Heupdysplasie (HD) bij honden: van diagnose tot behandeling

De meest voorkomende aandoening aan de heup bij honden is heupdysplasie. Heupdysplasie wordt ook wel HD geneoemd. Lees hier meer over de symptomen, onderzoeken en behandelingen bij heupdysplasie.

Wat is heupdysplasie bij honden?

Heupdysplasie (HD) is een ontwikkelingsstoornis aan de heupen waarbij slijtage aan de heupgewrichten optreedt en voor veel pijn zorgt bij uw hond. Het heeft een erfelijke aanleg en komt zowel bij jonge als bij oudere honden voor. Vaak is het heupgewricht in het eerste levensjaar van de hond niet goed ontwikkeld. Is het te voorkomen en wat zijn de symptomen? Lees hieronder meer over heupdysplasie.

Heup van de hond - afbeelding vergroten

Heupdysplasie bij honden

In een normale situatie staat de heupkom in een hoek van 45 graden (zie linker plaatje op onderstaande afbeelding). Zo valt de heupkop mooi in de heupkom.

Bij heupdysplasie staat de heupkom in een ander hoek, namelijk 10 tot 20 graden (rechter plaatje op onderstaande afbeelding). De heupkop past zo niet goed in de heupkom waardoor bij elke bewegen die heupkop uit de kom schiet.

Afwijkende en normale stand van een heupkom - afbeelding vergroten

Heupdysplasie bij de hond met overrekking van gewrichtskapsel - afbeelding vergroten

Heupdysplasie bij jonge en oude honden

Opvallend is dat de meeste honden die klachten van heupdysplasie hebben in twee leeftijdsgroepen in te delen zijn.

  1. De eerste groep zijn jonge honden met de leeftijd van vier of vijf maanden tot twee jaar. Bij deze groep komen de klachten vooral door het oprekken/scheuren van het gewrichtskapsel.
  2. Bij de tweede groep, honden ouder dan twee jaar, is de ontstane gewrichtsslijtage de oorzaak van de klachten.

Symptomen van heupdysplasie

Heupdysplasie (HD) veroorzaakt meestal veel pijn voor uw hond. Voor een eigenaar is deze pijn niet altijd duidelijk te zien. De pijn blijft daarom helaas vaak onopgemerkt.

De meest voorkomende en zichtbare symptomen van een hond met heupdysplasie zijn:

  • kreupelheid
  • veel liggen
  • moeite met opstaan
  • onregelmatige manier van bewegen
  • slecht ontwikkelde spieren in de achterpoten

Herkent u deze symptomen bij uw hond? Neem contact op met uw dierenarts.

Hoe voorkomt u heupdysplasie bij uw hond

Vaak is heupdysplasie erfelijk bepaald. Toch kunt u zelf ook iets doen om heupdysplasie bij honden te voorkomen.

Voorkom slijtage en laat uw pup onderzoeken op HD

De symptomen van heupdysplasie leiden tot slijtage (artrose). Die slijtage wordt naarmate uw hond ouder wordt altijd erger. Laat uw hond dus rond de leeftijd van zes maanden onderzoeken op HD, zodat de heupdysplasie behandeld kan worden nog vóórdat er slijtage ontstaat.

Voorkom overgewicht

Zorg ervoor dat uw hond niet te zwaar wordt. Honden met overgewicht ontwikkelen vaak sneller heupdysplasie.

Leer uw pup goed bewegen

Bij jonge honden moeten de bekkenspieren nog zich ontwikkelen. Leer uw pup vanaf jonge leeftijd goed bewegen en voorkom overbelasting. Wilt u meer weten hoe u uw pup goed leert bewegen? Neem contact op met uw dierenarts.

Heeft mijn hond heupdysplasie?

Om erachter te komen of uw hond heupdysplasie heeft, onderzoekt de dierenarts uw hond. Het is belangrijk om er op vroege leeftijd van de hond bij te zijn zodat uw hond nog goed behandeld kan worden.

Onderzoeken HD bij honden

Er zijn verschillende onderzoeken die helpen bij het vaststellen van HD bij honden.

HD onderzoek

Met HD-onderzoek kan de diernarts vaststellen of uw hond heupdysplasie heeft, of dat uw jonge hond hier aanleg voor heeft. De diagnose heupdysplasie wordt vastgesteld met lichamelijk en röntgenologisch onderzoek. Bij AniCura werken orthopedisch dierenartsen met veel kennis en ervaring op het gebied van heupdysplasie. Neem gerust contact op met een AniCura kliniek bij u in de buurt.

Lees meer over HD-onderzoek bij honden

PennHip onderzoek

Wilt u weten wat het risico is dat uw hond heupdysplasie krijgt? Met het PennHip onderzoek meet de dierenarts de losheid van de heupgewrichten. Het is een betrouwbare methode om bij jonge honden het risico op ontwikkeling van heupdysplasie te onderzoeken. Met de inzichten van dit onderzoek, adviseert de dierenarts u hoe u toekomstige problemen en pijn bij uw hond kan verlichten of zelfs voorkomen.

Lees meer over PennHip onderzoek

Behandelingen van heupdysplasie bij honden

Eén van de mogelijke behandelingen is een heupoperatie. Denk aan een bekkenkanteling, heupprothese of verwijdering van heupkop hals en gewrichtskapel. Welke heupoperatie geschikt is voor uw hond, hangt onder andere af van de leeftijd, het gewicht en of er atrose aanwezig is.

Meer weten over de behandelmethoden?

Bij AnCura is veel expertise met heupoperaties. Lees hier meer over de verschillende soorten heupoperaties bij honden.

Of neem bij vragen contact met ons op. Onze orthopedische experts adviseren u graag.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd