Schurft bij honden: wat is het?

Schurft (of scabiës) is een huidaandoening die bij honden wordt veroorzaakt door de Sarcoptes mijt. Deze mijt nestelt zich in de bovenste lagen van de huid en graaft daar gangen waarin het vrouwtje haar eitjes legt. Dit veroorzaakt ernstige jeuk- en huidklachten bij de hond. 

Schurft is zeer besmettelijk. Als uw hond in contact komt met een andere hond die schurft heeft, dan is de kans groot dat uw hond het ook heeft gekregen. 

Ook kan uw hond schurft krijgen door in een omgeving te lopen waar een hond met schurft is geweest. Een mijt kan namelijk twee tot vier weken buiten de hond blijven leven. Vooral borstels, manden en dekens zijn een bron van mijten.

De Sarcoptes mijt komt vaker voor bij import (zwerf-)honden. Schurftmijt is bij honden gelukkig goed behandelbaar en ongevaarlijk voor gezonde dieren.

Schurftmijt bij mens en andere huisdieren

De Sarcoptes mijten kunnen alleen overleven op honden, maar kunnen wel tijdelijk leven op een mens of andere huisdieren. Als een hond schurft heeft komt het dan ook vaak voor dat het baasje ook jeukklachten heeft. Uiteindelijk zullen de Sarcoptes mijten op een mens of een ander huisdier overlijden, omdat ze zich alleen op honden kunnen voortplanten. 

Er bestaan ook schurftmijten die zich alleen kunnen voortplanten op bijvoorbeeld een mens, cavia of kat. 

Puppyschurft 

Een andere vorm van schurft bij jonge honden is Demodex (puppyschurft). 

Schurftmijt bij hond herkennen

De Sarcoptes mijt veroorzaakt een intense jeuk bij honden. Schurft bij honden kunt u herkennen aan:

  • veel krabben, uw hond kan zelfs gewicht verliezen omdat de jeuk zo heftig is en het krabben zoveel energie kost
  • rode plekken, bultjes en korstjes op de huid, deze klachten zitten vooral vaak aan de oren, snoet, ellebogen en hakken
  • kale plekken in de vacht

U kunt als baasje ook last krijgen van schurft. Dan krijgt u jeuk en uitslag op de huid. Dit is niet gevaarlijk. Zodra de mijten weg zijn bij uw hond, heeft u er meestal ook geen last meer van. 

Schurft bij de hond

Behandeling van schurftmijt bij uw hond

Als u denkt dat uw hond schurft heeft, ga dan direct naar de dierenarts. Het is best lastig om de mijten te vinden, want ze zijn maar 0,2 tot 0,35 mm groot. 

Als uw hond mogelijk schurft heeft, bekijkt de dierenarts met een microscoop een aantal huidafkrabsels. Het is niet zeker dat de mijten bij dit onderzoek altijd gevonden worden. De arts doet soms ook een bloedonderzoek, maar dit is pas vijf weken na infectie betrouwbaar. 

Daarom schrijft de arts vaak op basis van de klachten die u vertelt medicatie tegen mijten voor. Als de klachten vervolgens snel verdwijnen, dan is het duidelijk dat het mijten waren.

Spray of shampoo tegen mijten

Schurft bij honden is gemakkelijk te behandelen, vaak met medicijnen met het middel selamectine erin. Dit kan een spray of shampoo zijn. Ook kunt u uw hond wassen met een antibacteriële shampoo die de korsten op een hygiënische manier verwijdert. Soms is de jeuk zo heftig dat een korte behandeling met prednison verlichting kan brengen. 

Nazorg schurftmijt hond

Het duurt meestal zo’n drie weken voordat uw hond weer schurftvrij is. Het is belangrijk om in deze periode contact met andere honden te vermijden. Ook is het belangrijk om de omgeving goed schoon te houden, zodat eventuele mijten die daar leven doodgaan. 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd