Artrose hond: behandeling

Artrose is helaas niet te genezen, maar wel onder controle te houden. Met de juiste behandeling krijgt uw hond weer kwaliteit van leven.

Lees ook: Artrose behandeling kat

Wat is artrose?

Artrose bij uw hond is een pijnlijke en progressieve ontsteking in de gewrichten. Het is de meest voorkomende oorzaak van kreupelheid bij de hond: 1 op de 5 honden krijgt het.

Artrose gewrichten - afbeelding vergroten

In de meeste gevallen is er een onderliggende oorzaak, zoals een slecht ontwikkeld heupgewricht. Weten wat artrose precies is? Lees meer op: artrose bij honden

Behandeling van artrose bij honden

Voor de behandeling van artrose volgen we simpele stappen:

 1. Onderzoek: uw hond wordt onderzocht om de aandoening vast te stellen
 2. Oorzaak: de oorzaak wordt vastgesteld
 3. Behandeling: de artrose wordt gericht behandeld aan de hand van de oorzaak

Voor de behandeling van artrose met goed resultaat voor op de korte, maar vooral ook de lange termijn, is een behandelplan nodig.

Artrose onderzoek bij uw hond

Om het type behandeling van de artrose te bepalen is een volledig onderzoek van uw hond nodig. Zonder oorzaak en inzicht in de ernst, kunnen we niet verder. We onderzoeken:

 • de algemene gezondheidstoestand van uw hond
 • de oorzaak
 • de ernst
 • andere ziektes bij uw hond

Naast lichamelijk onderzoek zal ook aanvullend onderzoek nodig zijn, bijvoorbeeld röntgenfoto's en soms een CT-scan.

In de meeste gevallen is er een duidelijk aanwijsbare oorzaak van de artrose, zoals een misvorming in het heupgewricht (zoals heupdysplasie) of een gescheurde voorste kruisband.

De oorzaak van artrose

De eerste stap in de behandeling van artrose is het vaststellen van een oorzaak. De dierenarts zal eerst beoordelen of die weg te nemen is.

Naast een lichamelijk onderzoek zal uw orthopedisch dierenarts ook het betreffende gewricht(en) in beeld willen brengen met behulp van "medische beeldvorming". Dat zijn bijvoorbeeld röntgenfoto's, echo of een CT scan of ee MRI scan. Ook een arthroscopie (kijkoperatie van het gewricht) kan wenselijk zijn om meer te weten te komen over de mate van slijtage binnen in het gewricht. Op de röntgenfoto is te zien of er botwoekeringen (overmatige groei van bot) zijn ontstaan op het gewricht.

Botvernieuwing door artrose bij de knie van een hond - afbeelding vergroten

De ernst vaststellen

We proberen vast te stellen welke gewrichten in welke mate artrose hebben. Met bovengenoemde "medische beeldvorming" wordt de ernst van de artrose vastgesteld. Dit geeft inzicht in de mogelijke behandelingen voor uw hond.

Uitsluiten van gewrichtsaandoeningen

Om bepaalde gewrichtsaandoeningen, zoals reuma of een infectie uit te sluiten is vaak ook laboratoriumonderzoek nodig, zoals bloedonderzoek of een gewrichtspunctie. 

Behandeling afhankelijk van

Er is voor de behandeling van artrose niet één standaard behandeling. Welk behandeltraject het beste bij uw hond past is van vele factoren afhankelijk:

 • oorzaak van de artrose
 • ernst van de schade in het gewricht
 • bespiering
 • overgewicht
 • leeftijd
 • andere lichamelijk problemen

De schade aan het gewricht door slijtage is niet meer te genezen.

Er is steeds meer mogelijk.

Gelukkig is er wel steeds meer mogelijk om verdere slijtage tegen te gaan en uw hond een pijnvrij leven te geven.

Operatie

De kans is groot dat uit het onderzoek van uw orthopedisch dierenarts duidelijk is geworden dat een operatie uw hond zal helpen. Een belangrijke stap in de behandeling is het zo mogelijk wegnemen van de oorzaak. Bijvoorbeeld een heupoperatie in het geval van heupdysplasie

Gewrichtsprothese bij artrose

Er zijn situaties waarin het gewricht van uw hond zoveel artrose heeft dat een pijnvrije en volledig herstelde gewrichtsfunctie niet meer mogelijk is. Uw hond kan dan nog steeds een pijnvrij leven leiden met behulp van een gewrichtsprothese. Denk aan een heupprothese in het geval van heupdysplasie of knieschijf groeve prothese bij een ernstige patella luxatie.

Het artrose behandelplan

Een chirurgische behandeling wordt meestal gevolgd door een behandeltraject dat erop gericht is verdere slijtage tegen te gaan en eventuele pijn te bestrijden:

 • een optimaal gewicht: door de artrose beweegt uw hond minder en verliest spiermassa. Doordat de eetlust niet verandert hebben veel honden met artrose overgewicht. Hoe zwaarder uw hond is, hoe meer de gewrichten belast worden. Een hond met artrose heeft dus baat bij een gezond gewicht. Bovendien maakt vetweefsel stoffen aan die de ontstekingsreactie in stand houden en zelfs verergeren. AniCura heeft zeer ervaren voedingsdeskundigen in huis die u kunnen helpen met een afslankprogramma voor uw hond.
 • versterken van spieren en gewrichten: juist omdat uw hond minder beweegt is het belangrijk om uw hond te helpen de spieren en gewrichten sterker te maken, zonder dat de beweging de gewrichten teveel belast. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van fysiotherapie voor dieren.  
 • artrose hond medicatie en voedingssupplementen: in de meeste gevallen is aanvullende behandeling met medicijnen en voedingssupplementen aan te bevelen. Dit niet alleen om de pijnklachten te verminderen, maar ook om de toename van artrose zoveel mogelijk af te remmen. De orthopedisch chirurgen van AniCura geven u graag een advies over een behandeling met wetenschappelijk bewezen effectieve medicatie. 

Het behandelen van artrose bestaat dus niet uit één behandeling, maar is een combinatie van behandelingen en zorg, waarbij orthopedie, chirurgie, fysiotherapie, voedingsadvies en verzorging samenkomen. Gelukkig kunnen de meeste honden goed geholpen worden en een pijnvrij leven lijden. U speelt daarin als eigenaar een grote rol! Lees ook: 10 tips voor uw hond met artrose

Voedingssupplementen bij artrose hond

Er zijn ook voedingssupplementen bij artrose op de markt (zie punt 3 hierboven). Deze kunnen heel goed een onderdeel zijn van de behandeling, maar zijn op zichzelf vrijwel nooit voldoende om artrose goed te behandelen. Dit in tegenstelling tot wat er soms vermeld staat op deze supplementen. Laat u bij de behandeling en eventueel gebruik van voedingssupplementen adviseren door een deskundige dierenarts. We helpen u graag met advies.

Hond met artrose: wanneer is het genoeg?

Er is steeds meer mogelijk op het gebied van artrose. Zeker als er een duidelijke oorzaak is en er nog weinig sprake is van slijtage, is de kans op een volledig herstelde functie van het gewricht met een operatie groot.

En zelfs als uw hond wel veel slijtage aan het gewricht heeft, zijn er gelukkig nog vele mogelijkheden om de artrose te remmen en uw hond een pijnvrij leven te geven.

Lees ook: 10 tips voor uw hond met artrose

Artrose bij honden: levensverwachting

Een hond wordt niet minder oud door artrose. Als een hond door een vergevorderde artrose ernstige pijn pijn heeft kan de kwaliteit van leven helaas wel blijvend laag zijn. In dit geval kan euthanasie een keuze in het belang van het dier zijn.

Begeleiding door dierenarts en paraveterinair

Onze deskundige dierenartsen en paraveterinairen begeleiden u graag bij de behandeling van de artrose bij uw hond. Door uw hond regelmatig te controleren en adviezen te geven kunnen we samen voor uw hond het beste resultaat behalen. Neem voor advies contact met ons op. 

Pijn: honden en artrose

Heeft u wel eens aan een zachtere slaapplaats gedacht? En wist u dat kou extra pijn oplevert bij artrose? Bekijk onze 10 tips voor honden met artrose

Lees ook: Artrose bij katten

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd