Kruisbandoperatie bij hond

Loopt uw hond kreupel? De meest voorkomende oorzaak van een pijnlijke knie bij de hond is een gescheurde voorste kruisband. Wanneer u snel actie onderneemt, is behandeling meestal goed mogelijk met een knieoperatie.

De oorzaak van een pijnlijke knie bij uw hond

Wanneer uw hond lekker aan het rennen is en ineens gaat hinkelen of één poot niet meer neer kan zetten, is de kans groot dat uw hond zijn achterpoot verdraaid heeft. Het gevolg is een gescheurde voorste kruisband (vkb-scheur). Dit is de meest voorkomende oorzaak van een pijnlijke knie bij uw hond.

Alhoewel bij iedere hond de voorste kruisband kan scheuren, komt dit toch het meeste voor bij de Rottweiler, Retrievers, Newfoundlander, Dog achtigen, Bulldog en Bull Terriers.

Knie van de hond - afbeelding vergroten

Wat is een voorste kruisband?

De voorste kruisband (vkb), is een gewrichtsband in de knie die het bovenbeen met het scheenbeen verbindt. De voorste kruisband loopt zogezegd als ‘een hand in een broekzak’, van boven naar beneden - van buiten naar binnen - van achter naar voren.

De voorste kruisband bestaat uit vele vezels en beperkt bij het belasten van het been het naar binnen draaien en het afglijden van het bovenbeen ten opzichte van het scheenbeen. Door dit afglijden van het bovenbeen raakt in veel gevallen de achterste helft van de binnenmeniscus beschadigd. Dit veroorzaakt niet alleen veel pijn, maar ook een snelle toename van artrose.

De verschillende banden die de knie van een hond stabiliseren - afbeelding vergroten

Gescheurde voorste kruisband bij de hond - afbeelding vergroten

Hoe herkent u een gescheurde kruisband bij uw hond?

U herkent een probleem aan de knie als uw hond alleen nog maar kan zitten met de kreupele poot opzij van het lichaam in plaats van recht onder het lichaam.

Bij een acute verscheuring zijn de volgende verschijnselen te zien bij uw hond:

  • pijn en amper op de poot kunnen staan
  • kreupelheid en stijfheid, vooral in de ochtend of in rust na inspanning
  • moeilijk opstaan en springen zijn veel voorkomende klachten
  • zijwaarts gaan zitten met de aangetaste poot (poten) zijdelings gestrekt

Advies van orthopedisch experts?

Heeft uw hond tijdens het spelen of rennen zijn poot verdraaid en loopt hij nu kreupel? De orthopedisch dierenartsen van AniCura hebben veel kennis en ervaring met kruisband operaties en geven u graag advies.

Wat zijn de gevolgen van een voorste kruisband scheur?

Een onbehandelde scheur van de voorste kruisband veroorzaakt heel vaak een onherstelbare beschadiging van de binnenste meniscus. Dit is een c-vormig schijfje kraakbeen tussen het bovenbeen en het scheenbeen, dat zorgt voor een goede drukverdeling en schokdemping in het kniegewricht.

De instabiliteit van de knie en de kapotte meniscus zorgen voor veel pijn bij uw hond. Bovendien ontstaat er, veel sneller dan bij de mens, artrose in het kniegewricht; het kniegewricht wordt warmer, dikker, pijnlijker en is overvuld met minder goed smerend gewrichtsvocht. Ook worden er botwoekeringen gevormd aan de gewrichtsranden.

Meniscusscheur bovenaanzicht: beide menisci zichtbaar. De binnenmeniscus heeft een scheur in de achterste helft - afbeelding vergroten

Botvernieuwing door artrose bij de knie van een hond - afbeelding vergroten

Onderzoek en diagnose gescheurde voorste kruisband

Wat is er gebeurd?

De reactie van uw hond bij het verdraaien van een achterpoot is opvallend. U zult dit als baasje dus waarschijnlijk wel hebben opgemerkt. Deze informatie is voor uw orthopedisch dierenarts heel belangrijk om goed onderzoek te kunnen doen.

Lichamelijk onderzoek

De dierenarts zal bij lichamelijk onderzoek een pijnlijk gezwollen en instabiel kniegewricht vinden. In sommige gevallen is er sprake van een gedeeltelijke scheur van de voorste kruisband. Deze diagnose is voor de minder ervaren dierenarts vaak moeilijk te stellen.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend röntgenonderzoek en soms echo-onderzoek zijn nodig om de diagnose te bevestigen en andere oorzaken van de knieproblemen uit te kunnen sluiten. Denk bijvoorbeeld aan de veelvoorkomende aandoening patellaluxatie, waarbij een loszittende knieschijf de kreupelheid veroorzaakt. Met een röntgenfoto kan ook de hoeveelheid artrose in het gewricht in beeld gebracht worden.

Patella luxatie bij hond - afbeelding vergroten

Behandeling van een gescheurde voorste kruisband

In tegenstelling tot bij de mens heeft een hond met een gescheurde voorste kruisband altijd een deskundige chirurgische behandeling nodig.

Zonder een tijdige en deskundige operatie ontstaat al heel snel gewrichtsslijtage, zeker als door het uitblijven van de behandeling ook nog de meniscus gescheurd is. Gewrichtsslijtage ontwikkelt zich bij een hond vele malen sneller dan bij een mens.

De behandeling van een gescheurde voorste kruisband kan in eerste instantie bestaan uit rust en pijnstillers/ ontstekingsremmers. Hierna moet de knie altijd weer,bij voorkeur binnen enkele weken, gestabiliseerd worden met een operatie. Met deze operatie wordt ook het beschadigde deel van de binnenmeniscus verwijderd.

Bij een deskundig uitgevoerde behandeling zijn de vooruitzichten op een blijvend pijnvrije en normale functie van de knie goed.

Het beste resultaat voor uw hond

De operatieve behandeling van de gescheurde voorste kruisband is een van de meest uitgevoerde ingrepen door de deskundige orthopedische chirurgen van AniCura. Om uw hond het beste resultaat te geven maakt AniCura alleen gebruik van wetenschappelijk bewezen succesvolle behandelmethoden die uw hond het best mogelijke herstel van de kniefunctie geven. Zo verzekeren we ons van de best mogelijke revalidatie van uw hond.

De volgende technieken worden doorgaans gebruikt om de knie te stabiliseren

  • TPLO: Tibia Plateau Levelling Osteotomie
    Bij deze operatie wordt de bovenkant van het scheenbeen in een neutrale stand geplaatst, waardoor het kniegewricht blijvend stabiel zal zijn.
    TPLO bij hond: de bovenkant van het scheenbeen is gedraaid (rechts), zodat het bovenbeen niet meer bij iedere belasting van de knie van het scheenbeen afglijdt.
  • TTA / TTA Rapid / TTA II : Tibial Tuberosity Advancement
    Bij deze operatie wordt de krachtsverhouding in de knie gewijzigd door de aanhechting van de kniepees op het scheenbeen naar voren te plaatsen.

     

Klassieke TTA operatie (links) en TTA Rapid (rechts) bij de hond

  • Tightrope methode / Fiber wire teugel
    Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van een zeer sterke en stijve draad die op zeer nauwkeurig bepaalde punten door het boven en onderbeen geboord worden, zodat het onder- en bovenbeen meer natuurlijk ten opzichte van elkaar bewegen.

Uw dierenarts of specialist zal met u bespreken welke methode voor uw hond het beste is.

Knie operatie hond herstel

Het herstel van een knieoperatie duurt meer dan zeven weken. In deze herstelperiode is het van groot belang dat uw hond niet aan de wond komt en de knie niet overbelast. Houd de wandelingen kort en uw hond aan de lijn.

Uw dierenarts laat weten wanneer uw hond weer even langs moet komen voor een controle afspraak. Blijkt uit het lichamelijk en röntgenologisch onderzoek dat het herstel naar verwachting verloopt? Dan mag de beweging aan de lijn in enkele weken opgebouwd worden.

U krijgt van uw orthopedisch dierenarts uitgebreide uitleg over hoe u het beste kunt zorgen voor uw hond in de eerste maanden na de knieoperatie. Gedurende het herstel van uw hond kunt u altijd voor vragen terecht bij uw behandelend dierenarts.

Kruisband operatie hond kosten

De beste resultaten bij iedere chirurgische ingreep worden bereikt door een combinatie van deskundigheid en ervaring van het chirurgische team met de tijdige toepassing van de beste techniek en goede nazorg.

Het merendeel van de honden herstelt na een chirurgische behandeling van de voorste kruisband volledig en heeft een hele lage kans op complicaties.

De kosten van de behandeling zijn onder andere afhankelijk van de individuele situatie en het type operatie. De orthopedisch chirurgen van AniCura kunnen u hierin adviseren en u meer vertellen over de kosten. 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd