Een ontsteking van het binnen- of middenoor kan ook voorkomen maar dat geeft vaak andere (bijkomende) verschijnselen.

Oorontsteking hond

Bij een hond kunnen verschillende onderdelen van het oor ontstoken raken. In dit artikel bespreken we alleen de ontsteking van de buitenste gehoorgang. 

Ook interessant: oorontsteking kat

Overzicht oor hond - afbeelding vergroten

Symptomen oorontsteking hond

Als uw hond een oorontsteking heeft dan kunt u de volgende dingen aan uw hond zien:

  • uw hond krabt veel aan zijn oor
  • uw hond schudt met zijn kop 
  • uw hond piept of kermt bij aanraking van de kop of de oren
  • uw hond houdt zijn kop schuin met het pijnlijke oor naar beneden
  • er zit veel oorsmeer of pus in het oor
  • het oor stinkt
  • er zit roodheid in of rond het oor
  • de oorschelp is opgezwollen (bloedoor)

Deze symptomen kunnen ook wijzen op oormijt bij uw hond.

Voor de behandeling van een oorontsteking is het heel belangrijk dat er vroegtijdig wordt ingegrepen en de oorzaak van de oorontsteking wordt aangepakt.

Er bestaat anders een risico op een chronische oorontsteking, waarbij de behandeling vaak velen malen lastiger is.

We spreken van een chronische oorontsteking als uw hond continu oorproblemen heeft of deze regelmatig terugkeert.

Oorzaak oorontsteking

Verreweg de meeste oorontstekingen (ongeveer 80 procent) worden veroorzaakt door een onderliggend huidprobleem (meestal een allergie).

Bacteriën die in en rond deze verzwakte huid leven krijgen hierdoor de kans om een infectie veroorzaken. Wanneer deze bacteriële infectie wordt aangepakt, bijvoorbeeld door middel van een oorzalf, verbeteren de klachten vaak snel.

Maar omdat de echte oorzaak niet wordt aangepakt, komen de klachten op den duur weer terug.

Als gevolg van de continue ontsteking wordt de gehoorgang steeds nauwer en dit vormt juist een extra risico op het ontstaan van oorontstekingen.

Daarnaast geeft het veelvuldig gebruik van (verschillende) zalven een verhoogde kans op het ontstaan van bacteriële resistentie en maakt de behandeling van de oorontsteking moeilijker.

Andere oorzaken van een oorontsteking bij uw hond kunnen zijn:

  • een vreemde structuur in het oor (bijv. grasaren of poliepen): de klachten zijn dan vaak éénzijdig;
  • parasitaire infecties zoals oormijt;
  • bacteriële infecties en gistinfecties: deze zijn meestal het gevolg van een onderliggend huidprobleem en verergeren alleen het probleem;
  • Atopie oftewel overgevoeligheid voor stoffen/materiaal in de omgeving;
  • Seborrhoe, een defect in de afschilfering c.q. de verhoorning van de huid. Er is een beschadiging van de huid, met soms meer productie van talg, meer schilfering. Een voorbeeld van een ras die hier meer aanleg voor heeft, is de Basset Hound;
  • gebruik van verkeerde producten in het oor (zoals oorzalven die over de datum zijn en bepaalde oorreinigers).

Aanwezigheid van andere risicofactoren kunnen de problemen verergeren. Hieronder vallen: lange en hangende oren, veelvuldig zwemmen, veel haren in de gehoorgang of juist verkeerd plukken van de haren in de gehoorgang.

Hoe onderzoeken wij oorproblemen bij uw hond?

Wanneer er sprake is van een oorontsteking is het altijd verstandig om langs uw dierenarts te gaan. Tijdens dit bezoek zullen wij de klachten uitgebreid in kaart brengen, een algemeen lichamelijk onderzoek doen en de binnenzijde van de gehoorgang bekijken met een camera.

Soms is het nodig om de oren onder een roesje te spoelen zodat we goed zicht hebben op de binnenzijde van de gehoorgang, het trommelvlies en eventuele afwijkende structuren.

Afhankelijk van deze onderzoeken kan eventueel aanvullend onderzoek worden geadviseerd. Dit kan bestaan uit:

  • onderzoek naar een onderliggend huidprobleem zoals een allergie door bijvoorbeeld een eliminatiedieet;
  • onderzoek van het oorsmeer naar gisten, mijten en specifieke bacteriën.

In ernstiger gevallen, zeker als ook het middenoor erbij betrokken is, wordt de hond ook door middel van tabletten behandeld. Bijvoorbeeld met antibiotica op basis van een kweek uit de gehoorgang.

Voor oormijten kan men tegenwoordig ook een middel op de huid in de nek druppelen, welke overigens niet alleen de mijten doch ook andere inwendige en uitwendige parasieten aanpakt.

De grasaar wordt meestal onder sedatie al dan niet met endoscopie verwijderd en de bijkomende ontsteking door spoelen en medicamenteuze behandeling bestreden.

Afhankelijk van de oorzaak is de oorontsteking vaak goed te behandelen. Bij op tijd ingrijpen en het vinden van de oorzaak is de kans op volledig herstel het grootst.

Oorontsteking voorkomen

Preventief zijn een aantal zaken van belang:

  • inspecteer de oren regelmatig om vast te stellen of er sprake is van een (beginnende) ontsteking. Vergelijk ook beide oren met elkaar, vaak is het een eenzijdig probleem;
  • beginnende oorontstekingen hebben sterk de neiging chronisch te worden, dus laat het direct door een dierenarts goed behandelen. Breng een zalf of vloeistof voldoende diep en in ruime mate in;
  • reinig een oor regelmatig met een goede vloeistof, zeker als het een ras betreft met een verhoogde gevoeligheid voor uitwendige oorontsteking;
  • ga niet met wattenstaafjes in de gehoorgang, gebruik geen slaolie of iets dergelijks;
  • voorkom verdergaande beschadiging door krabben door directe behandeling, pijnstilling en de hond eventueel tijdelijk een kap op te zetten;
  • bedenk dat warmte, vocht, haren, vuil, en bepaalde allergenen in de gehoorgang voor verergering van de situatie kunnen zorgen. Maak de oren na het zwemmen bijvoorbeeld altijd schoon met een speciale oorreinigingsvloeistof.

Denkt u dat uw hond een oorontsteking heeft? Kom dan langs om uw hond te laten onderzoeken.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd