Welkom op onze vernieuwde website!

Een nieuw jasje, maar nog steeds met uw vertrouwde dierenarts.

De aandoening komt regelmatig voor: één op de vijf honden krijgt last van artrose. Hoe herkent u het en wat is er aan te doen?

Artrose bij uw hond

Artrose kan in alle gewrichten voorkomen, maar komt vooral veel voor in de knieën, ellebogen, heupen, tenen en wervels. Ten onrechte wordt door hondeneigenaren vaak gedacht dat de verschijnselen die horen bij artrose ‘normale ouderdomsklachten’ zijn. Ondertussen heeft uw hond veel pijn door de aandoening.

Artrose is de naam die het best bekend is voor deze aandoening. De eigenlijke naam is osteoarthritis.

De gewrichten waar artrose kan optreden (knie en heup).

Symptomen artrose bij honden

Bij (vergevorderde) artrose heeft uw hond pijn bij het lopen en gaat het bewegen steeds moeilijker. Helaas zijn de symptomen bij uw hond voor u niet altijd makkelijk te herkennen, zeker als de artrose in een vroeg stadium is. Ook laten honden het lang niet altijd merken als ze pijn hebben.

Artrose bij uw hond kunt u bijvoorbeeld herkennen aan:

 • stijfheid, stramheid
 • moeilijker opstaan en gaan liggen
 • trager lopen
 • tijdens een wandeling stoppen, snel gaan zitten of liggen
 • kreupelheid
 • minder vrolijk of zelfs humeurig
 • pijnreactie bij aanraken

Heeft uw hond één of meer van deze symptomen? Laat uw hond dan altijd onderzoeken door een deskundige orthopedische dierenarts.

Wat gebeurt er bij uw hond met artrose?

In een gewricht zijn de botuiteinden bekleed met kraakbeen. Kraakbeen is een zacht weefsel zonder bloedvaten of zenuwen. Dit weefsel wordt gevoed door gewrichtsvloeistof. Deze gewrichtsvloeistof zorgt ook voor een goede smering van het kraakbeen tijdens de beweging.

In een normaal gewricht wordt de druk over het kraakbeenoppervlakte goed verdeeld zodat er geen overmatige belasting ontstaat.

Zo ontstaat een ontsteking (artrose) in het gewricht van uw hond:

Is de belasting in (een deel van) het gewricht bij uw hond te hoog? Dan ontstaan de volgende reacties in het gewricht:

 • toename doorbloeding gewricht: het gewricht wordt warm
 • toename hoeveelheid gewrichtsvocht
 • verminderde smering en voeding door een teveel aan
 • gewrichtsvocht
 • afname gewrichtskraakbeen
 • verdikking gewrichtskapsel: het gewricht wordt stijver
 • botnieuwvorming aan de gewrichtsranden: het gewricht gaat schuren

Door deze slijtage ontstaat er een pijnlijke ontsteking. Omdat het kraakbeen moeilijk herstelt zal de slijtage en ontsteking snel toenemen.

Botvernieuwing door artrose bij de knie van een hond.

Oorzaken en bepalen behandelplan

De oorzaken van artrose bij honden zijn verschillend. In veel gevallen is er een duidelijk onderliggende aandoening die de gewrichtsslijtage veroorzaakt, bijvoorbeeld heupdysplasie of elleboogdysplasie. In andere gevallen is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen, zoals bij artrose van de teengewrichten.

Als er een oorzaak aan te wijzen is voor het ontstaan van artrose zal de dierenarts altijd als eerste beoordelen of de oorzaak zelf weg te nemen is. Voor de behandeling van artrose met goed resultaat voor op de korte, maar vooral ook de lange termijn, is een behandelplan nodig.

Bepalen behandelplan


Om de behandeling van de artrose te bepalen is een volledig onderzoek nodig van uw hond:

 • algemene gezondheidstoestand
 • welke gewrichten hebben artrose en in welke mate?
 • wat is de oorzaak van de artrose?
 • is er sprake van andere ziektes bij uw hond?

Bij dit onderzoek zal naast een lichamelijk onderzoek ook aanvullend onderzoek nodig zijn, bijvoorbeeld röntgenfoto's en soms een CT-scan.

Lees ook: behandeling bij artrose

Voedingssupplement bij artrose hond

Er zijn ook voedingssupplementen bij artrose op de markt. Deze kunnen heel goed een onderdeel zijn van de behandeling, maar zijn op zichzelf vrijwel nooit voldoende om artrose goed te behandelen. Dit in tegenstelling tot wat er soms vermeld staat op deze supplementen.

Laat u voor de behandeling en eventueel gebruik van voedingssupplementen daarom altijd adviseren door een deskundige dierenarts. We helpen u graag met advies. 

Hond met artrose: wanneer is het genoeg?

Er is steeds meer mogelijk op het gebied van artrose. Zeker als er een duidelijke oorzaak is en er nog weinig sprake is van slijtage, is de kans op een volledig herstelde functie van het gewricht met een operatie groot.

En zelfs als uw hond wel veel slijtage aan het gewricht heeft, zijn er gelukkig nog vele mogelijkheden om de artrose te remmen en uw hond een pijnvrij leven te geven.

Lees ook: 10 tips voor uw hond met artrose

Afspraak maken met een orthopedisch expert

De orthopedisch chirurgen van AniCura hebben veel kennis en ervaring op het gebied van artrose en adviseren u graag over een behandeling op maat. Neem contact met ons op.

Lees ook: Artrose kat

Neem contact op met een dierenarts

Denkt u dat de symptomen bij uw dier passen? Neem dan contact op met een dierenarts voor een consult.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd