Atrose komt regelmatig bij honden voor. De eigenlijke naam van artrose is osteoarthritis. Hoe herkent u het en wat is er aan te doen?

Één op de vijf honden krijgt last van artrose

Lees meer over de behandeling van artrose op: behandeling van artrose bij honden

Wat is artrose bij honden?

Slijtage

Artrose komt in het kort neer op slijtage van de gewrichten. De slijtage is pijnlijk en veroorzaakt in toenemende mate stijfheid, gezwollen gewrichten, kreupelheid en een verminderde beweeglijkheid bij uw hond.

Artrose herkennen

De levenskwaliteit van uw hond wordt aangetast door artrose en. Het maakt de leuke alledaagse activiteiten zoals wandelen, rennen en zwemmen steeds lastiger of onmogelijk voor uw hond. Uw hond wil bijvoorbeeld niet meer traplopen of in de auto springen.Veel eigenaren denken ten onrechte dat dit ‘veranderende gedrag’ gewoon bij het ouder worden hoort. 

"Mijn hond is gewoon oud" - fout!

Ten onrechte wordt door hondeneigenaren vaak gedacht dat de verschijnselen die horen bij artrose 'normale ouderdomsklachten' zijn. Ondertussen heeft de hond veel pijn door de aandoening.

Waar komt artrose voor?

Artrose kan in alle gewrichten voorkomen, maar komt vooral veel voor in de knieën, ellebogen, heupen, tenen en wervels. Artrose is de naam die het best bekend is voor deze aandoening. 

De gewrichten waar artrose kan optreden (knie en heup) - afbeelding vergroten

Symptomen artrose bij honden

Bij (vergevorderde) artrose heeft uw hond pijn bij het lopen en gaat het bewegen steeds moeilijker. Helaas zijn de symptomen bij uw hond voor u niet altijd makkelijk te herkennen, zeker als de artrose in een vroeg stadium is. Ook laten honden het lang niet altijd merken als ze pijn hebben.

Artrose bij uw hond kunt u bijvoorbeeld herkennen aan:

 • stijfheid, stramheid
 • moeilijker opstaan en gaan liggen
 • trager lopen
 • tijdens een wandeling stoppen, snel gaan zitten of liggen
 • kreupelheid
 • minder vrolijk of zelfs humeurig
 • pijnreactie bij aanraken
 • verslechtering van bovenstaande symptomen bij kou - lees ook: hond beschermen tegen kou en zwemmen met uw hond

Heeft uw hond één of meer van deze symptomen? Laat uw hond dan altijd onderzoeken door een deskundige orthopedische dierenarts.

Wat gebeurt er bij uw hond met artrose?

In een gewricht zijn de botuiteinden bekleed met kraakbeen. Kraakbeen is een zacht weefsel zonder bloedvaten of zenuwen. Dit weefsel wordt gevoed door gewrichtsvloeistof. Deze gewrichtsvloeistof zorgt ook voor een goede smering van het kraakbeen tijdens de beweging.

In een normaal gewricht wordt de druk over het kraakbeenoppervlakte goed verdeeld zodat er geen overmatige belasting ontstaat.

Zo ontstaat een ontsteking (artrose) in het gewricht van uw hond:

Is de belasting in (een deel van) het gewricht bij uw hond te hoog? Dan ontstaan de volgende reacties in het gewricht:

 • toename doorbloeding gewricht: het gewricht wordt warm
 • toename hoeveelheid gewrichtsvocht
 • verminderde smering en voeding door een teveel aan
 • gewrichtsvocht
 • afname gewrichtskraakbeen
 • verdikking gewrichtskapsel: het gewricht wordt stijver
 • botnieuwvorming aan de gewrichtsranden: het gewricht gaat schuren

Door deze slijtage ontstaat er een pijnlijke ontsteking. Omdat het kraakbeen moeilijk herstelt zal de slijtage en ontsteking snel toenemen.

Botvernieuwing door artrose bij de knie van een hond - afbeelding vergroten

Behandeling van artrose

Oorzaak

Voordat er sprake kan zijn van een behandeling, moet de oorzaak van de artrose worden vastgesteld en dus onderzoek worden gedaan. De oorzaken van artrose bij honden zijn verschillend. In veel gevallen is er een duidelijk onderliggende aandoening die de gewrichtsslijtage veroorzaakt, bijvoorbeeld heupdysplasie of elleboogdysplasie. In andere gevallen is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen, zoals bij artrose van de teengewrichten.

Behandeling

Vervolgens kan overgegaan worden op de behandeling. Meer weten over behandeling van artrose bij honden? Ga naar: behandeling van artrose

Voedingssupplement bij artrose hond

Er zijn ook voedingssupplementen bij artrose op de markt. Deze kunnen heel goed een onderdeel zijn van de behandeling, maar zijn op zichzelf vrijwel nooit voldoende om artrose goed te behandelen. Dit in tegenstelling tot wat er soms vermeld staat op deze supplementen.

Laat u voor de behandeling en eventueel gebruik van voedingssupplementen daarom altijd adviseren door een deskundige dierenarts. We helpen u graag met advies. 

Afspraak maken met een orthopedisch expert

De orthopedisch chirurgen van AniCura hebben veel kennis en ervaring op het gebied van artrose en adviseren u graag over een behandeling op maat. Neem contact met ons op.

Lees ook: Artrose kat

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd