BAER-test hond

Reageert uw hond nauwelijks op uw aanwijzingen? Misschien mankeert er iets aan het gehoor van uw hond en is uw hond minder eigenwijs dan u denkt. Met een BAER-test testen we het gehoor van honden.

Lees ook: BAER-test kat

Net als mensen kunnen ook honden minder goed horen of zelfs doof worden. Dat kan door ouderdom of ziekte komen, maar ook aangeboren zijn.

Wat is een BAER-test?

BAER staat voor Brainstem Auditory Evoked Response. Dat houdt in dat met deze test wordt onderzocht hoe de hersenen van uw hond reageren op klikgeluidjes.

Zo komen we erachter of de signalen van de oren de hersenen goed bereiken. Om te weten of uw hond doof is, meten we dus de hersenactiviteit.

Doofheid bij honden

Bij een aantal hondenrassen komt aangeboren doofheid voor. Het gaat onder andere om de Australian Cattle Dog, Bull Terriër, Dalmatiër en Parsson Jack Russel.

Zeker als u wilt fokken met (een combinatie van) deze rassen is het belangrijk dat u controleert op doofheid.

Aangeboren doofheid kunnen wij vanaf een leeftijd van zes weken vaststellen. Deze vorm van doofheid ontstaat namelijk als de hond tussen de vier en zes weken oud is.

Het komt door het afsterven van bepaalde haarcellen die verantwoordelijk zijn voor het waarnemen en doorgeven van geluidstrillingen.

Dit leidt tot doofheid. Vooral honden met een merle vacht, zoals de Australian Shepherd, piebald vacht, zoals de Bull Terriër, of honden met een witte vacht zijn gevoeliger voor doofheid.

Verder kunnen honden op latere leeftijd doof worden door ouderdom, ziekte of afwijkingen aan het trommelvlies.

Hoe verloopt een BAER-test?

Een BAER-test wordt niet door elke dierenarts uitgevoerd - er is een specifieke opleiding voor nodig.

Het onderzoek begint met een grondige inspectie van de oren: is er sprake van ontstekingen? Hoe zit het met de hoeveelheid oorsmeer? Is het trommelvlies intact? Als dit er goed uitziet, krijgt uw hond een lichte sedatie om de BAER-test zo betrouwbaar mogelijk uit te kunnen voeren.

De dierenarts sluit elektroden aan op de oren en de kop van uw hond om de hersenactiviteit te meten.

Het onderzoek gaat van start door geluidjes af te spelen via een oordopje in de oren van uw hond

Door het volume stapsgewijs te verhogen (van 70 decibel - vergelijkbaar met het geluid van een stofzuiger - tot 90 decibel) kunnen we meten of de signalen van de oren goed worden doorgezet naar de hersenen.

Na het onderzoek

Na het onderzoek weet u definitief of uw hond doof is aan één of beide oren. Dit zou dus kunnen verklaren waarom uw hond uw bevelen negeert.

Wij begrijpen dat het geen leuk bericht is om te horen dat uw hond doof is. Het is echter ook van groot belang: een doof dier belandt sneller in gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld in het verkeer.

Nu u weet dat uw hond doof is, kunt u voorzorgsmaatregelen nemen.

Gehoorapparaat hond

Er zijn nog geen gehoorapparaten voor honden, maar hier wordt wel druk aan gewerkt door een van onze gespecialiseerde artsen in samenwerking met een humane kno-arts.

Op dit moment zijn de kosten nog erg hoog en wordt er gekeken naar een oplossing waarbij er een optie blijft om de batterij van het apparaat te vervangen.

Wel kunt u overwegen om met uw hond te gaan communiceren via visuele gebaren.

Gedrag van een dove hond 

Ook iets om op te letten: honden die op latere leeftijd doof zijn geworden, kunnen soms naar iemand uitvallen. Wanneer u, of bijvoorbeeld een kind, de hond plotseling uit zijn slaap haalt, kan de hond schrikken en daardoor bijten.

Dit is een natuurlijke reactie omdat uw hond u niet heeft horen aankomen. Hier kunt u uiteraard rekening mee houden door uw hond altijd rustig en van voren te benaderen.

BAER-test verplicht

Voor een aantal rassen zoals onder andere de Bull Terriër en de Dalmatiër is dit onderzoek - de Brainstem Auditory Evoked Response (B.A.E.R.) test - verplicht.

De uitslag van het onderzoek wordt door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland geregistreerd en gecertificeerd.

Kosten BAER-test

De kosten van een gehoortest zijn afhankelijk van verschillende factoren. U moet rekening houden met de kosten van de verdoving, het gebruik van de apparatuur en het uitvoeren van de test.

Wilt u meer weten over de BAER-test of doofheid bij honden? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd