Vachtmijt bij uw hond, kat of konijn

Er zijn verschillende soorten vachtmijten, maar de Cheyletiella mijt komt veruit het meeste bij honden, katten, konijnen en andere dieren voor. De mijten veroorzaken schilfering en een wisselende hoeveelheid jeuk. 

De Cheyletiella mijt leeft in de oppervlakkige huidlaag, maar kan bij ernstige schilfervorming ook tussen de schilfers leven. Vachtmijt is erg besmettelijk. Vooral jonge dieren zijn gevoelig. Ook oudere dieren kunnen worden besmet.

‘Eigen’ schilfermijt voor elk diersoort

Honden, katten en konijnen hebben allemaal een ‘eigen type’ Cheyletiella mijt. Het kan wel voorkomen dat de vachtmijt van het ene diersoort zich ‘vergist’ en zo toch een ander diersoort besmet. 

Vachtmijt bij mensen?

Ook mensen kunnen tijdelijk besmet worden door een vachtmijt. Dit is te herkennen aan rode jeukende bultjes op meestal de romp en de armen. De klachten bij mensen verdwijnen vanzelf weer. Wel is het belangrijk om uw besmette dier en de dieren in de directe omgeving te behandelen.

Vachtmijt bij hond, kat of konijn herkennen

Niet alle huisdieren hebben last van een besmetting van de vachtmijt. Toch zijn er dingen waar u op kunt letten. 

Vachtmijt herkennen bij hond
De eerste tekenen van een Cheyletiella infectie bij een hond zijn een doffe vacht met roos en veel losse haren. Uiteindelijk zit de hele vacht van de hond onder de schilfers. 

Vachtmijt herkennen bij kat 
Bij katten met vachtmijt zien we veel losse schilfers op de rug, romp en nek en meestal ziet het baasje dat de kat zich meer wast dan normaal. 

Vachtmijt herkennen bij konijn
Ook bij het konijn zien we een toegenomen huidschilfering en kaalheid. Sommige dieren hebben geen jeuk, andere dieren hebben wel veel jeuk.

Heeft mijn hond of kat Cheyletiella?

De Cheyletiella mijten zijn ongeveer een halve millimeter groot en daarom moeilijk te zien. Soms zijn ze met het blote oog te zien, bijvoorbeeld als ze bewegen.

Meestal kan de dierenarts Cheyletiella aantonen door wat haren en schilfers met plakband bij uw dier weg te halen en deze onder de microscoop te bekijken. Soms kan de diagnose bevestigd worden door een afkrabsel of door een stofzuigermonster.

Vachtmijt Cheyletiella bij hond, kat of konijn behandelen

De schilfermijt is goed te behandelen met verschillende (spot-on) producten die gebruikt worden voor vlooienbestrijding, onder andere selamectine. Het is een makkelijke therapie die na vier weken herhaald moet worden. 

Ook andere dieren en omgeving behandelen

De dieren die in contact zijn geweest met het besmette dier moeten ook worden behandeld. Mensen die contact hebben gehad met het dier hoeven niet behandeld te worden. Hun klachten verdwijnen vanzelf weer. Verder moet de woonomgeving behandeld met een omgevingsspray. 

Het beste is om vier weken na de laatste behandeling een controle onderzoek bij ons te laten doen, om zo zeker te weten dat de behandeling gewerkt heeft. 

Vraag, of advies?

Heeft u een vraag over schilfermijt, of over de beste behandeling? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag verder. 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd