Urineonderzoek bij honden

Het kan zijn dat uw hond moeite heeft met plassen. Ook kan er bloed in de urine zitten. In dit geval kan een urineonderzoek helpen om uit te vinden wat er met uw hond aan de hand is. Zo’n onderzoek houdt in dat een opgevangen plasje van uw hond wordt onderzocht.

Lees ook: Urineonderzoek kat

Urineonderzoek bij hond

Onderzoek van urine zou kunnen uitwijzen dat uw hond een blaasontsteking, blaasgruis of een stofwisselingsziekte heeft. Daarnaast kan met urineonderzoek onderzocht worden of de nieren wel goed werken.

Wanneer wordt er urineonderzoek gedaan bij uw hond?

Uw dierenarts kan adviseren om een urineonderzoek te doen wanneer uw dier:

  • veel drinkt;
  • op ongebruikelijke plekken plast;
  • veel plast;
  • steeds kleine beetjes plast;
  • urine plast die een rare kleur of geur heeft;
  • als uw dier te veel afvalt.

Hoe werkt urineonderzoek bij honden?

Van tevoren vragen we u meestal om urine op te vangen in een goed schoongemaakt bakje of potje met deksel, en mee te nemen naar de kliniek. Soms is het nodig dat we de urine rechtstreeks uit de blaas halen, dit doen we altijd in de kliniek.

Dit is bijvoorbeeld het geval als het opvangen van urine voor het onderzoek niet lukt, of als de dierenarts steriele urine nodig heeft voor het onderzoek. De dierenarts kijkt indien nodig met een echo waar de blaas zit en zuigt er met een naald wat urine uit.

Doordat de blaas uit meerdere laagjes bestaat, sluit het gaatje zich direct en is er geen gevaar voor uw dier.

Ook heeft uw dier weinig pijn van de prik. Heel soms geven we uw hond

een klein roesje, als zij erg angstig is of te veel tegenwerkt. Maar over het algemeen is dit niet nodig. Soms kan met een katheter via de plasbuis ook urine uit de blaas gehaald worden. Op deze manier weten we of de plasbuis verstopt is.

Tot slot kan het voorkomen dat er geen urine in de blaas van uw hond zit. In dat geval kiezen we er soms voor om uw dier een paar uur in de kliniek te houden.

De urine kunnen we vaak meteen in de kliniek onderzoeken, waardoor de uitslag snel bekend is. Soms is het nodig om een kweek op te sturen naar een gespecialiseerd laboratorium. Wij nemen dan contact met u op zodra de uitslag binnen is.

Op basis van het onderzoek kunnen we meestal een diagnose stellen en met u overleggen over de beste behandeling voor uw hond. Het kan ook zijn dat de uitslag niets bijzonders uitwijst. In dat geval doen we verder onderzoek.

Urine opvangen

Het opvangen van urine is niet altijd even makkelijk en lukt soms ook niet.

De urine van uw hond opvangen kan door met een bakje achter uw hond aan te lopen tijdens het wandelen. Lees hier verder over de beste manier van urine opvangen.

Het is belangrijk om de urine na het opvangen zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen, het liefst direct. Als het niet direct kan, bewaar de urine dan in de koelkast.

Een urinemonster mag altijd tijdens openingsuren worden afgegeven bij uw kliniek.

Voordelen en nadelen van urineonderzoek bij honden

Urineonderzoek bij uw hond heeft eigenlijk alleen maar voordelen. De oorzaak van de klachten van uw dier worden onderzocht, waardoor hij zo snel en zo goed mogelijk behandeld kan worden.

Wel kan het voor uzelf lastig zijn om de urine op te vangen.

Wat kost een urineonderzoek bij uw hond?

De kosten van dit onderzoek zijn afhankelijk van waarop uw hond moet worden getest. Zo kan de ene test in de kliniek worden gedaan en moet er voor uitgebreider onderzoek soms een monster worden opgestuurd naar een laboratorium.

Wanneer we in de kliniek urine uit de blaas halen en/of uw dier een roesje geven, worden daar extra kosten voor gerekend.

Meer vragen of advies inwinnen? Neem contact met ons op.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.