Hormoonanalyse hond

De hartslag, lichaamstemperatuur en de groei van uw hond worden geregeld door hormonen. Wijken de hormonen af? Dan kan dat een oorzaak zijn van verschillende ziektes. Met een hormoonanalyse onderzoekt de dierenarts of uw huisdier afwijkingen heeft in de hormonen.

Lees ook: Hormoonanalyse kat

Merkt u bijvoorbeeld dat uw hond veel drinkt, plast, eet of hijgt? Dan kan er sprake zijn van een verhoging van het hormoon cortisol in het lichaam. Dit kan wijzen op het syndroom van Cushing.

Naast het syndroom van Cushing, kan ook bij de ziekte van Addison en een trage of overactieve schildklier sprake zijn van een hormoonafwijking. Lees verder in dit artikel wanneer een hormoonanalyse nodig is.

Wat is een hormoon?

Hormonen zijn regelstofjes in het lichaam die worden gemaak door verschillende klieren, waaronder de bijnieren en de hypofyse. Via het bloed komen de hormonen op de plaats van bestemming. Het hormoonstelsel regelt allerlei lichaamsfuncties, zoals de hartslag, lichaamstemperatuur, het stofwisselingsniveau, de vruchtbaarheid status en groei van uw huisdier.

Hoe werkt een hormoonanalyse bij honden?

Voor een hormoonanalyse wordt er bloed afgenomen bij uw huisdier of wordt u gevraagd een urinemonster te verzamelen. Lees hier meer over bloed afnemen bij hond. Dit wordt opgestuurd naar het laboratorium, waar de hormoonconcentratie wordt gemeten.

Wanneer is een hormoonanalyse nodig?

Zowel een tekort als een overschot aan hormonen kan schadelijk zijn voor uw huisdier. Bij een aantal ziektebeelden kan uw dierenarts aangeven dat een hormoonanalyse nodig is voor vervolgonderzoek.

Hormoonziektes bij honden

Lees per hormonale aandoening onder dit lijstje verder.

  • de ziekte van Cushing
  • een overactieve of trage schildklier
  • progesteron prikken
  • suikerziekte
  • de ziekte van Addison

Ziekte van Cushing bij uw hond

De Ziekte van Cushing wordt vaak op latere leeftijd vastgesteld, en komt even vaak voor bij reuen als bij teven. De symptomen van deze ziekte zijn vaak: veel drinken en plassen, veel eten, een dunne, slechte vacht, hijgen, afname van spierkracht en bij teven het wegblijven van de loopsheid. Als de dierenarts vermoedt dat het om de ziekte van Cushing gaat, zal er een test worden gedaan waarin urinemonsters van drie opeenvolgende dagen worden geanalyseerd.

Trage schildklier bij uw hond

Een trage schildklier komt bij honden regelmatig voor. Om erachter te komen of uw hond hier aan lijdt, zal uw dierenarts bloed afnemen en naar het laboratorium sturen.

De symptomen waaraan u een trage schildklier kunt herkennen zijn: sloom en stijf lopen, steeds een warm plekje zoeken, onverklaarbare gewichtstoename, een verdikte huid en plotselinge kaalheid terwijl uw hond geen jeuk heeft. Ook kreupelheid, zwakte en shock zijn symptomen voor een trage schildklier.

Progesteron prikken bij uw teef

Bij loopse teefjes kan er bloed worden afgenomen om het progesterongehalte te meten  en zo de ideale dekdatum vast te stellen. Deze uitslag is vaak al na een paar uur bekend. 

Suikerziekte bij uw hond

Als uw hond of kat last heeft van suikerziekte betekent dit dat uw dier te weinig insuline aanmaakt. Insuline is te vergelijken met een sleutel, zonder sleutel kan er geen suiker de cel in. Zo krijgen de cellen geen brandstof, met tot gevolg dat uw dier veel eetlust heeft en toch afvalt. Ook drinken en plassen honden met suikerziekte veel.

Ziekte van Addison bij uw hond

De ziekte van Addison is een chronische aandoening die niet vaak voorkomt. Met de juiste medicijnen kan uw hond echter een prima leven hebben. De symptomen van deze ziekte zijn moeilijk te herkennen, omdat ze veel lijken op symptomen van andere ziektes. Als een hond de ziekte van Addison heeft, produceren de bijnieren niet genoeg hormonen.

Meestal wordt dit veroorzaakt door een auto-immuunziekte, die bij bepaalde rassen (labradoodle, poedel, Portugese waterhond, Nova Scotia duck tolling retriever, cairn terriër, cocker spaniël, bearded collie, West Highland white terriër, rottweiler, sint bernard en leonberger) erfelijk is.

Als uw dierenarts de ziekte van Addison vermoedt, wordt er vaak al met de behandeling gestart voordat de uitslag van het onderzoek bekend is, zeker als de conditie van uw hond kritiek is. De medicijnen zijn namelijk niet schadelijk voor uw hond.

Wat doet u als u de uitslag heeft?

Een hormoonanalyse is een momentopname. Daarom zijn er soms meerdere monsters nodig. Om die reden wordt bij bijvoorbeeld de ziekte van Cushing een driedaagse test gedaan.

De dierenarts kijkt naar het ziektebeeld van uw huisdier en de uitslag van de hormoonanalyse en beslist aan de hand daarvan wat de volgende stap is.

Soms is verder onderzoek nodig, maar lang niet altijd. Een kat met een overactieve schildklier kan worden geholpen met medicijnen, een injectie met radioactief jodium of een jodiumvrij dieet.

In sommige gevallen is een operatie noodzakelijk.

Wat zijn de voor- en nadelen van een hormoonanalyse?

Het voordeel van een hormoonanalyse is dat het duidelijkheid kan geven over de conditie van uw huisdier. De klachten van uw hond kunnen vervolgens gericht worden opgelost met de juiste medicatie of behandeling.

Soms is langdurige of zelfs levenslange behandeling noodzakelijk, maar veel hormoonziektes zijn goed te behandelen. Een nadeel is dat de uitslagen van sommige testen lang op zich laten wachten omdat het onderzoek veel tijd kost. Dit geldt vooral voor zeldzame ziektes.

Hoeveel kost een hormoonanalyse?

De kosten kunnen erg uiteenlopen omdat de ene test een stuk ingewikkelder is dan de andere. Soms zijn er aanvullende analyses nodig.

Belt u ons als u nog vragen heeft, wij helpen u graag!

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd