Waarom een allergietest laten uitvoeren bij uw hond?

Krabt uw hond zich vaak of heeft hij huidklachten, dan kan hij allergisch zijn. Gelukkig kunt u met de juiste behandeling uw hond van deze klachten verlossen.

Lees ook: Allergietest bij katten

Jeuk en andere huidklachten kunnen wijzen op een overgevoeligheid voor omgevingsallergenen, zoals pollen, huismijt, vlooien of dierlijke huidschilfers. 

Maar uw hond kan natuurlijk ook last hebben van voedselallergie, een infectie met parasieten, zoals vlooien of schurftmijten, of een allergie voor iets anders.

Diagnose allergie bij honden

Als symptomen van de huidproblemen passen bij een allergie voor omgevingsallergenen en er is geen enkele andere oorzaak voor deze klachten te vinden, dan is er waarschijnlijk sprake van een allergie. 

Een allergietest kan dan uitwijzen voor welke omgevingsallergenen uw hond precies allergisch is (zie afbeelding bovenaan dit artikel).

Wat zijn de symptomen van allergie bij honden?

Het belangrijkste verschijnsel bij allergie is jeuk. Verder veroorzaakt de allergie vooral roodheid en schilfering van de huid.

Door krabben, schuren, bijten en likken kunnen er uiteindelijk kale plekken en een ‘olifantshuid’ ontstaan.

Veel allergische honden zijn gevoelig voor een huidinfectie. Dan ontstaan er kleine bultjes en korstjes of zelfs een heftige ontsteking met een zwelling van de huid die soms samen gaat met bloederig vocht en pus.

De huidklachten komen vaak op de donker gemarkeerde plekken voor:

Herkent u deze klachten? Overleg dan met uw dierenarts wat u het beste kunt doen.

Hoe werkt een allergietest bij honden?

De huidtest wordt niet in alle klinieken uitgevoerd. Ga na bij je eigen kliniek of zij deze behandeling uitvoeren. 

Een allergietest bestaat uit twee delen: een huidtest en een bloedonderzoek.

Huidtest

Bij de huidtest worden kleine hoeveelheden allergenen in de huid geïnjecteerd om te kijken of uw hond hier een allergische reactie op krijgt. Dit kan bijna altijd zonder narcose.

Op de borstkas wordt een klein stukje vacht geschoren zodat de test goed kan worden uitgevoerd.

Daarna injecteert de dierenarts een aantal allergenen in de huid. Na tien - 15 minuten is de uitslag bekend. Als er een rode zwelling ontstaat op een injectieplaats, is uw hond overgevoelig voor het allergeen dat hier ingespoten is.

Bloedonderzoek

Voor het bloedonderzoek wordt wat bloed afgenomen en opgestuurd naar een gespecialiseerd laboratorium.

Dit laboratorium test een vaste groep allergenen, waarin zowel mijten, pollenkorrels als huidschilfers van andere dieren zijn opgenomen. 

Het resultaat van een allergietest is de basis voor de behandeling.

Behandeling van allergie bij honden

Een allergie is helaas niet te genezen. Wel kan uw hond zo behandeld worden dat de allergische klachten verminderen.

Het is helaas niet mogelijk om alle allergenen uit de omgeving (dus zowel in uw huis, als buiten) van uw hond te verwijderen.

Daarom proberen we ervoor te zorgen dat uw hond minder heftig op de allergenen reageert. Dit kan met desensibilisatie therapie

Bij desensibilisatie of immuuntherapie krijgt uw hond regelmatig injecties met precies die allergenen waarvoor hij overgevoelig is. Hierdoor wordt op termijn de allergische reactie vaak minder heftig.

Medicatie allergie hond

Het is ook mogelijk om medicatie te geven die de allergische reactie remt.

Bijkomende klachten bij allergie

Een behandeling van de allergische reactie alleen is meestal niet voldoende. Dieren met een allergie zijn vaak gevoeliger voor huidinfecties en uitdroging.

Ook hebben ze vaker oorontsteking. Deze klachten moeten apart behandeld worden om te voorkomen dat de problemen groter worden.

Bij een infectie van de huid is gebruik van een speciale antibacteriële/anti-gisten shampoo meestal voldoende.

Soms moeten er ook antibiotica of antimycotica (tegen gisten) aan te pas komen. Zo’n kuur duurt vaak minimaal drie weken.

Een droge huid kan ondersteund worden met speciale conditioners en pipetjes die onder andere omega 3- en 6-vetzuren bevatten.

Bij allergische honden die last hebben van steeds terugkerende oorontsteking kan een onderhoudsbehandeling met een speciale zalf of cleaner uitkomst bieden.

Allergie is ongeneeslijk

Helaas is een allergie niet te genezen: de behandeling van uw allergische hond moet daarom levenslang worden volgehouden en regelmatig worden aangepast voor het beste resultaat.

Met de behandeling heeft uw hond weer een fijn leven.

Kosten van een allergietest bij honden

De kosten van een allergietest hangen af van onder andere de uitgebreidheid van het vooronderzoek en de eventuele behandeling van huidinfecties om een huidtest mogelijk te maken.

Meer weten over de kosten van een allergietest bij honden? Neem hiervoor contact met ons op!

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd