Verspreidt uw hond een specifieke geur (ranzige boter) en heeft hij een vettig aanvoelende huid? En krabt uw hond zich veel? 

Wat is Malassezia pachydermatitis?

Malassezia is een gistsoort. Het is een normale bewoner van het huidoppervlak bij katten en honden. Het wordt een probleem wanneer deze gistsoort gaat ontsteken, en er Malassezia pachydermatitis onstaat.

Onder normale omstandigheden

Onder normale omstandigheden is het afweersysteem van de huid voldoende in staat om dit organisme in de huid onder controle te houden. Echter komen er vaak problemen kijken bij aanwezigheid van de gist.

Infectie en ontsteking

Door diverse achterliggende oorzaken van huidaandoening bij uw hond of kat komt het tot een verstoring van dit afweer mechanisme waardoor het tot een Malassezia pachydermatitis infectie en ontsteking kan komen.

Voedselsallergie

Voedingsallergie en atopie zijn belangrijke voorbeelden van aandoeningen waardoor deze gisten een belangrijke complicerende factor vormen. U kunt hiervoor een allergietest voor uw hond of kat laten doen bij de dierenarts.

Klachten van Malassezia

Malassezia pachydermatitis herkennen? De klachten op een rij:

  • roodheid
  • ontsteking aan de huid
  • jeuk bij uw hond of kat
  • vette vacht
  • schilfers en korsten
  • een typische geur van de huid (vochtig en muf)

Bekijk ook: huidproblemen hond en huidproblemen kat

Gevoelige rassen

Sommige rassen zijn gevoeliger, zoals:

Ook bij verschillende kattenrassen komt malassezia machydermatitis voor, zoals bij de devon rex.

Diagnose van malassezia machydermatitis

Met een diagnose sluiten we uit dat uw huisdier met niets anders dan Malassezia heeft te kampen, en zo passen we vervolgens de juiste behandeling toe.

Klachten

Herkent u bovengenoemde klachten bij uw dier? Dan is er een kans dat uw hond of kat malassezia pachydermatitis heeft.

Gevoelige rassen

Valt uw dier onder één van bovenstaande rassen, dan is de kans bij bovengenoemde klachten groter dat Malassezia aanwezig is bij uw hond of kat.

Onderzoek naar de oorzaak

Onderzoek naar de achterliggende oorzaak van de Malassezia bij uw hond of kat is zeker nodig.  Neem hiervoor contact op met uw AniCura dierenarts. 

Bestrijding van de gist alleen is veelal zinloos als de oorzaak gewoon aanwezig blijft. Naast een diagnose is ook onderzoek nodig, anders blijft het probleem gewoon terugkeren.

Behandeling met shampoo

Het onderzoek is bij deze aandoening niet over te slaan. Maakt u zich geen zorgen, uw dierenarts stelt voor u de diagnose. De diagnose is via microscopisch onderzoek vrij gemakkelijk gesteld.

Na het nodige onderzoek behandelen we de Malassezia met een geschikte shampoo. Een shampoo met miconazol en chloorhexidine als bestanddelen werkt meestal goed als behandeling tegen malassezia pachydermatitis. Miconazol werkt tegen de gist en chloorhexidine werkt tegen de bacteriën.

Oorontsteking of niet?

Twijfelt u over een oorontsteking bij uw hond of kat? Neem contact op met uw dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd