Wat is abces bij kat of hond

Abcessen komen veel voor bij bijvoorbeeld katten die gevochten hebben (vechtabces) of honden met verstopte anaalklieren. Alle diersoorten van alle leeftijden met een bacteriële ontsteking kunnen een abces krijgen. Lees ook: abces bij konijn 

Symptomen 

Een abces is een ontsteking die is uitgegroeid of ‘uitgerijpt’ tot een holte met daarin pus. Pus bestaat met name uit bacteriën en dode cellen. Wanneer een abces niet behandeld wordt,  breekt het abces vaak open waarna de pus uit het abces loopt. Soms geneest dit dan, soms komt het even later weer terug. 

Dieren hebben voorafgaand aan dit openen vaak pijn door de druk van de bult en kunnen gaan krabben of bijten aan de bult. Daarnaast zijn ze er regelmatig ziek van en stoppen ze met eten en drinken. 

Diagnose abces bij hond of kat

De dierenarts zal altijd eerst uw hond of kat onderzoeken. Is het ziek, sloom en hoe gaat het met eten? Van de buitenkant is niet altijd te zien om wat voor bult het gaat. Zo kan de bult ook een vetbult, kwaadaardige huidtumor of huidgezwel zijn. Lees ook: vetbult hond en vetbult kat


Door met een naald in de dikte te prikken kan de dierenarts bepalen of het om een abces gaat. Bij een abces heeft een dier vaak ook koorts. Ga naar: koorts hond en koorts kat

Behandeling abces kat of hond

Bij een ingreep zal het abces geopend worden en gespoeld worden totdat alle pus eruit is. Er wordt hierbij gekeken of er een oorzaak aanwezig, waarvoor ook een behandeling nodig is.

Het is belangrijk dat de wond na de behandeling niet snel kan sluiten. Na de behandeling is er dus bij uw dier een kleine opening die niet wordt dichtgehecht. Soms wordt er een drain geplaatst om de wond langer open te houden, zodat alle pus er zeker uit kan. Sluit de wond te snel, dan kan de ontsteking terugkomen. Nabehandeling van een abces kan bestaan uit antibiotica en spoelen van de wond.

Vraag, of een afspraak maken?

Heeft u vragen over een abces bij uw huisdier of wilt een afspraak maken? De dierenartsen van AniCura hebben veel expertise in het verwijderen van een abces bij uw hond, kat, konijn of knaagdier. Neem contact op met ons. 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd