CT-scan voor hond

Als uw hond bijvoorbeeld een botbreuk, gewrichtsprobleem of inwendig probleem heeft, kan uw dierenarts u adviseren om een CT-scan te laten maken. Dit advies krijgt u als het de beste of zelfs enige manier is om een diagnose te kunnen stellen. En een juiste diagnose betekent dat we uw hond zo snel mogelijk de allerbeste zorg kunnen geven.

Lees ook: CT-scan voor katten

Een CT-scan voor honden

Een CT-scanner (ComputerTomografie) werkt met dezelfde röntgenstralen als een ‘normale’ röntgenfoto. Het verschil is dat een CT-scanner een dwarsdoorsnede van het lichaam van de hond maakt, waardoor de dierenarts als het ware plakjes van het lichaam kan zien. En als al deze gefotografeerde plakjes tegen elkaar aan worden gezet, dan ontstaat er een driedimensionaal beeld van het lichaam. Een CT-scan geeft daardoor veel meer gedetailleerde informatie dan een röntgenfoto. Een CT scan voor honden is in deze hetzelfde als voor mensen.

Wanneer is een CT-scan nuttig?

Een CT-scan wordt vaak gebruikt bij onderzoek van de neus, kaak, middenoor, schedel, wervelkolom, gewrichten, botten en borst- en buikholte.

Onderzoek bij honden met gebruik van een CT scan gebeurt bijvoorbeeld als er een vermoeden is dat er sprake is van een hernia is van een tussenwervelschijf bij uw hond, een middenoorontsteking of een tumor.

Hoe werkt een CT-scan bij honden?

Omdat uw hond in de meeste gevallen niet stil kan blijven liggen én het prettiger is voor de hond zelf om er niets van mee te krijgen, gebeurt een CT-scan bij uw hond meestal onder narcose. Uw hond moet dan nuchter blijven, en dat betekent dat hij vanaf twaalf uur voor de scan niet meer mag eten.

Nadat we uw hond onder narcose hebben gebracht, leggen we uw hond op de tafel van de CT-scanner. De tafel beweegt daarna door de tunnel van de scanner, waarin een röntgenbuis en detector ronddraaien. Tijdens die beweging worden doorlopend vanuit alle hoeken foto’s gemaakt; dit duurt enkele minuten. Uw hond merkt hier niets van. Sommige lichaamsdelen zijn op een CT-scan moeilijker te zien. Een injectie met contrastmiddel kan die lichaamsdelen beter zichtbaar maken.

Hoe een hond in de CT-scan ligt - afbeelding vergroten

Voordelen en nadelen van een CT-scan voor uw hond

Het grote voordeel van een CT-scan is dat er met een minimale belasting voor uw hond een zeer nauwkeurige en snelle diagnose kan worden gesteld die anders onbekend zou blijven. Een CT-scan is niet goedkoop, maar uiteindelijk kan zo’n scan u veel geld besparen.

Aandoeningen kunnen door zo’n exacte diagnose namelijk veel sneller worden gezien en hierdoor kan uw hond dus ook sneller en beter worden behandeld.

Dit kan u op de lange termijn aardig wat kosten schelen.

Wat zijn de kosten van een CT-scan?

De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het te onderzoeken gebied, of er contrastmateriaal wordt gebruikt en of er een (spoed)beoordeling door een specialist radiologie nodig is. Neem contact met ons op voor de kosten voor een scan bij uw hond. 

Lees ook: Medische beeldvorming bij huisdieren 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd