ontstekingen

Als gevolg van de haaruitval kan er op de kale plekken ontstekingen in de huid optreden.

 

Kale plekken zijn vooral zichtbaar op de flanken.

Oorzaken symmetrische kaalheid hond

Extreme haaruitval bij uw hond met kaalheid tot gevolg heeft altijd een onderliggende oorzaak, maar die is niet altijd even duidelijk.

Het kan om een hormonale afwijking gaan, zoals een traag werkende schildklier of een geslachtshormonale oorzaak als gevolg van een testikeltumor.

Maar ook een parasiet, een bacteriële infectie, een allergie of zelfs stress kan voor kaalheid zorgen.

Als de oorzaak een bacteriële ontsteking zou zijn, of bijvoorbeeld een schimmel-, gist- of mijtinfectie, zou de kaalheid ontstaan waar de irritatie op de huid plaatsvindt als gevolg van de ontsteking.

Lees ook: Demodex mijt bij honden

Bij symmetrische kaalheid echter, ontstaat de kaalheid op specifieke plekken, zoals in de flanken (de zijkant van de buik), terwijl de rest van de vacht een gezonde indruk maakt.

De oorzaken van kaalheid bij honden lopen sterk uiteen.

Bij de reu

Als het om een reu gaat zijn de volgende aandoeningen een mogelijke oorzaak:

  • testikeltumor
  • ziekte van Cushing (hyperadrenocorticisme)
  • hypothyreoïdie (te kort aan schildklierhormoon)

Bij de teef

Bij de teef de volgende aandoeningen:

Toch zal er indien de hond verder geen klachten heeft en speels en levendig is, vaak geen duidelijke ziekte uit de onderzoeken naar voren komen.

Onduidelijk: idiopathische kaalheid bij honden

Als niet duidelijk is waar de kaalheid vandaan komt, spreken we van idiopathische kaalheid. Waarschijnlijk gaat het dan wel om een verstoorde hormonale huishouding, zonder dat aangetoond kan worden wat de aandoening veroorzaakt.

Wat opvalt is dat er binnen bepaalde lijnen meerdere dieren klachten hebben. Er zou dus sprake kunnen zijn van een erfelijke aanleg tot het krijgen van deze aandoening.

Diagnose symmetrische kaalheid hond

Een onderzoek zal moeten uitwijzen om welke aandoening het gaat. Dat begint met een algemeen uitwendig onderzoek van de hond en wordt gevolgd door een aantal onderzoeken om aandoeningen uit te sluiten, zoals monsters of biopten van de kale huid om mijtinfecties uit te sluiten of een schimmelkweek.

Maar ook het verhaal van u als baasje, in combinatie met de onderzoeken is doorslaggevend.

Hypothyreoïdie bij uw hond vaststellen

Hypothyreoïdie (te langzaam werkende schildklier) kan vermoed worden; dit moet wordenuitgesloten met een bloedtest.

Diagnose ziekte van Cushing bij honden

Ook bij de ziekte van Cushing kan het verhaal wat bij de hond hoort en het urine-onderzoek aanleiding zijn om deze ziekte uit te sluiten.

Behandeling haaruitval hond

De prognose van deze nog niet geheel begrepen aandoening is matig. Dit betekent dat soms het haar spontaan terugkeert, maar ook dat de kale plekken groter kunnen worden en soms niet meer verdwijnen.

Idiopathische kaalheid

Als een dier lijdt aan de idiopathische symmetrische kaalheid in de flank (zie hierboven) kan men vaak niet meer doen dan het lichaam zoveel mogelijk ondersteunen, bijvoorbeeld door het toedienen van biotine.

Dit is een vitamine om de haargroei te stimuleren, en het geven van extra essentiële vetzuren. Hou de huid verder zo soepel mogelijk door de kale huid te wassen met een verzorgende zeep speciaal voor honden om zo de verhoorning tegen te gaan.

Om uitdroging tegen te gaan kan de huid ingesmeerd worden met een huidolie.

Ook valt te denken aan een homeopathische behandeling. Doe dit wel met behulp van een homeopathisch werkend dierenarts.

Contact met uw dierenarts

Neem contact op met uw dierenarts voor duidelijkheid over de behandeling van uw hond met kale huid. Zoek een dierenarts in de buurt.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd