Artrose kat

Katten zijn van nature atleten, maar op latere leeftijd kunnen zij artrose krijgen. Dat kan betekenen dat uw kat gaat lijden aan artrose en pijn krijgt aan de gewrichten.

Artrose bij katten

Gewrichtsaandoeningen komen veel voor bij katten, ongeveer één op de drie katten heeft hier last van. Van alle katten die ouder zijn dan twaalf jaar lijdt zelfs negentig procent aan een gewrichtsaandoening. De belangrijkste gewrichtsaandoening is osteoartritis, ook wel artrose genoemd.

Wat is artrose?

Bij artrose breekt het kraakbeen sneller af dan dat er nieuw kraakbeen ontstaat. In plaats van het kraakbeen vormen zich botwoekeringen rond het gewricht.

Dit proces gaat samen met een ontstekingsreactie, verminderde soepelheid en pijn. De slijtage begint sluipend en wordt heel geleidelijk erger.

Bij de kat komt artrose het meest voor in het ellebooggewricht. Daarnaast kan artrose ook in de heupen, knieën en de rug ontstaan.

Botvernieuwing door artrose, hier bij de knie van een hond - afbeelding vergroten

Door artrose kat inslapen

Artrose bij katten is niet te genezen. Wel kunt u de levensverwachting van uw kat verhogen.

Levensverwachting

Een algemeen beeld van de levensverwachting van katten met artrose is zeer moeilijk te geven. Het kan zo zijn dat uw kat met artrose nog jaren zonder pijn kan leven, maar dat verschilt per kat. 

Artrose en afvallen

Een kat met artrose die overgewicht heeft, wordt ongeveer twee jaar eerder ingeslapen dan een kat met artrose zonder overgewicht. U kunt er dus voor zorgen dat uw kat een gezond gewicht heeft en zo de levensverwachting van uw kat verhogen.

Leven met artrose

Er is veel onderzoek gedaan naar artrose bij katten, waardoor het nu mogelijk is om uw kat goed te ondersteunen. Uw kat kan zelfs nog jaren zonder pijn leven. Lees de mogelijkheden: atrose kat behandelen

Wanneer is inslapen nodig?

Wanneer inslapen bij artrose nodig is, is van een aantal factoren afhankelijk. Heel kortgezegd is dit wanneer uw kat te veel pijn heeft en er niets aan gedaan kan worden. Denkt u aan het laten inslapen van uw kat met artrose? Neem altijd eerst contact op met uw dierenarts, wellicht kan deze uw kat nog helpen.

Artrose symptomen bij katten

Artrose bij katten heeft verschillende symptomen. Omdat katten relatief klein en erg lenig zijn, kunnen ze de problemen die veroorzaakt worden door gewrichtsproblemen gemakkelijk verbergen. In tegenstelling tot honden, lopen katten met gewrichtsproblemen meestal niet mank.

Wel vertonen katten met gewrichtsproblemen vaak kleine veranderingen in hun gedrag en houding zoals:

  • zich afzonderen van de omgeving
  • minder actief dan vroeger; langer slapen/ minder spelen
  • minder vaak/minder hoog springen
  • een afkeer van traplopen
  • zich minder goed kunnen wassen
  • minder eten: de voerbak staat op een afgelegen/moeilijk te bereiken plaats
  • wil niet meer opgepakt of aangehaald worden
  • onzindelijkheid; de kattenbak net niet halen of pijn bij het klimmen in de kattenbak

Artrose kat behandelen

Artrose is een aandoening die niet te genezen is, maar wel behandeld kan worden. Als de aandoening op tijd en goed behandeld wordt kan de kat nog een plezierig en lang leven zonder pijn hebben. Mogelijk behandelingen zijn: 

1 Medicatie voor katten met artrose

Artrose bij katten is helaas niet te genezen met medicatie. De enige vorm van medicatie die u aan uw kat kan geven zijn speciale pijnstillers. Deze behandeling heeft het snelst effect. Uw dierenarts kan deze voorschrijven.

2 Beweging

Rustig spelen helpt ook om uw kat alert en actief te houden. Creëer gemakkelijk bereikbare plaatsen waar uw kat zich thuis voelt.

3 Overgewicht bestrijden

Overgewicht geeft extra belasting van de gewrichten, dus u helpt uw kat door hem niet te zwaar te laten worden. Als uw kat te zwaar is, vraag dan uw dierenarts om een dieetadvies. Let op, laat uw kat nooit vasten! Lees ook: uw kat laten afvallen

4 Omgeving en verzorging

Zet het voer op een plaats waar uw kat gemakkelijk bij kan en niet teveel hoeft te springen. Kattenbakken met lage zijkanten zijn vaak prettiger omdat ze hier gemakkelijker in kunnen komen.

Merkt u dat uw kat moeite heeft zich te wassen, help hem dan een handje door de vacht regelmatig zachtjes te kammen of te borstelen.

5 Speciale voedingssupplementen voor katten met artrose

Als uw kat gewrichtsproblemen heeft, kan uw dierenarts u voedingssupplementen aanraden. Deze kunnen helpen de normale functionaliteit van de gewrichten en pezen te behouden. Neem voor meer informatie contact met ons op. 

Twijfels of vragen?

Denkt u dat uw kat een gewrichtsaandoening heeft, of misschien artrose? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag verder met advies. 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd